Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Сред котки и смокини

  • публикации
    29
  • коментари
    27
  • преглеждания
    14558

2017 - Май

Cucurbita Maxima

2390 прегледа

1.5

Пикирах 3 динки. Навън е като в парник и не се работи.

2.5

Посях малко мирабилис в дъното на двора. Хапнахме си оцелялата черешка - вкусна беше. Дано догодина има повече от две.

3.5

Подготвих още една леха за тиквички с 4 гнезда. Мисля, че вече надвишавам разумната бройка тиквички, но не ми хрумва какво друго да сея. Намерих едни семена на пауловния, боцнах ги в саксиите навън.

4.5

Посях в лехата 2 гнезда зелена и 2 гнезда изобилна, наръсих и малко сминдух за компания, че и на жълтите сложих. Полях доматите с копривена и им навързах малко медна жичка. 

Навързах мрежа за зеления боб до пътеката. До него подготвих една леха косено за патладжани или каквото дойде.

5.5

Втора седмица не успявам да купя патладжани, взех 50 черна капия, 20 чорбаджийска и 20 бяла кръгла люта. Капията посадих при жълтата, половината горе, половината долу в лука. Лютите нацвъках из целия двор, основно на трета при самотния домат (чорбаджийските) и на четвърта (белите), както и къде ли още не из цветни лехи и т.н.

Преваля няколко пъти за кратко, иначе жега, тия краставици ако и сега не пораснат поне малко - ще ги бракувам. Явно трябва в моите лехи да ги слагам, директно в земята не им достигат хранителни вещества - не знам как другояче да си го обясня.

Дойдоха ми разсадите от хобикафе, но са твърде дребнички, за да оцелеят в моя джунгъл, та ще ги подържа още по саксийките.

7.5

Сложих нова порция краставици за разсад, този път от старото семе - за всеки случай.

8.5

Направих две стъпалца леха над пънкарското мускари и насадих 2 динки. Има място за още две, евентуално. Посадих и два от дивите физалиси, че бая нараснаха. Разсадите ще нощуват навън и тия дни всичко, което е пораснало достатъчно, че да не се изгуби в джунглата трябва да бъде насадено.

10.5

Посадих три вида черита в лука на трета - отгоре-надолу Голдън сънрайз, червено високо и жълто крушовидно, заедно с два босилека от поръчката. Единия девисил също посадих - на първа до оградата. 

11.5

Засях аспержовия боб - половината горе на новата конструкция, половината долу около кайсиите. Пак там сложих и три пъпеша в гнездилки. В главните домати бучнах един босилек и пикирах 3 люти чушки.

Нещо не ми кълнят тиквичките по лехите, само сминдухът, който им е за компания се показа. 

Нахутът от няколко дни връзва.

12.5

Петък пазарен, взех най-накрая 20 корена патладжан, 20 чубрица и понеже имаше - 50 воден бял лук. Патладжана насадих на няколко места на трета, лука също - под кайсията и в краставиците. Част от чубрицата набоцках тук-там, остана малко и за утре.

34559776401_98a51d7978_c.jpg

Тиквичките явно са се стреснали от забележката, в четворката има кълнчета. 

13.5

Досадих чубричката и направих голяма копривена поливка на краставици, тиквички, домати и отчасти ягоди. Поникна рицинът в сандъче.

14.5

Станах рано да садя черита, сега да запиша кое къде, че да няма после чуденки. В лука отдясно, пред патладжана - 4 корена Рапунцел. Още по-вдясно и отпред - 2 Саркози. На четвърта вдясно - 2 Лабрадор и 1 Саркози. Вляво - 3 Лабрадор. Останаха само Вилма и оранжевото.

34559774871_1a2b67b8df_c.jpg

Посадих още две динки при предишните и два пъпеша в гнездилки пак при предишните. Посадих и втория девисил на първа до розовата роза.

33847845714_25a5bffe28_c.jpg

15.5. 

Посадих оранжевото чери в двата края на основната доматена леха, заедно с два босилека.

Новият разсад краставици поникна. 

От доматите само Рилата стърчи гордо над джоджена и копривата, та поочупих малко и покрай другите да видят бял ден, при което открих 1-2 завръзчета.

33880464513_00419755d1_c.jpg

17.5

Днес поливах и разглеждах кое-как. Аспержовият фасул до старата кайсия е започнал да никне. Патладжаните изглеждат много добре. Чушките са пак някак хилави, макар и да има една цъфнала и няколко напъпили. Някои от краставиците са отбелязали растеж най-накрая. Черитата държат фронта, тази година ще се наложи да търпят дъждуване, но няма как - всичко е смесено и нямам нерви да ги поливам отделно. Жълтите тиквички никакви ги няма, не знам семето ли не е наред или какво, но само те не никнат. Миналата година беше същата работа със сплескания сорт.

Има известни щети от костасите, аз съм добра душа и не им връзвам кусур, но все пак нужно ли е да се сдъвква зелена ягода и да се плюят парченцата после!? Да се събличат пъпешите до котиледони също не е съвсем прилично, да не говорим за пъшкането в нахута и мачкането на същия, докато се осигурява продължението на рода. Обаче пък си имаме бебенце, голямо колкото шепа, което щъка напред-назад и можеш ли да му се сърдиш :) 

33871608294_0f7279fe90_c.jpg

18.5

Днес купихме чувал пръст, та най-накрая посадих и 4 от Вилмите в консервни кутии от маслини, и 1 бр. от номер 2. От всички черита остана само една твърде дребна Вилма непосадена, нея прехвърлих в кофичка, както и петте босилека, с които си правиха компания. С което голямата табла разсади приключи! То било много лесно и приятно да си гледа разсади човек :) Малко хамалогия имаше само докато беше по-студено с примък-отмъка, но отрано почнах да ги калявам, нямаше глезотене и смея да кажа, че стана хубав разсад - да ми е жив и здрав оттук-нататък и в джунгъла.

Освен пръст, взехме и нов маркуч и свръзки и от утре (дано) ще имам малко по-нормална система за поливане.

22.5

Посадих още три босилека в главната доматена.

Обрах граха - едно кошниче. Очевидно отглеждането на грах в нашите условия е без всякакво стопанско значение. За отбелязване е, че от двата корена на първа набрах колкото от двайсетината на четвърта, а те са саморасляци от компоста. Предвид това, тиквите и картофите си мисля наесен да направя експеримент с дълбока предзимна сеитба на разни работи.

Пробвах нахута - вкусен е, още малко му трябва да напълни шушулките и почвам да го бера на зелено. Ще оставя малко само да узрее за проба.

Аспержовият фасул вече поникна навсякъде.

24.5

Цял ден вали на почивки и не успявам да свърша всичко замислено. Сложих два контейнера краставици и посадих останалите 2 динки на четвърта в смесената леха. Разсадих и останалите рицини, без два. 

Трите домата, които пострадаха при предишните дъждове и имаха черно по стъблата най-накрая пуснаха пъпчици и ги окопах наново до здраво, интересно дали ще има ефект.

Тиквичките на четвърта цъфтят. На най-различни и неподходящи места из двора са изникнали картофи, чудя се дали да не ги преместя някъде накуп за проба.

25.5

Пак вали. Успях да посадя последния читав пъпеш, останаха двата жълти и дребни - тях евентуално ще сложа на местата на изядените, ако не се възстановят. Сложих и още един контейнер краставици и два босилека в консерви. Най-голямата краставица на четвърта я намерих скършена, нямам късмет с тях и това е.

Лехата с жълта тиквичка, дето нищо не поникна явно е по-сенчеста, отколкото мислех, затова я насях наново с моркови и листна целина.

28.5

Вчера сложих последния контейнер краставици, общо 4 станаха. Наслагах колци за аспержовия боб на четвърта. Направих и лозовата арка най-накрая, сложих държачи за два от маркучите, инсталирах пчелната поилка и изобщо много се облагородихме.

34817826261_5ab2f10e48_c.jpg

Днес окосих една лехичка до хамака и посях малко безколови домати Рио Гранде с моркови за компания. 

Окосих китка нахут, че да видят бял ден тиквичките отдолу. Не е баш станал, тоест има готови и неготови шушулки, някак неравномерно зрее.

34817824501_4df0e3d2fc_c.jpg

  • Харесвам 4


5 Коментара


Recommended Comments

Малеее... Съвсем взе да ме стимулираш за ново начинание.

Сега ще си определя някакво място, където няма да плевя нищо и ще сея в тревите. Много хубаво изглежда, истинско. :)

Споделете коментара


Адрес на коментара

Тази година съвсем през просото я карам, ще видим какво ще изкарам :rolleyes:

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Нахута зрее поетапно, което е супер за децата, имат няколко седмици напред какво да гризкат!

Споделете коментара


Адрес на коментара

На мен ми се ще да го изгризкаме по-бързичко, че да си сложа краставиците. Но много съм доволна от него иначе - така, както той ми расте досега само плевели са ми расли.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Нашия беше на нивото от снимката ти някъде в самия край на юни миналата година, което е лек индикатор за разликата в сезоните при вас/нас! В момента все още няма пъпки, очаквам да цъфне до 10 дни.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване