Към съдържанието

  • Log in with Facebook Log In with Google      Вход   
  • Регистрация
  •  

- - - - -
Снимка

Глициния (Wisteria)

глициния wisteria

Вчера от съседите събрах шушулки и семена на Глициния (Wisteria).

Мисля, че е китайска. Много красиво и атрактивно дърво-лияна. Подходящо е за обличане на перголи, асми, беседки и др. конструкции.

Бързорастящо е и много агресивно, затова не се препоръчва да се пуска по фасади на сгради - размествало керемидите, пъхало се във водосточни тръби и улуци и т.н.

В нашия район миналата година цъфтя чак септември-октомври и беше сензация за пчелите. Принципно трябва да цъфти от юни-... не знам до кога, тази година ще го наблюдавам.

Дървото от което ги събрах цъфти в синьо-лилаво. Принципно има бяла и розова, доколкото видях в интернет.

Събрах доста шушулки, които се отварят с трясък и изхвърлят семената на 10-15 метра :) затова ги сложих в кутия с капак. Очаквам над 50 семенца, които мога да разпределя и изпратя на желаещите.

Снимки


Прикачена снимка: wisteria-2.jpg Прикачена снимка: f28660a9f5a98305.jpg Прикачена снимка: gliciniq6.jpg Прикачена снимка: wistaria3.jpg Прикачена снимка: 171_glizinia1.jpg Прикачена снимка: Wisteria-sinensis_01-fill-605x350.jpg

Наличност: Да


3 Коментари

Аз имам също лилава. Вече прецъфтя, но пчелите не я посещават. Само някакви големи черни бръмбари. Ако не ти се чака да никне от семето, мога издънка да ти извадя. Всяка част от растението, която се опре до земята, пуска корени. Ако изпадне отнякъде от останалите цветове, ще е хубаво. :)

Тази явно е друга. Странно че и аз четох, че трябва вече да цъфти от май, но на комшията още не е и чула... (утре ще я погледна, даже ще я снимам). Помня, че миналата година я обсъждахме есента и беше цялата нацъфтяла (септември или октомври). А иначе първите няколко семенца покълнаха.

Моята също е лилава и цъфти обилно на пролет, но понякога от клоните които режа през лятото (защото расте като луда и "напада" яко антената на булсаткома), след пролетния цъфтеж пуска нови издънки и цъфти и на есен.. сега съм боднал две лиани, да презимуват в саксии вкопани до нивото на земята.. има и още лиани за закопаване ако някой иска мога да му захвана..