Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Селска чест

  • публикации
    47
  • коментари
    25
  • преглеждания
    18781

2015.07

Боби Димитров

1232 прегледа

04.07

 

След като април, май и юни бяха със значително под-нормени валежи, юли затапи положението със страшни жеги в началото. Въпреки това, повечето неща в градината упорстват. Най-вероятно комбинацията от мулч, колкото и да е изтънял вече, с високите лехи. Плюсът е, че поради липса на валежи и поливки, няма гъбични проблеми по домати, тикви и тн.

 

Основната дейност този ден беше насаждането на праз. Епопеята с праза почна преди много седмици, когато се опитахме да си направим разсад, два пъти поред, по различни начини - и двата пъти умря. Третия път се задържа, но така и не стана по-дебел от клечка за зъби. Изборът беше да го засадим или да го хвърлим - предположих, че второто ще е по-бърза и безболезнена смърт, но все пак избрахме първото. Тръпна в очакване...

 

Сложихме и няколко коренчета броколи и физалис, донесени от Бургас. Тукашните условия са толкова различни (почва и воден режим), че най-вероятно ще се спогинат тутакси, но да видим.

 

Царевицата, която беше опасена предния месец от неизвестно животно, таман се беше възстановила и ето че отново бе занулена, тоя път до корен. Oh well, язък за скъпите семена, сега поне знаем, че листната маса става за фураж :D

 

19004895664_a0f98a9075_c_d.jpg

 

 

 

 

 

12.07

 

През юли, с оглед рекордните жеги в продължение на 3 седмици, опитахме да ходим 2 пъти седмично, за да "поливаме". В сряда или четв след работа за 2 часа набързо и събота или неделя, за по-подробно.

 

Въпреки това, очаквано, някои паднаха в боя със сушата. Над 30 корена броколи, някои от Бургас, други от наш разсад, за когото не стигна мулч. Всичкия физалис до шушка също измря. Няколко разсада краставички и тиквички. Папудата така и не успя да отлепи, явно макар да е сухоустойчива, иска все някаква вода. Копъра повечето умря, а живият не е повече от 3-4 см, макар да е на сянка между картофите. Босилекът не е мръднал особено и се гласи да цъфти, макар да е 10 см висок...

 

Насадихме резене от разсад, Florence fennel, макар че е влаголюбиво, за да направи глави. Ще го видим.

 

Обрахме последни шушулки грах, изядени на място. Нахутът има доста вързал, започва да оформя вътре хубави нахутчета. Просто не е за вярване, предвид, че е поливан само един път - при насаждането. Ако оберем нещо, вероятно догодина ще насеем доста повече...

 

19439447248_1f5a658ff7_c_d.jpg

 

През май месец намятахме семена от моркови и магданоз по буците, около тиквичките. Доста време нямаше никакво развитие - магданоза се показа тук-там, а морковите - не. Като садихме доматите, останаха разни случайни корени и ги сложихме където намерихме място. Едно от тия места се оказа точно при "морковите". Покрай поливането на корените домати, морковите покараха. Получи се carrots love tomatoes неумишлено.

 

За няколко седмици станаха мини бейби морковчета, които бързо изчезват, след като малкия ги напипа. Голям кеф са деца, които ядат неща директно от градината :)

 

19601305736_fc0ef7b455_c_d.jpg

 

Друго голямо "усилие" беше да полеем фиданките. 20 броя по 20 минути на дръвче = 7 часа поливка, в общи линии от обяд до вечерта, след което захващаме градината. Дори и така, едва ли влизат над 150 литра вода на дръвче, което е нищо, предвид колко рядко им се случва.

 

 

 

 

 

 

19.07

 

Нахутът е направил доста добри нахутчета. Малкия веднага се ориентира - като няма грах, има нахут (макар че понякога му казва хумус).

 

Доматите почнаха да страдат от върхово гниене. Очаквах по-скоро да капят цветовете и да няма завръз, заради сушата. А то се оказа, че има много завръз, обаче нередовния воден режим доведе до тоя проблем. На първи оглед, над 80% от завръзите са поразени. Oh well, явно два пъти седмично по малко вода не е достатъчно начесто - получават се периоди от големи засушавания.

 

Теоретично и недостиг на калций е причинител на този проблем, но нещата са свързани - дори да добавям калций под някаква форма в почвата, усвояването му зависи силно от влагата, която при нас явно е минимална. Отделно, сортове с остро "връхче" на домата страдат повече, а консервните Опалка и Сан Марцано са точно такива...

 

 

 

 

26.07

 

Картофите започват да съхнат, все още не сме видели колорадец.

 

Окуражени от бейби морковите, които намаляват драстично с всяко ходене, намятахме още семена, поляхме и мулчирахме. Не зная защо Гери настоя да сложим и семена от една черна царевица, може би примамка за тревопасните?

 

Поливката от преди 2 седмици се е отразила добре на фиданките. Дори и с толкова малко вода, повечето дръвчета имат нови листа - нещо невиждано от май месец. Само 2 или 3 са на кантар и е вероятно да изсъхнат. Интересно, че опасаната черешка, от която остана само една 20 см оръфана пръчка, е пуснала към 30 см ново клонче!

 

Доматите продължават да страдат, ние продължаваме да им се радваме.

 

Имаме вързали няколко тикви - 2-3 балки и 2-3 супер мега мини микро бейби цигулчици, както и три ПЪПЕША?!

 

С това приключваме месеца...

 

 

Трижди пасена царевица:

19936907010_1ac759994f_z_d.jpg

 

 

Първа бебе цигулка:

19501958494_711899386c_z_d.jpg

 

 

Първи бебе пъпеш:

19937913529_eb1ced44c7_z_d.jpg

 

 

Общ план в края на юли:

19938236849_ca77f565bd_z_d.jpg



0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване