Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

  • Люти чушки ( Capsicum spp.)


    Svilena Racheva

    Люти чушки ( Capsicum spp.)

     

    Ацтекското "Чиле" или лютите чушки са известни още 700 г. преди Христа, но родното им място е все още загадка. Лютите чушки са най-произвежданата и най-консумираната подправка в света. Лютивината на различните люти чушки зависи от климата , в който са отглеждани.

     

    Ранните Южни и Централни Американски култури са използвали лютите чушки за различни медицински цели, като валута и като средство за наказание на непослушни деца. Смята се,че лютите чушки помагат на храносмилането, предпазват от настинки и лекуват всичко от зъбобол до колики и до безразличие в любовта.Някои факти за лютите чушки остават неоспорими:

    • Лютите чушки са богати на витамин А и C. Един грам сушени люти чушки съдържа два пъти повече дневното, необходимо количество витамин А.

    • Те са естествен консервант на забавянето на окисляването на мазнините.

    • Лютите чушки могат да бъдат използвани, за да намалят количеството на солта при готвене или напълно да я заместят при диета с ниско съдържание на натрий.

    Известно е, че Колумб открива лютите чушки на Антилските острови ( въпреки, че ги нарича просто чушки) , след което те се разпространяват по целия свят.

     

    Лютите чушки могат да бъдат директно засявани след последния пролетен студ в териториите с продължителен топъл период или да бъдат засяти на закрито от 6 до 8 седмици преди да бъдат пресадени навън. Те лесно се пресаждат и са много продуктивни.



    Коментари

    Recommended Comments

    Голям интерес предизвика в мен статията за тези хора:

    http://www.capital.bg/light/tema/2014/12/05/2432405_kokaliane_hot_chilli_peppers/

     

    не ми е останало време да ги посетя, въпреки, че са ми съседи и фермата се намира някъде съвсем наблизо около мен.

     

    Видях, че днес ще участват във фермерски фестивал на ул."Оборище", така че ако някой има път, може да ги види и да сподели:

    https://www.facebook.com/events/724555231014291/

    https://www.facebook.com/ChilliHillsFarm

    Споделете коментара


    Адрес на коментара
    Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване