• публикации
    9
  • коментари
    24
  • преглеждания
    2399

За този дневник

История на опитната ми градина

Публикации в този дневник

Евгени

Ново 20

Случи ми се и това. Чух за първи път "Що не сложиш тук /извън опитното ми поле/ моркови и магданоз, както ги беше направил при теб?". Значи бетонните глави не само, че не са непробиваеми, ами и по някое време омекват. И се получи ето това:

011.jpg.6755434b81c7c4913a06d8118e2ba4f5.jpg

Евгени

След лютата зима най-после ново начало. Засадих една леха с картофи и грах - от този с вкусните шушулки, дето Боби ми го прати. Имам семе за още една леха. Ще се постарая да е готова в близките дни.

Евгени

17 Септември 2016г.

Крайно време е да напиша до къде я докарах с опитната ми градина.

 

КАРТОФИ – засадих ги в края на февруари. Първите започнах да вадя в края на май. Добивите са добри. От около 40 броя картофено семе извадих достатъчно, за да имам за през цялото лято и есен. За през зимата ще си купувам балкански, понеже в летните горещини не знам кой сорт е подходящ за зимен картоф. Имаше минимални поражения от попови прасета. Защитата от по няколко сухи клечки от хризантеми, зарити около всяка единица картофено семе не се оказа достатъчна. Обмислям и други методи за защита, но засега не съм избистрил окончателно стратегията за догодина.

 

ГРАХ – засадих го едновременно с картофите с цел да гони колорадския бръмбар. Изникна от половината гнезда и не се разви както очаквах. Причините – зарих го доста дълбоко /10см./, а и до изникването постоянно валеше и една част сигурно е млечасал. Добивите бяха символични и изядени на зелено. Като пазител не се справи на 100%, но все пак задоволително.

 

МОРКОВИ – засадени в края на март. Сорт – Нантски. Добивите са потресаващи. Започнах да ги прореждам за консумация в началото на юни. Площта им е около 1,5 кв.м. / 5м./30см. ивица /. Ядем и раздаваме на комшии и нямат изяждане. Има доста екземпляри с дължина до 25см и диаметър до 7см. Ще има и за зимата.

 

МАГДАНОЗ – засаден веднага след морковите. Площ – 4м/30см. Расте бързо и е вкусен. Ям го пресен в салати и манджи, суша го, раздавам с торби и пак не му насмогвам.

 

ЛУК – набучих един ред арпаджик покрай морковите и магданоза с цел да не боледуват. Бързо направи големи глави и започнах поетапно да вадя за кухнята. Свърши в средата на юли.

 

СПАНАК – засях доста на гъсто ивица 3м/30см. Стана висок и тънък, но пък много крехък и имаше както за готвене, така и за раздаване. Извадих го окончателно в края на май, защото започна да избива на семе.

 

ЗЕЛЕ – засадих 14 корена разсад през юни на местото на спанака. Сега през септември вече готвим от него и правим салати.

 

ЦЕЛИНА ЗА ГЛАВИ – поисках си пет коренчета разсад и ги засадих покрай зелето, понеже съм чел, че е добра комбинация и пазела от някакви вредители. Развива се добре, но се чудя кога да я употребя.

 

ЦЕЛИНА ЗА ЛИСТА – засадих двайсетина коренчета в началото на третата леха. Расте буйно. Ползваме колкото можем и раздаваме.

 

ДОМАТИ – оцеляха осем корена сорт Рила, които още плододават, но ги нападат миризливки и от средата на август повече хвърлям, отколкото ползвам. На местото на неоцелелите засадих някакви големи розови. Вкусни са и миризливките по-малко ги повреждат. Почти приключват с плодовете. Най-зле са безколовите ми домати, понеже на два пъти ги подмяташе буря, а и на кота нула имат много почитатели. От сортовете на Ру и някои други експериментални безколови резултатите като цяло са нулеви. Догодина пак ще ги пробвам, но вече не от семка, а от разсад, и ще ги сея по-рано.

 

ЧУБРИЦА – засадих я между доматите. Вече е изсушена и прибрана за зимата.

 

БОСИЛЕК – два корена се мъдрят между доматите. Не го ползваме в кухнята.

 

ЦАРЕВИЦА – засадих я от семка през май. Поникнаха около 20 стебла. Два пъти варихме по 5-6 кочана. Три пъти правих печена на жар. Останаха мамули по растенията, но май вече не стават за консумация.

 

ФАСУЛ – засях го, за да видя дали не е някой безплоден хибрид. Купувам го за готвене /бял фасул и много вкусен/. Даде си плодове, но е увивен и за да го гледам за добив ще трябва да му мисля висока конструкция.

 

ПАТЛАДЖАНИ – десет корена ми дадоха достатъчно плодове, макар и не много едри. За да имат повече добив изискват малко повече место, отколкото им бях отделил. Догодина – повече.

 

ЧУШКИ – засадих повече, отколкото ми трябват. Чорбаджийски – 10 корена дават много плод, но няма кой да яде толкова. Бели капии за салата – същата картинка. Куртовска капия – малки чушки и голяма врътня докато ги обработваме. Слонско ухо – най добри за печене. Бяла шипка – 10 корена, сравнително слабо люти, но раждат много и съм доволен.

 

БАМЯ – засадих я като на майтап – един ред /червена/ от около двайсетина растения. През ден я бера. Вкусна е. Добавям я сурова /по малко/ към салати с домати или се добавя в манджи. Събрах семе.

 

Догодина ще увелича асортимента.

Евгени

19 Май 2016

Състоянието на опитната ми градина към 19.05.2016г. - задоволително с оглед на климатичните особености през тази пролет.

 

Първите две лехи изглеждат така:

 

gallery_193_18_2821638.jpg

 

Картофите са най-свежи и безгрижно приемат дъждовете. Грахът се губи някъде между тях. Дали си върши работата на пазител от колорадски бръмбар не смея да твърдя, но до сега не ме е навестила нито една от тези гадини.

 

Морковите и лукът съжителстват отлично, което не е новина за мен, защото и миналата година ги сях заедно. Днес за първи път откъснах магданоз за салата и готвене. От спанака се разочаровах, понеже сях повече семе и излезе много нагъсто и прораства, а не образува обичайната месеста зелена маса, но пак има като за готвене достатъчно.

 

Скрих на завет зад картофите няколко корена подарен разсад люти чушки. Прихванаха се нормално.

 

gallery_193_18_2316547.jpg

 

Невенът и хризантемата се чувстват добре в началото на картофената леха.

 

gallery_193_18_2483080.jpg

 

Част от лука покрай морковите замина в салатите. Имам останал малко арпаджик и смятам да го реализирам на овакантените позиции.

 

gallery_193_18_2849880.jpg

 

Тези коренчета невен обозначават границата между морковите и магданоза.

 

gallery_193_18_2566980.jpg

 

Тагетисът е границата между магданоза и спанака.

 

gallery_193_18_242304.jpg

 

Догодина няма да се оливам така със семената на спанака.

 

gallery_193_18_2833317.jpg

 

Доматите от първата партида /сорт "Рила"/ един по един се разболяваха и започнах да ги изкоренявам. Останаха само 8 /от 20/. На празните места засадих друг разсад, но не запомних какъв сорт са. Първите доматчета за годината изглеждат така.

 

gallery_193_18_2131207.jpg

 

Направих още две лехи. Те изглеждат така, погледнато от юг.

 

gallery_193_18_3280907.jpg

 

Погледнато от другата страна /от североизток/ изглеждат така:

 

gallery_193_18_2516740.jpg

 

В третата леха, която засега е най-широка, съм засадил царевица, два вида фасул, патладжани целина за листа, пет вида чушки и бамя. Ето още една снимка от юг:

 

gallery_193_18_1453714.jpg

 

И един поглед от север:

 

gallery_193_18_711218.jpg

 

На долната снимка се виждат патладжан, фасул и царевица. Нещо яде листата на фасула. Той и без това не понесе добре дъждовете. Царевицата не изникна навсякъде. Ще почакам още ден-два и ще пресявам. Патладжаните удържат стоически на всичко.

 

gallery_193_18_1711871.jpg

 

Пред патладжаните съм посадил чорбаджийски пипер.

 

gallery_193_18_2548579.jpg

 

На долната снимка има фасул и пипер. От двете страни на фасула би трябвало да има и царевица но ...

 

gallery_193_18_563944.jpg

 

А тук царевицата е изникнала.

 

gallery_193_18_1820067.jpg

 

Царевицата и единият вид фасул са на западната граница на лехата. на източната граница са другият вид фасул и бамята. Ето как изглеждат към момента:

 

gallery_193_18_3204912.jpg

 

Четвъртата леха е нарочена за домати. В началото ще са няколко сорта, които ми изпрати Ру. Останалата част ще е с безколови сортове. Всички са засети направо от семки. Ако до седмица не дадат признаци на покарване ще считам, че са унищожени от ниските температури и дъждовете и ще пресявам. Лехата, погледната от юг, изглежда така:

 

gallery_193_18_2467852.jpg

Евгени

Втората леха

Преди да покажа втората леха отбелязвам до къде съм стигнал с първата. Започнах да мулчирам с прясно окосена люцерна, защото ми е в повече и така или иначе трябва да се окоси.

