Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".


 • Гого

  Дърветата от рода Пауловния са бързорастящи и се отглеждат за производство на твърда дървесина. След отсичане, дървото израства наново от запазената коренова система и затова пауловнията е известна още като „дървото на феникса”. Този изключителен вид се използва и за възстановяване на тежко замърсени почви.

  Дървото има красив, постепенен листопад, обогатяващ почвата с минерали. Може да расте на бедни и замърсени почви, като ги очиства от тежки метали и други вредни соли. Пауловнията е азот фиксираща.

   

  Медът от пауловния е лек, прозрачен, много светъл и ароматен. По цвят и консистенция може да се сравни единствено с акациев мед. Медът от пауловния е много висококачествен. Освен за вкусовите си качества, се използва и като лечебно средство. Помага при лечение на бронхити и други болести на дихателната система. Подобрява функциите на жлъчката, черния дроб и храносмилателната система като цяло. Тези качества на меда от пауловния се дължат на биологично-активни вещества, намиращи се в цветовете й. Цветовете на пауловнията се използват и за храна.

  Цъфти през април и май, което я прави добър ранен медонос.  Коментари

  Recommended Comments

  Търся си пауловнии. Поради причината, че ще ги садя на нива, която ще (пре)връщаме към по-първично състояние и няма да има много грижа за дръвчетата, не ми се ще да ги купувам по сума пари едното, защото нямам идея дали ще оцелеят изобщо.
  Та, колкото и глупаво да звучи, си търся евтини дръвчета или резници - вкоренени или не.

  Споделете коментара


  Адрес на коментара
  Сподели в други сайтове

  Моите ги закупих по 5 лв парчето. За 2 години станаха след подрязвания и премръзнали части по около 7 метра високи.
  Не знам колко броя искаш да си вземеш, но от 1-2 дръвчета, след година можеш да получиш много резници. Вкореняват се бързо.

  Не знам моите как ще тръгнат сега през пролетта, ако се наложи да ги подрязвам, мога да ти пратя резниците.
  Аз ще слагам още 5-6 пауловнии, но предпочитам да си ги вземе вкоренени в саксийки, които за кратко време отново да израснат по толкова.

  Споделете коментара


  Адрес на коментара
  Сподели в други сайтове

  Поливаше ли ги?

  Ще потърся от къде мога да купя, като начало.
  Ако имате препоръки - споделете.

  Споделете коментара


  Адрес на коментара
  Сподели в други сайтове

  Аз ги взех от разсадника в с.Строево/Пловдив - горе линкът е към тях.
  Но съм много доволен от разсадника в с.Розино/Карлово - много отзивчив човек, голямо разнообразие от дървета. Купих си куп дръвчета от него, вкл. и 50 бели акации, които засадих около мен, извън моето място.
  Гледам, цените на пауловниите не са му лоши и са по-големи, от тези, които аз взех. Моите бяха към 50 см :)
  Това е линк към ценовата му листа и сайта му:
  http://platans.eu/Prices.aspx

  Знам, че праща и по куриер.

  Относно поливането, първата година си ги поливах, защото исках бързо да израснат. Втората, рядко, но те са до парника ми, който поливам и отдолу черпят водата.
  Боби е пробвал да ги гледа без поливки и не бил очарован.

  Споделете коментара


  Адрес на коментара
  Сподели в други сайтове

  Благодаря!
  Чета сега и виждам, че пише след първата година да се отсекат до долу, с цел засилване на корена.
  Ти прави ли така?

  Споделете коментара


  Адрес на коментара
  Сподели в други сайтове

  Аз ги взех есента. Засадих ги както са си. На пролет ги резнах отдолу, на равно с терена. Излезнаха няколко броя, оставих най-силното, останалите разкарах.

  Докато растеше оставеното, му махах от стеблото всички листа и разклонения, без последните 2-3 реда, които е изкарало. Така, до есента станаха високи пръти по 3-4 метра.

   

  На втората пролет, ги резнах всички на 2 метра височина, защото реших, че оттам искам да ми започне короната. Оставих 4 основни клона да се развиват без да кърша нищо вече. Така, до втората есен, четирите клона на пауловниите, достигнаха всеки по 2-3-4 метра дължина, като средна височина на дръвчетата достигна 6 метра.

   

  Сега ще ми е 3-та пролет и ще видя как ще процедирам, според това, как ще тръгнат.

  От разсадника ми казаха (понеже са много отзивчиви и си ги питам по мейла), че втората година е важно да се оставят клони, да има листна маса, защото от тях зависи да нарастне стеблото в дебелина. Така и стана.

  Споделете коментара


  Адрес на коментара
  Сподели в други сайтове

  Буш, аз имам опит с полонии в различни условия и искам да ти обадя, че БЕЗ поливане и много слънце - ЗАБРАВИ за растеж. Пример мога да ти дам с едно дръвче пред офиса, което за 4 години порастна с точно 1 метър и накрая го счупи снега.

   

  Друг пример, на Мърводол, без поливка, повече от 50 см не правят на година, които 50 см измръзват зимата. Ако е СЪС поливка, на същото място, 2 метра спокойно дръпва и става дебело 4-5 см. Лани примерно с тия дъждове му беше идеално.

   

  Трети пример, на Каблешково, топла зима, малко мръзнене, но без особено много вода, около метър на година.

   

  Моите дървета съм отгледал от СЕМЕНЦА, донесени от Испания. Много лесно покълват и много бързо растат. 

   

  От четири малки дръвчета за една година отчепих към 20 нови и всички се вкорениха. Раздавал съм на доста хора, доста бройки ги опасаха козите доземи, изобщо бая полонии съм тествал в най-различни условия.

   

  Според мен си вземи едно или две макс и си завъди сама за няколко години стотици. Димо от WasteNoMore беше направил 700 броя за 2 години ако не се лъжа...

   

  Но пак да кажа - без вода, няма растеж. Това е (суб)тропическо дърво. Ако нямаш как да поливаш, по-добре засади набор от акации и други полезни азотофиксиращи. Най-малкото че е родно дърво, пак позволява coppicing, по-държеливо е на гниене (става за колци и конструкции) и изобщо... имаме доста родни видове, които са конкуренция на полонията в неполивни условия.

   

  А ако не ти се дават пари, ще ти дам някоя малка вкоренена чепка, мисля, че имам няколко останали на село, а и тая година ще има също, а и ще залагам нови семена.

  Споделете коментара


  Адрес на коментара
  Сподели в други сайтове

  Благодаря!
  За инфото и ако все пак имаш някоя чепка - метни я насам. Може пък да я бодна на по-добро място и след време от нея да вадя бебета, които да разсаждам, когато се облагородят условията там.
   

  Споделете коментара


  Адрес на коментара
  Сподели в други сайтове


  Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

  За да коментираш, трябва да имаш регистрация

  Създаване на акаунт

  Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

  Регистрация

  Вход

  Имаш акаунт? Влез оттук.

  Вход

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване