Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

  • Приготвяне на кърмова маса


    Гого

    Сместа за захарно медните питки (кърмова маса) се приготвя от 3 – 4 части ситно смляна и пресята пудра захар и 1 част мед. Медът трябва да е нектарен и да произхожда от пчелин в който няма заразни болести. Той предварително се затопля, а ако е кристализирал се разтопява на водня баня. Съдът с меда се поставя в друг съд с вода, която се загрява на слаб огън при температура не повече от 50 С, т.е. колкото може да търпи потопеният във водата пръст на ръката.

    На 1 кг мед се прибавя 50 гр вода. При по-висока температура на меда (107 – 115 С), не само, че се разрушават витамините, ензимите и другите ценни съставки на меда, но неговата плодова захар се карамелизира и става трудно смилаема.

    Захарта се сипва в широк съд, прави се в средата гнездо и в него се излива топлият мед. Отначало се бърка с лъжица, а след това с чисти ръце се смесва добре, докато се получи полутвърдо тесто, което не се разлива и запазва формата си, когато се направи на топка. За големите пчелини, кърмовата маса се приготвя с тестомелачни машини, които се използват при хлебопроизводството.

    От кърмовата маса се правят питки по 0,5 – 0,8 кг, дебели 1 см, поставени в полиетиленов плик, който се нарязва отдолу. Подхранването се извършва през някой по-топъл ден. Кошерът се отваря набързо и върху отвора на покривката (възглавницата) или под нея, но точно над пчелното кълбо, се поставя питката, след което отгоре се слагат затоплящите материали. При голям брой кошери, за да стане бързо, тази работа се извършва от двама души – един снема и поставя покривките на кошерите, а другият повдига покривката и поставя храната. Според нуждата, подхранването се повтаря още 1 – 2 пъти през 15 – 20 дни. При съмнение за нозематоза, вароатоза или гъбни заболявания, в кърмовата маса се прибавят съответните лечебни препарати.



    Коментари

    Recommended Comments

    Все още няма коментари.


×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване