• публикации
    2
  • коментари
    21
  • преглеждания
    219

Публикации в този дневник

Marangoza

Ябълково вино - реколта 2019

Това е втори опит да направя ябълково вино. Първият беше преди десетина години и то успешно. Рецептата преписах на ръка  през 1985 г. от книгата на една възрастна жена. За съжаление не съм записал заглавието на книгата,издателството и годината на издаване. Сега се опитвам да я открия без успех.

                                                                                        ЯБЪЛКОВО ВИНО /Сайдер/

За приготвяне на качествено ябълково вино се използват ароматни сортове ябълки, които са богати на захар и киселини. Обикновено се смесват сладки и кисели плодове. За вино се употребяват плодове от по-ниско качество /II и III/. Подбират се здрави, напълно узрели ябълки, измиват се с чиста вода, нарязват се на резени и се смилат за получаване на еднородна каша, след което се пресуват. Полученият сок се смесва със захар /100-200 гр./ на 1 литър сок, налива се в дамаджани е се оставя да ферментира.

Буйната ферментация продължава 7-8 денонощия. Полученото вино се прецежда и отново се налива в дамаджани затворени с ферментационни тапи,за протичане на тихата ферментация. Преди тя напълно да приключи /след 3-4 седмици/ виното се филтрува и се налива в бутилки, които се затварят плътно и се парафинират. В бутилките тихата ферментация продължава съвсем слабо. Образуваният въглероден двуокис остава във виното и то става естествено газирано. Такова вино е приятно резливо и разхладително. Съхранява се на хладно място.

Ябълките са предимно Айвания и малко Карастоянка,"капушки" както ги наричаме по нашия край. Не съм ги мерил колко килограма са. Два дена ми отне първичната работа - миене,изрязване на гнилото и мухлясало,смилане и изцеждане на сока. Даже и семките отстраних. Като краен резултат получих 10 литра сок,със захарност 11%,който вече буйно ферментира след добавянето на захарта.

 

IMG_20191021_111838.jpg

IMG_20191021_170211.jpg

IMG_20191021_195854.jpg

IMG_20191022_192712.jpg

Marangoza

Експерименти - менти,менти!

Присаждах на спяща пъпка/Chip buddin/  - един летен сорт круша, който го знам от дете...Ние я наричаме "бегърник" при нас на село. Ако се хванат присадките ще ям догодина сочни и ароматни круши още през юли. Остана ми клонче с пъпки и реших напук на правила и традиции да пробвам присаждане на круша върху ябълка...и то на разцеп. 

Първата снимка е от 25.07.19 

25_07.jpg