 

gallery_193_18_2568617.jpg

 

Това е втора ръка мулчиране. В люцерната има и доста треволяци. Картофите се развиват отлично, но грахът май го зарових по дълбоко и в половината гнезда въобще не поникна. Няма да го пресявам. Ще измисля нещо друго на неговото место. Може би боб /за зелено/. Още един поглед в по-близък план:

 

gallery_193_18_1797118.jpg

 

Втората леха изглежда така:

 

gallery_193_18_1135861.jpg

 

От лявата страна до двете коренчета невен посях моркови. След тях пък - магданоз, а после - спанак. От лявата страна на морковите и магданоза посадих един ред арпаджик - взаимно да се предпазват от вредители. Отдясно посадих 20 корена домати сорт Рила. На следващия ден ги мулчирах с люцерна, а след дъждовете ще повторя процедурата. Оставил съм разстояние между доматите, за да попълвам с чубрица, босилек, цветенца и т.н.

 

Предстои да обърна една ивица от окосената люцерна, да разчистя корените й и да подготвя следващата леха. Всъщност сега люцерната изглежда така:

 

gallery_193_18_1874297.jpg

 

Ивицата, подлежаща на обработка, ще е с широчина 4-5 м. Междувременно трябва да доокося останалата неокосена люцерна, за да не полегне и да загние. Движа се с по-бавни темпове от планираното ама какво да направя като всичко правя за пръв път, разчистването на коренищата става бавно и не винаги времето е на моя страна. Надявам се по-нататък да наваксам поне отчасти.

Евгени

Първата леха

Преди дъждовете успях да поставя началото. Първата леха изглежда така:

 

gallery_193_18_1930692.jpg

 

Зеленината отзад е люцерната, която предстои да последва съдбата на вече извадената. След дъждовете тя ще ми даде допълнителен материал за мулчиране преди да изпее лебедовата си песен. Само да изсъхне достатъчно, за да не се окалям като малаче.

 

В лехата са засадени картофи в комбинация с грах. Целта на експеримента е преди всичко да разбера дали грахът ще прогони колорадския бръмбар.

 

Погледната от другата страна лехата изглежда така:

 

gallery_193_18_1319201.jpg

 

В гнездата, където са засадени и двете култури, са поставени по няколко сухи клонки от хризантеми - уж за да гонят попови прасета и къртици, но на снимката в близък план се вижда резултатът от къртичето любопитство. Ще предприема и други мерки, но като се оправи времето.

 

За мулчиране имам малко слама, която ще ползвам за основа, а върху нея ще натрупам коренищата от люцерната, която извадих докато подготвях терена за сеитбата. Ето как изглеждат те:

 

gallery_193_18_283906.jpg

 

Най-отгоре ще мулчирам с окосена зелена маса от люцерна - поне докато все още я има. Предстои да създам пояс от люцерна и детелина около лехите откъм троскота, за да предотвратя инвазията му в зеленчуковата част.

Евгени

Разчистването продължава

Предварителните ми планове до края на февруари да засадя първата леха се отлагат с една седмица. Обръщането на почвата, отделянето на коренищата на люцерната и почистването на троскота не позволяват да се движа с по-бързи темпове. До момента съм изчистил 50-60 кв.м. и при първи удобен случай ще оформя и засея първата леха. Дано да не вали.

Евгени

Опитна градина

В средата на февруари пристъпих към създаването на опитната ми градина. Замислих още преди 2-3г. но едва сега узрях да я реализирам.

Целта ми е да направя постоянни повдигнати лехи, в които да садя зеленчукови растения и някои полезни за тях цветя. Ще оставя една ивица, широка 1,5-2м. от външната страна на градината /запад, север и изток/, която наполовина /външната част/ ще презасадя с люцерна и наполовина с детелина /отвътре/ като надеждата ми е по този начин да спра троскота отвън. Ще ги кося и ще имам допълнително материал за мулчиране.

Градината е 25х20 и в момента е засадена с люцерна /6-годишна/, като на някои места има туфи троскот. Преди това буренясваше от поне 30г. Почвата се състои от долен глинест пласт мин. 50см., върху който е насипан тънък слой сатурачна вар и отгоре има 30-50см. насип от плодородна тъмна почва който служи и за заравняване на терена.

Като начало започнах с обръщане на почвата с бел. Прочиствам внимателно където има троскот, отделям коренищата на люцерната /като изсъхнат ще ги ползвам за мулчиране/ и се стремя да подравнявам. До сега съм обработил около 20кв.м. Вчерашният дъжд ми обърка графика, но се надявам да наваксам.

До края на февруари мисля да насадя първата леха - основно комбинация от картофи и грах. Ще има и допълнително засадени неща но още се колебая какви.