Към съдържанието

  • Log in with Facebook Log In with Google      Вход   
  • Регистрация
  •  


Търсене

- - - - -

Люти чушки ( Capsicum spp.)

май плододаващи

Люти чушки ( Capsicum spp.) Люти чушки ( Capsicum spp.)

Ацтекското "Чиле" или лютите чушки са известни още 700 г. преди Христа, но родното им място е все още загадка. Лютите чушки са най-произвежданата и най-консумираната подправка в света. Лютивината на различните люти чушки зависи от климата , в който са отглеждани.

Ранните Южни и Централни Американски култури са използвали лютите чушки за различни медицински цели, като валута и като средство за наказание на непослушни деца. Смята се,че лютите чушки помагат на храносмилането, предпазват от настинки и лекуват всичко от зъбобол до колики и до безразличие в любовта.Някои факти за лютите чушки остават неоспорими:
• Лютите чушки са богати на витамин А и C. Един грам сушени люти чушки съдържа два пъти повече дневното, необходимо количество витамин А.
• Те са естествен консервант на забавянето на окисляването на мазнините.
• Лютите чушки могат да бъдат използвани, за да намалят количеството на солта при готвене или напълно да я заместят при диета с ниско съдържание на натрий.
Известно е, че Колумб открива лютите чушки на Антилските острови ( въпреки, че ги нарича просто чушки) , след което те се разпространяват по целия свят.

Лютите чушки могат да бъдат директно засявани след последния пролетен студ в териториите с продължителен топъл период или да бъдат засяти на закрито от 6 до 8 седмици преди да бъдат пресадени навън. Те лесно се пресаждат и са много продуктивни.


1 Коментари

Голям интерес предизвика в мен статията за тези хора:

http://www.capital.b...chilli_peppers/

 

не ми е останало време да ги посетя, въпреки, че са ми съседи и фермата се намира някъде съвсем наблизо около мен.

 

Видях, че днес ще участват във фермерски фестивал на ул."Оборище", така че ако някой има път, може да ги види и да сподели:

https://www.facebook...24555231014291/

https://www.facebook...ChilliHillsFarm