Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Змеюва дупка / Dragon's den

  • публикации
    26
  • коментари
    32
  • преглеждания
    12285

Юни 2017

Варела

4554 прегледа

Ето го и юни.. Снимките са правени на 20 юни сутринта от Софи, за да мога да се фръцкам на курса в Шипка при Пол.. В резюме всичко е по-добре от миналата година, но алтернария пак си има.. върхово гниене също.. особено прю-то и сан марцаното.. върхово гниене се появи и по невес азорско червено (с които се поизгаврих в повдигнатата леха с малко компост и много трева и недоизгнили боклуци) макар че на първата снимка си изглеждат много добре.. наистина е много прибран сорт, компактен и лесен за колтучене.. догодина ще го повторя.. в спаначената леха лабрадорите ги тресна яко алтернарията, но пак си узряха доволно.. на няколко корена слънцето им поизпържи и най-горните домати..

1.thumb.jpg.f9be74c4f09e6a9d1b0541c63bbc4100.jpg28.jpg2.jpg

 

Тиквичките са поливани 2 пъти с копривена чорба и 1 път с мая и захар.. но на сянка определено не стават.. плодовете загниват още докато са 4-5 см, едва ли не на цвят.. На мястото на миналогодишните моркови и магданоз насадих малко от румънската капия.. мулчирана е с прясно косен райграс.. 

3.jpg31.jpg

32.jpg4.jpg

 

Двата реда домати север-юг растат много на бой но нямат много завръз.. има много алтернария по сортовете прю, сан марцано, миляна, лабрадор.. биволското сърце и полското яйце изглеждат по-устойчиви.. черните черешки от комшията също.. на два пъти рязах най-долните листа и пръсках с поливерзум 1-2 дни след дъжд, сутрин след росата.. освен Поливерзум в 10 литра слагах и по една капачка Байкал ЕМ (микробиологичен препарат), та може и от него така да се изпружиха на бой..

5.jpg6.jpg7.jpg

8.jpg37.jpg38.jpg

36.jpg27.jpg

 

Къпините, малините и касиса явно съм ги уцелил от към поливане.. има нови къпини с по 4-5 метра леторасти..

9.jpg11.jpg 

33.jpg34.jpg

 

Тук си трупкам боклучки за есенното марюлосеене.. и без да знам съм почнал да компостирам на "лазаня" принцип: най-отдолу слама (с която топлех разсадчетата напролет в тунелчетата); после ред неугнил компост; следва малко пръст от разчистването на площадката под асмите; после стриган райграс и скубани треви; после пак слама; отгоре това което се вижда са незасадените и неподарените домати разсад.. за които още ме е яд..

10.jpg35.jpg

 

В оранжера преди да тръгна за Шипка (10.06) набучих патладжаните и последните чушки + лютите подарък от Беорги.. срещу граставиците пуснах още един ред праз, и поразсадих малко манголд в двата най-сенчести края.. инак първия праз и кервиза се развиват много добре.. и тях първоначално ги мулчирах с прясно косен райграс, но като се "стопи" ги загърнах със слама..

12.jpg13.jpg

 

Доматките в оранжера тръгнаха добре.. в двата края май ги е натиснала маната и алтернарията, но като се мдига есенния мулч за да слагаме капковото май няма как.. миналогодишните спори няма начин да не "изплуват".. два пъти и те отнесоха поливерзум.. в комбинация с рязане на болните листа, до края на юни почти няма болен цвят и плодове.. Скарлет (смилянския фасул) на Теди цъфна супер красиво.. но май до завръз в тая жега няма да стигнем има само няколко капици като гледам с по едно бобче вътре(30.06.2017)..

14.jpg16.jpg15.jpg21.jpg

 

Жълтия фасул Екатерина на колци (аро марка от Метро) ще се окаже май най-голямото куче.. има много завръз а почти не съм го поливал.. но е в траншеята, която е пълна с неугнил компост, което 100% спомага за задържане на влага.. Между фасула на вейки сложих червено цвекло и 20-30 корена алабаш, които изглеждат доста добре в сянката на фасула и малините..

В същата леха на юг от оранжера са и граставиците бета-алфа и 4-5 корена гергана.. срещу тях набучих втора серия праз.. от 15 юни бая краставички бета-алфа паднаха жертва.. също и първите лабрадори.. а руколата повече ми харесва на вкус като е цъфнала.. скубкам си листа, даже и цветчета по малко.. супер салатка става в комбинация с айсберга..

17.jpg18.jpg19.jpg

20.jpg29.jpg30.jpg


Ягодите в повдигната леха не са ок.. особено за Пловдив.. супер бързо съхне повърхностния слой, където са им корените и трябва или капково или да ги дъждуваш през 3-4 дни.. иначе хлорозата я оправихме с кофата с ръждивите пирони ;) 

24.jpg25.jpg

 

Следват малко снимки общ план и разни празни от тук от там.. 

39.jpg23.jpg22.jpg

26.jpg42.jpg40.jpg

41.jpg43.jpg44.jpg

  • Харесвам 2


4 Коментара


Recommended Comments

Боби Димитров

Отговорено

Варелски, меракът прозира издалече, а хасиендата ме впечатли силно! За такива обеми нямаме гръб, но се надявам някой ден като заживеем на село поне малко да се доближим до качеството на градината!

  • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Ами за гръб и аз нямам.. явно просто съм си калитко ;) , но още като решихме, че "оставаме" второто нещо беше, че това е мястото.. направо си е остров в Пловдив.. но и от 2014 само от нас двамата със Софи що пари и труд са се наляли.. а и още колко има за довършване.. да му е яка гъзинката на Митю ;) 

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

То това принципно се води feature, а не bug, да има винаги нещо за довършване! :D 

Приемам калитарското обяснение - аз съм си принципно анти-късметлия, та има ли да става нещо, то ще е винаги по най-трудния, сложния, скъпия, бавния и неприятния начин :D Но съм му свикнал де, сега като ми каже някой "тва можеш да го дигнеш за 50К евра", приготвям 150 и знам, че няма да стигнат!

  • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Освен за пари, същото правило се прилага и за време - ако ти каже, че за Х месеци ще стане - умножавай по 3! Минимум 3Х!

  • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване