Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Селска чест

  • публикации
    47
  • коментари
    25
  • преглеждания
    18873

2017.05

Боби Димитров

1797 прегледа

Май 2016 за референция (внимание, не е за хора с нежни сърца и раними души, като Али Раза примерно!)

Резонно бях обвинен от няколко места, че дневникът ми е прекалено подробен и многословен. Тази критика дойде тъкмо навреме, защото този месец ме затрупа работа и не ми остава ред да пиша ден по ден, а често и да снимам. Проблемът се обостри от резката загуба на памет за реда, в който сме правили нещата по градината в първите 3 съботи на месеца.

Затова реших да опиша какво е дережето към момента (22.05), като обединя  супер-многословно (муахахахаха!) трите съботи в едно! А за да не изтърва нещо, ще карам наред по лехи.

Грах. Метеорът цъфти и се опитва да връзва. Сладкия така и не поникна добре - видях, че и другите по форума се оплакват от същото, вероятно семето е било проблемно. Има 5-10 стръкчета общо от над 100 семена + допълнително вкарване на още 50-80 в същата леха. Жълтия шушулков излезе, 5-6 коренчета от 20 семенца и расте, сложих му малки пръчки да се повива - не ще.

Лукът за семе е направил цветоноси (червен и бял). Египетския от Георги май е жив. Чесънът расте лека-полека, още няма глави под земята. Проскубваме за ядене по-дребния. Имаме и покарал праз от наше семе!

Репичките от първи тур свършиха. Интересното е, че изпод тях излезе мравуняк и така ги засипа, че стърчаха само върховете на листата. Въпреки това отдолу си станаха чудесни репички, в рохкавия мравуняк, а и не бяха наядени от нищо. Ще излезе далавера да въдиш кореноплод в мравуняк, само дето изнесоха повечето семена! Втори тур репички са от наше семе, при това садени със шушулките. Имат вече доста големи листа, до седмица се надявам да има нещо за ядене.

Марули. От стотиците семена от 4 сорта, които наръсих, успяхме все пак да завъдим 5-6 марулки. Ядем ги със скорост 1 маруля на седмица.

Спанакът се изгуби нещо, след като лани имаше много самонасят. Сложихме семена, почти нищо не излезе. От манголда успяхме да спасим 3-4 корена, дано докараме до семена от тях.

Червеното цвекло така и не поникна. Събрахме всичките 10тина коренчета в единия край на лехата, определена за него и ще й търсим друга култура. Разсадът също удари греда, след като за 2 почивни дни успя да се покаже и издължи толкова, че се изсече.

Сложихме първите 10 корена краставици и естествено всичко беше изядено тутакси. Сега има останали няколко и берат душа, а следващата партида таман са покълнали.

Посяхме и 4 вида боб за зелено, но само по няколко бобчета от всеки вид, защото толкова бяха семената. Тъй или иначе предпочитаме вигната, която още не е влязла в земята. Предните 2 години ни научиха, че ако не е жега, просто не покълва.

Направихме 4 доматени лехи. Горната е с местен селски червен сорт от една баба и очаква босилек, който да се навре навсякъде. А може би и моркови Little Fingers. Долната е микс от сортове + арпаджик, който си беше там преди доматите. Третата е с два вида сърце и черита, а четвърта е за консервни Сан Марцано и Рио Гранде. Малко се оляхме с доматите тая година, но виновен е Ру, който стовари 20 сорта на срещата!

Направихме леха с чушки и патладжан и чубрица. Имаме разсад за още половин леха, който обаче е бебенце още, та ще видим как ще е. То всъщност и посадения беше бебенце, 4 листенца.

Сложихме 5 гнезда по 4 бобчета Смилянски и интересното е, че повечето изникна. Сега го чакаме да мине фаза "храна за охлюви" и да тръгне да се повива.

Направихме 4 къси редчета със сладка царевица, която обаче не покълна за 3 седмици. Пробвахме два от редовете да ги разкопаем, не намерихме семената, сложихме нови. Сложихме и две редчета пуклива царевица в една леха, която е частично сенчеста (но пък по-мокра в тая част), за да сравним представянето.

Имаме още 3 лехи за оправяне и да сложим вигна, минипоп царевица, латинки и други цветя, босилек, още краставици, тикви, пъпеши и дини. За последните три разсадът шибна зверската греда, след като "сигурните" семена за родна цигулка, които ми дадоха, не покълнаха дори в тест с памуче, а бях заложил към 80 броя в табла с идея поне 10 корена да имаме живи, всеки с по 1 тиква.

Тъй като за този период нямам почти никакви снимки, ето една панорама от полето до градината:

34500388492_0e9826cb25_k_d.jpg

И една снимка на Лабрадорите, които ми даде Ру на срещата преди месеци. Не са порастнали, Алис ги определи като гавра, което си е така де :) Имам и една снимка на част от лехата с разсад, която беше завита с найлон. Вижда се хаоса, причинен от мравките. В дясно има 2 корена тиквички и нататък е микс от моркови, домати, копър, босилек, чушки, патладжан... И троскот, много троскот. И накрая Морковения Съблазнител - берем вече моркови под претекст, че прореждаме! :D

33852672803_35600b0cad_h_d.jpg34276971490_261f97d838_h_d.jpg34672477711_defdec05c5_h_d.jpg

До края на месеца единственото по-значимо нещо бе, че Гери купи няколко корена разсад зеле и го сложихме в една леха, както и няколко мега издължени микро разсадчета от стъблено броколи.

Почнахме да берем риган за подправка (като цъфне - за чай), салвия, мента. Това е една примерна съботна реколта - марули, спанак, манголд, чесън, лук, репички, моркови, копър и цветоноси от чесън.

34808153142_5ef5f04963_h_d.jpg

Край на месеца и честит първи юни!

  • Харесвам 2


0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване