Средногорски дневник

  • публикации
    3
  • коментар
    1
  • преглеждания
    791

Публикации в този дневник

Теди

Юни 2016

През месец юни довършвахме задачи от амбициозния май. Вместо градинар, бях предимно общ работник по къщата.

 

В градината (много скромно):

->Мулчирането предстои - не съм се отказала от надробените клонки, защото материал има много - по пътя от с. Априлово до с. Гайтанево по някакъв проект разчистват храсталаците, които се опитват да завземат пътя. Оглеждам се за дробилка, не ми се ще да се занимавам със слама, защото идеята не се възприема добре от родата. Със сигурност ще помогне да не се засушава толкова почвата от вече настъпващите жеги.

->Бера маруля, лук и чесън

->Засадих сладък грах от Боби

->Поливам усилено доматите - 1-2 пъти седмично

->Изтрепах сумати охлюви

->Киселецът се е захванал и за догодина се надявам да има доволно

->Тиквите, тиквичките и нискостебления боб се разлистват усилено

->Плевели: троскот и поветица нямам, вместо тях едни други неприятни бурени, които ще снимам и ще опитам да ги установя какви са. Плевя умерено и хвърлям на купчини.

->Вредители: да чукна на дърво нищо няма за сега, което да ми мори насажденията- листни въшки и т.н. Още не съм поръсила семената от тагетес. Все ги забравям. Взела съм пакет червена детелина и може накуп да ги насея.

 

 

Къщата или залудо работи, залудо не стой:

Останалото от каменната 100 годишна къща беше приземния етаж, който заздравихме с 5 бетонни колони с арматура и бетонов пояс. После зидане с тухли върху камъка, защото беше ниско. Самият каменен зид е широк 60 см., така че при надстрояването с тухли се отвориха много хубави вътрешни ниши. След това се изля още един бетонен пояс и накрая покрив. Камъните ги измиха от пръстта и ги напръскаха с циментов разтвор. Няма нужда да се шприцова между тях с цимент, защото конструкцията е достатъчно стабилна в този вид. Подът се засипа с филц, отгоре арматура и отгоре се изля бетон. Предстои фина замазка.

Иззидана е вътрешна баня с тоалетна от тухли Итонг, изкопан е канал към къщата и отходна тръба вече е свързана към готовата септична яма. Не се ползва, защото ямата още не е декофрирана. Водопроводната инсталация в къщата е готова. Предстои, в този ред: полагане на електрическата инсталация в къщата, замазка отвън и отвътре на стените, изолация на тавана отвътре и полагане на гипсокартон.

За покрива - дървени греди с дебелина 15/15, отгоре наковани OSB плоскости, боядисани с битумен грунд и накрая залепен воалит с горелка. Поставени са улуци.

За 50 кв/м чиста жилищна площ + дувара и портата като пари ни излиза към 20 000 лв. Спестено е доста от работна ръка и става бавно. За още 500 лв. можеше да имаме втори, подпокривен етаж, но не ни позволиха да го вдигнем по един куп причини. Спестено е от много бумащина и разрешителни, работата се върши с Удостоверение за търпимост и се води ремонт на постройка. Никакви скици, планове, чертежи. Майсторът ни е екстра.

 

Друго: довършвам шапката върху каменния дувар. Първо редих тухли единички, сега съм започнала лепенето и на самите турски керемиди. Предполагам до края на месеца ще съм готова.

 

Помагах доста и съм ужасно изморена, но така или иначе тази работа трябваше да се свърши. От юли нататък мога да се занимавам повече с градината и първоначалните ми планове, и по-малко да пренасям като магаре разни работи.

Теди

Май 2016

Направено: Успях с първите лехички в градината (дължина към 2 м. - 2,5 м. всяка) - 2 с домати (незнаен сорт), 1 с домати сорт Пловдивска консерва, 1 с прорасъл стар лук (плосък) и 1 с чесън като по краищата на лехата с лука насадих марули. В близост боднахме киселец, хризантеми и джоджен. До оградата една къпина без бодли (незнаен сорт). Други цветя които донесохме и засадих близо до къщата - дребни лилави карамфили и еринус (лятна звездица). Всичко е подарък от роднини. За това са ми такава мъгла.

Преди разкопаването на лехите разпръснах една каруца угнила оборска тор, като ми се наложи да я почистя от камъни, керемиди, стъкла и тук-там живи плевелчета с коренче. Сега чакам да започне да вали, както е по прогноза.

 

Предстои през май:

->Градина: В края на седмицата остава да засадим още една подготвена леха с разсад домати от познати от село Негован (много сладки розови, селектирани от баби). Очакваме след дъжда да ни фрезоват по-голямата част на градината и да насадим тиквички два сорта, краставици, тикви Цигулка и други с голи семки (по-надалеч от тиквичките), нискостеблен боб (от леля ми) и да обградим с тагетес (взела съм 5 пакетчета семена). Още не съм намерила надробена дървесина за мулчиране. Ще ми трябва и ще търся готова.

->Септична яма: Договорено е и предстои изкопаването на септичната яма, която ще се иззида с останалия от дувара и втория бутнат етаж от къщата камък (доста е), а изкопаната пръст ще разсипем до каменния зид от външната страна на имота за да възстановим зелената площ до улицата. Там ще насадим със здравец.

->Къщата: Момента, в който се оправи времето и спре да вали (надявам се от втората седмица на м. май) започва бригада от 4 души да заздравява основите на каменната къща, да надстрои малко до височина 2,2м, да излее укрепващи колони, да измаже повечето стени, да шприцова цимент между камъните и да постави покрив, както и да иззида комин. Аз ще помагам събота и неделя като едновременно ще документирам стъпките и ще снимам. Неизмазано отвън ще остане само лицето на къщата, за да се вижда красивия камък.

->Ограда: взети са размери и през този месец предстои направата и поставянето на порта за двора от желязо и дърво. Все още е разградено и при всяко ходене возя градинарските инструменти в колата.

->Ток: Да се изкара партида. Разпределителна кутия вече е сложена от електрото.

->Сондаж за вода: Изчаквам съседско семейство да дадат отзиви за наета от тях фирма от Елин Пелин. До тогава от чешмата.

 

Наблюдения от предишна работа: Цариградското грозде и преместените туфи лапад се се хванали, засаденият люляк, подарък от съседката, също. Из двора са се пръкнали още няколко туфи лапад, които оставихме и няма да местим за момента. Орехът е устоял криво-ляво въпреки пораженията от сланата в края на април. Джанката е тотална щета.

 

Какво остава за наесен: розите, малините и къпините за жив плет по оградата. Закъснях и сега ще чакам. Също са ми обещани издънки от японска дюля, които ще насадя на входа при портата. Да не забравя луковици с лалета, божури и една-две овошки.

 

Веселата страна на нещата: Тъкмо засадихме лехичките и ни дойдоха гости - кобила с младо жребче. Бяха влезли, защото порта още няма и е отворено. Тръгнаха директно към марулите. Моментално бяха изгонени да пасат трева някъде навън :)

Теди

Април 2016

На етап съм обръщане с права лопата на градината и чистене от керемиди, стъкла и камъни. От време на време превключвам на кирка, когато някой камък ми се опъне. Днес се справих с едва 10 кв.м., което на фона на още поне 600 кв.м за разчистване е нищо. Средата на април е, а температурите са сериозно високи. В допълнение с физическия труд, никак не е забавно. Изгорях.

 

Преместихме четири туфи с лапад от място под ореха в почистената градина. Също засадихме корен (направо си беше пораснало към 50 см. стъбло нагоре) от Цариграско грозде. Не съм в екстаз от този киселяк, но е подарък. Боднах и полях в самото начало на телената ограда в източния край.

 

Имам да чета за малините, къпините и розите - искам да засадя жив плет от тях по оградата. До момента за малините съм харесала сорт Шопска алена, а за къпините Торнфрий. Намерих сайта на Института по земеделие в Кюстендил, където предлагат сортове малини и разни овошки. Ще се възползвам.

За розовите храсти ще си крада на есен клонки от прекрасния червен, ароматен трендафил до работата. Междувременно ще се оглеждам и за някой друг красив вид по разсадниците. Университетската ботаническа градина ми е на път за работа. Ще се отбия през седмицата да разгледам.

Работниците по каменния зид обещаха да ми донесат бял люляк, обаче я се сетят, я не. Ставало интересно като се вплетат един в друг лилав и бял. Може да го направя за пред дървената порта, само да приключи работата по зида, че отъпкват навсякъде.

 

Разпитвам и за дървопреработвателен цех в околността. Казаха ми някакво село започващо с О., но го забравих. От там ще ми трябва материал за мулчиране, а не искам слама. Видях го в клип с Пол Гучи, който си е пълно куку. Дано поне от градини разбира.

Доста е глинеста почвата и ако я зарежа така, като напече още малко ще стане суха на камък, освен ако не се погрижа да я постеля или засадя. Имам неясноти за мулчирането, чета още, а времето напредва.

 

Не съм готова с напояването. Кладенецът го заровили, по настояване на кметицата, защото се била отдръпнала водата и всички го ползвали за отпадъци, включително за трупни. Сега трябва да търся човек да ми замери къде да изкопаем кладенец в двора. Това трябва да го комбинирам по някакъв начин с изкопаване на септична яма. Багерист има, работници за ямата също, което е добре.

Без вода никаква градина не става да гледам. Чешмяната вода е за пиене, до никъде няма да стигна като поливам с нея. Временно решение е, но за постоянно не става. Ориентирам се към капково, защото няма да има постоянно човек и лятото ще изгори всичко.

 

Днес след като се изморих хубаво, поседях малко под ореха. Не ми се ставаше, толкова е хубаво, спокойно и зелено. Пиленца пеят, разни пеперуди хвърчат, една любопитна катеричка се появи на съседния покрив и така.