Записки (:

  • публикации
    13
  • коментари
    46
  • преглеждания
    117639

Публикации в този дневник

alys

2019

Снимки -  Градина 2019

12.12 Доизвадих морковите, почистих част от краставиците от мрежите в градината (втората дейност беше преди няколко дни).

1.12 След като температурата падна до -5 (при къщата беше -3,8) през нощта, днес обрах алабашите, част от морковите и извадих праза. Мисля, че цвеклото може да постои, докато подредя останалите неща. Зелтике засега също остават в градината. Прогнозата е за не много ниски температури и мисля, че нищо няма да им стане, а ако ги прибера, трябва да мисля как да ги оползотворя.

30.11 Оставих една малка главичка карфиол да тествам как се държи на студа. След като стане поне минус 2-3 градуса, ще мога спокойно да прибера праза. За зелето ще мисля какво да го правя. Ако няма сняг до края на годината, имам предвид трайна снежна покривка, сигурно ще го оставя в градините. Киселото зеле е ок. Оранжерията е прекопана и наторена със ситна тор от кошарата. Онзи ден намерих две тикви, успели са да узреят.

16.11 Настъргах около 8 кг ябълки и заложих оцет. Да видим докъде ще я докара. :) 

12.11 Дообрах доматите и пипера, включително в оранжерията. Успяхме да сложим зимнина с карфиол, пипер, черита и моркови (по малко от всичко в буркани за салата).

9.11 Обрах доматите и пипера. Много съм доволна, благодаря на хубавото време, макар и необичайно да е. Вече трябва да се чисти, копае, евентуално да засея ръж, ако успея. Доста закъснях, но и да не стане, поне имам желание. :) Откъснах двете хубави глави карфиол. Ще извадя моркови и ще сложа зимнина, подобна на киселите краставици. Ако успея, утре ще разчистя и в оранжерията, и в градината.

5.11 Невероятно е, че вече е ноември, а все едно е септември. Започнахме да берем ябълките и крушите, докато е приятно за работа. Две зелки (Кьосе) се разпукнаха, време е да се прибират. Едната е около 3 кг, другата около 2,6 кг. Сигурно ще отрежа още някоя, за да сложа кисело зеле. Време е, дори закъснях, да прецедя бъзака, трябва да почистя орехите от зелената обвивка, която вече омекна и е лесно да се отстрани. Няма много орехи. Разчитам на тези, които падат с обвивката. Те са от един орех, иначе другите не виждам дали имат. Кучето изяжда по някой паднал, но ако имаше повече, едва ли щеше да се справи с всички паднали орехи. Утре трябва да си получа разсада хризантеми, семена за ръж и люцерна, както и едроплоден дрян. Май съм забравила да напиша, че засадих два сорта камчатки, очаквам още два, както и лилави малини. :)

29.10 Извадихме картофите. Доволна съм от количеството, макар на линеен метър реколтата да е слаба. Едри и средни са и са вкусни. 

27.10 Насадих два вида чесън, откъм гъбите е от Клеър, а след това е от моя. Обрах увивния фасул, почти е узрял. Неузрелите шушулки ги оставих. Намерих една хубава тиква и три малки. Бяха се маскирали около фасула и царевицата. Нещо не ми хареса комбинацията царевица-фасул. Царевицата нито успя да върже, нито остана изправена, а паднаха заедно от тежестта на фасула. Копирам едно свое мнение от цветарския, което съдържа план-програма за догодина, живи и здрави.

 Гледала съм сърца в оранжерията и си връзваха, но със забележки. Два сорта бяха розови и един червен. В началото уж добре. После започнаха да страдат от върхово гниене. Пръсках през 10 дни с мляко и йод и бяха добре. На следващата година пак така, но дали аз допринесох да изгорят, дали някоя болест ги хвана, не разбрах. Това беше миналата година, започнаха да жълтеят, да изсъхват, скубах, сади колтуци, но като цяло не беше добре. С всяка изминала година започна да става все по-лоша реколтата в оранжерията. Дали се навъдиха гъбни заболявания, но така изгорели растения не съм имала. Просто си изгоряха. Не, че не брах домати, брах доволно, макар и дребни, защото не ги колтучих. Догодина, живот и здраве, ще настоявам да изрежем на макс прозорци. Това мисля да стане, когато засадя доматите в градината. Ще торя, ще пръскам с триходерма, ще внасям сено (втора употреба - това, което има пада на овцете по земята и не го ядат вече). Другото, което си мисля да направя, но още не се е избистрило като мисъл, е да засадя много повече Лабрадори за ранни домати. Те така или иначе оцеляват. А след тях да насадя високите малко по-късно от градинските, тоест иска ми се по някакъв начин да избегна жегата. То май няма как и затова засега е в идеен вариант. Първата година в оранжерията садих около 6 юни и до края си бяха добре растенията. Бяха само Розов блян и хибрида Паулина. Като садя колтуци, не се разболяват както първите. Първа серия от колтуци съм насадила (тази година) на 23 юни, а втората серия на 22 юли. Успяха да вържат и двете серии. Дали от разсад или от колтуци за догодина, ще мисля.
Да допълня, че като се знам, със сигурност няма да са само Лабрадори ранните, а ще искам да опитам и Ябълки на снега, за междинен нищо чудно да сложа Женечка, нищо, че е ниско растение, то е голям звяр  , а другият сорт, който ме впечатли с издържливост (на жега не знам как ще е), е Оаксаканско бижу. Последните два бих искала да са ми по-вкусни, но ги предпочитам пред хибридите. А, защо не и чери Рапунцел F1. 

26.10 Обрани са малките ябълки и дюлите. Половинката прецени, че сега му се работи, защото е топло и приятно. Прибрах куркумата от оранжерията в саксия, прибрах в саксия и един 50 см домат, самозасял се в градината. Беше две нощи в оранжерията, но нощните Т падат до 1,2 и реших да го вкарам вътре. Има китка, ама ще цъфне ли, ще върже ли, ще видим. :)

10.10 Преди два-три дни махнах засенчващата мрежа на оранжерията. Имаше няколко критични нощи с ниски температури, но с духалката в оранжерията не падна под 4-5 градуса. Вероятно във вътрешността е било повече, но термометърът е на северозападната стена до вратата. От днес отново е топло през деня и прогнозата е за хубаво време до края на октомври. Прогнозните нощни са около 7 градуса. Под асмата има 5-6 хубави зелки, надявам се да станат още по-големи. Зелето е Кьосе. Окосихме люцерната, ще съхне при балите сено. 

6.10 Обрах краставиците, тиквичките, останалите чушки и домати. Тук-там останаха необрани черита, но беше студено и хич не ми се занимаваше с тях. 11 градуса и вятър не са добри условия за градинарстване. Има големи глави цвекло (ура!!!), направо не повярвах като ги видях. Торенето и засаждането на разстояние даде резултат. Доволна съм от събраните семена от увивния фасул за зелен, получи се 1 кг. Тази година шушулките бяха пълни с по 5 до 6 бобчета. Отново го отдавам на доброто торене през зимата. Ако има слана, сигурно ще загубя Смилянския фасул, но каквото, такова. :) Не се сетих през деня за него. Можех да помисля за някакво поваляне на земята и завиване с агривело. 

28.9 Само не знам защо винаги бързам да обера тиквите. Сигурно, защото не са много и ме е страх да не остана и без тях. :)

20.9 Набрах голяма препълнена кофа със зелен фасул, много благодатно растение - сееш, поливаш и береш. :) 

19.9 Обрах доматите, пипера, тиквичките и краставиците почти на макс. Утре предстои да обера зеления фасул (от семената на Теди), който сях, за да не стои голо в градината при картофите. Родил е добре както обикновено. Оттук нататък изобщо няма да се оплаквам от липса на работа. Имам да подредя реколтата и да правя зимнина. :)

18.9 Засях спанак и марули на празния ред/леха след ягоди София. Обрах гроздето. 

12.9 Пресадих част от ягоди София в градината при картофите. Направих сироп от бъзак. По-точно, сложих ред бъзак, ред захар и така ще стои, докато се стопи захарта и се отдели сокът. После трябва да прецедя. 

10.9 Заложих още ябълков оцет. 

6.9 Днес разбрах, че е грешка липсата на албум. :)

4.9 Трябва с най-дебелия шрифт да запиша, че по това време Болгарът е перфектен, ама осите и пилетата са го установили доста преди мене, та сега ще ядем огризки. :D Като цяло не са родили много лозите. Мястото, където са насадени е с много малко почва, надолу било камък. Както и да е, нали ще опитам, а и гроздето е много сладко, не съм пръскала с абсолютно нищо там, само е наторено с оборски тор. Сложих мрежички на останалото грозде. Трябва да го правя през август, но беше жега, не забелязах липсващите чепки, изобщо смотана работа. Малините Люлин зреят сега, набрах малко.

3.9 Насадих два дълги реда ягоди и на третия обработен ръснах семена спанак, къдрава салата и марули. Мисля, че всички са с изтекъл срок на годност, та ако не никнат, ще купя нови. За марули не си оставих семена, защото бяха само в оранжерията и само щяха да ми пречат.

2.9 Разчистих след пешака за зрял, половинката прекопа, подравних, сложихме пак капковото и започнах да садя ягоди. Трябвало да са млади раснения, но ще садя каквито има. На старото място вече са 4 или повече години, макар че съм ги подновявала. Мноого плевели има там, неспасяемо е положението. Петопръстник и една трева, която има коренова система тип ягодови ластуни и корени като морков, не знам как се казва. 

31.8 Започнах ябълковия оцет от 4 кг ябълки. Имаше доста паднали и загнили, та това количество е чисто, няма загнило, няма червиво. По рецептата на Пепа, ето линк (има го и в темата за оцета) https://pep-4o.blogspot.com/2010/04/blog-post_11.html

27.8 Обрах фасула за зелен и за зрял, но само пешака. Увивните имат по-дълга вегетация. Тиквичките се побъркват да връзват. Дългите режещи се имам предвид. Много добра листна маса направиха и имат доста завързали тиквички. Сравнително скоро започнах да бера и досега съм откъснала 9 тиквички, като се има предвид, че първата беше 1,6 кг, следващите малко по-леки. Доматите зреят полека. Остана ми да опитам само един сорт - Скай Комиш. Според Христов е устойчив на мана. Но точно той е от най-късните сортове. Не са узрели Розов блян и Розов на Янчето, но техния вкус го знам. Розов на Янчето не завърза толкова много както първата година, но гледах, че има малки доматчета. Като вкус и родовитост харесах Ворлон, Змей (от Боби, Пожарево), Яша Югославски, Каспийски розов, Оранжев (на Гора), Чероке Грийн, от черитата Черно чери и Жълто кръгло чери. Змей прилича на Момини сълзи като вкус. Като ранозрелост и завръз харесах Оаксаканско бижу - жълт домат с лека червена окраска, вкусът е 4 от 6 за мене, като узрее много добре, е по-вкусен.

19.8 Успях да откъсна поне по един домат от доста сортове домати в градината, но има още (съответно оставих семена). В оранжерията първа серия домати от колтуци са завързали, втората серия не съм я гледала обстойно, но цъфти. Като цяло има домати, но доста растения изсъхват или наполовина, или цялостно. Основна причина е голямата разлика в температурите. Този месец нощната стигна до около 7 градуса, дневните са били над 40. Има няколко тикви. От тиквичките режещите се са завзели добра площ и гледам, че има завързали. Откъснала съм две тънички досега. От другите тиквички няма особен смисъл, сигурно трябваше много да подхранвам или почвата не им харесва. Опитват се да връзват сега, откъснах и там де малки, но разчитам на дългите. Къпините без бодли са пас тази година. Лимоните си имат бодли. :) Всичко, което садих ми се хвана и расте и плододава. Дори водният лук вече прилича на лук, че бяха едни косъмчета, които не се виждаха с просто око. Краставиците дават добре, затворих вече в буркани за зимата и всичко, което ни е в повече, ще раздаваме, живи и здрави. Броколито от Теди е доста високо, добре изглежда. Налице е първият успех след пръскане с Нийм и Кастилски сапун. Победих зелевата бълха. Беше нападнала зелето под асмата. Пиперът цъфти и връзва, наторих го в началото на месеца с оборски тор, разтворен във вода, но наблегнах на тора. 

Важно!!! Тази година съм доволна от представянето на повечето сортове домати в градината. Това, което е допринесло са следните мерки

- разсадите правих в торф 

- наторяването през зимата с оборски тор, следва микоризата, която сложих при пикиране, следва пръскане и поливане с триходерма (2 суп. л. позеленяло жито на 10 л вода), пръскане със Стенли (5 мл на 2 л вода) и може би нещо основно, според мене - доброто време тази година. Дано няма изненади, не смея да се похваля. В оранжерията има какво да се желае, но догодина. А, за малко да забравя още нещо - за първа година доматите са под навеси. Тази година няма много дъждове, та това перо е на последно място.
Още нещо - при засаждане сипвах от копривената "чорба" , в която имаше мая (и пепел, но нещо ми се губи), а на по-късен етап сипах в бидона разтвор на триходерма. Нямам представа дали се е развила или не. За първа година миришеше "идеално". Наскоро подхраних с шербет от оборски тор. А зимата имах естествен сидерат - врабчови чревца. В празните пространства сях фацелия, писала съм. Важно е да се знае, че между третиране с микориза и триходерма, трябва да има една седмица интервал от време. Направих опит за мулчиране, но съм далече от успех засега. Две пръскания с аспирин (250 мг аспирин на 2 л вода) направих. 

22.7 Изскубах няколко лабрадора и на тяхно място насадих колтуци от домати, които бях оставила да се вкореняват на шарена сянка в градината. Пуснали са хубави корени. Може би е малко късно, но дори по един домат да откъсна, пак е нещо. :) Отдавна има зелен фасул, но ще го оставя за семена и за зрял. Днес сготвих, хубав е. Три вида са, като ще отпадне жълтият. Осново ще сея този на Теди, а почти бях забравила, че за запълване на мястото сях Чер Старозагорски. Последният определено ще оставя за зрял. Една година купих уж Чер Старозагорски, но се получиха и някакви фасулчета с лико. Увивен фасул имам за зрял и за зелен, но вторият ще е само за запазване на сорта, т.е. само за семена. 

21.7 Вчера си изпълних задачите, т.е. засях зелен фасул. Днес пуснах капковото  да понамокри, за да поникне по-бързо, че дъжд почти няма. Наторих пипера, броколите и карфиола (и белите патладжани, ако изобщо стигнат до плод, но поне ще опитам). Броколито е пораснало доста. Винаги се учудвам как тези малки семенца се превръщат в големи растения. :) Колтучих и връзвах доматите, че някои са с арамтура, защото не бяха включени предварително в сметките и все още няма колчета за тях. Половинката иска да ги замени с тръби, защото на тръбата ѝ прави едно перпендикулярно парче. Тръбата потъва 50 см в земята и това парче не позволява да потъне повече. Нагоре сигурно ще са по 1,5 м (аз исках 2 м, но май не ме огря, ще видим като ги направи). Тези домати, които щях да давам на Варелски и бяха пълна скръб дори са вързали тук-там, иначе вървят като тези под навесите, засега. Краставиците взеха да се засилват в градината, бера все повече. Малко мързеливи ми се струват краставиците тази година, мързи ги да се катерят по мрежите, но важното е да дават и да мога да минавам между редовете. Насадила съм като за целия китайски народ - непълни 3 реда като на всяка капка на тръбите на капковото има по две краставици, а редовете са по 5 м дълги, нека има. :D . 

20.7 Обрах касиса. Много добре беше родил. Изглежда всяко цветче е завързало плод. Почти наторих пипера. Може да засея зелен фасул в градината с касиса, да не стои гола земята. 

13.7 Извадих часъна. Хубави глави са станали. Брах малко касис. Наторих хилавите тиквички в градината при картофите. Бръмбарите са се разщъкали. 

10.7 Валя дъжд, разхлади се доста. Краставиците Тести Грийн в градината започнаха да плододават. Два месеца от семена. За мене е най-бързата и вкусна от хибридите. Започнах да късам от доматите-хибриди в оранжерията. От тези, които пробвам, Оптима са най-бързи и дружно зреещи. Опитах Амати, Бенатар и Панекра, също и чери Рапунцел F1. Всички са ми почти еднакви, но стават. Вътрешността на всички е като на диня, няма лошо. Ципите са плътни, но за мене няма неципест домат, та все тая. Добре узрял не съм опитала още. Дребосите като Маскотка, Полярник, Женечка също дават по някой и друг домат. Полярник ми е най-вкусен, Женечка има най-много и най-едри плодове. 

8.7 Времето е слънчево и горещо. Имам да бера касис, малини, чесън и лук (който пак не стана), две ябълки счупиха по един голям клон. Гъбите продължават да дават. 

29.6 Насадих всичко. Дано се хванат цвеклото, водният лук и зелето. 

27.6 Напръсках с Актара при картофите. Дъждовете явно отмиват добре нийма. В някакви идеални условия сигурно действа. Уморих се да обикалям и събирам ръчно. Пътеките станаха като самолетни писти. Напръсках всичко в оранжерията с триходерма, купешка. Намерих един домат със сиво гниене, явно там проветрението е проблем. Добре, че има краставици и чушки, макар в по-млечен вариант. Доматите не зреят, почивка са. :) Започнах да садя цвеклото. Не знам дали ще се прихване. Голяма жега е през деня и е като хербаризирано. 

26.6 Тези дни полях с разтвор на триходерма втори път, като ползвах само домашно размножената. Не знам дали ще работи против мана, но това е основната ми цел. За всеки случай да запиша как се размножава триходерма в домашни условия. Първоначалното "заразяване" е бавно, защото купешките препарати не съдържат много активни спори на гъбата. Започнах с жито, но се оказа не много добра идея, опитах с ечемик, леко смлян в кафемелачката. Получи се, но най-бързо става с купена грухана пшеница. Пшеницата се накисва от вечерта за една нощ, след което водата се излива и житото се слага в буркан в микровълновата. Ако бурканът е почти пълен, се оставя да се пропари за 5-10 минути. Изсипва се житото и се разделят слепените зрънца, оставят се да изстинат. Триходермата умира при температура над 40 градуса. Прави се разтвор от купената триходерма и преварена или дъждовна вода. На 1 л преварена вода се слага 0,1 до 0,2 г от триходермата. Изстиналото жито се връща в буркана, залива се с разтвор, оставя се да постои малко (примерно 5 минути), после се излива разтворът и се оставя някъде на топло (25 градуса). Затваря се с тензух, парче плат или лист хартия, не се затваря плътно с капачка, за да диша триходермата. Първоначално процесът може да продължи повече от седмица, дори повече от две седмици. Трябва да се получи първо бял мицел около зрънцата, после цветът става бледо жълт и накрая става тревисто (изумрудено) зелено. Изчаква се няколко дни (по преценка) да позеленее хубаво житото и се прибира в хладилник. Така може да се съхранява до 3 месеца. Може да се изсуши част от "заразеното" жито. 
Вторият етап на размножаване е по-лесен. Взима се една чаена лъжица от позеленялото зърно и се залива с чаша преварена вода. Оставя се за една нощ (около 12 часа). След това се изпълняват действията с пропарването и заливането с разтвор на домашно размножената триходерма. Вижда се още на втория ден, че гъбата прораства.

Ползва се като 2 супени лъжици от зеленото зърно се заливат с вода за една нощ. Идеята е да се разтвори триходермата. Водата става зелена веднага. След това се разтваря в 10 л вода (аз ползвах 15 л). С този разтвор се поливат доматите или други зеленчуци. Ако се ползва за пръскане с пръскачка, трябва хубаво да се прецеди, за да не се запуши пръскачката. Пръскането се прави превантивно или при мана по доматите (така се твърди, още нямам личен опит). Поливането и пръскането може да се правят през интервал от 7-10 дни. Пишат, че гъбата живее до 30 дни, така че може да се полива и през месец. 

Поливах с лейка при картофите, защото ми се видя най-лесно. При доматите и краставиците, при пипера и праза също полях с лейка. 

Пръсках с Нийм три пъти, но тези дни вали често и не съм сигурна дали ще има ефект против колорадските бръмбари. Отделно три пъти на ден (или поне сутрин и вечер) събирам излюпените розови бръмбари. Като цяло не са наяли много. 

Много съм доволна от ранното Дитмарско зеле в оранжерията. Тези дни една зелка се беше разпукнала и я опитахме на салата. Много добро. А за късно садих Кьосе. Насадих зеле, броколи и алабаш около асмата. Продължавам в малката градина с цвекло, воден лук и зеле (евентуално).

 

23.6 Пръсках с Нийм вчера, днес събирах, утре сигурно ще напръскам отново. Торих тиквите, тиквичките, пъпешите и дините, и царевицата (първо с разреден разтвор от бидона с коприва, мая и ако е оживяла триходермата, а после с оборски тор, разреден с вода. Допуснах грешка при приготвянето, защото вече се стъмваше и бързах, та концентрацията вероятно е под 2% (най-вероятно е между 0,5 и 0,75%). Засях копър и магданоз до дългите тиквички, които още не са се разперили. Лабрадорите като че ли са на привършване или наедряват следващите, краставичките постепенно набират сили, късам по някоя корнишонка и едни средно дълги, но те сега започват да наедряват (в оранжерията). Навън вързах мрежи на краставиците, опънах сезали на някои домати, останаха ми още 50 корена. Засадих всичкия разсад домати по идея на половинката и сега нека търси колци. Два корена Оаксаканско бижу дори са вързали по едно доматче, което ме изненада. Мислех, че само цъфтят. Махнах колтуците на външните домати, а тези в оранжерията май няма да ги пипам. Станало е малко гъсто, но пък не при всички домати. Като махна Лабрадорите, дори ще се освободи още място. Насадила съм нова серия домати от колтуци (хибриди разни, не надписвах). Когато садих външните краставици, насадих и в оранжерията (не помня какви сортове, няма значение, все ще са краставици).

20-21.6 Колорадските бръмбари се появиха. Лошото е, че виждам направо излюпените червени гадини. Събирам на ръка и утре, ако не вали (щото днес валя малко, когато беше подходящо за пръскане), ще напръскам с Нийм. Изчистих тревата в последната градина (при "фурната") и половинката ще я прекопае. "Неговата" част съм я засадила, така че там мина с леко разрохкване, а "моята" част ще е с цвекло, воден лук и зеле Кьосе. Пръсках и полях с, домашно размножена, триходерма картофите.

18.6 Насадих разсада дълги тиквички и алабаш. Подрязях листата на разсада воден лук, който е вкъщи, беше полегнал. Добре изглежда. Има прихванали се ябълкови калеми. Особено един доста дълго клонче пусна, около 20 см. 

15.6 Пръсках с купешка триходерма доматите и краставиците.

14.6 Купих 10 връзки праз, разсад. Напръсках с разтвор на триходерма и полях, където успях. Брах ягоди, отново гъби и продължават да растат. Опитах едно доматче от хибрида Ледник. Абсолютен хибрид - твърд, но на вкус като сладко-кисело е ок.

9.6 Набрах цвят от бъз и направих сироп. 

8.6 Обрахме черешите. Доста от тях са изгнили на дърветата. Мислех, че няма да погледна череша, защото не спряхме да ядем, докато брахме, ама не, преди малко хапнах пак. Малко сме като невиждали, защото почти не помня кога за последно сме брали череши. Да хапнем шепа, две, да, ама да берем, не е било скоро. Започнах да садя пипера, копахме в голямата градина и дано времето позволи да си довършим утре и да продължа със засаждането. 

7.6 Прекопано е под навесите, капковото е преработено за поредна година :D и дори насадих доматите и краставиците (остана ми съвсем малко). Пиперът в разсадните табли отново не прилича на нищо - няма място, няма храна, жлътна се, но е с дебело стъбло и утре го почвам, живи и здрави. Отворихме допълнителните 2 прозореца на оранжерията. Нощно време ще опитам да затварям вратите и ще следя как е ситуацията (температура, влажност) сутрин. Влажността я определям като пипна покрива отвътре и ако е влажен, значи проветрението не е достатъчно. Нощните температури все още падат под 10 градуса, но не е фатално.

4.6 Люцерната, бобовете, царевицата и няколко тиквички са поникнали. Завършихме покривите на градинските навеси. Половинката извоюва правото да прекопае. Каза, че е приятно за работа. Аз ще му помогна, ако се почувствам свободна. :P

31.5 Вчера вечерта откъснах още 8 гъби! :) Узряха първите 3 ягодки от дивоподобните. Има малко череши, надпреварваме се с косовете. Пониква бобът за зелен и една от дългите тиквички. Насадих 2 тиквички Изобилна при боба за зрял. Преди няколко дни пресадих две самопоникнали тикви от оранжерията в едната градина (пусто любопитство). :D

30.5 Гъбите продължават да плододават, сготвих втори път. 

28.5 Засях люцерната с микориза и червената детелина. Набрах 4 гъби wine cap. 

25.5 Засях два реда боб за зрял (най-дългите в градината). Ако преценя, може да засадя някоя тиквичка от разсад при боба, ще видя. Има малко неизползвано място за уплътнение. Чакам дългите тиквички да поникнат, а междувременно сложих още няколко семки за разсад. Много са бавни, но дано поникнат. Поизскубах тревата в голямата градина. Чакам ММ да направи покривите, ама той решил да тори дръвчетата, подгряващо. Напръсках с Нийм някои млади дръвчета - кое с гъсеница, кое с въшки, някои май нищо им нямаше, ама няма да им навреди. Ще размножавам триходерма и ще поливам в оранжерията и в градината при засаждане на доматите и/или преди това, ще видя дали има живи бактерии първо. Ако експериментът мине успешно, ще запиша.

24.5 Донасадих картофите. Остана място за още нещо и мисля да засея боб за зрял. Ако нямах 2-3 касетки с буркани със зелен фасул от миналата година, щях да сея боб за зелен. Обаче един ред вече засях и стига толкова. Всички домати, които разсадих в кофички, са навън под една джанка. Направих нещо като тунел с пластмасови дъги и агривело (защипано с щипки за дъгите), което не стига до долу. Не знам как ще се държи на дъжд, но ако вали, ще стане ясно. Много се чудих дали да е найлон, но засега така реших да е. Заглеждам калемите на ябълките, засега един е тръгнал да се разлиства, но може и някой от другите да се размърда по-нататък. Половинката копае до мрежата при малките касиси от външната страна на градината при картофите. Мрежата е потънала надолу и като откопае част от почвения слой, ще стане достатъчно високо и овцете няма да могат да се надвесват и да ядат касиса. :) Направил е капково за някои дръвчета, гледам, че е опънал тръба и при бъдещата люцерна. 

23.5 Насадих всички тикви, пъпеши и дини. От дините само двете от НАМ поникнаха, а от пъпешите май повечето, но не се знае дали охлювите няма да се почерпят. От тиквичките поникна само Изобилна, ще сея пак. За една бройка да я изпусна, защото беше сдала от неполиване. Дългите по начало са много бавни, но ще засея още семена. Тиквите бяха пуснали много хубави корени в торфа в таблите. Насадих повечето картофи. Още не са готови покривите в градината и се наложи да пресадя доматите в кофички от/за бира и кисело мляко, защото вече нямат храна, малки са им гнездата в таблите. Сигурно ще ги сложа в някоя градина и ще им направя полутунел, да не им вали само. Водния лук не бързам да го изнасям навън, почти е изправил перцата (пониква прегънат на две). 

22.5 Вчера засях царевицата, боба за зрял и за зелен, и вигна (2 вида?). Поизвързах доматите и краставиците в оранжерията, но не стигнах до колтучене. Пръсках втори път с нийм, че краставиците имат въшки. 

20.5 Всички тиквови разсади са в оранжерията. Водният лук и броколито са вкъщи, но скоро и тях ще ги командировам. Някои раздади ги сложих под мини навес от поликарбонат, като разсадните табли ги вкопах леко в почвата, така че горното ниво на почвата да е изравнено (репички, цвекло, карфиол). Около тях засях още малко зеле и бял алабаш. Този разсад зелеви, който е в оранжерията (пак така двете разсадни чашки са почти вкопани, за да не съхне бързо), са добре, но тези, които бяха вкъщи за ден-два се издължиха и най-вероятно нищо няма да стане от тях. Слънцето вече не свети/грее ниско, така че вкъщи само може да поникне нещо и веднага да се изнесе някъде на хладно и светло (оранжерия или градина).

17.5 Краставиците, репичките, някои тикви, тиквички, карфиол и пъпеши са поникнали или поне са дали заявка. Баселата в оранжерията (в табли) е поникнала. Ямсът расте, и двете растения. Навън редом с морковите има и много плевели. 

16.5 Засях броколи в разсадни табли. Преместих част от зелевия разсад в оранжерията. 

15.5 Вчера валя и възпрепятства сеенето на боба и царевицата. Сидератите са повалени, леко позавяхнаха (само в едната градина, не съм стигнала до другите).

14.5 Поради лошото време реших да направя разсад вкъщи. Засях в разсадни табли воден лук Испанска каба, Карфиол (хибрид), репички Глориета (хибрид на Саката), преместих покълналите семена зеле Кьосе и бял Алабаш по едно в гнездо. Бях засяла доста, защото не бях сигурна в кълняемостта, особено на зелето (с изминал срок на годност). Мисля репичките да ги закопоя с разсадната табла в градината или оранжерията (зависи от времето), когато поникнат. Краставиците вече леко надигат главички (поникват). 

12.5 В градината "при картофете" започнах да тесам сидератите. Синапът ахаа, ще цъфне. На места израсна около 50-60 см. Фацелията е фуражният грах са окола 30 см. Ще довърша и до лехата с лук и чесън ще сея боб за зрял и царевица. Има малко  оникнали картофи и ги оставих, понеже са от "морковите" (Сорая). Тикви и подобни ще садя от разсад. Купих семена за салатно цвекло и воден лук. 50 на 50 съм дали да правя разсад или да сея директно. 

11.5 Видях, че и Маскотката е завързала доматче, т.е. като цяло започват лека полека да връзват. Въпросът е аз кога ще ги вържа на сезали. :D Засях в разсадни табли тикви, тиквички, пъпеши, дини, кивано, краставици, алабаш, зеле Кьосе, листна целина, ехинацея (миналата година мързеливо се опитах да засея направо в градината, ма нещо не ми се получи) и астри (семената са от 2017, събрани). От всички изброени до алабаш имам по няколко сорта. Грижливо надписах, за да си знам кое, евентуално, се е получило. Времето беше лошо - студено, влажно, мрачно и хич не ми се сееше нищо. Само ще се изтегли, а в оранжерията и без друго е тясно вече. Сега каквото се получи, добре дошло. Ходих на оглед да видя дали някоя джанка е задържала плод. Има тук-там и ако оцелеят, поне за ядене ще има. Надявам се да няма слани. 

10.5 След Лабрадор са завързали Женечка и Корлеоне, като Корлеонето е сято две седмици преди Л и Ж, но е рязано. 

9.5 Тази сутрин е било около 1 градус навън (вътре в оражерията температурата в единия край е била 3,3 градуса, а в другия край на оранжерията 4,1 с духалка) и по прогноза следващите минимални температури ще са над 4 градуса, преобладаващо около 5-7. Сидератите имат добър вид в градините, добре израснаха. Гледах, че са поникнали някои семена от тези, които сях в градината "при фурната", но са поникнали и разни тревички и засега не е ясно кой кой е. :) Има доволно много трева навън за овцете. 

4.5 Сложих дигитален термостат в оранжерията и духалка. Зададохме 6 градуса минимална температура, при която духалката да включва. Не завивам с агривело, разчитам на печката. Сложих термометри на двете къси страни на оранжерията, а духалката е върху варелче в средата. Термостатът също е в единия край на оранжерията. Досега минималната температура е 5,9 градуса. 

26.4 Всички разсадни табли занесохме в оранжерията. Оставих южния прозорец отворен за през нощта. Почти поникна и второто сменце Розовая Катя. :) Имам поникнали патладжани, тагетесът и босилекът са пораснали. 

25.4 Пикирах доматите за градината. Розовая Катя поникна 1 бр. Засадих в оранжерията Хъни Муун и Алианс, както и краставиците, за които бях направила разсад в кофички и чашки. Всички сортове вече си имат бутончета, някои от хибридите ще цъфтят. Доста измъчен вид имат след студовете, но новите листа изглеждат добре. 

20.4 Засях и 2 семена от Розовая Катя, руски хибрид. Може пък да се окаже устойчив за оранжерията, Маскотката ахааа, ще цъфне, направила е китчици. Доста нежно растение изглежда откъм листна маса и му съхнат листенцата, дано се оправи като стане по-топло. Предполагам, че студът нощно време му пречи на доброто развитие. Хибридите изглеждат доста по-зелени в сравнение с директните сортове. Латах е едно малко рехаво растение, около 15 см, а има китка с цвят. Женечка е мощно на листа, а Корлеонето е най-разклонено, пораснало, но също е с нежни листенца.

18.4 Било е 3,5 :) . Латах, Женечка и Корлеоне са цъфнали. 

17.4 Термометърът е отчел  -3,7 градуса в оранжерията. Под 2-3 ката агривело не съм мерила, но се надявам да са оцелели доматите, краставиците и пиперът.

16.4 В градината при фурната (в по-горната част) разкопах с мотиката, а врабчовите чревца ги оставих така, че да съхнат, ще служат за мулч, за подобряване на структурата на почвата. Разсадих малко от дребните ароматни ягоди. Насях дребна динка, киселец, лапад с червени дръжки, цикория, лобода, магданоз и копър, черен корен, моркови и босилек. Част от морковените семена бяха на ленти, другите насипно. Вкъщи засях дивия ямс (две семенца) и баселата (подобно на спанак, увивно). Насадих си хризантемите, които цяла зима бяха вкъщи, полях ги. Пресадих няколко корена лавандула. Има поникнали хризантеми в долната част на същата градина. Девисилът е пораснал. Фацелията е пораснала, но ще има възможността да се развива, докато мястото не ми потрябва за други посеви. След дъждовете сидератите пораснаха малко. Ментата изглежда много добре, расте, листенцата стават по-големи. Ягодите София също имат добър вид, както и преместеното борче от семена. Касисът цъфти. Открих си и трите малки дряна, разлистват се вече. Един лимон е оцелял, има ново листенце. Другите два няма да ги изскубвам, но нямат листа и не знам дали има шанс да се възстановят. Оцелял е най-големият, който е около десетина см над земята. От крушовите калеми Новембра и седемте имат хуави листенца (още не са се разлистили, но имат добър вид). И сега дано всичката тази хубост не бъде замразена през идните дни. 

14.4 От няколко дни вали по малко, напоило е добре. Насадих пипера и доматите, които бяха като разсад в оранжерията. Много добре им се отразява на всички там. Лошото е, че отново се задават студени нощи. Доматите за градината поникнаха бързо, а времето е все мрачно и се издължиха. Днес ги засадих на по-дълбоко. На някои им резнах корена, за да се събере във формичките. Дано не съм ги повредила, но доматът понася подобен род гавра с него. Като видя, че са живнали, ще ги засена в оранжерията и тях. Двата покрива в градината са почти готови за слагане на поликарбоната. Трябва да ги боядисам (винкелите), дано времето не е много неприятно за работа на открито. Пиперът започна да пониква около 8 дни след засяване. Поиздължи се и той. Сложих 3 лампи на доматите и една на две табли пипер. Нямаше да се стигне до издължаване, ако бях монтирала лампите по-навреме. Двата хибрида Алианс и Хъни Муун в оранжерията (в чашки по три корена) изглеждат много добре, да не повярва човек. :) Засадените и те са добре. Някои сортове малко преболедуваха. Един Полярник все жълтее, но до него засадих друг, който изглежда съвсем прилично. Давам шанс на жълтуркото да се справи с условията. Като се има предвид, че рязах всички ранни директни без Лабрадор, не е много редно да ги сравнявам, но все пак Лабрадор печели битката за най-ранен и издържлив. На другите или листенцата съхнеха, или се издължиха, а затова се принудих да ги отрежа над котиледоните и да вкореня горните части. Засадих и долните, и горните части. Долните доста бавно изкараха колтуци. А горните пуснаха зверски големи корени. :) Ще трябва да завивам отново някои нощи с някой и друг кат агривело. Мисля, че при прогноза -1 е задължително завиването, защото в оранжерията пада с два-три градуса повече температурата. 

7.4 Докъде я докарахме, да поливам сидерати. Няма дъжд и това си е. Нощните температури в оранжерията са положителни, дано не падат повече под нулата.

5.4 Вчера обеззаразих доматените семена с разтвор на хлорхексидин. Може да няма смисъл, но така реших. До днес бяха във влажни тампони за грим. Днес ги засях - 42 сорта за градината, като само Полярник повторих от засадените в оранжерията. От краставичките поникват Тести Грийн и китайските. Засях и пипер, който почти бях забравила, подарени семена. А пиперът от една съфорумка е първенец, после е моят от 2018 и най-мързелив е този от 2017 или просто изложението към слънцето не му допада. Всички са до един прозорец, но все пак различно биват осветявани от слънцето като време. Засях босилек, тагетес, астри (ако въобще нещо стане), патладжани разни сортове, пак подарени семена и едно чудо (индийски люляк, Lagerstroemia indica), за което не знам дали засях семенце или цяла шушулка. Има още куп зелении за засяване, но нека им дойде времето. :)

2.4 Засях по две семена корнишонки Левина, Алтай и Китайски бомбички, а също по две от Тести Грийн, Еня и Summer Dance. 

1.04 Най-после репички в салатата. Някои краставички са пожълтели в оранжерията. 

31.03 В оранжерията е било -4,1. Ще трябва да продължа завиването поне още една седмица. Под тунелите вече не меря t°. Термометърът е на обичайното си място на североизточната стена на оранжерията. При къщата е било - 0,9. Температурата до къщата засега отговаря на прогнозната, но в оранжерията е с около 3 градуса по-малко. Има съд с вода при къщата (метален) и друг (част от голяма гума) на десетина метра преди оранжерията, която е в най-ниската част на двора. При къщата водата не беше замръзнала, а водата в гумата беше покрита с лед. 

30.03 Днес присаждах калеми на ябълки и съвсем експериментално от една слива на младо дръвче, но много ме съмнява, че нещо ще стане от сливите. Калемите, които взех, изобщо не отговарят на изискванията - отрязани са в деня на присаждане, не са прави, с хубави пъпки, но това имаше, това опитах (ММ искаше, но и той се убеди, че няма подходящи калеми).

29.03 Подозрително точно познават каква ще е минималната температура. Под тунелчето беше 1,1 градуса. Растенията пожълтяха, особено долните листа. Дано издържат гаврата. :) Един домат Лабрадор беше измръзнал, но го отчитам като мое невнимание - или съм го настъпила, или не съм завила както трябва. Но беше тотално измръзнал, размаза ми се в ръцете при опит да го изскубя. Извод - да предвиждам място за обслужване на евентуални тунели при ниски температури и по-грижливо да завивам. 

28.03 Първата нощ с отрицателна температура и тунел над доматите е минала добре. Температурата е била 0,8 градуса. Не е много жега, но са издържали при -1,8, така че засега всичко е под контрол. При къщата показва минимална -2,1. Обикновено при оранжерията е с два градуса по-малко, но нямам толкова термометри от един и същи вид, за да направя абсолютно точно сравнение. За утре прогнозата е -4.

27.03 Засях пипера за градината (само торф, разсадни табли, по няколко семена в гнездо - от 2 до 4). Полях, сложих семената и поръсих със сух торф, отгоре завих с прозрачен найлон. Направих тунелчета над доматите, краставиците и разсадите в оранжерията. Отказах се да връщам вкъщи разсади. След като опънах първия кат агривело над дъгичките (пластмасови огъващи се пръчки, 2 м дължина), защипах с щипки (специални, има ги на сайта, откъдето пазарувах), отгоре метнах още два ката агривело. Пазарувах тук https://e-gradinabg.com/search?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=щипки&submit_search=

Освен синапа и фацелията, видях, че има поникнал фуражен грах. Все още е тук-там, но го има. 

26.03 Много ветровито и студено беше. Фацелията ми е поникнала. Или, ако е друго, ще е под закрила на закона, докато не се разбере дали наистина е фацелия. Щом е поникнала точно в редчетата със синап, предполагам, че не е някой ненужен плевел. Въоръжаването с пластмасови пръчки, агривело и щипки за тунелче в оранжерията засега върви с нужните темпове. Утре трябва да си ги взема от Спиди. Тази нощ отново два ката агривело на разсадите. Калемите за Фунджи са тръгнали да се развиват в мазето. Дано в близките дни намеря време все пак да ги присадя. Това, че са по-развити от дървото, на което ще ги присаждам, май не е много добре. Изчистих кълновете на картофите за ядене. За семена ще си купя, няма да оставям от моите, защото са два сорта и не се знае кой кой е. 

25.03 Днес хлъцнах при вида на записаната минимална и максимална температура в оранжерията -1,1 и 56 градуса. Дано половинката отваря по-рано, че ако не измръзнат, може да се сварят растенията вътре. Завих тази вечер с два ката агривело (директно, без тунел) и до неделя трябва да отвиваме и завиваме. Дано издържат. Всички разсади, които на се засадени, включително пипер, ще си ги върна вкъщи. По-добре няколко дни на по-сигурно да останат. Прогнозите са от -1 до -5. Днес е понеделник, а студовете се предполага, че ще са в четвъртък, петък и събота рано сутринта. 

24.03 Насадих още домати в оранжерията (от хибридите, повтарящи се :) ).

23.03 Насадих останалите лабрадори и по един от всички останали сортове, които ще са в оранжерията - директни са Женечка, Латах (рязан, горна част), Полярник (рязан, горна част), чери Маскотка и Зелен гитант, останалите са хибриди - Ледник, чери Рапунцел, Биг Бийф, Оптима, Амати, Бенатар, Брутус, Наслада, Опал бг, Панекра и Корлеоне (подарен, рязан, долна част). ММ сложи кранчета и в края на всяка капкова тръба, за да може да се промива от време на време. Две нощи температурата при разсадите е била отрицателна или поне това показва термометърът. Последно е било -1,8 градуса. След два дни прогнозата е за -1 до -3 (за около седмица), което означава, че при нас ще е още по-студено и ще помисля как да завивам с агривело, което през деня да се отвива. Мулчирането със сено се оказа доста приятна работа. Като засадя всички по-ранни домати, ще натрупам още сено. В движение ще преценявам къде да е пиперът, къде да има дълги краставици, а когато ни омръзнат марулите, на тяхно място също ще има краставици или домати. Най-трудно ми е да преценя къде да е пиперът, защото съм опитвала от всички страни и все не съм особено доволна, защото не получава пълно слънце, когато пораснат доматите и краставиците.

Разчиствам едно място за люцерна. Трупали сме няколко години клони и не става бързо, но щом съм го почнала, ще стане. 

21.03 Подрязах асмата. Много изсъхнали клонки имаше. Синапът е поникнал. Трите Хънита са направили кукички и до утре ще са поникнали. Зелето в оранжерията е поникнало. Днес разсадих това, което поникна вкъщи (ранно Дитмарско са и едните, и другите). Насадих младите лабрадори и три от големите. Единият е този, който нацъфтя и дано не съм му нарушила спокойствието. Другият е с много пъпки, беше преди дни за известно време в оранжерията. Насадих корнишонките. От 15 семена 10 поникнаха добре, намерих три потънали малко надолу в чашките, тръгнали да се развиват, насадих и тях, макар не много старателно. Две-три пиперчета нещо бяха клюмнали. Чудя се какво е станало, защото останалите са добре. Понатиснах ги, полях, като че ли са добре. Възможно е някоя от котките да е влизала, а може и друга да е причината. На пипера най-много му личи, че в оранжерията му е по-добре.

Насадих ментата :) , която получих като подарък, в градината при фурната под крушата в съседство с ягодите и борчето. Всички коренчета бяха пуснали хубави бели коренчета и пораснаха видимо на листа и височина. 

20.03 Два Алианса са поникнали - без бой за 4 дни - геройчета!!!

19.03 Разчиствах в оранжерията. Сеното го изнесох навън, както и част от оборския тор. Подравних, опънах капковите тръби. Половинката пусна водата, сложи филтрите, изобщо вече дори полива. Пренесох всички разсади в оранжерията. Смилих се само над пипера в саксията и краставичката, която е навързала. Всъщност, се надявам това вече да са завръзи. Сипах на всички вода  в табличките, за да си пият отдолу. Само на големите не им сложих подложките. Мисля, че са достатъчно влажни и няма нужда. Успях да счупя един разсад над котиледоните и го бучнах в същата кофичка. Сега ще се вкоренява горната част, а от долната се очаква да пораснат колтуци. Днес ме светнаха как по-лесно се поддържа влажността, докато се вкоренява горната част. Слага се кофичката с разсада в отрязана прозрачна туба от минерална вода и се вкарва горната част в долната. Понапръсква се вътре. Аз просто изплакнах с вода вътрешната част на тубата, за да има влага. Растението все беше сдало, защото не го занесох веднаха вкъщи, но след като постоя в реанимацията, сега изглежда свежарка. :)

Пресадените марулки имат свежо изправено листенце в средата, което ще рече, че са се прихванали (голяма част от тях, ако не всички).

Насадих четирите коренчета ягоди сорт София от ADA в малката градина (при фурната) до пресаденото борче от семена и полях. 

 

18.03 Рязаните домати са свежарки. Махнах найлона от Латах, който също изглежда е пуснал коренчета. 

17.03 Днес беше срещата на форума. Много динамична и ползотворна. Отново съм с много калеми за ябълки, семена за разни зелении като лобода, лапад с червени дръжки, киселец, цикория, басела, дребна динка, див ямс, диня, пъпеш, ягоди София, куркума в саксия, маслен извлек от жълт кантарион (готов илач :) ). Някои ще ги разучавам. Благодаря на момчетата и момичетата! 

Погледнах си отново разсадените марули в оранжерията. Мисля, че от мързел не ги насадих както трябва. Насипах много тор, а коренчетата на марулите не стигат до почвата отдолу. Като се има предвид, че прогнозата е за много топло време, трябва да разсадя марули навън. Вътре повече няма да си играя, защото скоро ще трябва да садя доматите и краставиците. 

16.03 Засях по 3 семена от хибридните домати Хъни Муун и Алианс. 

15.03 Намирисва ми на поправителен за пресаждане на марулите. Като ги пресадих, забравих да ги полея на следващия ден, а почвата, в която са насадени, е силно отцедлива. Също така беше много студено две-три нощи, около -4 до -6. Можех да ги покрия с агривело, както и да намаля листенцата, за да не се изпарява влагата и да им е по-лесно. Ако не се прихванат до седмица, ще садя нови и ще взема всички мерки. Разсад има, дори мога само от него да си режа, но искам да си имам нормални марулчета. 

14.03 Отрязах 6 домата над котиледоните (на11 март). Насадих връхчетата, като поизрязах долните листа. Нямаше да ги пипам, но много пораснаха, издължиха се, а още няма условия да бъдат насадени. Някои връхчета насадих до отрязаното, за да не трупам нови кофички, че и без друго до прозореца е пълно с разсади. Покрих ги с пликчета, за да не им се изпарява влагата и да се вкоренят връхчетата. От долните части, на които останаха котиледоните се очаква да пораснат по два колтука. На някои им бяха отпаднали колтуците и въпреки това отрязах. На големите разсади лабрадор растат колтуци на местата, където съм откъснала/отрязала листо, което вече е отпаднало. Отрязаните сортове са Женечка, Латах и Полярник. Подариха ми три разсада за домати Корлеоне, пак рязани - два долни и един вкоренен връх, като всико е пораснало доста и изглежда добре. При мене малко ще се издължат. Има поникнал тагетес и невенчета (за 5 дни).

12.03 Айде, вече всички овце са с агънца :) . Доволна съм от безсолно-солевата диета, проведена през есента. Разсадих 40 марулки. Другите мисля да ги прореждам и по този начин да оставя количество, което ще ядем постепенно, като си късам листенца от марулките. Днес сутринта имаше сняг, но до вечерта се стопи. Студено е, прибрах още вчера трите лабрадора вкъщи. Разликата е осезаема в полза на заточениците - по-зелени, по-ниски, напъпили аха да цъфнат, ама ще почакат за следваща екскурзия до оранжерията. Нека минат четирите дни студ.

*Безсолно-солева диета - от 27 август 7 дни махнахме каменната сол от яслите. След това 6 дни покълнал ечемик с 10 г сол на овца (и овена се храни) като каменната сол се връща, за да могат да си ближат от нея. Ечемикът покълва за 1 денонощие, но го заливам с вода 3 дни предварително, за да станат малко по-големи кълновете. Дажбата е около 300 г ечемик на глава (мерен преди покълването). Следват 10-15 дни покълнал ечемик с по-малко сол. Така до около 25 септември приключихме с диетата. Определено е помогнала, защото точно след 5 месеца започнаха да се агнят. Първото агне - 24 февруари. 

10.03 Днес вече засях фацелия и в най-малката градина. Сетих се, че трябва да сея моркови. Ако не вали така, че да стане кално, след ден ще си оформя лехичка. Ще стане фацелия с моркови, но каквото, такова. :) Следва местене на лавандулите и опит да оплевя поне частично ягодите.

9.03 Успях да засея само тагетес, невен, астри, копър, листна целина и босилек в кошчетата с големите лабрадори. Не съм покрила с нищо, дано поникнат. Исках да засея фацелия в най-малката градина, но успях само да заравня изнесения оборски тор с греблото. Трябваше да оправишм отделението на овена, че го беше счупил и се беше измъкнал с овцете да пасе навън. Разбойник. :) 

8.03 Поникнали са зелето и част от корнишонките. Подсипах малко торф, че някои са се поиздължили. Трябваше да ги сложа на по-светло, но ги забравих. Не са поникнали 100%, но дори тези са достатъчни. Има поникнали репички от два-три дни в оранжерията. Трябва да видя дали зелето там е понинало. 

7.03 Страхотен пролетен ден! Засях сидерати - в градината преди картофите (прекопана есента и сега се работи добре) засях фуражен грах, фацелия и бял синап. За цялото място употребих 150 г фацелия, 400 г фуражен грах и 100 г бял синап. Направих браздички с малката мотичка, просто я влачех след себе си с малко усилие. Редовете станаха през около 20 см. След като засях всичко, заравних с ръце, че ми се видя най-лесно. :) Първоначално започнах един ред грах, един ред с фацелия и бял синап, после се оказа, че мога да се върна и да засея фацелия и в някои редове с грах. В градината преди доматите и подобни - засях 100 г фацелия (минах и разхвърлях равномерно семенцата) между врабчовите чревца. Накопах с греблото, колкото можах, за да се позатрупат с почва семената, а преди това поизравних оборския тор, който изнасях досега. Дано поникне нещо. Идеята е поне да видя как се развиват тези сидерати. 

4.03 Хубав топъл слънчев ден. Изнесох три от големите в оранжерията. Мулчирах ги със сено в кошчетата. Прогнозата е за -1 и след това 0 до 4 градуса нощни, а дневните около 13-18 градуса до 12 март. Може би ще ги завия за тази нощ с два ката агривело. Засях корнишонки без да ги надписвам - Левина, Рестина, Алтай и Китайски. Които са най-хубави, тях ще садя в оранжерията след месец. Множко са 15 бр., но нека има. Пикирах и последно поникналите хибриди, които вече са кръстосали. Само две коренчета от всички засети ги бракувах. Има и още две много дребни, но ги оставих. Набрах пак спанак. Набрах и малко пера зелен лук и чесън, и марулки, макар да не са много големи, но имат вид като за салата вече.

И едно предизвикателство - засях малко семена Дитмарско зеле в оранжерията. Да видим дали ще поникне. Семената са с изтекъл срок на годност. Засях и в чашка вкъщи, за контрола. Миналата година в оранжерията условията бяха отлични за развитие на зеле. 

2.03 Пиперът за оранжерията пониква. Оставих го до едно малко прозорче. До обяд вижда слънце. Може би седмица, след като посях пипера, махнах найлона, защото започна да се образува плесен. Сега всичко изглежда нормално. Известно време беше с включена електрическа възглавница отдолу на първа степен и му светеше лампа през деня, защото беше на по-тъмно. Доматите ги полях и за нула време се издължиха. Големите лабрадори страдат за светлина - започнаха да жълтеят долните листа към върха и са поизсъхнали. Може би след ден ще преместя няколко в оранжерията. За утре прогнозата е -3/7, та ще изчакам. 

26.02 Нещо се разбързах и пикирах повечето хибриди след партидата ранни. Останаха само няколко съвсем дребни, които бяха поникнали по-късно от събратята си. Някои такива ги допълних с торф в кофичка, вместо в чашка. Сега са под лампи. Като писах за електрическата възглавница, трябаше да я включа при сеенето на пипера, но забравих. Включих я тези дни. Леко побутнах в едно-две гнезда и видях, че пиперът е покълнал. До пет дни се надявам да поникне. Друго си е да му дам срок. :D Махнах агривелото от марулите и бъдещите репички в оранжерията (няколко дни беше доста студено и затова бях покрила с един кат. Преди три дни разхвърлях сено върху непоникналите репички и доста рехаво върху растящите лук, марули, чесън, моркови и спанак. А там, където не е засадено с нищо още, се опитах да покрия със сено колкото може равномерно.

21.02 Пикирах най-ранните домати, при около 19-20 градуса са, с лампи. Електрическата възглавница я изключих преди седмица.

20.02 Изпратиха ми калеми за ябълка Фуджи от Свиленград. Намазах горните отрези с овощарска замазка и сложих калемите във влажен пясък в кофа в мазето. Дължината на калемите е около 60 см, има доста дебели, има по-тънички. Дано всичко е наред и като дойде време, ще присаждам. Махнах лампите от големите разсади. Остават само на естествена дневна светлина.

19.02 Пресадих големите Лабрадори и краставичката в кошчета, също и трите пиперчета в една по-голяма саксия. Смесих торф, почва от под една стара ябълка, прегорял оборски тор, малко перлит, малко пепел. Под всяко растение сложих по една чаена лъжичка микоризна ваксина. Сега всички са на една маса до прозорец. Ще виждат слънце до към обяд. Лампите не стигат. След някой ден като поникне пиперът и пикирам други разсади, четирите лампи ще светят само над новите разсади.

Отново набрах около 230 г спанак от оранжерията. 

18.02 Поникват вече хибридите (домати) от всички чашки с торф.

От руските семена Ледник F1 днес покълна 1 семенце (а от първата партида, без стимулиращия разтвор, не покълна нито едно). Трябва да отбележа, че го киснах в разтвор за стимулиране кълняемостта на стари семена и се получи, т.е. седмица след това покълна и го засях вече в торф. Рецептата - 5 мл оцет, 5 мл вода, 4 мл кислородна вода и се добавя по 2 пъти на върха на нож калиев перманганат. Получава се ефектът на ефервесцентните (разтворимите) таблетки. След това без промиване слагам семенцето между влажни тампони за грим и оставям да се ръти при температура около 22-25 градуса (понякога 2-3 градуса по-малко или повече). 

16.02 След Рапунцел започнаха да поникват (не 100% все още) и другите хибриди. Само Наслада и Опал бг засега не са поникнали. Може да си купя други семена за Опал, защото някои твърдят, че не се влияе от листна плесен. Засях пипер за оранжерията в разсадна табла с 28 гнезда. Много се чудих по колко семена да сея и накрая реших да са по 4. Семената са от 2017 г. и не съм сигурна за кълняемостта. Голяма презастраховка, но нека са повече. Само в торф отново сях, като го навлажнявам, слагам семената и отгоре поръсвам със сух торф. Завих ги с прозрачно найлонче и сложих на горния рафт да поникнат. Полях всичко в оранжерията.

14.02 Рапунцел е пръв от хибридите. Направил е хубава кукичка над почвата и до утре очаквам да се изправи. Ледник не поникна (от първата партида). Днес засях в оранжерията два вида репички хибриди - Селеста и Глориета, втората е на Саката. По-близо до вратата е Селеста. Също така в близост до миналогодишния магданоз засях пак магданоз, копър и малко кресон, а в източния ъгъл засях копър. Като поникне, ще се види кое къде е, но поне си записах, че съм ги сяла. :) Полях ги. 

10.02 Обеззаразих няколко сорта хибриди, с изключение на оцветените и ги засях директно в чашки с торф. Сега са върху електрическа възглавница, за да им е по-топло. Околната температура в стаята е около 19-20 градуса през деня, а през нощта е около 16. След като поникнат, ще махна възглавницата. Хибридите са - чери Рапунцел, Биг Бийф, Оптима, Амати, Бенатар, Брутус, Наслада, Опал бг и Панекра. От всички сложих по 4 семена, само черито е 1. От предишните сложих по 3 семена, а от Лабрадор 16. Не са поникнали всички от миналата седмица. Най-бързи бяха Женечка, Латах и Лабрадор, показа се и 1 Полярник. Ледник и Маскотка ги няма още, дано се покажат и те. Възможна причина е спадането на температурата като цяло и понеже някои бяха покълнали, други от същия сорт - не, та им резнах връхчетата на семенцата, за да се покаже кълнчето. Ще наблюдавам кога и дали ще поникнат. Сложих им две лампи да им светят по няколко часа на ден. Тази вечер видях, че са си свили листата и изгасих лампите по-рано от предвиденото. Имам един таймер и съм го сложила на другите две лампи на големите разсади да им светят по 17 часа на денонощие. За сега насетите нямам таймер за лампите, ще помисля дали да похарча още 25 лв. :) Удобство е, защото като го настроих, изобщо не се занимавам с включи, изключи. 

Набрах спанак от оранжерията (200 г) и си сготвихме супа. Копривата не смее да се покаже още. Видях, че едно клонче на къпините без бодли се е мушнало под тревата, която е извън градината и е пуснало малки корени. Вече го бях дръпнала, та го бучнах в градината, без да режа клонката. След месец, примерно, или повече, може да срежа и да станат две растения. Разнасях угнил оборски тор в градината. В оранжерията температурата беше станала около 32 градуса, та отворих за няколко часа единия прозорец да се проветрява. Но беше топло и навън, де. През нощта е било около -4. Видях, че съм засяла кресона до марулите и се чудех защо няма кресон, а той е станал около 6-7 см, но е между марулчетата. :) Сях и втори път, мисля, че и той е поникнал, ако не навсякъде, то на места, бяха малко семенцата. 

3.02 Сложих да се рътят пет сорта домати - Лабрадор, Латах, Полярник, Женечка и Ледник F1. Предварително ги накиснах в 0,05% р-р на хлорхексидин. Сега се рътят между навлажнени (с вода) тампончета за грим в пластмасови чашки, покрити с найлон върху електрическа възглавница. Темературата върху възглавницата е 25 градуса.

29.01 Засях малко кресон в оранжерията (трябва да полея, струва ми се малко влагата за семенцата). Преди два-три дни беше 27 градуса и полях, но като пипнах тук-там, не е много мокро. Марулките и спанакът не се сърдят на душа от лейката. Има тънички зелени стъбълца поникващ чесън, около 3-4 см. Доста тор насипах отгоре преди месец и нещо и наскоро леко разрових около чесъна, че не се виждаше. Лукът расте, сега е около 10 см. Лукът за зелено е към 15 см, може и 20 да е. Чесънът е около 6 см. Миналогодишният магданоз е покарал в оранжерията (бях изрязала преди време порасналия от миналата година). Има малко моркови. Все забравям да ръсна магданоз и копър, но и това ще стане.
Пресадих всички разсади в торф и полях умерено. Да видим сега дали ще им хареса повече от предишната почва. Като цяло растат, но жълтееха долните листа. Краставицата за една бройка щеше да е в кофата за боклук, но видях, че има няколко малки нови коренчета и я пресадих и нея. Иначе корените й са позасъхнали/загнили сигурно. Отгоре оставих едно листо, другото беше сдало - имаше петна като от изгорено и го махнах. Пиперчетата също се мъчат. Подсказаха ми, че краставиците и пиперът обичат по-топлото, но искам да видя докъде ще я докарат. Торфът е на Laflora KKS 1, с добавка на NPK 18-10-20 (пише, че добавките са 1,2 кг на куб. м), едрина на фракцията 0,5-0,7 мм, 70% фрезерный торф, 30% кусковой торф (каквото и да означава).

24.01 Набрах 200 г спанак от оранжерията. Нощните температури се вдигнаха и последните са около 0 градуса. Двата ката агривело ги махнах. През деня днес беше 2 градуса, мрачно, облачно. Марулчетата растат, все забравям да снимам.

17.01 Посетите предзимно (датите са най-отдолу) марулчета и спанак, завити в един момент с два ката агривело, растат, ура! Не им пречи, че са завити. Има още лук, чесън и моркови. Чесънът е най-назад, но се надявам да дръпне и той. В оранжерията през деня е около 23-24 градуса при слънчево време, а при облачно е около 15, през нощта вече няколко нощи е около -11. Трупам остатъчното сено в оранжерията. .

Дати на предзимно засяване в оранжерията: спанак - 2 октомври, моркови - 25 октомври, марули - 15 ноември, лук и чесън - 11 ноември.

alys

2018

Дати на предзимно засяване в оранжерията: спанак - 2 октомври, моркови - 25 октомври, марули - 15 ноември, лук и чесън - 11 ноември.

31.12 Поникнали са повечето семена. Някои лабрадори кръстосаха, а едно е поникнало с голямо закъснение. От чушките има три поникнали. Температурата в инкубатора е около 20 градуса. Малко жълтеят котиледоните на тези, които преполях, а останалите са малко по-светли от обичайното. Ще търся решение на проблема през 2019 г.

13.12 Корнишончето расте, имам два поникнали лабрадора, но не са от рътените, а от тези, които посях директно. Рътените ги няма още (от 6.12). Изнесох 10+ кофи тор в основната градина, също и асмата наторих. При хубаво време ще продължа в този дух. 

10.12 Едно от рътените семена за пипер покълна за 3 денонощия, а корнишончето - за 2.

8.12 Плавно нощните Т стигнаха до 3 градуса и изведнъж отново -10. Сега пак леко се покачват. Днес набрах спанак. Най-вероятно ще направя сладкиш с него. В края на ноември започнах да рътя семена, за да мога да изпробвам светодиодните лампи. От два дни заложих нови семена, защото с първите нещо не беше както трябва. Сега се старая Т да е около 25 градуса. Покълна едно корнишонче и го засях в кофичка. Да видим кога ще поникне. Останалите са домати Лабрадор и сладък пипер. Има и засети директно, но резултатът се очаква около 11 декември. Откъснах зелките от градината, останаха съвсем дребни. 

1.12 Две нощи с температури минус 12 и минус 10, а има поникнали марули. През деня, като напече слънцето в оранжерията, е 20 градуса. Започнах полека-лека да пренасям тор от кошарата, също и остатъчното сено - всичко в оранжерията. Но това е тази тор, която може да се събере с гребло/лопата, а не тази, която трябва да копаем, за да изнесем. Тор в речниците е м.р., а в разговорния език, като става дума за тор от животни, в повечето случаи се използва в ж.р., та все се чудя кое е правилно.

20.11 Дъжд, сняг, студ, но идват по-топли дни. Имам малко зелки Балкан и бял алабаш в градината. Оставих част от водния лук, който не е направил глави. Учудващо една зелка почти до последно беше само на листа, но като започна по-хладното време, зави и тя глава. Доволна съм от този сорт. Имам изваден воден лук, който е със зелени пера (50 на 50 със изсъхнали). Някои направиха главички, другите - не, но все е нещо. 

15.11 След като видях как хубаво е поникнало и дори пораснало едно марулче в оранжерията, реших, че трябва да ръсна семена за марули, пък те каквото искат, това да правят. Е, полях ги. Някоя от котките не я мързи да влиза през прозореца на оранжерията и е разбутала две-три лукчета. :) Не знам какво търсят там. Обрах праза и три зелки. Доволна съм и от двете. Праза изчистих, остана само да му сипя пясък, ама на тоя студ..., пък и е тъмно, та ще почака. Зелето сложих в бидонче, да видим дали ще е добре на 1 л вода 35 г сол. Няма угодия с тая сол за киселото зеле. Все се чудя между 25 и 40 г. Мислех, че съм записала - извадих цвеклото и морковите преди три-четири дни, но още не съм изчистила листата, после и тях ще ги засипя със сух пясък. Не е чак толкова лоша реколтата от морковите. Имах опасения, че нищо не е станало, но тъй като поникнаха много нарядко, поне са станали дебелички. :) Вадих няколко преди месец или повече, но явно съм улучила дребни и съвсем се бях отчаяла. За цвеклото вече писах, че съм доволна. Има няколко алабашчета. Нещо доста мижаво се представиха, но хапнахме и има още някое и друго.

11.11 Докопах градината при картофите, засадих малко стар лук и чесън в оранжерията, обрах доматите и чушките, които видимо бяха пораснали от предишното бране (слана), изскубах всичко. Разбира се, остава всичко, сято през октомври и ноември, както и  магданозът. Впрочем магданозът изглежда перфектно, за разлика от лятото. Мисля, че поникват морковите, които засях преди 17 дни. Преди ден-два имаше зелени тънички листенца, които се показват над почвата. Тази сутрин и миналата имаше слана. Очаква се застудване. Рязах касис, има още. Резнах тук-там малините. Време е да разбера кои кога и колко да ги режа, но и така рязани на око, пак плододават. 

6.11 Насадих кестените в градината при фурната. Ако поникнат, ще им мислим място. Сушата продължава.

30.10 Имам да засадя резници от рози (пред входа на един блок в София имаше повалена роза, от която си отрязах). От букета с хризантеми при майка една е пуснала дълги корени, ще я засадя, но в кофичка, ще я скъся значително. От същия букет взех резници от едни дребни копчесто-топчести жълтурки, които в градината не ги виждам, напълно възможно е да е било едно коренче и докато не беше цъфнало не се знаеше кой кой е. Та ще ги мъча тези резници да се прихванат вътре под парник. Ще се опитам да си довърша саденето с чесъна и мисля леко да полея с лейка лехата. ... Остана малко чесън от приготвените 500 г, ще насадя в малката градина, когато мога. Направих парник от отрязана прозрачна туба от 11 л минерална вода - вътре почва плюс перлит и малко перлит отгоре, понамокрих, бучнах резниците от хризантеми, включително онзи с корени и затворих с горната част на тубата. Намерих една непреместена роза, преместих и я захлупих като резниците от рози, защото едва крета, но пък има коренчета. Та с две думи, наиграх се. :) Ааа, между розите наръсих доволно с чесновите бубили, да има.

28.10 Преместих розите, че бяха уж на шарена сянка, но явно им е тъмно. После подгових лучената леха и садих луците. Не успях докрай да свърша работата, но времето е пред мене.

27.10 Приготвих се да садя чесън, дребните чесънчета, шалот, арпаджик, балучка, египетски лук, но после взех решение първо да прекопая цялата градина при картофите и после да си харесам място за лучената леха. Твърдо е, но голяма част е разрохкана малко при ваденето на картофите. Дано и утре е хубаво времето.

25.10 Засях малко моркови от нови семена (чийто срок на годност е до януари 2019, та ще видим дали са по-добри).

21.10 Обрах последните чушки от малката градина и от оранжерията (също и доматите). Най-после изскубах изсъхналата царевица (колкото и да е малко). Нещо не ми се работи в градината в това никакво време - хем студено, хем мрачно, уж да вали, пък само се кани. Дано новите семена за моркови са сполучливи. От тези, които сях преди двайсетина дни, почти нищо не е поникнало, а би трябвало, грижих се за влагата. Сега се чудя дали да ръсна от новите семена...

16.10 Извадих картофите и подрязах праза (за последно). Обрахме дюлите и малко от останалите курши.

10.10 Има поникнал спанак :) в оранжерията. 

2 октомври Разчистих една четвърт от оранжерията и засях два двойни реда моркови и другото спанак. Нещо хич не се справям с морковите тази година и искам да проверя дали семената са стари или нещо не правя както трябва. Искам само да поникнат. Няма да имат време за друго, но и не пречи да си растат, ако искат. :) След ниските температури и слани всичко високо в оранжерията покрай стените сдаде. Във вътрешността оцеляха перфектно. Значи правилно си слагам разсадите в средата на земята и дори незавити, няма проблем. Навън единият кат агривело, така както го бях сложила, не свърши никаква работа. В едната градина има мааалко полузапазен пипер, но явно трябва или да е двойно, или да се слага до земята, както ме светнаха в другия форум и по-големи площи. Мисля, че няма да се занимавам с подобни дейности за 1 кило пипер, примерно. А, в оранжерията доматите (самите плодове) не бяха измръзнали, но ги обрах (страх лозе пази). Оставила съм да висят по-дребни. Може и да пораснат. :) Навън поразчистих коловете и доматите в малката градина, също махнах тиквичките. Полека-лека трябва да се чистят градините. Вадих картофи - нещо ги яде, приличат ми на малки голи охлюви. Дано не си сменя мнението, но догодина, живи и здрави, няма смисъл от садене на картофи. Само си правим фитнес. 

25 септември В очакване на температури под нулата през нощта, набързо затворихме оранжерията (врати, прозорци), обрах тиквите, останалия по-дребен пипер (по-едрите ги обрах преди два дни), завих с агривело няколко реда пипер за проба. Имам оставена една краставица за семена, завих и нея (цялото растение), но и да не оцелее, ще е опит поне. Гроздето също обрах преди два дни, успя да узрее. Пъпешите, които оставих да зреят вкъщи, пожълтяха малко. Живи и здрави, по-отрано разсад за Десертен N5. Извадих картофи за готвене, слаба работа. Карамфилите, които са живи от миналата година, са бели, едно е цъфнало. Розите трябва да местя, не виждат слънце и не цъфтят, почти. 

Двете най-големи тикви са 13 и 8 кг. По-тежката е сива, другата е жълта, релефна. :) 

14 септември Обрах почти всички пъпеши. Ще ги оставя вкъщи, интересно дали ще пожълтеят. Дръжките им са изсъхнали. Доматите започнаха да дават фира и обрах почти всички, които успяха да наедреят след юлската мана (отново условия за мана и петна по доматите) - в градината. Преди два-три дни брах, за кой ли път, зелен фасул от последния засят (в края на юли 20-25). 

8 септември Обрах царевицата и сложих да се свари половината, другата - в хладилника. Не е много, но няма нужда да е наведнъж. Оставих един кочан за семена, покрих с мрежичка за грозде, ще видим дали пилците ще нападнат. Садих малко, като в едната градина беше  директната от Теди, а в другата хибридна. Пъпешите трябва да ги бера жълти. Опитах един зелен отвън, ама не беше вкусен изобщо. Видински коравци май ще отпадне от по-нататъшно отглеждане. Десертният е вкусен. Още има от малините Люлин. Тиквички - също. Обрах фасула за семена (ниския, а увивния ще го изчакам още). Още не е узрял фасулът от Боби, но вече работи в тази посока. Зелен фасул имаше като за световно. Не виждам да съм си записала - жълтите хризантеми от Стрелиция цъфнаха около средата на август и продължават. Ниски са, харесват ми. С късните моркови - едно нищо. Или семената, или периодът са несполучливи. Цвеклото е супер тази година - и листата, и главите.

24 август Вчера опитах първото пъпешче от Десертен N5. Много малко, но много ароматно, сочно и сладко. Четох, че трябва пъпешът да мирише и дръжката да изсъхне. Този миришеше, а дръжката беше позасъхнала, като я пипнах леко, пъпешът се откъсна. Тиквичките (дългите) дават много добре, има някой и друг зелен домат в градините. Доматите от колтуци в оранжерията връзват, цъфтят. Дори има един леко розовеещ. Краставици има, но май трябва да садя повече в градината. Миналата година бяха 3 реда и захранихме половин село с краставици. Тази година позакъснях със засаждането, 2 реда са и едвам стигат да сложа някой буркан за зимата. Нощните температури се движат около 11 градуса (+ - 1 градус), дневните в оранжерията са около 34-36 (със засенчваща мрежа и отворени две врати и два прозореца. Пак се опитва да има листна плесен по доматите, та късам тези листа.  Поливаме 4 часа с капковото веднъж седмично и мисля, че така е по-добре. Малините Люлин връзват втори път, хубави са, едри и вкусни. Бобът за зелен от Теди почти е узрял. Брах няколко пъти от тези, които не бях оставила за семена. Връзва и последната реколта зелен фасул (този, който засях последен), но още няма за бране.

8 август На 5 август полях отново от копривената чорба всички домати в оранжерията. След това ги напръсках - 1 л вода, 3 г калиев хлорид и 4 капки йод. В градината всички домати са с мана, само връхчетата и тук-там няой корен повече са здрави. Оставям всичко така, няма да ги пипам да видя какво ще стане. Откъснах два домата с петънца, но почти узрели. След многото проби със сортовете, установих, че най-вкусен за мене си остава Розов блян и евентуално Розова магия, но тя е само като подгласник. Брах общо три пъти вече зелен фасул, като вчера брах малко и от увивния. Този от Теди е много добър, няма лико, връзва добре, вкусен е. Оставих няколко гнезда за семена. Царевицата цъфти :). Има завръзи пъпеши колкото малък юмрук, надявам се да пораснат. Тиквите са с огромни листа, връзват полека, иначе превземат яко градината. Картофите са маносани наполовина, по-точно тези, които бяха по-високи, сорт Сорая, онези нисичките, сорт Драгоманска :) засега държат фронта, но и не пораснаха, дано родят нещо. В оранжерията доматите от колтуци са пораснали, някои правят опити да връзват, някои са дребнички, но не съм колтучила от страх да не се разнасят болестите. 

28 юли Полях по около 500 мл от разредената копривена чорба, на която преди ден-два добавих 2 кубчета мая и около 300 г пепел. Бидончето е около 60 л (не е сигурно, карам по спомени). Има още, ще продължа в градините. Сипах на всеки корен от новите домати (от колтуците) и после смесих разредена копривена чорба с оборски тор и полях всичко останало в оранжерията. За трети път орязах праза, но само новите пера, не успях другите, ще го направя при първа възможност. Има много хубави цвеклови листа, явно влажното време му влияе много добре. Тотално се обърках с болестите по доматите. Вече не знам какво точно ги е нападнало, но може би в градината при фурната е само картофена мана - тъмни петна по листа, стъбла и плодове. Другите при лозето и в голямата градина имат разни жълти петна, ама дали са алтернария или друго, не се знае. Пръсках със суроватка, вода и йод, после тези с маната напръсках с неразредена суроватка. Минавам от време на време и махам заразените листа. Има две гъби от тези на Ру. Ще ги оставя да видя дали ще ги изядат охлювите и как ще продължи развитието им, ако оцелеят. Картофите леко започват да се маносват. Всеки ден минавам набързо да видя дали има бръмбари. Днес нямаше, предните дни намирах малко от новоизлюпените, по-рядко от старите. Пъпешите - първи завързаха по някое и друго плодче Десертен N5, сега гледам, че връзват Видинските коравци, а узбекският има едно цветче, много тегаво върви, т.е. като препарирано, студено му е тук, ама да живеят глупостите! Тиквичките връзват - Изобилна и дългите. Малините свършиха. Дребните ягодки си връзват. Последната партида зелен фасул още расте, на мястото на лука и чесъна е. Няколко пъти по 2-3 гъби набрах от тези на Ру. Като че ли са по-вкусни малко по-големички. Поливам ги по малко всеки ден или през ден, защото често превалява. Две-три джанки имат плодове, та хапваме. Лятната стара круша също има. Дори висят няколко ябълки. Днес опитах малко - не са узрели, но стават за ядене. Със сигурност пропускам още много неща. Водният лук върви добре поне на зелено. А, невероятно, но извадих глави кромид лук. Някои са прилични дори. Има такива, които са по две главички и ще ги оставя за зелено. Запазих и копията на чесъна, за да засея малките чесънчета. От онези на Абарис мисля, че станаха едноскилидкови, но се изгубиха и сега като разкопавам по една или друга причина, намирам по някоя. Това много ме ентусиазира да опитам сеенето на малките скилидки. 

27 юли Набрах една кофа (18-20 л) зелен фасул. Голяма част е от този на Теди, но има и някакъв друг. Оставих няколко гнезда за семена от този на Теди. Смилянският боб и един друг, който цъфти в бяло, още не са завързали. Тези семена са от Боби, гледам че са високи. Което растение успя да достигне, се вие около две арматури.

24 юли Засях малко моркови Тушон. 

20 юли Набрах малко малини и от дребните ягоди. Вече ми поомръзна да бера малини, добре имаше. Тиквичките също засега добре плододават. Още не е узрял плодът (вече по-голям от топче за пинг-понг) на присаденото сливово клонче. Пиперът леко се опитва да цъфти. Има два месеца, дано стане, както и доматите. Мисля, че алабашът е с по-топло зелен цвят, а зелето е по-студен нюанс. 

19 юли Обрах аронията, липсваха малко зрънца - по това се ориентирах, че е време.

18 юли Картофена мана в градината при фурната. Обрах повечето домати (реално засегнатите плодове са малко, около 1-2 кг), обезлистих до здраво. Време - ситен дъжд, облачно. Мин. нощна е била 15 градуса.  В снимки - м. юли е останалото.

Напръсках с метлата, че стана тъмно и нямаше да успея с пулверизатора - 1 л вода, 2 г сода бикарбонат, 2 г син камък, 2 к. йод, 40 мл кисело мляко. Направих доза от 3 л вода, като част от киселото мляко замених с прясно. Напръсках и в голямата градина доматите и краставиците пак с метлата. Там няма минаване, особено на тъмно, та колкото и където достигнах. На следващия ден пак на свечеряване обрах листата на краставиците (кубинска мана вероятно - бели петна колкото грахово зрънце). Всички заразени доматени и краставични листа изхвърлихме на далечния боклук (има контейнер като софийските на 5 мин. път). Два дни след това е слънчево. 

27 май Онзи ден откъснах една разпукната зелка от оранжерията. Извод - точно 3 месеца от семка до готовност за ранното Дитмарско зеле. Навън нещо се опитват..., ама не съм сигурна какво ще направят. Засях навън под отворена туба зеле и алабаш преди два дни. Подсях още моркови, защото поникналите са много малко. Ще купя още семена и ще правя още опити. През април, когато беше много сухо, преместих къпините без бодли в по-поливаната градина при малините. Мисля, че дори не разбраха, че са местени. (Няма общо с градините, но да си запиша, че дадох противопаразитни таблетки на кучета и котки на 25 май и постригахме овцете до тази дата, дори овена и още една са остригани изцяло.) Две-три корнишонки вече откъснахме от Рестина. Алтай като че ли вървеше по-добре, а три корена Рестина жълтееха до морковите, но следващия засаден Рестина се представи първи. Та и да бързам, растенията си искат съответните условия. Някои краставици вече стигнаха тавана на оранжерията, но още не сме късали от тях, няма готови.

23 май Засях царевица, тикви и боб за зелен при картофите, засадих пожълтелите (имаше и почти изгнили) разсади за пъпеши и тиквички. Много ми дойде като работа всичко тази пролет и ги оставих - което оцелее, това. Сигурно съм преполяла, но все изглеждаха сухи в кофичките. Ама все нещо би трябвало да стане. Засях под прозрачна туба от минерална вода няколко семена пъпеши за експеримента. 

21 май Невероятно, но градините са прекопани. Добре, че валя дъжд, иначе ни беше спукана работата. Бях започнала да пускам капковото да намокри малко, за да може да се копае, но с дъжда си е по-добре. Насадихме картофите. Ще им пуснем вода, за да могат да поникнат по-бързо. Насадих цели 25 кг. Доста нагъсто са, но знам ли дали ще поникнат всички. Разсадите в оранжерията вече почти не личат, че са такива. Явно са се вкоренили в земята и не им пука особено, че няма място. Пиперът е ужасно нагъсто като разсад. В зависимост от това дали ще ми стигне, ще си направя сметката за следващата година дали да сея по-нормално. Иначе онзи в оранжерията е станал с едни огромни листа, а като разсад беше на ръба дали ще оцелее. Охлювите май много ми помагат под асмата да няма зеле, а само домати. 

1 май Засадих 5 домата под асмата между зелките.

30 април Само за 3-5 дни поникнаха босилекът, Космос, цвеклата, тагетесът и невенът. Астри и ехинацеи още няма. Тигерела също е завързал (домат - м.р. :)), Бонония аха ще отвори цвят. Изненадата е домат Розово с картофени листа от Христов (от Стърчиопашка, хобикафе) - засят като втора серия (22-23 дни по-късно от Лабрадор, Тигерела и Бонония), а се е приготвил хубаво да цъфне. Дано е поне малко вкусен и добивен. Тръгнали са един сливов калем, няколко ябълкови и един крушов. Рано е да се радвам. Особено след като гъсениците изядоха почти всички листа на миналогодишните калеми. Но поне за спорта продължавам да се уча да присаждам. Корнишонките Алтай са най-бързи засега. Учудващо растат нагоре самички без опора и едно-две растения цъфтят и има надежда за краставички. Извадих земната ябълка, която вече е поникнала. Оставих съвсем малко или по-точно, останало е със сигурност. Прекопах градината при фурната без новата част, която е с една висока трева... Едно дръвче (круша), което считахме за изсъхнало още преди засаждане, дава леки признаци на живот. Разсадените хризантеми се чувстват добре. Прихванали са се марулчетата, които пресадих от оранжерията. Насадих още 5 зелки под асмата. Другите зелки, които са засадени имат вид на прихванали се. Само малко дъжд няма да е лошо, но засега само топлина и суша.

25 април Пикираните на 16 април домати занесох в оранжерията. Вече се съвзеха от рязането на корените. Отрязах долните листа на засаденото зеле. Беше ми жал да го направя веднага, но няма смисъл от тях. Капковото в морковите и зелето е пуснато. Засях в разсадни табли цвекло, листно цвекло, босилек, тагетес, космос, ехинацея, невен, астри. Лабрадор има един завързал домат. Тигерела цъфти, Бонония се е приготвила и тя, много мощно стъбло и листа има. Новите дръвчета все още са увити с агривело (а трябва да ги заградим). Напръсках някои дървета с вода, мляко и йод. Това е опит да изгоня гъсениците. На 23-ти преместих големите разсади домати в кофички от кисело мляко, че им беше тясно в малките гнезда. Подарих част от тези разсади, част от останалите ми се иска да засадя, но времето не стига за нищо. Занесох всички разсади в оранжерията, само тези, които още не са поникнали, са вкъщи. 

22 април Зелето е легнало полуживо, напръсках с вода и полях, дано се съвземе. Много топъл април, но нощите понякога са студени - Т около 2-3 градуса. В оранжерита е било 40 (отворени прозорец и една врата, а при две отворени врати става до 36). 

21 април Засях моркови и засадих зеле в малката градина. Само един калем (ябълка) е тръгнал, другите... не се знае. Морковите - доста едри бучици почва се получиха, не знам дали ще поникнат. Ако до 20 май няма нищо, значи ще има повторение. Засадих домати и краставици в оранжерията. Лабрадорите и Тигерелата имат цветни бутони, някои Лабрадори цъфтят. Бононията е малко по-назад с цъфтежа. 

18 април Пикирах и останалите домати. Трябва да са вкоренени, за да отидат в оранжерията, че е много топло и първите се свариха, та ги върнах обратно вкъщи. Тези, които не са с рязани корени, много бързо започнаха да се издължават и вероятно ще трябва да нося всичко в оранжерията (изводите са от 22 април). Насадих и останалите три дръвчета, но не са заградени и ги увих с агривело с опция да влиза въздух. Ще видим дали ще оцелеят, докато ги заградим.

16-17 април Пикирах доматите за градината (има още, но са резерв и ще пикирам сигурно след два дни), пикирах тиквичките и пъпешите по два корена в кофичка, насадих три дръвчета, като едното криво-ляво го заградих, че бях без помощник. Насадих един вид хризантеми, останалите полях (в кофички и тенджерки са в градината и чакат разсаждане). Цъфнали са лалетата - две жълти, две оранжеви, едно червено и моите миналогодишни с 1 попълнение. Репичките навън поникнаха, дребният чесън също. Преместих таблите с лук от семена (включително Шалот) в градината. Като пораснат корените, да минават в почвата и ще стоят така, докато ги насадя. Всичко пикирано ще занеса в оранжерията. Топлото време накара всичко да расте като лудо, сега застудя. Доматите ги рязах и тогава пикирах. Дано пуснат корени безпроблемно.

10 април Поникнаха някои Крокодилки, тиквички Изобилна и един пъпеш Узбек (по-кратко и лесно), никне (изправените са 50%), доматите близо до прозореца не бяха поникнали (явно ги напича повече и изсъхва), та се наложи да обърна таблата и пръскам с пулверизатор с вода за поддържане на влагата. Започнаха да се показват лук Шалот и водният лук. Бодливият лимон вече е в оранжерията. Видях, че е пуснал коренчета, по-дълги от едната кутийка от маргарин. 

8 април Орязах лозичките  в експерименталната градина, бях ги забравила сред малините. Вчера засях репички навън (малко ги смесих с дребните чесънчета, без да искам). Къпините без бодли от Теди имат разлистващи се пъпки. Някои лаленца от Ру ще цъфтят. 

6 април От вчера започнаха да поникват доматите за градината. Избрах 25 сорта, като някои се повтарят с тези в ор. Вчера присаждах калеми от круши на круши, ябълка и дюля. Не всички калеми бяха подходящи, така че не очаквам всичко да се хване, но ще видим след два месеца. Орязах най-после асмата. Изнесох вкореняващите се малки хризантеми в кофички навън, както и всички останали в съдове. Направих им шатричка от агривело, да не би да пече слънце, ама днес почти цял ден вали. В набраните марули намерих два плужека, сигурно те или техните събрята са гризнали два разсада краставици. Без Коломбо и Вениш... явно не става или е рисковано. Днес засях семената за лук Шалот и водния лук в табли и ги сложих на рафт на топло докато поникнат. Засях в кофички, в чупещи се гнезда от разсадни табли краставици Тести Грийн, Крокодилка, пъпеши Узбекски, Десертен 5 и Видинки коравци, също тиквички Изобилна, Черни, кръгли и дълги. Някои семена са по-стари, но каквото и да поникне, все ще е тиквичка. Бебе дряновете от Варелски са с много листенца, много живички изглеждат! Лаленца и нарциси са с цвутни бутони, лилавият зюмбюл е цъфнал. Забелязах, че игликите са с пораснали дръжки. Някои чесънчета от Абарис са поникнали, но след дъжда се надявам да е по-масово. Имам неизваден лук и чесън в ягодите, нека расте, вечният и сибирският лук са доста големи. Вече започват да цъфтят дръвчетата. Оставените зелки и алабаш ще цъфтят, но едва ли ще събирам семена, защото са дребни и никакви, иначе нямаше да останат в градината. Бях сложила семена от Трапезица (домат) да рътя, за да проверя дали е съхранил кълняемост (с изтекъл срок на годност) и някои покълнаха, та ги метнах в една кофичка, нека растат. 

31 март Дадох всичко от себе си да засея доматите и пипера за градината (докато поникнат, ще са вкъщи). Занесох разсадите в оранжерията (те и без това са за там). Започнах да засаждам пипера в оранжерията, но ми остана разсад. Не е голям, но съм сигурна, че в земята ще е в пъти по-добре. Ашладисвах ябълки с калемите от Лозан. Има две диви ябълки, недалече от нас. Едната е малка, а другата си е голямо дърво. Освен тях, ашладисвах и една ябълка, която не харесвам, но тя е развито дърво и ефектът няма да е голям. Друг път няма да взимам толкова много калеми :). Като се нарежат на малки парченца, излизат доста. Все някое трябва да се хване. Миналия път завръзвах с лентички от найлоново пликче, а днес с червен изолирбанд. Много по-лесно е с изолирбанда, дано е и ефикасно. Лимонът все още е вкъщи. Разсаждах хризантеми в кофички и ги захлупих, че се омърлушват иначе. Успях да бутна една кофичка с разсад домат с няколко същински листчета (не е много голям), но го бучнах отново, като и него го захлупих. Интересно как се съживяват от влагата. :) Цъфнали са ми синичките зюмбюлчета, нарцисите и три лаленца имат бутончета, игликите се посъвзеха след снега, имат много цвят, но не са на високи дръжки. Броих си прихванатите рози от резници, има малко жертви, но като цяло е добре. Те са от есента на 2016 г. Имаме няколко дръвчета за засаждане, които сега са в големи легени с влажна почва, да видим кога ще им дойде ред. 

29 март  Лабрадорите, Тигерела и Бонония са засадени в оранжерията. През нощта прогнозата беше до към 1 градус, така че завих с два ката агривело и затворих прозорците. На следващия ден занесох 2/3 от останалите разсади, включително пипера в оранжерията. През нощта остават на един отворен прозорец. Сравнявах зелето (разсад), което расте вкъщи и в оранжерията - има разлика в полза на оранжерията. Малко се чудя дали е по-добре да засадя директно в земята тези разсади, които така или иначе са за оранжерията. Ще мисля. На 31 трябва да сея семена домати и пипер за градината, че е време вече. 

24 март Кресонът е поникнал (вкъщи) като първите четири са се издължили 3-4 см. Разсадих още малко марули. Другите растат, дори откъснах няколко по-големи листенца. Махнах агривелото, отворих прозореца, че не се дишаше вътре в оранжерията. Уж не се вижда слънце, а вътре около 21 градуса. Откопах снега, който засенчваше малко марулите и подобни. 

21 март Набрах малко спанак и репички. Засях кресон. Накиснах във вода семената от новите китайски краставици. Утре ще засея. Броих колко плуват, колко са на дъното. Ще видя дали нещо ще покълне. Завих с два ката агривело в оранжерията и затворих прозореца. Пресадих един разсад на зеле, на който сигурно почвата нещо не е хубава, защото не се развива като другите зелки. Не, че ми трябва плантация, но ме дразнят, че не вървят. Уредих бодливия лимон с допълнително почва, като отрязах кръг от дъното на купичката, в която е засаден и я сложих върху друга съдинка с почва. Сега няма как да му е плитко. В градината са цъфнали игликите и са напъпили зюмбюлите и нарцисите. Лаленцата са с 10 см листа. Бях пресадила едни зюмбюли по-миналата есен, но чак сега ще цъфтят (синички рехави). След студовете ще засадя розовия зюмбюл и фрезиите, които изобщо не си държат листата изправени. Замислям да ги резна (няколко ги отрязах вече до средата).

15 март Магданозът в оранж. е поникнал (преди 3-4 дни). Спанакът от втора серия е еднакъв с първия.

14 март Пикирах всички краставички в прозрачни кофички (400 мл?), като почвата е около половината на обема и ще подсипвам, ако се издължат. Засях две семки Тести Грийн (салатни хибридни краставици) и четири китайски корнишони от събраните семена. Другите сортове ще сея по-нататък. Ашладисвах с калемите от Лозан - сливи и ябълки. Останаха още калеми за ябълки, но ще продължа след два дни, ако времето позволява. 

12 март Пикирах доматите за оранжерията, също 4 корнишонки Рестина. Другите са или поникващи, или недостатъчно хоризонтирали котиледоните. Засадих шепичка пролетен чесън и дребосите чесънчета от Абарис (до лавандулите от Евелина). Има още място на лехата (марули или репички?). Разбърках мицела от Ру с влажни дървесни стърготини в един леген, покрих с найлон и стои на топло. По-нататък ще го пренеса навън.

7 март Засях по три семена корнишонки Левина, Алтай и Рестина. Докато поникнат, ще са на максимално топло, а после - при останалите разсади в източната стая. В оранжерията оставих отворен прозореца и през нощта. 

3 март Най-после пак хубаво време! В оранжерията работих по къс ръкав, много приятно! Разсадих стотина и повече марулки, дано се хванат. Малко гъсто ги набодцках, ама така като са дребни ме подлъгват. Зелевия разсад (който забравих при поникването и се издължи) го разредих и част от извадения засадих в едно съдче така, че листенцата им само да са над почвата и това, което остана, го засадих в оранжерията. Не ми се хвърляше и реших да опитам. Зелето не обича много да го пресаждаш, но това може да мине за пикиране и после ще видя какво ще ги правя. Не са засадени на постоянно място, просто опит дали в оранжерията ще му е студено на зелето. Купих две дръвчета от Бриколаж и си подновихме греблото, пак на Гардена, малко соленичко, ама нищо. ММ натопи дръвчетата във вода, но добави и почва и ще ги насадим скоро, надявам се. Според него не съм избрала качествени дръвчета, но най-много да не се хванат. :) Следващия път ще внимавам повече. Мисля, че ми е измръзнала едната хризантема още при първия сняг, защото не ги преместих при застудяването веднага вкъщи, явно са много неиздържливи. Нищо, поне снимка си имам. 

28 февруари Зелките ми са поникнали, малко ги забравих. През няколкото студени дни палим печка и при разсадите. Хайде, да идва вече хубавото време! :) В оранжерията засега всичко е наред, всичко расте под два ката агривело. Надявам се да не измръзнат тази нощ, за която се прогнозира, че ще е около минус 17 до минус 20. 

24 февруари Засях малко ранно зеле Дитмарско в гнезда от 70-ки.

21 фувруари Днес най-после видях, че и морковите в оранжерията започват да никнат (23 дни от засяване).

17 февруари Два дни времето беше топло и тихо. Днес насадихме три дръвчета (ябълка, круша и череша). Малко е рано, но видях на Люлинския пазар и се изкуших да купя. Не ги уплътнихме с вода - решихме да го направим като се позатопли още малко. Черешата няма признаци да е присадена, та не знам какво да очаквам, обаче ММ каза, че има трионче и ако не ни хареса... :) Насях пак малко репички. От първите са поникнали малко, но пък маруленият разсад е мега гъст. Репички ръснах повечко, да видим дали ще поникнат всички или през една-две. Изобщо всичко, което е от събирани семена никне доста по-добре. Полях отново в оранжерята (поливам често, лейката е 5 л и като се сетя, с една лейка поливам всичко в оранжерията. Днес обаче сипах повечко, беше доста топло и реших, че ще им се отрази добре на растенията. Завиването с агривело в два ката се отразява добре. Понякога отвивам през деня, но често с дни си растат без отвиване. Втората серия домати расте. Пиперът също изглежда добре. Малко им е тъмно там, където са, та преместих едните домати на прозореца с повече слънце и светлина, но през нощта ще е хладно. Ще ги върна обратно, ако не ми хареса как вървят. Купих си розов зюмбюл - в единична таринка, напъпил. Сигурно трябва да го пресадя, но ще е в понеделник, а след като прецъфти, ще го засадя в градината. 

8 февруари В оранжерията е поникнало нещо (за 10 дни). Бях го помислила за моркови, но е спанак. Този път е поникнал доста по-нагъсто (не, че помня дали сложих повече семена, но е ок). Забелязах и една репичка, но не се брои. Засях основната серия домати за оранжерията:

Момини сълзи

Розов дар - нови

Меделина - нови

Дълго розово сърце

Паулина - хибрид

Ръгби - хибрид

Розов блян

Розова магия

Рапунцел - събирани от събирани семена от хибрид, от любопитство

Кнежа 2017 - експериментално да видя какво ще излезе

Розово с картофени листа - нови

Лабрадор, Бонония и Тигерела са към първа серия.

6 февруари Босилекът и листното цвекло (може и да е плевел, много високо стана) поникнаха и ги отвих (тарелките). Видях една покълнала семка на пипер, т.е. явно работи по въпроса. :) 

1 февруари Засях в 70 гнездова табла три сорта пипер, босилек и едро листно цвекло. Едва ли е добра идея всичко да е в една табла, защото няма да поникнат едновременно (босилекът и цвеклото са в краен ред). По 3 семки в гнездо от Ивайловска капия, Паланачко чудо и моя много едра месеста червена чушка. Почвата е с добавка на оборски тор, пепел и агроперлит. Това ми хареса миналата година. 

29 януари  След като се постопли, започнах да поливам с хладка вода и през ден отвивам през деня, нощно време всички са с два ката агривело. Има поникнал спанак от един-два дни. Не ме свърта и ще засея репички, още малко спанак, копър, магданоз и моркови в оранжерията. За повечето култури пише от февруари нататък да се сее, но сега е по-топло и ми се иска да използвам това. На обяд в оранжерията при един отворен прозорец, е около 18 градуса - измерено с обикновен термометър, който е на стената с прозореца, но пък го напича слънцето както и цялата оранжерия е при тези условия. 

22 януари  Марулчетата поникнаха за 15 дни. Днес ги завих с агривело - три ката за тях, два ката за лука и чесъна и един кат за непоникналия спанак. Може би трябва да го рътя спанака, но ще изчакам да мине задаващото се захлаждане с нощни температури от около -9 до -13 (само прогнози). Лабрадорите са с най-дълги кълнове, затова ще ги засея в почва, а Бононията и Тигерелата ще останат още малко да се рътят, за да избера по няколко сигурни. Фрезийките показаха зелени листенца, много е приятно. 

18 януари Рътят се и доматени семена Тигерела. Уж бил ранен, с дебела ципа и кисел, ще видим. :)

17 януари  Сложих няколко доматени семена от Лабрадор и Бонония да се рътят. Преди това ги накиснах в хладка вода за два часа, което може да е малко, но така реших. Преместих кофичката с игликите на по-топло. Засега няма изгледи да поникне нещо.

 

3 януари  Засях част от игликите в кофичка, а останалата част е резерв, макар изобщо да не съм сигурна дали ще ми се получи нещо. Засях марули, засадих пролетен и есенен чесън в оранжерията, както и стар кромид за зелено (то и чесънът е за зелено). Ако топлото време се задържи, може и да поникнат :).

*********

1 януари  Ръснах няколко семенца спанак в оранжерията, полях, затворих прозорците и се надявам да поникне все някога. Миналата година сях точно преди едни големи студове, но след това поникна спанак, макар и малко. Отдавам го на недостига на влага за някои семена, не вярвам едни да са измръзнали, други - не. Днес е 2 януари, но сега дойде ред да запиша. Фрезиите са се събудили и ще засадя в саксия, намерих семената от иглика, които събрах през юни, имам ненасаден стар дребен лук и чесън, чакат да бъдат засети марули, копър, магданоз (в оранжерията). И имам една чуденка - дали пролетен или есенен чесън да засадя в оранжерията.

*** Отчитам като грешка воденето на месечни дневници като отделни файлове. Ще трябва да ги слея в един, за да мога по-лесно да търся кога какво съм правила. :) Затова тази година ще записвам на едно място по дати. 

alys

Новото съдържание е отгоре, т.е. чете се отдолу нагоре по дати. :)

25 декември  Оранжерията е прекопана преди два дни окончателно.  ММ подряза дръвчетата. Поръчах семена за новия сезон от https://semenata.shop/ - много добре оформен сайт, нормални цени, обяснения към всеки продукт, влючително срокове и начин на сеене. 

Семена на бял Алабаш - деликатесен сорт със страхотен вкус 
  - Разфасовки: 3 гр. 0,90 лв.

Професионални семена на червено цвекло Роте кугел (Rote kugel) - отличен вкус и аромат 
  - Разфасовки: 5 гр. 2,40 лв.

Оригинални семена на ранни домати Паулина БГ F1 (Paulina BG F1) 
  - Разфасовки: 0,5 гр.  0,99 лв.

Семена на късното главесто бяло зеле Балкан 
  - Разфасовки: 5 гр.  0,80 лв.

Качествени семена на пащърнак Халбланж - страхотен вкус и множество полезни съставки 
  - Разфасовки: 3 гр.  0,80 лв.

Семена на лук Златист от Парма 
  - Разфасовки: 2,5 гр.  2,00 лв.

Оригинални семена на краставици Тести грийн F1 на Sakata Япония - страхотен вкус и висок добив 
  - Разфасовки: 25 бр. семена  2,00 лв.

Семена на корнишони Алтай F1 - вкусен сорт с голяма устойчивост на климатични промени 
  - Разфасовки: 1,5 гр.  0,90 лв.

Семена на корнишони Левина - изключително ранен и супер вкусен сорт 
  - Разфасовки: 2 гр. 1,50 лв.

Семена на корнишони сортове Рестина F1 - гладка кожа и предимно женски цветове 
  - Разфасовки: 1,5 гр.  0,80 лв.

Български семена на репички Любими 
  - Разфасовки: 5 гр. 0,70 лв.

Семена на едри репички червени - хрупкави с много плътен вкус 
  - Разфасовки: 10 гр. 0,80 лв.

Семена на пъпеш Десертен номер 5 - вкусен и сочен сорт с високи добиви
  - Разфасовки: 2 гр. 1,10 лв.

Семена на нови сортове домати Розов дар - гигантското розово сърце 
  - Разфасовки: 0,2 гр. 3,00 лв.

Качествени семена на Ехинацея - Echinacea purpurea - Супер сухоустойчиви цветя 
  - Разфасовки: 0,6 гр. 1,10 лв.

Семена на тиквички за пържене Изобилна F1 - уникален български вкус и страхотен добив 
  - Разфасовки: 5 гр. 0,80 лв.

Семена на тикви Цигулки (виоли) оребрени с приятен аромат и сладък вкус 
  - Разфасовки: 3 гр. 0,90 лв.

Царевица за варене - семена на сорт Гучио F1 - много сладък и добивен 
  - Разфасовки: 10 гр. 1,60 лв.

Домати Меделина - неустоимо сладки

 - Разфасовки: 50 бр.   1,60 лв.

Домати Тигерела - кордонен сорт с къса вегетация 

- Разфасовки: 0,5 гр.   1,20 лв.

Сума: 26,79 лв.

Еконт Експрес - до офис: 3,02 лв.

Всичко: 29,81 лв.

***

26 ноември  Обрахме зелето, прибрала съм хризантемите. Времето трайно се разваля - студ и сняг се очаква.

8 ноември  С днешна дата почти всичко е обрано. Останаха зелките. Само една бяла и една червена са се завили. Другите го раздават на листа. Празът ми се е получил много добре, пащърнакът също. Алабашите са средни до дребни, но пък са вкусни. Моркови има доволно. Цвеклото е нищожно малко. Трябва да го садя в градината "при фурната", защото там е песъкливо за разлика от голямата градина, в която беше цвеклото. След яката слана преди няколко дни има оцелели домати и чушки в оранжерията (листата са попарени, но плодовете не са измръзнали), дори стръковете пипер са издържали минус 3,3. Външните бяха измръзнали тотално, но пък бях обрала на мах. Имаше съвсем малко незамръзнали домати и чушки, но ММ ги забравил някъде-си и овцете са му помогнали с усвояване на реколтата (да си похваля половинката - обра праза, изскуба всичко без краставиците и фасула, които са на мрежа, но все ще отделя време да я изчистя и сваля от градината).  Предстои ми да подредя всичко обрано в мазето. Пащърнака, морковите, главичките цвекло и целината (имам 3 глави с листа) ще ги засипя със сух пясък. Праза ще го изчистя, ще подрежа корените и листата и ще подредя в кофи, големи тенджери и подобни съдове с леко влажен пясък. Започнах днес, но остана и за утре.Тази година нямаше мана по доматите, нямаше и ръжда по праза. Дано все така да бъде. 

****

26-28 октомври  Обрах всичко в оранжерията. Останаха разни дребоси по доматите. Почти изядохме запасите от краставици. 

 22 октомври   Насадих глави шалот, арпаджик 1 кг и чесън 600 г. Обрах останалото от зеления фасул (узрял, руен). Днес е последният ден от циганското лято. 

За наша изненада, имаме няколко дюли. 

18 октомври  Много топли дни, но скоро се очаква захлаждане, дъждец и реших да обера доматите и пипера (останалото, разбира се). Речено - сторено. Пет касетки зелени домати и касетка и нещо пипер (повечето дребен, но имаше и по-читави). Две-три сутрини имаше лека слана и реших повече да не си играя на риск печели, риск губи. Дотук без мана по доматите! Голяма част от листата са пожълтели, но пак добре устискаха през студените нощи.

15 октомври  Картофите са извадени, подготвих място за лук, но в топъл ден като днешния (16-ти) при това безветрен, решихме да се занимаваме с къщата и градината беше почивка. От оранжерията набрах краставици, малко домати и 2-3 чушки. Краставиците са на привършване, но още не съм ги отписала. Студените нощи им разказаха играта. В градината вчера откъснах три краставички, висят още някоя и друга дребни. Има по някоя от дребните ягодки, малини символични бройки. Черитата в градината ги изскубах, за да не ми се пречкат. Само аз си ги ям и съм на кантар дали да сея пак черита. Ужасно много раждат, като плевели са. Едно саморасло имам полегнало върху морковите. Поорязах го, че само то ми липсва в краката. Овцете поизядоха листата на главестата целина. Е, останаха тези, които са им били далече и тези, които са легнали на земята. А целината от миналата година е изкарала листа като тазгодишна (тя е в голямата градина и там е на сигурно място). Като писах за лук - купих кило арпаджик, имам стар много дребен лук и шалот за размножаване, та сигурно стария ще го оставя за в оранжерията, а другите ще насадя сега в градината след картофите. Ако купя семена за лук, ще опитам да насея предзимно, за да видя какво ще се получи. Хризантемите леко са тръгнали да цъфтят, лавандулите цъфтят за втори път. Онези от семена също цъфтят.

1 октомври  Първият октомврийски ден започна с 2 градуса нощна температура, през деня студен вятър и като цяло хладно (около 14 градуса). Набързо обрах тиквите и дините. За мое учудване, първата диня (диничка, защото е мъничка) се оказа зряла, приятно сладка и със семенца. Другите си ги разделихме със сина. Нито една цигулка няма, което сигурно означава, че ще трябва да си купя нови семена за цигулки. Тиквата мома-французойка остана зелена отвън, отдолу е изсветляла, а дали е вкусна, ще видим. Затворихме страничния прозорец на оранжерията, но ще оставяме отворен южния прозорец за през нощта. 

****

28 септември   Обрах всички прилични чушки и домати. Останаха разни дребоси, с които не си заслужава да се занимавам. За тази нощ прогнозта е за 4 градуса минимална температура. Напълних един голям плик с нови краставици. Картофите не успях да доизвадя, но ще стигна и до тях. През двата дъждовни дни успяхме да сложим още доматен сок в буркани. Обрах зрелия фасул. И зелен има малко да се бере (зелен, узрял, всичко), но ако няма слана, ще е по-нататък. Всичко иска яко торене, за да се получи добра реколта. Зеленият фасул се представи слабо, но все пак успях да сложа 20 буркана и малко в камерата. Набрах 4-5 големи ягоди и десетина малини. Да си запиша и тук, че гроздето беше много хубаво. Нямаше лошо време и не го пръсках с нищо. За догодина трябва да ушия тюлени торбички за предпазване от пилците. И чорапките свършиха работа, но за по-големи гроздове няма да стане, а и естетически не е издържано. 

Да добавя, че имам едно червено и едно бяло карамфилче.

9 септември  В началото на септември сварих обраната царевица, опитахме гроздето. Обула съм всеки грозд в чорап, завързан отгоре и не бяхме сигурни дали ще може да зрее. Чорапите са бели и от тънките. За другата година искам да ушия торбички от тюлени пердета, които не ползвам. В противен случай косовете няма да оставят нито зрънце. Бяха изяли два грозда през август и това беше ясен знак, че трябва да измислим нещо за запазване на гроздето. Много е сладко, така че си заслужава всяка секунда внимание. Тази година не съм пръскала с нищо, но времето беше хубаво. Днес обрах втората половина от едрите домати в градината, защото времето е променливо и ако се маносат, няма да го понеса добре.  Сега са в касетки и ще си зреят както всяка година. Останалите нека растат, ако има условия. Събрах първите семена от рицин, има ягодки от едрите и от дребните, по някоя малинка Люлин. Едрите се оказа, че са Белруби, много сладки.

Тъй като почти опитах всички домати, да запиша кои продължават. За градината - Розов мед, Розов чушковиден домат, Розова магия, Розов блян, Розовите от Янчето, Хоумстед, Чудо земли, Кнежа, Трапезица, хибрид Рила, Сърцето на Албенга и може би някои нови, които ми обещаха; за оранжерията - двата вида розови сърца, Момини сълзи, хибриди Паулина и Ръгби, също Розова магия (много добре се представи на завет). Отпадат Ясеничките и Невес. Невес сравнен с Чудо земли бледнее, ципата е по-дебела, иначе бяха народили (ще помисля, може и да повторя и този сорт). Ясеничките не са лоши като вкус, но се замотах с толкова много сортове и все някой трябва да отпадне, а те са най-дребните. Тази година всички домати са вкусни. Беше сухо и топло.

Краставиците се раздадоха, макар че един ред в градината сдаде много бързо. Мисля, че само в оранжерията биха ни стигнали, но ще видим. Ще повторя Тести грийн, Телепати, Сандра, Тимор/Герлинде, Суйо, Крокодилка и двете китайски, от които ще събера семена, надявам се. Категорично отпадат Лонг Англес и Телеграф - горчат и двете, а и са средни. Сеенето - поетапно и максимално на завет, а до прозореца от отрязания поликарбонат - домати. 

Има мега яки чушки, ще оставя семена. Като цяло и пиперът е добър - някои редове са отрупани, други по-малко. В новата градинка също има по някоя чушка. Като растения изглеждат много добре, но нали късно ги засадих, не очаквам много оттам. Може да си играя с агривело, ще видим. 
Празът добре се развива, засега няма ръжда. 

Пресаждах лука за зелено от оранжерията при ягодите и някои са направили главички. Водният лук и шалотът добре станаха, но трябва да са отделно. Дано не ми се досвиди място в голямата градина за лук (от арпаджик, воден и шалот). Шалотът ме изненада, защото успя за краткото време, което имаше, да направи главички почти, колкото главата майка. Оставила съм един стрък за семе, също от праза на Вискяр оставих един за семе (той е от миналата година, зимата беше в оранжерията в тенджерка).

Алабашите растат, зелето се опитва да се завие. От купения разсад червен алабаш едното е зелка :), но като цяло дръпнаха много бързо и са красиви, дано успеят да пораснат. 

Имам 5 пъпешчета, от които едното има съвсем слабо жълто, та може да го откъсна. Дините са си като играчки, ще следя прогнозата и ще ги оставя максимално дълго. Не очаквам да пораснат, но може поне да се опитат да узреят. 

Тиквите са се разписали, не е като да няма. 
Картофите започнах да ги вадя, но покрай дългите разходки с овцете навън, не ми остава време. Два реда са от розовите, които са много вкусни, но не са толкова родовити, колкото очаквах. Ще трябва да торя повече, но всичко опира до време и сили. Очаквам да извадя поне такова количество, с което да изкараме зимата. Като не оставям за семе, би трябвало да ни стигнат, но да не слагам каруцата пред коня. 

Има една леха с моркови, цвеклото има дребни главички, закъснях с него, не знам дали ще наедреят. Годжи берито цъфти като гламаво, но дали връзва, не се знае. Не е удобно мястото за разглеждане. Ако върже, ще се види.

4 август   Голяма суша и голяма жега - вече две чушки и два домата имат изгаряния. В единия край на градината при цвеклото и зелевите има огромни пукнатини в земята. Трябва да наблегнем на поливането в този участък. Има два завързали пъпеша и една диня. При това топло време се надявам да се получат, макар и по-малки, дано. Вече раздаваме краставици, много добре вървят. Има много и едри домати в оранжерията. Зреят почти всички сортове. Следващото бране трябва да е с кофа или касетка :). Доста добре съм ги объркала като сортове. Започнах да свиквам с твърдата ципа на Ръгби, вкусен и родовит. Розов мед добре връзва в градината, както и Рила. Чудо земли е вкусен, но сигурно все го садя на неподходящо място и връзва два едри домата на първа китка, после има някакви дребни нагоре, сигурно ще пораснат :), трябва да му дам още един шанс. А Розова магия е чудовище в добрия смисъл на думата - навързала и зрее в оранжерията, особено едно растение до южната врата. На две стъбла е и е отрупана с домати. Оставих един за семе. https://goo.gl/photos/n5pbqiYEZVBBdx946

 

29 юли  Изскубах Лабрадорите в оранжерията. Вече има други домати. Дори Лабрадорите в градината не са интересни.

28 юли Между 20 и 28 юли краставиците се засилиха, плододават и в градината и леко не им смогваме. Китайските светли корнишони са крехки, дори когато станат дебели топузи (е, не като онези за семена). Тъмните китайски приличат на Суйо, но са с по-крехка кора. Лонг Англес ги забравям като сорт. Не стига, че са къси, но ако някоя горчи, ще е от тях. Домати има доста по-рано тази година. Няма мана по краставиците, дано е така и нататък. Пиперът е избуял, има чушки. Цвеклото има хубави листа, готвя си от тях, както и от праза. Морковите от мои семена са вкусни, но не са заоблени, както беше оригиналът. Чак сега цъфти Годжи берито. Има много цветни пъпки, на всяко листо на по-новите клонки, макар да не са се отворили всички цветчета.

19 юли  Ще вадя есенния чесън, трябва да овладея положението с доматите - пораснали са, много колтуци имат. Преди 2-3 дни (ден преди дъжда и студа) шербетувах даматите и краставиците в градината. Празът пак е за подрязване. Има вече по някоя краставичка в градината, забелязват се и чушки. Започнаха да зреят чери Саркози (измислено име) в градината при "фурната". Бяха засадени по-рано с Лабрадорите (3 бр.) и още някои. Овцете изядоха горната половина на някои домати пак там, а аз резнах повечето от другите, че не ми се занимава с високи колове. 

18 юли  Две тъмни тиквички откъснах. Не са големи, но не растяха. Може да е от студа. Нощните темп. са 9-13 градуса, имаше два студени дни с дневни около 16 градуса. Средата на юли започнаха да зреят градинскиге Лабрадори и сърцата в оранжерията, по някоя Паулина, Момини сълзи и Естонско сърце, Ръгби също.

9 юли   Засадих зелевите, откъснах две тиквички - една кръгла и една тъмна (панирах, много вкусно). 

8 юли  Купих разсад за червен (лилав) алабаш и зеле кьосе (в Драгоман нямаше). Друга година, живот и здраве, без лигавщини, повече разсад в големи съдове да държат влагата. Разсадните табли са за по-ниски температури.  Зеле и бял алабаш насадих, но ми се струва символична бройката. Имам поникнал бял алабаш в тенджера, вече на шарена сянка и слънце по някое време. Ако порасне бързо, ще  го засадя.

7 юли  Разсаждам моя разсад праз лук. Учудващо е, че вече има вид с малки изключения. Садя го в уширението на градината "при фурната". Разсадих останалия разсад пипер в същата градина. В най-сенчестата част пресадих малко от целогодишните ягоди. 

След два дни след градушката (3 юли) напръсках навън с мляко, вода и йод, днес колтучих малко. Откъснах от оранжерията два големи домата. Единият от едрите е Момини сълзи (455 г), другият е от моите сърцевидни (червен, 517 г). И двата са зарозовели. Другите са пак някакви сърца (естонско и от моите). След два, мах три дни, ще ги опитаме.  Ако останат в оранжерията, ще узреят по-бавно, ще бавят следващите, изобщо оправдания , може би просто нямаме търпение. 

Наторих в уширението, където садя, накиснах угнил оборски тор в кофи с вода. Като преценя, ще подхраня растенията. Време е да обера касиса, че вече кацат пилета разни, явно е готов и им се услажда. 

Забравих да напиша, че подрязах праза преди 2-3 дни.

29 юни  Откъснах два зарозовели домата от оранжерията. Голямата чуденка е кой сорт е това - Гития или Паулина. Важното е, да е вкусен домат, де. В градината имам два корена уж Гития, но като гледам доматчетата, приличат на Рила, имат заострено връхче. Тези, които откъснах, приличат на Паулина. А първия Лабрадор откъснах на 30 май и го изяде кучето, защото го изпуснахме ("хвалих" се някъде с невниманието ни).  

26 юни  Пръсках с мляко, йод и вода. Чистя долните пожълтели листа на краставиците и доматите. Засега корнишонките се представят отлично, засилват се и дългите (садах поетапно). Има едри домати в оранжерията.

23 юни  Засадих разсада цвекло. Пробно засях малко семена от иглика в една кофичка с влажна почва, не поръсих с почва, покрих с найлон. Резултатът - след 10-15 дни. Доматите в градината живнаха, отново са за колтучене и връзване. 

17 юни  Чакат ме пет връзки купен разсад за праз. Времето е облачно, хладно, вали на пресекулки. Ще опитам да садя. Има потъмнели плодчета касис, но очаквам да узрее в края на месеца. Тук-там се вижда узряла малинка и по две миризливки върху нея. Малините от Dung имат обещаващ вид - едри, а не като моите, но всички са навързали добре. Като писах за дъжд, ще отида за втори път днес да събера охлювите от градината с картофите, където са тиквичките, тиквите, грахът, царевицата и фасулът и т.н. Най-много се притеснявам да не отидат да ядат втората серия пъпеши и дините.

16 юни  Събрах семена от Лабрадор! Невероятно - средата на юни! Седем корена от него са доста по-добре от 4. Времето е хубаво, розовеят бързо. Краставиците в градината най-после се отлепиха от земята. Тези, в оранжерията, започнаха по-бързо да дават плодове. Късам по някоя чушка, голяям кеф! Днес видях второ доматче, което се е самозасяло (сред морковите, а другото е при чесъна). Лавандулките от поръчката в хобито започнаха да цъфтят. Фрезийките пуснаха второ разклонение на цветоноса.  Розовото резниче, чиито листа откъснах по невнимание, е пуснало ново листо! Чакам невените да цъфнат, ама засега само правят едни големи светлозелени листа. Набодените резници Годжи бери си имат дори клончета. Дъбовете (големите) мисля, че са се хванали, защото има прираст на клончетата. Онези, от жълъди, почти не мърдат, особено това, което първо се разлисти вкъщи, сега страда, не виждам да се развива.

14 юни  Напръсках външните домати с копривена настойка и ги полях (полях в общи линии цялата градина), а в оранжерията напръсках с вода, мляко и йод. Сложих още семена за алабаш резерва. Откъснах по още една краставица от Сандра, Тести Грийн и Тимор/Герлинде (младички). Има много малини, но само две узрели. Сигурно е малинова годината  :).

12 юни  Зелето, алабашът и цвеклото поникнаха още вчера. Побързах да махна найлончето от алабаша и зелето, но днес го върнах, за да им е влажно на непоникналите семена. Цвеклото го командировах в градината. Днес набрах първата шепа грах Метеор. Сладкият има три шушулки, т.е. по-бавен е. Той и много символично поникна. Вчера монтирах мрежите и на краставиците в градината, вързах сезали на доматите. Увивният фасул се ориентира вече по мрежата. Малко изнервящо е това монтиране на мрежи и сезали, но пък после е по-лесно. Има едно завързало доматче Кнежа в градината, но като цяло цъфтят само тук-там. Онези никакви Лабрадори в малката градина вече имат добър вид (както и всички останали домати). Сложих колчета и се учудих колко домати съм насадила и там - жълто крушовидно чери.

9 юни  Насадих пипер в лехата на лука, който едва ли ще поникне. И понеже има още разсад пипер, реших да насадя още в предишните пиперови лехи. Времето беше точно за садене - облачно и прохладно. Не мога да повярвам, че вече е осем вечерта. Според усещанията ми е не повече от пет часа :)). 

Саркози и Рапунцел, Лабрадор, Розов мед, Хоумстед, Рила и няколко ненадписани, а и няколко колтука от Бренди бой, които се хванаха без проблем. Като започнах да броя колко кола ми трябват..., уж по 2-3, накрая пак има към двайсетина корена. Марулите най-после са повече от това, което можем да изядем за няколко дни, така че режа смело и правя огромни салати. Докато изрежа всички, се надявам, че първите вече ще са пораснали. Има три рицинчета, които растат, но вървят бавно.

8 юни  Засях в разсадните табли (77 гнездови) зеле и бял алабаш. В една тенджерка засях едно пакетче цвекло. От силния дъжд поникналите листенца са се лепнали за земята. Онези, които рътих, не ги виждам още, та с две думи лехата е празна. Засадих една закъсняла краставица, нагледах пъпешите - изядени са от охлюви. Бях ръснала семена директно в земята, поникнали са. Захлупих ги с отворена бутилка/туба. Искам да видя докъде ще я докарат. Дините са весели, но са малки още. Наръсих с метлата доматите в градината с копривена настойка. Една кофичка от кисело мляко на непълна кофа вода (нещо от рода 1:20). С това, което остана, полях засадените днес колтуци от домата Бренди бой. Мислех, че са дребнички още, а те за пет дена се издължили до към 25 см. Връзвах малко домати в градината, утре трябва да ги довърша. В оранжерията е голям ужас, т.е. много гъсто и буйно. Какво ще ги правя, не знам. Доматите имат цвят като за световно. Тук-там има доматчета колкото детски юмрук. Започнах да късам от дългите краставици. Китайските светли краставици може би са корнишонки. Уж трябва да са средни, но пък първата беше толкова хрупкава, че ще им простя дори да са миньончета. Опитах се да сложа някакъв ред, т.е. откърших няколко колтука, позавъртях доматите около сезалите. Пиперът въшлясал, та го пръсках втори път със зехтин, веро и вода. Опитах се да напръскам и долната страна на листата, където са въшките. Напръсках малко и краставиците профилактично, че ако същите въшки харесват краставици, спукана ми е работата. Отказах се да садя каквото и да било още в оранжерията. Трябва да преместя още някоя и друга малка краставица в градината. Макар че и там в общи линии попълних празните места. Но докато тръгнат, ще стане поне края на юли, ако не и август. Доматите в градината са пораснали, няма вече жълти листа (преди седмица окърших долните жълти листа, че ме дразнеха, дори и да им трябват). Фрезийките ми се готвят да цъфнат - голяма изненада. От трите поникнали, две са изкарали цветоноси. На едно резниче от роза без да искам му скъсах листата, а то е 2 см над земята едно хилавко, обаче имам надежда, че ще му пораснат други листенца. То и едно друго бяха експериментални - от моите рози (дори не помня кой от двата вида) боднах есента едни тънички резничета. Другите са добре. Едно не се е хванало. Септемврийчетата се развиват в пъти по-добре от ноемврийчетата. А невените и градинският импатиенс (циганчето) са пораснали толкова, че да ти е драго да ги гледаш. Тиквите, царевицата, бобовете растат. Ако не ме домързи, на увивния боб може да му вържа мрежа да се кефи. Бобчето от Теди също перфектно се развива. Има дребни и големи ягоди. Дребните тази година са леко топчести, а не тънки и дълги. Празът (игличките) се е хванал. Морковите, на които се надявах, не поникнаха и засях на същото място други. Не знам какво сгреших. Лукът от семена много мудно се показва. Ако много се забави, ще насадя нещо друго около него, най-вероятно пипер, но ще изчакам още малко. И пак се увлякох в подробности...

2 юни  Голям зор с краставиците в градината. Коя изядена, коя прегоряла или неприхванала се... Засях семена директно в земята и някои поникват вече. Пресаждам от оранжерията, където поне растат добре, но съм прекалила с бройките.

Картофите ги загърлих криво-ляво, царевицата и боба също, за всеки случай. Преди царевицата, боба и тиквите прекопах и там почти няма трева, но за картофите не копах, а садих направо. Има си стандартните треви - щир и поветица. 

Късаме по някоя корнишонка (не ги чакам да станат големи, за да ги стимулирам да връзват повече) и по някой домат Лабрадор. Тази година ми е особено вкусен, дори най-дребните. Има вече ягоди. Нищо, че ги пресаждах късно есента, пак са вързали, браво на тях! Е, няма да стигна до компоти.  Череши набрах две шепи (и това е). Марулки, лук и чесън има доволно. Грахът в оранжерията роди доволно и го изскубах. Морковите от там ги ядем по два-три на ден, за да освободя терена (не, че са много, но все пак). Навън грахът цъфти, морковите растат, но не съм вадила, според мене са мини още. Доматите леко го закъсаха с тези студени нощи и пек през деня, но трябва да свикват. Напръсках ги с мляко, йод и вода. Напръсках и вътрешните. Краставиците и пипера ги напръсках с вода, зехтин и веро (1л : 1 с.л. : няколко капки), а два часа по-късно ги напръсках с останалото мляко и йод. Бях забелязала да се разхождат мравки по пипера и горните листа са леко сбръчкани, което ще рече, че почват въшките, та затова реших да понапръскам. Идеята на млякото е да предпази от гъбни болести, а йод добавих за засилване малко. 

Всичкия праз от таблите го насадих и поливам с капковото. Като иглици е, та затова по-нагъсто набодох. Все нещо ще стане до есента. Иначе ще си купя три връзки готов разсад. А този праз, който сях в началото на февруари в оранжерията, е станал перфектен, ама са не повече от 5 стръка. Не поникна. Причините - захванаха много студени нощи. Извод - да поникне в разсадни табли вкъщи и после да пресадя в оранжерията или да заровя таблата в земята, докато станат прилични стръкове за разсаждане. И, ако заровя, трябва да е по-навреме, защото корените първо се завиват вътре в гнездата, а после търсят път навън към почвата. 

16 май  Краставиците се показват (поникват). Вчера засадих повечето тиквички. Преди два дни засадих повечето динен разсад и няколко пъпеша, защото се издължиха. Насадих разсада тикви. 

Царевицата, фасулът и тиквите поникват, т.е. има надежда.  Отне им около 10-15 дни на поливен режим, като пръв поникна бобът, после царевицата и тиквите са последни.

Насадих доматите в градината, като няколко коренчета насадих в малката градина. Две сутрини ще се каляват при 6-7 градуса през нощта. нищо чудно да ги завия с агривело преди прогнозната 3 градуса за 19 май. Те при 3 ще издържат, ама ако падне повече...

Разсадих при ягодите водния лук от таблите. Това си беше чист мазохизъм, защото той е малко по-дебел от обикновена игла. Иначе беше пуснал коренчета в земята през дупките на таблите, но ми беше трудно за поливане. Ако ме обземе ентусиазъм, ще пресадя и праза на някой ред с капково, пък ако надебелее, ще го ползвам, но най-вероятно ще си купя готов разсад.

Няколкото корена краставици, които бяха запълзяли по земята, ги завързах/вдигнах на сезали като домати. Корнишонките имат кандидат-краставичка на всяко листо. Садила съм навън, но не е същото, т.е. навън дават по-малко. Миналия сезон може би не улучих мястото на краставиците в оранжерията и корнишонките първи се разболяха. Сега са в средата на оранжерията от двете страни на пътеката. Корнишонките засадих откъм източната страна.

Извод: В оранжерията може да се сади в края на март. Някои краставици не издържаха, но в средата на май вече има добре завързали Лабрадори и корнишонки. Праза и лука в таблите ги подкъсих още при изнасянето в градината, позарових таблите в земята и засега празът се държи, но не е надебелял кой-знае колко. Водният лук нещо не върви, явно е по-топлолюбив. Лавандулите са ОК, дори имам едно хубаво коренче от семена (другите 3-4 са дребоси).

12 май  Засях семената за краставиците за градината в 77 гнездови табли, за да ми е по-лесно да ги надпиша, а и те няма дълго да са там. Дори някъде сложих по 2-3 семена в гнездо. 

11 май  Засях (семена) моркови, цвекло и воден лук директно в градината. След дъждовете почвата в градината е омекнала и се работи добре. Много се надявах днешната слана да е последната, но след седмица се очаква отново ниска нощна температура (2 градуса). То си е казано, че домати, пипер, краставици тук се садят след 20 май, така че няма нужда да бързам.

Преди два-три дни засадих още краставици в оранжерията. Извързах няколко домата. Корнишонките Алтай и Левина имат краставички с цвят. Има вече цъфнал домат от дългите розови. Може би те ще се окажат най-ранни след Лабрадорите. Повечето сортове имат цветни бутони. Тези, които имат вид на слънчоглед, ще ги късам. Те пречат за развитието на остналите. Доматите за градината са в разсадни табли в оранжерията. Надявам се да издържат там. 

3 май  Вчера засях боб ( за зелен и зрял), царевица и тикви. Сложих тиквени семки за разсад.

Засях навън ехинацея и нигела. Дано поникнат. (не поникнаха и двете :))

Разсадът се развива скоростно.

 

1 май  Градината е прекопана. Сложих тиквени семки във вода до утре. Следва сеене на царевица, боб и тикви. Имам семена за воден лук и трябва да помисля къде/в какво да го засея. Този, който сях в оранжерията в началото на февруари, поникна много малко. Иначе изглежда много добре, дори не забелязах кога заякна. Втората серия е в разсадните табли и е полегнал. Сигурно ще го пресадя при ягодите. Там хем ще бъде поливан, хем корените ще могат да растат свободно. Мисля, че поляга, защото са плитки гнездата (таблата е 198 гнездова), но идеята ми беше да опитам, а варианти винаги има. Или причината за полягането е липсата на достатъчно светлина, т.е. изтегля се, натежава и поляга. Трябваше да го преместя в оранжерията веднага, след като поникна.

30 април  Насадих няколко корена домати. Преместих таблите с доматения разсад в оранжерията. Таблите с воден лук и праз занесох в градината - без подложни табли на подравнено прекопано място.

28 и 29 април  Доматите за градината плачат или за засаждане, или за преместване в кофички. Градината е прекопана частично - има фронт за засаждане на боб, домати и краставици. Още няколко часа работа и ще я прекопая цялата. Като цяло добре се работи (имало е много по-тежки случаи - сега на места се копае добре, на места се лепи много).

Засях трета серия краставици за оранжерията, а каквото остане (ако остане), ще садя в градината. Почти бях забравила пъпешите и дините, та и тях ги засях в табли. Не пропуснах карамфилите, герберите, тиквички няколко сорта. Имам три корена от дългите тиквички, които вече имат вид за засаждане, но няма да бързам, докато се чувстват добре вкъщи. 
Доматите в оранжерията - Лабрадорите са понавързали, дългите ми розови и Паулина се канят да цъфтят. Другите растат, добре изглеждат, но още нямат цвят. Колтучих, че не пропускат да ми създават работа. Онзи Златен изгрев, който измръзна и беше нахапан, се съвзе, особено след като го засадих по-дълбоко (нахапаното да е в земята) - пуснал е колтуци, но засега няма да го пипам, ще видя по-нататък. 

Има няколко корена корнишонки с мини краставички, надявам се да има до две седмици (или когато им дойде времето). Морковите са избуяли на шума, грахът се развива много мощно. Не съм сигурна, че искам да го чакам - има шушулки, но дали не засенчва част от пипера и краставиците, но ще му дам шанс още малко, примерно десетина дни. Ако след този срок, зеленчуците около него не се чувстват комфортно, ще ми се наложи да го махна или поне да го подстрижа. 

Навън нещата са доста по-назад, но растат. Дори (най-после) видях пъпки по асмата и малко шумичка на върха на едната лоза. Пресадените марули в градината вече изглеждат като у дома си и ако времето се задържи топло, скоро ще дръпнат и те. В оранжерията вече не се удържат и започнах да изскубвам от марулите, защото пречат на следващите зеленчуци. 

От фрезиите поникнаха три (имам надежда да поникнат още) и ги засадих в градината при розите. Там няма да ги пече. Учудващо големи корени правят. 

Червения дъб го засадих на почти постоянно място при други по-големи и после ще видим кой ще остане, ако пораснат всички. Най-големият пресаден дъб има пъпки, но нямам огромни надежди, че ще се хване. 

За протокола - първото лале цъфна на 27 април. 
На новите рози от резници, които са засадени през септември, им махнах шишетата. Гъсениците се опитват да им ядат листата, та ще трябва да взема мерки. Останалите резници са си под бутилките.

На ягодите им махнах найлона. Не се справих с него и за почивка плевих малко. Есента пресаждах ягодите и вече цъфтят, но без да искам дръпнах няколко и се оказа, че още не са се вкоренили. 

15 април

Празник, не празник... засях главеста целина в градината до кореновия магданоз. Наръсих доста и ако поникне всичко, не знам как ще прореждам. В таблите, след пикиране на доматите за градината, останаха празни гнезда и независимо дали е необходим разсад, засях слънчоглед, рицин, невен, два вида тагетеси, астри (опитах се да събера от прецъфтелите, но не е сигурно, че съм успяла), летен гербер, нигела, ехинацея, декоративен щир (амарантус) и импатиенс. Преди една-две години не бях чувала за нигела (черен кимион или още челебитка), после си купих за разнообразие на хляба, но не съм се сещала да видя как изглежда самото растение. Привечер успях да отхвърля още малко работа в градината. Остана малко трева, но вече ѝ се вижда краят. Имам лозови пръчки в градината, които дават признаци на живот. Но са сред малините и не знам дали ще оцелеят. Голяма част от малините премахнах още миналата година (не ги одобрих) и насадих други сортове като Люлин и още два, но те не са толкова агресивни, поне засега и кротко си растат на местата. Засях и останалите семена за иглолистни в две кофички от мляко - бор и смърч.

13 и 14 април  Пикирах доматите за градината.

12 април  Насадих домати, пипер и краставици в оранжерията. Има малко загуби от предишните домати - или попово прасе, или щурци, бе хапва си някой. В такива случаи ММ ме успокоява, че трябвало и другите (в случая разни твари) да ядат, не само аз.  В градината репичките са поникнали, пресадените марулки се ококорват, дори мисля, че два жълъда са покарали. Вчера и днес чистя с мотика тревата в основната градина и после следва прекопаване. Отядохме се на коприва тази пролет! Голям кеф! 

8 април

Знаех си, че няма да записвам. И защо ли започнах... Едно ли е, та да го запишеш?! В саксия отвори листа поредният дъб от жълъд. Миналогодишният, след много премествания от саксия в кофа, местен в оранжерията, после обратно вкъщи, после в градината, най-накрая расте в градината (още няма листа). Ама като пиша за дъб, става дума за мини, мини растенийце - около 10 см. Имам засадени домати и краставици ескимоси в оранжерията. Колко издържат на студа, те си знаят, но по-гадното е, че щурците гризат разсадите. Ръсих гранули Коломбо, но явно е било малко или щурците не ги ядат. Нагризаните два домата ги засадих отново, може пък да пуснат корени. Бера по малко марулки, перца от лук и чесън, има по някоя репичка, но като нарежа и листата, си става прилична салата. Всичко това е от оранжерията. От външната балучка режа пера. Има поникнал чесън от останали скилидки в земята. Само ги подредих в редичка, за да мога да прекопая. Сибирският лук е много бърз. Имам магданоз, пораснал в тарелките и трябва да му измисля място в градината (не, че нямам на сто места), но на този вятър и студ не е за работа на открито. Ще опитам фрезии от луковици - поне нещо интересно. Имам поникнали лавандулки от семена, а онези от разсад имат вид, че ще ги бъде. Като цяло всички храсти сега се разлистват, касисът ще цъфти дори. Дрянът от есента има листенца, трите бебе-дрянове изглеждат перфектно за възрастта си. 

26 март Празът в таблите поникна за 7 дни, беше на топло и на високо. Преди два дни засадих лабрадорите и златния изгрев  (разсад  домати от семена, засети на 9 януари), както и краставиците (във фаза втори същински лист или повече) в оранжерията. Две нощи бяха на отворен прозорец, но при прогноза за 1 градус нощна, затворих. В Хобикафето ми казаха да отпиша краставиците.  Ще сложа нови семена след временното застудяване. Мисля да засадя и няколко домата от по-късно сетите. Не са пораснали много, но мисля, че в оранжерията ще вървят по-добре. Рязането на стъблата не се отрази на общото състояние, поне досега. Видях малко зелен цвят в лавандулите, та както писа Тиквичка, има надежда.  

22 март  Засях домати за градината в 66 гнездови табли. Сложих по 2-3 семки в гнездо. Засях малко лавандула (за спорта). Тази лавандула, за която купих разсад късно есента, не съм сигурна дали ще тръгне. Като отчупя клонче, вътре има зеленко. Успях да засадя почти половината картофи. Като цяло градината се пробужда. Касисът се разлиства, малините също, сибирският лук стана за салата, както и няколкото египетски лука (още се броят на пръсти), магданоз и целина от миналата година растат, дори годжито има пъпки. Бебе дряновете от Валерски са добре, борчетата от Антоанета също, дори храстовидният дрян от есента има вид, че ще пусне листа. Готвих кладница два пъти, което все пак е нещо.  Имам почти цъфнал зюмбюл, напъпили нарциси и иглики, подаващи се лаленца. Резниците от рози имат пъпки, но ще чакам да се вкоренят и както посъветва Боби, ще махам шишетата по-нататък. 

21 март  Преправяхме капковото за оранжерията и уж овцете си пасяха наблизо, в един момент усетих, че са вътре и си папкат сладко лук и спанак (марулките и репичките са невзрачни, за морковите да не говорим, един грах бяха гризнали, опасоха двете китки магданоз) и всичко това за броени секунди. Много са бързи!

19 март Засях пак в табли воден лук и праз. Реших да опитам в 198 гнездови. Ако не върви, ще мисля после дали да местя и дали ще успея. Много ми се иска да си направя разсад за праз и не, защото не мога да си купя, а искам да изкача и тази стълбичка в градинарската практика. Засях грах Метеор и сладкия грах от Боби. 

 

Началната дата за 2017 година е 9 януари. Оттогава засях в разсадни табли няколко домата, пипер, краставици и символични бройки марулки, репички, магданоз, корн салата (машето на Боби). Но допуснах груба грешка - оставих ги на студено и засега имам само 8 домата за разсаждане, всичко останало или не е поникнало, или се мъчи. По-късно засях пипер в друга табла, сложих на един рафт на сравнително топло и след като поникнаха, изнесох на по-светло и студено (такива условия имам). Е, в тази табла пиперът поникна перфектно. Но за градината ще сея в корито. Нямам място за толкова табли. В оранжерията сях марули, спанак, моркови, лук и чесън, грах, резене, копър, магданоз в началото на февруари, но тази година е по-студено (имаше няколко нощи с отрицателни температури) и там нещата не вървят така, както очаквах.

 

 

 

alys

Декември'17

25.12

Оранжерията е прекопана преди два дни окончателно.  ММ подряза дръвчетата. Поръчах семена за новия сезон от https://semenata.shop/ - много добре оформен сайт, нормални цени, обяснения към всеки продукт, влючително срокове и начин на сеене. 

Семена на бял Алабаш - деликатесен сорт със страхотен вкус 
  - Разфасовки: 3 гр. 0,90 лв.

Професионални семена на червено цвекло Роте кугел (Rote kugel) - отличен вкус и аромат 
  - Разфасовки: 5 гр. 2,40 лв.

Оригинални семена на ранни домати Паулина БГ F1 (Paulina BG F1) 
  - Разфасовки: 0,5 гр.  0,99 лв.

Семена на късното главесто бяло зеле Балкан 
  - Разфасовки: 5 гр.  0,80 лв.

Качествени семена на пащърнак Халбланж - страхотен вкус и множество полезни съставки 
  - Разфасовки: 3 гр.  0,80 лв.

Семена на лук Златист от Парма 
  - Разфасовки: 2,5 гр.  2,00 лв.

Оригинални семена на краставици Тести грийн F1 на Sakata Япония - страхотен вкус и висок добив 
  - Разфасовки: 25 бр. семена  2,00 лв.

Семена на корнишони Алтай F1 - вкусен сорт с голяма устойчивост на климатични промени 
  - Разфасовки: 1,5 гр.  0,90 лв.

Семена на корнишони Левина - изключително ранен и супер вкусен сорт 
  - Разфасовки: 2 гр. 1,50 лв.

Семена на корнишони сортове Рестина F1 - гладка кожа и предимно женски цветове 
  - Разфасовки: 1,5 гр.  0,80 лв.

Български семена на репички Любими 
  - Разфасовки: 5 гр. 0,70 лв.

Семена на едри репички червени - хрупкави с много плътен вкус 
  - Разфасовки: 10 гр. 0,80 лв.

Семена на пъпеш Канталупо - сочен, сладък и много ароматен 
  - Разфасовки: 2 гр. 1,00 лв.

Семена на нови сортове домати Розов дар - гигантското розово сърце 
  - Разфасовки: 0,2 гр. 3,00 лв.

Качествени семена на Ехинацея - Echinacea purpurea - Супер сухоустойчиви цветя 
  - Разфасовки: 0,6 гр. 1,10 лв.

Семена на тиквички за пържене Изобилна F1 - уникален български вкус и страхотен добив 
  - Разфасовки: 5 гр. 0,80 лв.

Семена на тикви Цигулки (виоли) оребрени с приятен аромат и сладък вкус 
  - Разфасовки: 3 гр. 0,90 лв.

Царевица за варене - семена на сорт Гучио F1 - много сладък и добивен 
  - Разфасовки: 10 гр. 1,60 лв.

Сума: 22,99 лв.

Еконт Експрес - до офис: 3,03 лв.

Всичко: 26,02 лв.

*нямаха лук на Флориан и взех на Франчи; отказах домати Аче

alys

Ноември'17

8.11

С днешна дата почти всичко е обрано. Останаха зелките. Само една бяла и една червена са се завили. Другите го раздават на листа. Празът ми се е получил много добре, пащърнакът също. Алабашите са средни до дребни, но пък са вкусни. Моркови има доволно. Цвеклото е нищожно малко. Трябва да го садя в градината "при фурната", защото там е песъкливо за разлика от голямата градина, в която беше цвеклото. След яката слана преди няколко дни има оцелели домати и чушки в оранжерията (листата са попарени, но плодовете не са измръзнали), дори стръковете пипер са издържали минус 3,3. Външните бяха измръзнали тотално, но пък бях обрала на мах. Имаше съвсем малко незамръзнали домати и чушки, но ММ ги забравил някъде-си и овцете са му помогнали с усвояване на реколтата (да си похваля половинката - обра праза, изскуба всичко без краставиците и фасула, които са на мрежа, но все ще отделя време да я изчистя и сваля от градината). :) Предстои ми да подредя всичко обрано в мазето. Пащърнака, морковите, главичките цвекло и целината (имам 3 глави с листа) ще ги засипя със сух пясък. Праза ще го изчистя, ще подрежа корените и листата и ще подредя в кофи, големи тенджери и подобни съдове с леко влажен пясък. Започнах днес, но остана и за утре.Тази година нямаше мана по доматите, нямаше и ръжда по праза. Дано все така да бъде. 

26.11

Обрахме зелето, прибрала съм хризантемите. Времето трайно се разваля - студ и сняг се очаква.

alys

Октомври'17

Първият октомврийски ден започна с 2 градуса нощна температура, през деня студен вятър и като цяло хладно (около 14 градуса). Набързо обрах тиквите и дините. За мое учудване, първата диня (диничка, защото е мъничка) се оказа зряла, приятно сладка и със семенца. Другите си ги разделихме със сина. Нито една цигулка няма, което сигурно означава, че ще трябва да си купя нови семена за цигулки. Тиквата мома-французойка остана зелена отвън, отдолу е изсветляла, а дали е вкусна, ще видим. Затворихме страничния прозорец на оранжерията, но ще оставяме отворен южния прозорец за през нощта. 

15.10

Картофите са извадени, подготвих място за лук, но в топъл ден като днешния (16-ти) при това безветрен, решихме да се занимаваме с къщата и градината беше почивка. От оранжерията набрах краставици, малко домати и 2-3 чушки. Краставиците са на привършване, но още не съм ги отписала. Студените нощи им разказаха играта. В градината вчера откъснах три краставички, висят още някоя и друга дребни. Има по някоя от дребните ягодки, малини символични бройки. Черитата в градината ги изскубах, за да не ми се пречкат. Само аз си ги ям и съм на кантар дали да сея пак черита. Ужасно много раждат, като плевели са. Едно саморасло имам полегнало върху морковите. Поорязах го, че само то ми липсва в краката. Овцете поизядоха листата на главестата целина. Е, останаха тези, които са им били далече и тези, които са легнали на земята. А целината от миналата година е изкарала листа като тазгодишна (тя е в голямата градина и там е на сигурно място). Като писах за лук - купих кило арпаджик, имам стар много дребен лук и шалот за размножаване, та сигурно стария ще го оставя за в оранжерията, а другите ще насадя сега в градината след картофите. Ако купя семена за лук, ще опитам да насея предзимно, за да видя какво ще се получи. Хризантемите леко са тръгнали да цъфтят, лавандулите цъфтят за втори път. Онези от семена също цъфтят.        

18.10

Много топли дни, но скоро се очаква захлаждане, дъждец и реших да обера доматите и пипера (останалото, разбира се). Речено - сторено. Пет касетки зелени домати и касетка и нещо пипер (повечето дребен, но имаше и по-читави). Две-три сутрини имаше лека слана и реших повече да не си играя на риск печели, риск губи. Дотук без мана по доматите! Голяма част от листата са пожълтели, но пак добре устискаха през студените нощи.

22.10

Насадих глави шалот, арпаджик 1 кг и чесън 600 г. Обрах останалото от зеления фасул (узрял, руен). Днес е последният ден от циганското лято. :)

За наша изненада, имаме няколко дюли. :)

26-28.10

Обрах всичко в оранжерията. Останаха разни дребоси по доматите. Почти изядохме запасите от краставици. :)

                       

alys

Септември'17

В началото на септември сварих обраната царевица, опитахме гроздето. Обула съм всеки грозд в чорап, завързан отгоре и не бяхме сигурни дали ще може да зрее. Чорапите са бели и от тънките. За другата година искам да ушия торбички от тюлени пердета, които не ползвам. В противен случай косовете няма да оставят нито зрънце. Бяха изяли два грозда през август и това беше ясен знак, че трябва да измислим нещо за запазване на гроздето. Много е сладко, така че си заслужава всяка секунда внимание. Тази година не съм пръскала с нищо, но времето беше хубаво. Днес, 9.9.17 обрах втората половина от едрите домати в градината, защото времето е променливо и ако се маносат, няма да го понеса добре. :) Сега са в касетки и ще си зреят както всяка година. Останалите нека растат, ако има условия. Събрах първите семена от рицин, има ягодки от едрите и от дребните, по някоя малинка Люлин. Едрите се оказа, че са Белруби, много сладки.

Тъй като почти опитах всички домати, да запиша кои продължават. За градината - Розов мед, Розов чушковиден домат, Розова магия, Розов блян, Розовите от Янчето, Хоумстед, Чудо земли, Кнежа, Трапезица, хибрид Рила, Сърцето на Албенга и може би някои нови, които ми обещаха; за оранжерията - двата вида розови сърца, Момини сълзи, хибриди Паулина и Ръгби, също Розова магия (много добре се представи на завет). Отпадат Ясеничките и Невес. Невес сравнен с Чудо земли бледнее, ципата е по-дебела, иначе бяха народили (ще помисля, може и да повторя и този сорт). Ясеничките не са лоши като вкус, но се замотах с толкова много сортове и все някой трябва да отпадне, а те са най-дребните. Тази година всички домати са вкусни. Беше сухо и топло.

Краставиците се раздадоха, макар че един ред в градината сдаде много бързо. Мисля, че само в оранжерията биха ни стигнали, но ще видим. Ще повторя Тести грийн, Телепати, Сандра, Тимор/Герлинде, Суйо, Крокодилка и двете китайски, от които ще събера семена, надявам се. Категорично отпадат Лонг Англес и Телеграф - горчат и двете, а и са средни. Сеенето - поетапно и максимално на завет, а до прозореца от отрязания поликарбонат - домати. 

Има мега яки чушки, ще оставя семена. Като цяло и пиперът е добър - някои редове са отрупани, други по-малко. В новата градинка също има по някоя чушка. Като растения изглеждат много добре, но нали късно ги засадих, не очаквам много оттам. Може да си играя с агривело, ще видим. 
Празът добре се развива, засега няма ръжда. 

Пресаждах лука за зелено от оранжерията при ягодите и някои са направили главички. Водният лук и шалотът добре станаха, но трябва да са отделно. Дано не ми се досвиди място в голямата градина за лук (от арпаджик, воден и шалот). Шалотът ме изненада, защото успя за краткото време, което имаше, да направи главички почти, колкото главата майка. Оставила съм един стрък за семе, също от праза на Вискяр оставих един за семе (той е от миналата година, зимата беше в оранжерията в тенджерка).

Алабашите растат, зелето се опитва да се завие. От купения разсад червен алабаш едното е зелка :), но като цяло дръпнаха много бързо и са красиви, дано успеят да пораснат. 

Имам 5 пъпешчета, от които едното има съвсем слабо жълто, та може да го откъсна. Дините са си като играчки, ще следя прогнозата и ще ги оставя максимално дълго. Не очаквам да пораснат, но може поне да се опитат да узреят. 

Тиквите са се разписали, не е като да няма. 
Картофите започнах да ги вадя, но покрай дългите разходки с овцете навън, не ми остава време. Два реда са от розовите, които са много вкусни, но не са толкова родовити, колкото очаквах. Ще трябва да торя повече, но всичко опира до време и сили. Очаквам да извадя поне такова количество, с което да изкараме зимата. Като не оставям за семе, би трябвало да ни стигнат, но да не слагам каруцата пред коня. :)

Има една леха с моркови, цвеклото има дребни главички, закъснях с него, не знам дали ще наедреят. Годжи берито цъфти като гламаво, но дали връзва, не се знае. Не е удобно мястото за разглеждане. Ако върже, ще се види.

28.09

Обрах всички прилични чушки и домати. Останаха разни дребоси, с които не си заслужава да се занимавам. За тази нощ прогнозта е за 4 градуса минимална температура. Напълних един голям плик с нови краставици. Картофите не успях да доизвадя, но ще стигна и до тях. През двата дъждовни дни успяхме да сложим още доматен сок в буркани. Обрах зрелия фасул. И зелен има малко да се бере (зелен, узрял, всичко), но ако няма слана, ще е по-нататък. Всичко иска яко торене, за да се получи добра реколта. Зеленият фасул се представи слабо, но все пак успях да сложа 20 буркана и малко в камерата. Набрах 4-5 големи ягоди и десетина малини. Да си запиша и тук, че гроздето беше много хубаво. Нямаше лошо време и не го пръсках с нищо. За догодина трябва да ушия тюлени торбички за предпазване от пилците. И чорапките свършиха работа, но за по-големи гроздове няма да стане, а и естетически не е издържано. :)

Да добавя, че имам едно червено и едно бяло карамфилче.

 

alys

Август'17

4 август

Голяма суша и голяма жега - вече две чушки и два домата имат изгаряния. В единия край на градината при цвеклото и зелевите има огромни пукнатини в земята. Трябва да наблегнем на поливането в този участък. Има два завързали пъпеша и една диня. При това топло време се надявам да се получат, макар и по-малки, дано. Вече раздаваме краставици, много добре вървят. Има много и едри домати в оранжерията. Зреят почти всички сортове. Следващото бране трябва да е с кофа или касетка :). Доста добре съм ги объркала като сортове. Започнах да свиквам с твърдата ципа на Ръгби, вкусен и родовит. Розов мед добре връзва в градината, както и Рила. Чудо земли е вкусен, но сигурно все го садя на неподходящо място и връзва два едри домата на първа китка, после има някакви дребни нагоре, сигурно ще пораснат :), трябва да му дам още един шанс. А Розова магия е чудовище в добрия смисъл на думата - навързала и зрее в оранжерията, особено едно растение до южната врата. На две стъбла е и е отрупана с домати. Оставих един за семе. https://goo.gl/photos/n5pbqiYEZVBBdx946

alys

Юли '17

7 юли

Разсаждам моя разсад праз лук. Учудващо е, че вече има вид с малки изключения. Садя го в уширението на градината "при фурната". Разсадих останалия разсад пипер в същата градина. В най-сенчестата част пресадих малко от целогодишните ягоди. 

След два дни след градушката (3 юли) напръсках навън с мляко, вода и йод, днес колтучих малко. Откъснах от оранжерията два големи домата. Единият от едрите е Момини сълзи (455 г), другият е от моите сърцевидни (червен, 517 г). И двата са зарозовели. Другите са пак някакви сърца (естонско и от моите). След два, мах три дни, ще ги опитаме. :) Ако останат в оранжерията, ще узреят по-бавно, ще бавят следващите, изобщо оправдания :P, може би просто нямаме търпение. 

Наторих в уширението, където садя, накиснах угнил оборски тор в кофи с вода. Като преценя, ще подхраня растенията. Време е да обера касиса, че вече кацат пилета разни, явно е готов и им се услажда. 

Забравих да напиша, че подрязах праза преди 2-3 дни.

8 юли

Купих разсад за червен (лилав) алабаш и зеле кьосе (в Драгоман нямаше). Друга година, живот и здраве, без лигавщини, повече разсад в големи съдове да държат влагата. Разсадните табли са за по-ниски температури.  Зеле и бял алабаш насадих, но ми се струва символична бройката. Имам поникнал бял алабаш в тенджера, вече на шарена сянка и слънце по някое време. Ако порасне бързо, ще  го засадя.

9 юли 

Засадих зелевите, откъснах две тиквички - една кръгла и една тъмна (панирах, много вкусно). 

18 юли

Две тъмни тиквички откъснах. Не са големи, но не растяха. Може да е от студа. Нощните темп. са 9-13 градуса, имаше два студени дни с дневни около 16 градуса. Средата на юли започнаха да зреят градинскиге Лабрадори и сърцата в оранжерията, по някоя Паулина, Момини сълзи и Естонско сърце, Ръгби също. 

19 юли

Ще вадя есенния чесън, трябва да овладея положението с доматите - пораснали са, много колтуци имат. Преди 2-3 дни (ден преди дъжда и студа) шербетувах даматите и краставиците в градината. Празът пак е за подрязване. Има вече по някоя краставичка в градината, забелязват се и чушки. Започнаха да зреят чери Саркози (измислено име) в градината при "фурната". Бяха засадени по-рано с Лабрадорите (3 бр.) и още някои. Овцете изядоха горната половина на някои домати пак там, а аз резнах повечето от другите, че не ми се занимава с високи колове. 

28 юли

Между 20 и 28 юли краставиците се засилиха, плододават и в градината и леко не им смогваме. Китайските светли корнишони са крехки, дори когато станат дебели топузи (е, не като онези за семена). Тъмните китайски приличат на Суйо, но са с по-крехка кора. Лонг Англес ги забравям като сорт. Не стига, че са къси, но ако някоя горчи, ще е от тях. Домати има доста по-рано тази година. Няма мана по краставиците, дано е така и нататък. Пиперът е избуял, има чушки. Цвеклото има хубави листа, готвя си от тях, както и от праза. Морковите от мои семена са вкусни, но не са заоблени, както беше оригиналът. Чак сега цъфти Годжи берито. Има много цветни пъпки, на всяко листо на по-новите клонки, макар да не са се отворили всички цветчета.

29 юли

Изскубах Лабрадорите в оранжерията. Вече има други домати. Дори Лабрадорите в градината не са интересни.

alys

Юни

2 юни

Голям зор с краставиците в градината. Коя изядена, коя прегоряла или неприхванала се... Засях семена директно в земята и някои поникват вече. Пресаждам от оранжерията, където поне растат добре, но съм прекалила с бройките.

Картофите ги загърлих криво-ляво, царевицата и боба също, за всеки случай. Преди царевицата, боба и тиквите прекопах и там почти няма трева, но за картофите не копах, а садих направо. Има си стандартните треви - щир и поветица. 

Късаме по някоя корнишонка (не ги чакам да станат големи, за да ги стимулирам да връзват повече) и по някой домат Лабрадор. Тази година ми е особено вкусен, дори най-дребните. Има вече ягоди. Нищо, че ги пресаждах късно есента, пак са вързали, браво на тях! Е, няма да стигна до компоти. :) Череши набрах две шепи (и това е). Марулки, лук и чесън има доволно. Грахът в оранжерията роди доволно и го изскубах. Морковите от там ги ядем по два-три на ден, за да освободя терена (не, че са много, но все пак). Навън грахът цъфти, морковите растат, но не съм вадила, според мене са мини още. Доматите леко го закъсаха с тези студени нощи и пек през деня, но трябва да свикват. Напръсках ги с мляко, йод и вода. Напръсках и вътрешните. Краставиците и пипера ги напръсках с вода, зехтин и веро (1л : 1 с.л. : няколко капки), а два часа по-късно ги напръсках с останалото мляко и йод. Бях забелязала да се разхождат мравки по пипера и горните листа са леко сбръчкани, което ще рече, че почват въшките, та затова реших да понапръскам. Идеята на млякото е да предпази от гъбни болести, а йод добавих за засилване малко. :)

Всичкия праз от таблите го насадих и поливам с капковото. Като иглици е, та затова по-нагъсто набодох. Все нещо ще стане до есента. Иначе ще си купя три връзки готов разсад. А този праз, който сях в началото на февруари в оранжерията, е станал перфектен, ама са не повече от 5 стръка. Не поникна. Причините - захванаха много студени нощи. Извод - да поникне в разсадни табли вкъщи и после да пресадя в оранжерията или да заровя таблата в земята, докато станат прилични стръкове за разсаждане. И, ако заровя, трябва да е по-навреме, защото корените първо се завиват вътре в гнездата, а после търсят път навън към почвата. 

8 юни

Засях в разсадните табли (77 гнездови) зеле и бял алабаш. В една тенджерка засях едно пакетче цвекло. От силния дъжд поникналите листенца са се лепнали за земята. Онези, които рътих, не ги виждам още, та с две думи лехата е празна. Засадих една закъсняла краставица, нагледах пъпешите - изядени са от охлюви. Бях ръснала семена директно в земята, поникнали са. Захлупих ги с отворена бутилка/туба. Искам да видя докъде ще я докарат. Дините са весели, но са малки още. Наръсих с метлата доматите в градината с копривена настойка. Една кофичка от кисело мляко на непълна кофа вода (нещо от рода 1:20). С това, което остана, полях засадените днес колтуци от домата Бренди бой. Мислех, че са дребнички още, а те за пет дена се издължили до към 25 см. Връзвах малко домати в градината, утре трябва да ги довърша. В оранжерията е голям ужас, т.е. много гъсто и буйно. Какво ще ги правя, не знам. Доматите имат цвят като за световно. Тук-там има доматчета колкото детски юмрук. Започнах да късам от дългите краставици. Китайските светли краставици може би са корнишонки. Уж трябва да са средни, но пък първата беше толкова хрупкава, че ще им простя дори да са миньончета. Опитах се да сложа някакъв ред, т.е. откърших няколко колтука, позавъртях доматите около сезалите. Пиперът въшлясал, та го пръсках втори път със зехтин, веро и вода. Опитах се да напръскам и долната страна на листата, където са въшките. Напръсках малко и краставиците профилактично, че ако същите въшки харесват краставици, спукана ми е работата. Отказах се да садя каквото и да било още в оранжерията. Трябва да преместя още някоя и друга малка краставица в градината. Макар че и там в общи линии попълних празните места. Но докато тръгнат, ще стане поне края на юли, ако не и август. Доматите в градината са пораснали, няма вече жълти листа (преди седмица окърших долните жълти листа, че ме дразнеха, дори и да им трябват). Фрезийките ми се готвят да цъфнат - голяма изненада. От трите поникнали, две са изкарали цветоноси. На едно резниче от роза без да искам му скъсах листата, а то е 2 см над земята едно хилавко, обаче имам надежда, че ще му пораснат други листенца. То и едно друго бяха експериментални - от моите рози (дори не помня кой от двата вида) боднах есента едни тънички резничета. Другите са добре. Едно не се е хванало. Септемврийчетата се развиват в пъти по-добре от ноемврийчетата. А невените и градинският импатиенс (циганчето) са пораснали толкова, че да ти е драго да ги гледаш. Тиквите, царевицата, бобовете растат. Ако не ме домързи, на увивния боб може да му вържа мрежа да се кефи. Бобчето от Теди също перфектно се развива. Има дребни и големи ягоди. Дребните тази година са леко топчести, а не тънки и дълги. Празът (игличките) се е хванал. Морковите, на които се надявах, не поникнаха и засях на същото място други. Не знам какво сгреших. Лукът от семена много мудно се показва. Ако много се забави, ще насадя нещо друго около него, най-вероятно пипер, но ще изчакам още малко. И пак се увлякох в подробности...

9 юни

Насадих пипер в лехата на лука, който едва ли ще поникне. И понеже има още разсад пипер, реших да насадя още в предишните пиперови лехи. Времето беше точно за садене - облачно и прохладно. Не мога да повярвам, че вече е осем вечерта. Според усещанията ми е не повече от пет часа :)). 

12 юни

Зелето, алабашът и цвеклото поникнаха още вчера. Побързах да махна найлончето от алабаша и зелето, но днес го върнах, за да им е влажно на непоникналите семена. Цвеклото го командировах в градината. Днес набрах първата шепа грах Метеор. Сладкият има три шушулки, т.е. по-бавен е. Той и много символично поникна. Вчера монтирах мрежите и на краставиците в градината, вързах сезали на доматите. Увивният фасул се ориентира вече по мрежата. Малко изнервящо е това монтиране на мрежи и сезали, но пък после е по-лесно. Има едно завързало доматче Кнежа в градината, но като цяло цъфтят само тук-там. Онези никакви Лабрадори в малката градина вече имат добър вид (както и всички останали домати). Сложих колчета и се учудих колко домати съм насадила и там - жълто крушовидно чери, Саркози и Рапунцел, Лабрадор, Розов мед, Хоумстед, Рила и няколко ненадписани, а и няколко колтука от Бренди бой, които се хванаха без проблем. Като започнах да броя колко кола ми трябват..., уж по 2-3, накрая пак има към двайсетина корена. Марулите най-после са повече от това, което можем да изядем за няколко дни, така че режа смело и правя огромни салати. Докато изрежа всички, се надявам, че първите вече ще са пораснали. Има три рицинчета, които растат, но вървят бавно.

14 юни

Напръсках външните домати с копривена настойка и ги полях (полях в общи линии цялата градина), а в оранжерията напръсках с вода, мляко и йод. Сложих още семена за алабаш резерва. Откъснах по още една краставица от Сандра, Тести Грийн и Тимор/Герлинде (младички). Има много малини, но само две узрели. Сигурно е малинова годината :).

16 юни

Събрах семена от Лабрадор! Невероятно - средата на юни! Седем корена от него са доста по-добре от 4. Времето е хубаво, розовеят бързо. Краставиците в градината най-после се отлепиха от земята. Тези, в оранжерията, започнаха по-бързо да дават плодове. Късам по някоя чушка, голяям кеф! Днес видях второ доматче, което се е самозасяло (сред морковите, а другото е при чесъна). Лавандулките от поръчката в хобито започнаха да цъфтят. Фрезийките пуснаха второ разклонение на цветоноса. :) Розовото резниче, чиито листа откъснах по невнимание, е пуснало ново листо! Чакам невените да цъфнат, ама засега само правят едни големи светлозелени листа. Набодените резници Годжи бери си имат дори клончета. Дъбовете (големите) мисля, че са се хванали, защото има прираст на клончетата. Онези, от жълъди, почти не мърдат, особено това, което първо се разлисти вкъщи, сега страда, не виждам да се развива.

17 юни

Чакат ме пет връзки купен разсад за праз. Времето е облачно, хладно, вали на пресекулки. Ще опитам да садя. Има потъмнели плодчета касис, но очаквам да узрее в края на месеца. Тук-там се вижда узряла малинка и по две миризливки върху нея. Малините от Dung имат обещаващ вид - едри, а не като моите, но всички са навързали добре. Като писах за дъжд, ще отида за втори път днес да събера охлювите от градината с картофите, където са тиквичките, тиквите, грахът, царевицата и фасулът и т.н. Най-много се притеснявам да не отидат да ядат втората серия пъпеши и дините.

23 юни

Засадих разсада цвекло. Пробно засях малко семена от иглика в една кофичка с влажна почва, не поръсих с почва, покрих с найлон. Резултатът - след 10-15 дни. Доматите в градината живнаха, отново са за колтучене и връзване. 

26 юни

Пръсках с мляко, йод и вода. Чистя долните пожълтели листа на краставиците и доматите. Засега корнишонките се представят отлично, засилват се и дългите (садах поетапно). Има едри домати в оранжерията.

29 юни

Откъснах два зарозовели домата от оранжерията. Голямата чуденка е кой сорт е това - Гития или Паулина. Важното е, да е вкусен домат, де. В градината имам два корена уж Гития, но като гледам доматчетата, приличат на Рила, имат заострено връхче. Тези, които откъснах, приличат на Паулина. А първия Лабрадор откъснах на 30 май и го изяде кучето, защото го изпуснахме ("хвалих" се някъде с невниманието ни).  

alys

Май

1 май

Градината е прекопана. Сложих тиквени семки във вода до утре. Следва сеене на царевица, боб и тикви. Имам семена за воден лук и трябва да помисля къде/в какво да го засея. Този, който сях в оранжерията в началото на февруари, поникна много малко. Иначе изглежда много добре, дори не забелязах кога заякна. Втората серия е в разсадните табли и е полегнал. Сигурно ще го пресадя при ягодите. Там хем ще бъде поливан, хем корените ще могат да растат свободно. Мисля, че поляга, защото са плитки гнездата (таблата е 198 гнездова), но идеята ми беше да опитам, а варианти винаги има. Или причината за полягането е липсата на достатъчно светлина, т.е. изтегля се, натежава и поляга. Трябваше да го преместя в оранжерията веднага, след като поникна.

3  май

Вчера насадих боб ( за зелен и зрял), царевица и тикви. Сложих тиквени семки за разсад.

Засях навън ехинацея и нигела. Дано поникнат.

Разсадът се развива скоростно.

IMG_20170503_092836.jpg

11 май

Засях (семена) моркови, цвекло и воден лук директно в градината. След дъждовете почвата в градината е омекнала и се работи добре. Много се надявах днешната слана да е последната, но след седмица се очаква отново ниска нощна температура (2 градуса). То си е казано, че домати, пипер, краставици тук се садят след 20 май, така че няма нужда да бързам.

Преди два-три дни засадих още краставици в оранжерията. Извързах няколко домата. Корнишонките Алтай и Левина имат краставички с цвят. Има вече цъфнал домат от дългите розови. Може би те ще се окажат най-ранни след Лабрадорите. Повечето сортове имат цветни бутони. Тези, които имат вид на слънчоглед, ще ги късам. Те пречат за развитието на остналите. Доматите за градината са в разсадни табли в оранжерията. Надявам се да издържат там. 

12 май

Засях семената за краставиците за градината в 77 гнездови табли, за да ми е по-лесно да ги надпиша, а и те няма дълго да са там. Дори някъде сложих по 2-3 семена в гнездо. 

16 май 

Краставиците се показват (поникват). Вчера засадих повечето тиквички. Преди два дни засадих повечето динен разсад и няколко пъпеша, защото се издължиха. Насадих разсада тикви. 

Царевицата, фасулът и тиквите поникват, т.е. има надежда. :) Отне им около 10-15 дни на поливен режим, като пръв поникна бобът, после царевицата и тиквите са последни.

Насадих доматите в градината, като няколко коренчета насадих в малката градина. Две сутрини ще се каляват при 6-7 градуса през нощта. нищо чудно да ги завия с агривело преди прогнозната 3 градуса за 19 май. Те при 3 ще издържат, ама ако падне повече...

Разсадих при ягодите водния лук от таблите. Това си беше чист мазохизъм, защото той е малко по-дебел от обикновена игла. Иначе беше пуснал коренчета в земята през дупките на таблите, но ми беше трудно за поливане. Ако ме обземе ентусиазъм, ще пресадя и праза на някой ред с капково, пък ако надебелее, ще го ползвам, но най-вероятно ще си купя готов разсад.

Няколкото корена краставици, които бяха запълзяли по земята, ги завързах/вдигнах на сезали като домати. Корнишонките имат кандидат-краставичка на всяко листо. Садила съм навън, но не е същото, т.е. навън дават по-малко. Миналия сезон може би не улучих мястото на краставиците в оранжерията и корнишонките първи се разболяха. Сега са в средата на оранжерията от двете страни на пътеката. Корнишонките засадих откъм източната страна.

 

 

alys

22 март 2017

Началната дата за тази година е 9 януари. Оттогава засях в разсадни табли няколко домата, пипер, краставици и символични бройки марулки, репички, магданоз, корн салата (машето на Боби). Но допуснах груба грешка - оставих ги на студено и засега имам само 8 домата за разсаждане, всичко останало или не е поникнало, или се мъчи. По-късно засях пипер в друга табла, сложих на един рафт на сравнително топло и след като поникнаха, изнесох на по-светло и студено (такива условия имам). Е, в тази табла пиперът поникна перфектно. Но за градината ще сея в корито. Нямам място за толкова табли. В оранжерията сях в началото на февруари, но тази година е по-студено (имаше няколко нощи с отрицателни температури) и там нещата не вървят така, както очаквах.

Вчера преправяхме капковото за оранжерията и уж овцете си пасяха наблизо, в един момент усетих, че са вътре и си папкат сладко лук и спанак (марулките и репичките са невзрачни, за морковите да не говорим, един грах бяха гризнали, опасоха двете китки магданоз) и всичко това за броени секунди. Много са бързи!  

На 19 март засях пак в табли воден лук и праз. Реших да опитам в 198 гнездови. Ако не върви, ще мисля после дали да местя и дали ще успея. Много ми се иска да си направя разсад за праз и не, защото не мога да си купя, а искам да изкача и тази стълбичка в градинарската практика. Засях грах Метеор и сладкия грах от Боби. 

Днес засях домати за градината в 66 гнездови табли. Сложих по 2-3 семки в гнездо. Засях малко лавандула (за спорта). Тази лавандула, за която купих разсад късно есента, не съм сигурна дали ще тръгне. Като отчупя клонче, вътре има зеленко. Успях да засадя почти половината картофи. 

Като цяло градината се пробужда. Касисът се разлиства, малините също, сибирският лук стана за салата, както и няколкото египетски лука (още се броят на пръсти), магданоз и целина от миналата година растат, дори годжито има пъпки. Бебе дряновете от Валерски са добре, борчетата от Антоанета също, дори храстовидният дрян от есента има вид, че ще пусне листа. Готвих кладница два пъти, което все пак е нещо.  Имам почти цъфнал зюмбюл, напъпили нарциси и иглики, подаващи се лаленца. Резниците от рози имат пъпки, но ще чакам да се вкоренят и както посъветва Боби, ще махам шишетата по-нататък. 

26.03.17 Празът в таблите поникна за 7 дни, беше на топло и на високо. Преди два дни засадих лабрадорите и златния изгрев  (разсад  домати от семена, засети на 9 януари), както и краставиците (във фаза втори същински лист или повече) в оранжерията. Две нощи бяха на отворен прозорец, но при прогноза за 1 градус нощна, затворих. В Хобикафето ми казаха да отпиша краставиците. :) Ще сложа нови семена след временното застудяване. Мисля да засадя и няколко домата от по-късно сетите. Не са пораснали много, но мисля, че в оранжерията ще вървят по-добре. Рязането на стъблата не се отрази на общото състояние, поне досега. Видях малко зелен цвят в лавандулите, та както писа Тиквичка, има надежда. :)

16. май    Извод:

В оранжерията може да се сади в края на март. Някои краставици не издържаха, но в средата на май вече има добре завързали Лабрадори и корнишонки. Праза и лука в таблите ги подкъсих още при изнасянето в градината, позарових таблите в земята и засега празът се държи, но не е надебелял кой-знае колко. Водният лук нещо не върви, явно е по-топлолюбив. Лавандулите са ОК, дори имам едно хубаво коренче от семена (другите 3-4 са дребоси).

alys

Април

8 април

Знаех си, че няма да записвам. И защо ли започнах... Едно ли е, та да го запишеш?! В саксия отвори листа поредният дъб от жълъд. Миналогодишният, след много премествания от саксия в кофа, местен в оранжерията, после обратно вкъщи, после в градината, най-накрая расте в градината (още няма листа). Ама като пиша за дъб, става дума за мини, мини растенийце - около 10 см. Имам засадени домати и краставици ескимоси в оранжерията. Колко издържат на студа, те си знаят, но по-гадното е, че щурците гризат разсадите. Ръсих гранули Коломбо, но явно е било малко или щурците не ги ядат. Нагризаните два домата ги засадих отново, може пък да пуснат корени. Бера по малко марулки, перца от лук и чесън, има по някоя репичка, но като нарежа и листата, си става прилична салата. Всичко това е от оранжерията. От външната балучка режа пера. Има поникнал чесън от останали скилидки в земята. Само ги подредих в редичка, за да мога да прекопая. Сибирският лук е много бърз. Имам магданоз, пораснал в тарелките и трябва да му измисля място в градината (не, че нямам на сто места), но на този вятър и студ не е за работа на открито. Ще опитам фрезии от луковици - поне нещо интересно. Имам поникнали лавандулки от семена, а онези от разсад имат вид, че ще ги бъде. Като цяло всички храсти сега се разлистват, касисът ще цъфти дори. Дрянът от есента има листенца, трите бебе-дрянове изглеждат перфектно за възрастта си. 

 

IMG_20170409_082058.jpg

12 април

Насадих домати, пипер и краставици в оранжерията. Има малко загуби от предишните домати - или попово прасе, или щурци, бе хапва си някой. В такива случаи ММ ме успокоява, че трябвало и другите (в случая разни твари) да ядат, не само аз. :) В градината репичките са поникнали, пресадените марулки се ококорват, дори мисля, че два жълъда са покарали. Вчера и днес чистя с мотика тревата в основната градина и после следва прекопаване. Отядохме се на коприва тази пролет! Голям кеф! 

13 и 14 април

Пикирах доматите за градината.

15 април

Празник, не празник... засях главеста целина в градината до кореновия магданоз. Наръсих доста и ако поникне всичко, не знам как ще прореждам. В таблите, след пикиране на доматите за градината, останаха празни гнезда и независимо дали е необходим разсад, засях слънчоглед, рицин, невен, два вида тагетеси, астри (опитах се да събера от прецъфтелите, но не е сигурно, че съм успяла), летен гербер, нигела, ехинацея, декоративен щир (амарантус) и импатиенс. Преди една-две години не бях чувала за нигела (черен кимион или още челебитка), после си купих за разнообразие на хляба, но не съм се сещала да видя как изглежда самото растение. Привечер успях да отхвърля още малко работа в градината. Остана малко трева, но вече ѝ се вижда краят. Имам лозови пръчки в градината, които дават признаци на живот. Но са сред малините и не знам дали ще оцелеят. Голяма част от малините премахнах още миналата година (не ги одобрих) и насадих други сортове като Люлин и още два, но те не са толкова агресивни, поне засега и кротко си растат на местата. Засях и останалите семена за иглолистни в две кофички от мляко - бор и смърч. 

28 и 29 април

Доматите за градината плачат или за засаждане, или за преместване в кофички. Градината е прекопана частично - има фронт за засаждане на боб, домати и краставици. Още няколко часа работа и ще я прекопая цялата. Като цяло добре се работи (имало е много по-тежки случаи - сега на места се копае добре, на места се лепи много).

Засях трета серия краставици за оранжерията, а каквото остане (ако остане), ще садя в градината. Почти бях забравила пъпешите и дините, та и тях ги засях в табли. Не пропуснах карамфилите, герберите, тиквички няколко сорта. Имам три корена от дългите тиквички, които вече имат вид за засаждане, но няма да бързам, докато се чувстват добре вкъщи. 
Доматите в оранжерията - Лабрадорите са понавързали, дългите ми розови и Паулина се канят да цъфтят. Другите растат, добре изглеждат, но още нямат цвят. Колтучих, че не пропускат да ми създават работа. Онзи Златен изгрев, който измръзна и беше нахапан, се съвзе, особено след като го засадих по-дълбоко (нахапаното да е в земята) - пуснал е колтуци, но засега няма да го пипам, ще видя по-нататък. 

Има няколко корена корнишонки с мини краставички, надявам се да има до две седмици (или когато им дойде времето). Морковите са избуяли на шума, грахът се развива много мощно. Не съм сигурна, че искам да го чакам - има шушулки, но дали не засенчва част от пипера и краставиците, но ще му дам шанс още малко, примерно десетина дни. Ако след този срок, зеленчуците около него не се чувстват комфортно, ще ми се наложи да го махна или поне да го подстрижа. :)

Навън нещата са доста по-назад, но растат. Дори (най-после) видях пъпки по асмата и малко шумичка на върха на едната лоза. Пресадените марули в градината вече изглеждат като у дома си и ако времето се задържи топло, скоро ще дръпнат и те. В оранжерията вече не се удържат и започнах да изскубвам от марулите, защото пречат на следващите зеленчуци. 

От фрезиите поникнаха три (имам надежда да поникнат още) и ги засадих в градината при розите. Там няма да ги пече. Учудващо големи корени правят. 

Червения дъб го засадих на почти постоянно място при други по-големи и после ще видим кой ще остане, ако пораснат всички. Най-големият пресаден дъб има пъпки, но нямам огромни надежди, че ще се хване. 

За протокола - първото лале цъфна на 27 април. 
На новите рози от резници, които са засадени през септември, им махнах шишетата. Гъсениците се опитват да им ядат листата, та ще трябва да взема мерки. Останалите резници са си под бутилките.

На ягодите им махнах найлона. Не се справих с него и за почивка плевих малко. Есента пресаждах ягодите и вече цъфтят, но без да искам дръпнах няколко и се оказа, че още не са се вкоренили. 

30 април

Насадих няколко корена домати. Преместих таблите с доматения разсад в оранжерията. Таблите с воден лук и праз занесох в градината - без подложни табли на подравнено прекопано място.