Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Сред котки и смокини

  • публикации
    29
  • коментари
    27
  • преглеждания
    14552

2017 - Февруари

Cucurbita Maxima

1688 прегледа

Тази зима беше снежна и студена - от двайсе години не е имало такава, каза дядо Славчо.

 

32889374811_7a8112d302_c.jpg

 

Слава богу, вече сме на опашката.

 

32594393650_f7a56775f8_c.jpg

 

Поизмръзнаха малко есенните садежи нахут и грах, олеандърчето ми замина, надявам се да не изскочат и още щети, щом започне да се раззеленява.

 

В началото на месеца сложих малко разсад марули, кейл и люти чушки - ей така, да има. Чушките естествено мухлясаха, другото засега се държи, макар и да е съмнително, че ще стане. Сложих и навън в "оранжерията" босилек и не помня какво цвете.

 

Към средата на месеца направих и една пробна лехичка пак с марул и кейл директно навън. В няколко кофички - ружи, дървовидни и обикновени.

 

Днес обикалях двора да смятам кое къде ще садя тази година, но излезе, че от много ходене в цветарския форум местата за садене на зарзават намаляват застрашително. Поне направих някакъв списък с програма-минимум за сезона:

 

тераса 1

- домати+босилек+магданоз

- чушки+чубрица

 

 

неясно къде

- краставици+копър

- тиквички+тикви+сминдух+царевица

- зелен боб (на ръба някоя асма ще го закача)

- манголд

- кейл

- праз

 

и да не забравя да се снабдя отнякъде с девисил - много го обичам, а не ми никне вече две години. Впрочем, целината, дето сях още първата година чак тая есен почна да никне, та може би не всичко е изгубено.

 

27.02

 

Днес посях малко магданозец на първа и в една по-сенчеста лехичка на трета - пащърнак, девисил и копър. Надявам се от трите барем копър да има, че правих оперативка с половинката и единодушно решихме, че това, което ни е липсвало най-много миналата година е зелени подправки - копър, магданоз, босилек, целина. Риган и сминдух също като сушени. То не че хич нямаше, но мноооого скромно, пък ние сме зеленояди. Трудно се гледат зелении в нашата жега, бързо изпръчват - ей я руколата, кога се постопли времето, пък вече е напъпила да цъфти :rolleyes:

 

28.02

 

Завърших месеца с втора посявка на люти чушки, този път ще ги държа вънка + три кофички тиквичка + две кофички девисил и още девисил в лехата с кипарисите :lol: Цяло пакетче девисил + остатъците от предишното съм изсяла значи и сега ако не стане - не знам! А стария разсад марули и кейл след 1 ден навън на слънчице порасна тройно, може пък и да стане нещо от него, поне от кейла. Сега го изнасям всеки ден.

 

Иначе лучето и чесънчето от есента вървят добре; и спанак ядем, макар и дребен. Най-пищна, както казах, е руколата; има и манголд. Храстите напъпват, минзухарчета цъфтят, абе - пролет :wub:

 

33188197315_f1d43a2bd6_c.jpg

 

33031451502_f82edbae67_c.jpg



3 Коментара


Recommended Comments

Боби Димитров

Отговорено

Девисил ако искаш, ще ти извадя корен? Кокиченцата при нас още не са се подали дори от земята :) Липсват ми, свикнал съм да са началото на януари, по бургаско...

Споделете коментара


Адрес на коментара

Като стане време при вас и не съм намерила още - няма да ти откажа. Много любима подправка ми е, за бобец и гъби. А и е красив.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Красив е, а и доста едър! Не стига, че излиза над асмата, ами и от къщата става по-висок :D

 

7302305838_fc98684be1_z_d.jpg

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване