Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

  • Правила и техники за работа на пчелина


    Гого

    Правила и техники за работа на пчелина.

    При работа с пчелите, трябва да се помни, че те са живи същества с определени рефлекси и инстинкти, които трябва да се познават добре. Ако не обръщаме внимание на това, ще се правят груби грешки, вследствие на които може да пострадат пчелите и самите вие. Промените в поведението на пчелите до значителна степен се обуславят от обноските на пчеларят към тях. Ако човек иска да работи спокойно и да няма раздразнени и пчели, трябва да се спазват следните условия:

    1. Кошерите не бива да се отварят безцелно.
    2. Най-удачното време за работа с пчелите през деня е между 10 и 15 часа, защото тогава голяма част от пчелите са на работа извън кошера, а в него остават повечето млади пчели, които са по-кротки и миролюбиви. Когато обаче беритбата е слаба, кошерите се отварят и се преглеждат само рано сутрин или привечер, за да се избегне „кражбата между пчелните семейства. Преглед на кошерите не бива да се прави през ветровито, дъждовно или бурно време, защото пчелите се безпокоят и жилят.
    3. С пчеличките трябва да се работи спокойно, сръчно, бързо и движенията на пчеларя да са уверени и плавни. След преглед на всеки кошер, трябва да измиваме инструментите и ръцете си, за да не пренасяме в следващия миризмата му и евентуално намиращата се зараза.
    4. Пчеларят трябва да бъде измит и облечен в чисти, меки, гладки със светъл цвят дрехи.
    5. Пчелното гнездо не бива да стои отворено много време, понеже пчелите се дразнят и се създава условие за поява на кражба между семействата.
    6. По време на прегледа или друга работа в пчелина не бива да се застава пред прелката, защото се нарушава нормалният летеж на пчелите. Също не бива да се говори високо и да се тича, тъй като това дразни пчелите и те налитат да жилят.

    Пчелите особено силно се озлобяват и стават яростни, когато усетят миризмата на смачкани пчели или на пчелна отрова. Ето защо препоръчва се ужиленото място да се намаже с мед, да се натърка с листа от маточина или друго някое благоуханно растение. Предварително обаче трябва да се извади жилото и да се убие пчелата, за да не настройва към жилене и други пчели. За укротяване на пчелите и за създаване на благоприятни и спокойни условия за работа в пчеларската практика се използуват следните начини:

    1. Напушване на пчелите с дим от памучни парцали, гнили и сухи дървесни гъби (прахан), сухи говежди или биволски изпражнения и други подходящи материали, които не дават остра дразнеща миризма.
    2. Напръскване на питите с чиста или подсладена със захар хладка вода посредством пулверизатор. По този начин пчелите отклоняват вниманието си по събирането на течността и не налитат да жилят.
    3. Покриване на гнездото с плат, напоен с 3—4%-ова карболова вода. Пчелите в този случай се отдръпват надолу по питите, за да се отдалечат от острата миризма.
    4. В случай, че преглежданото семейство е силно възбудено и голям брой пчели кръжат наоколо и яростно налитат да жилят и при положение, че нито едно от изброените средства за успокояване не помага, най-правилно е да се преустанови работата и кошерът да се затвори.

    Успехът в работата с кошерите зависи от редица обективни и субективни фактори. На първо място обаче остават подготовката на пчеларя преди прегледа и начинът и техниката на работа с пчелите. В резултат на многогодишния опит и на богатата пчеларска практика при пчеларската работа са се утвърдили редица правила, от които основни са следните:

    1. Преди прегледа пчеларят или лицето, което ще работи, трябва да си приготви необходимите инструменти и пособия, като разгорена пушалка, було, рамкоповдигач и др. Работещият трябва да бъде с чисти дрехи и да не излъчва неприятна за пчелите миризма на пот, спиртни напитки, оборски тор и др. Ако в пчелина е установена заразна болест, пчеларят трябва да измива ръцете си и инструментите с топла вода и сапун, да ги дезинфекцира със спирт, карболов разтвор или друго дезинфекционно средство след прегледа на всяко семейство.
    2. Прегледът на пчелното семейство започва с външен оглед на кошера, на прелката и на земята пред него. По този начин може да се установи дали семейството работи нормално или не.
    3. Най-добре се работи, ако се застане отстрани на кошера, така че слънцето да не грее в очите на работещия, а да осветява много добре преглежданата пита.
    4. Непосредствено преди самия преглед пчелите се подпушват леко през прелката с 3—4 кълба дим. След 1 —2 min се свалят капакът и горната възглавница на кошера, ако има такава, повдига се част от покривното платно или от надрамъчните дъсчици, отново се вкарват няколко струи дим върху откритите рамки и след успокояване на пчелите започва самият преглед. Трябва да се знае, че пушекът не упоява пчелите, а действува като безусловен дразнител. Пчелите започват да смучат и пълнят гушките си с мед. По този начин те отклоняват вниманието си, а освен това стават по-тежки и по-трудно подвижни. Всичко това създава условия за по-спокойна работа.
    5. Пчеларят започва прегледа от тази крайна пита, която се намира до пределната дъска. Цялото гнездо обаче не бива да се открива, а само първите 2—3 пити. След прегледа те се покриват и се откриват следващите. Най-напред се изважда пределната дъска пчелите по нея се изтръскват в кошера и след това тя се изправя, до кошера. Краищата (палците) на рамките обикновено са залепени с пчелен клей и трябва да се отлепват с помощта на |рамкоповдигач. Отлепената рамка се хваща за палците с двете ръце и бавно се изважда навън, като се внимава да не се търка от съседната пита, тъй като може да бъдат премазани много пчели и майката.
    6. Извадената пита да се държи над самото гнездо, за да не паднат по земята млади пчели и намиращата се на нея майка. Рамките с пило не бива да стоят дълго време извън кошера, защото може да пострадат личинките. Преглежданата пита се държи почти отвесно на височина на очите. Прегледът на другата страна става, като се обърне рамката. При това обръщане питата не бива да остава в хоризонтално положение. Това се постига лесно, като най-напред рамката се изправя така, че горната й летвичка да застане във вертикално положение, след което питата се завъртва около нея на 180°, докато непрегледаната страна стане добре видима. Ако питата се държи в хоризонтално положение, прясно събраният мед изтича и капе по кошера, което може да стане причина за поява на кражба и разпространение на заразни и паразитни болести. От друга страна, ако питата е пълна с мед и ако времето е топло, лесно може да се откъсне от рамката, да падне -и да се разкъса.
    7. През време на прегледа от време на време се пускат по няколко струи пушек. При хубаво време и при спокойна работа опитният пчелар рядко използува пушалката. Общо взето, с напушването не бива да се прекалява, защото пчелите се безпокоят.
    8. След като бъде прегледана и последната пита, поставя се пределната дъска и кошерът се затваря, като се внимава да не остане някъде макар и малка дупка, през която да може да влизат и излизат пчели. Прегледът завършва с оглеждане на кошера, на мястото около него и на летежа на пчелите. Ако се забележи някаква нередност, веднага се вземат мерки за отстраняването й. За да не се допускат пропуски и грешки, след прегледа на всеки кошер пчеларят или специалистът трябва да си отбелязва в специален дневник основните неща в състоянието на семейството.

    Източник: gradina.bgvhod.com



    Коментари

    Recommended Comments

    Все още няма коментари.


×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване