Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Селска чест

  • публикации
    47
  • коментари
    25
  • преглеждания
    18919

2016.08

Боби Димитров

1034 прегледа

Дали защото тая година пролетта дойде през февруари, а есента - през април, май и юни, възприятията ни се объркаха и още в началото на август вече ни се струваше, че сезонът е свършил.

 

За щастие, дневникът от миналата година дойде на помощ за спасяване на духа. Лани едва след средата на август сме почнали да берем някое доматче, а сега имахме още в края на юли. Ще рече, че въпреки забавения сезон, пак нещата са напред. Първите краставици също - първа седмица август спрямо средата на юли тая година.

 

Тъй че затваряме очите за студените месеци, последвани от яка жега и суша и смело напред!

 

Едно общо наблюдение е, че поливката с капково спестява много време, но не е достатъчно вторник или сряда вечер да се пусне през нощта, после това да се повтори в събота или неделя. С тези августовски жеги, най-вероятно трябва да се пуска неделя - вторник - петък... Но организацията на това е по-сложна, та ще видим как ще я караме.

 

 

 

06.08

 

През първата седмица успяхме най-сетне да посадим мъничко ряпа, три вида - черна, бяла, червена, общо към 1 квм. Трябваше да подготвяме лехи за зимни култури, марули, спанак, mache, репички, моркови и тн, но децата не позволиха. Затова вадихме картофи и моркови и цвекло, обрахме където каквото има - домат, краставица, тиквичка, царевица, билки и си тръгнахме.

 

28813890082_134a995eea_b_d.jpg

 

 

 


 

 

 

13.08

 

Доизвадихме картофите и косих малко с тримера на комшията, обаче се счупи... Почнаха да зреят повече от консервните домати, правихме първи буркани изпарени. До края на месеца, ако не падне някоя мана, ще има доста. Обрахме царевицата - интересното за нея беше, че имахме 10тина корена сладка, която беше от разсад, след като първата посадена така и не покълна.

 

Морковите от втората реколта надминаха по размер тези от първата. Причината е, че тяхната леха е по-рохкава и вероятно двойно по-полята. Догодина ще посадим двойно повече моркови и вероятно на три "реколти", разсрочени през месец.

28487722613_036a6dd635_b_d.jpg

 

 


 

 

С това се изчерпи месеца - следващите почивни дни не успяхме да стигнем, а последните в месеца бяхме на път. Не сме виждали градината от 15+ дни и ми е много интересно как се справя без нас.



0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване