Към съдържанието

  • Log in with Facebook Log In with Google      Вход   
  • Регистрация
  •  

Ноември 2016

Posted by Варела, in Беломорски, Лясково, Остро31 29 ноември 2016 · 0 Показвания

повдигнати лехи остро31 беломорски лясково
29.11.2016 - вчера вечерта (понеделник 28.11.2016) ми подариха една торба разсад ягоди.. дожаля ме да ги оставям да чакат до по хубаво време, защото предния расад заради това, че стоя около седмица в кофа с вода му загниха връхчетата и не се хвана.. днес сутринта при снеговалеж и около 2 градуса температура разбутах сламата и направих два нови реда в повдигната "ягодова" леха.. пръстта под мулча си беше влажна и рохкава.. да видим дали ще излезе нещо на пролет.. чудя се даже дали да не ги покрия с найлон, докато се хванат..

27.11.2016 - остромила - довърших "пояса" между тревната площ и лигуструма, реших да го обърна за да изчистя коренищата на савлека(поветицата) и троскота.. пояса е с ширина около 1м, дължина ~12м.. покрит е със две бали слама и чака пролетта да видим какво да сеем там... трябва да го съобразя с розите, които са на границата с поляната през 2,5~3 метра една от друга.. или гол овес или детелина, бяла или цветя и билки (невен и лайка)..
!!! интересно !!! като обръщах излязоха корени от тазгодишния късно засаден невен, които бяха с около 2 сантиметра диаметър в основата и бяха пуснали нови издънки отстрани.. кореновата система е повърхностна и тръгва на всички страни със доста стабилни разклонения.. яко бяха разрохкали почвата, защото около коренищата на невена имаше супер много червеи, също и на границата с "райграса".. на педя от лигуструма е супер сухо и сбито.. вилата едвам влиза.. явно пътечката ще е там..

27.11.2016 - лясково - тревната смеска на парчето 6х5 м пред плочника е излезнала и изглежда да е супер макар и семето да е на повече от две години.. около купчината с компоста и около новозасадените къпини имаше къртичини.. задължително трябва да сея рицин напролет.. дано само не намеря новата полянка приличаща на лунен пейзаж.. ;)

20.11.2016 - на градина №2 - кв. беломорски направих две лехи.. доста повдигнати със слама отгоре.. пътеките са по 50см, но са на дълбочина -30 см от нивото на земята.. няма укрепване и сигурно ще се срутят до пролетта, така че следващите пътеки трябва да са малко по-плитки.. лехите са 6м х 1м със по 1 бала слама отгоре..

06.11.2016 - на остромила сложих чесън и балучка в едно тунелче 1 х 1,5 м директно на земята и го покрих с тънък слой мулч от мокра ечемичена слама..
Лясково! Остромила! Беломорски! Какво е това чудо... виждам, че си се разгърнал, макар да нямам идея какви са тия места :)

  • Report

те то такъв си беше плана за 2017 от началото..

 

Остромила и Беломорски са два квартала в южните покрайнини на Пловдив.. на разстояние около 15 минути пеша.. едното място ми е в двора а другото е наследство от баба ми - като на всяко от тях догодина мисля да се метна на около 400 кв.м. обработваема площ.. Беломорски по принцип е с опция да го увелича до 860 кв.м обработваеми..

 

А Лясково е спасителната ми лодка ;)... Малко селце на 5 км след Асенова крепост.. там сестра ми имат къща, която е "лятната резиденция" на майка ми.. дворчето е много малко, но майка ми отказа да го "затревим" и си го копа.. без пръскане, с копане.. засега ;) та там мисля да си правя разни проби.. ей така, колкото да видя на 800 м надморска височина какво се получава..

 

Освен това съм и разсипник/съсобственик на къща с декар двор, още декар и половина "пясък" - така и викаше дядо ми на нивата, която е буквално до дигата на Марица.. плюс още около 25 декара обработваеми ниви в кооперация в кв.Черноконево, Димитровград.. от които догодина вместо рента мисля да кълва житце за кокошките..

 

Защо разсипник.. защото нищо не правя освен да ходя 1-2 пъти годишно да взема рентата и да поогледам дали къщата е ок.. :(

  • Report

Еее, това е то, имотен човек, уредил си се в живота :) А до това Беломорски има едно малко като кръгово, до него има яко лехи, разсадник ли е, що е, на сателита изглежда добре :)

 

800 м не е кой знае колко високо, особено при оня климат. Да, без парник няма да стане домата, освен ако не е супер ран, но въпреки това! Имам роднини с вила в Боснек 930 м, малинака дава обилно, доматът е в парника и се бере септември края.

  • Report

Ресурси - семена, многогодишни, планове, дизайн

Това е линк към споделен файл таблица в профила ми в Гугъл Драйв.. Всякакви коментари редакции и добавяне на разяснения и уточнения са добре дошли!

Най-живо ме интересува схемата (четвъртия лист долу в цикламенко), която още е "в процес" на по-до-почесване.. ;)

Търсене в моя блог

Февруари 2017

П В С Ч П С Н
  12345
6789101112
13141516171819
2021222324 25 26
2728     

Последни публикации

Последни коментари