Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

  • Брашно от борови иглички за борба срещу вароатозата


    Гого

    Брашно от борови иглички за борба срещу вароатозата.

     

    Приготвяне и прилагане на брашното от борови иглички:

     

    Вземаме млади клонки от бор. Снемете от тях игличките и ги изсушете при 50 градуса Целзий.

    След изсушаването, игличките от дървото трябва да бъдат твърди и хрупкави, със зелен цвят.

    След това вземете изсушените иглички и ги прекарайте през обикновена мелачка за месо. Получава се обикновен прах (брашно) със зелен цвят.

     

    За подобряване на структурата на брашното от игличките на бора, прахът получен след първото преминаване през месомелачката го прекарваме още веднъж през нея. Да се съхранява така полученото брашно е нужно в стъклен съд с плътно затворена капачка. Брашното се използва за борба с вароатозата при пчелите.

     

    Обработката на пчелните семейства трябва да се провежда през ранна пролет. Това трябва да се прави колкото се може по-рано, докато всички кърлежи все още се намират на пчелите. Третирането се провежда не по-малко от три пъти в течение на 7 – 10 дни, като пчелите обилно се посипват с брашното от боровите иглички по продължение на междурамията. Кърлежът вароа не понася миризмата от листата на бора и започва активно да се движи. Смукалцата на краката му се запълват със брашното и акарът пада на дъното на кошера, където умира.

    Преимуществото на брашното от игличките на бора е в това, че то е абсолютно безвредно и позволява да се провежда обработката на пчелите веднага след тяхното трудно зимуване. Брашното от иглички може да се приготвя също и от такива на кедъра. Миризмата от кедър, кърлежът също не може да понася. Той не понася и миризмата на смолата от кедър. Ако на горните летвички на рамките се поставят парченца от смола на кедър, то ефективността от борбата на приготвеното брашно от иглолистните листенца върху кърлежа ще се увеличи значително.

     

    Източник: beeland.ru

    Превел от руски: д-р инж Иван Парашкевов, Плевен



    Коментари

    Recommended Comments

    Все още няма коментари.


×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване