Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Змеюва дупка / Dragon's den

  • публикации
    26
  • коментари
    32
  • преглеждания
    12290

Юли 2017

Варела

1332 прегледа

Юли хвръкна и той.. Снимки няма, че градината все повече погрознява ;)

В началото на месеца се борих с чимширения молец и върховото гниене.. И двете кажи речи успешно..

Доматите ги натиска все по-яко алтернарията.. по-непроветривите корени ги нападна и маната.. пръсках 2 пъти през 10 дни с 2 литра мляко в 10 литра вода + 15 капки йодна тинктура.. най-маносаните листа изсъхват на 3-4 ден и после минавам и ги орязвам с лозарската ножица.. двата големи реда север-юг с домати понеже са на сянка под кайсийте са нападнати и от плужеци, които направо пробиват дупки в домата.. за догодина задължително ще ми трябват 2-3 патици, защото след 2 години мулчиране се напълнихме яко с плужек.. пътеките се затревиха яко със съвлек, който плъзна и по босилека и тагетисите.. което е добре дошло да се ползва като стълба по която да се катерят плужеците.. малките бамбукови колчета (на 1,80) не стават.. прекалено слабички идват за големия прираст на доматите.. повечето полегнаха на една страна и ги укрепях с второ колче от арматура.. Доста доматки откъснахме, но от 15те сорта, които пробвах може би само 3-4 ще повторя догодина: Невес азорско червено, Розово биволско сърце, Пинк-бъркли и Полиш лингвиза..

Чушки и домати в един ред с общо капково не е ок.. чушките искат повече вода, а домата не.. освен това по-засенчените корени чушки растат дълги и хилави и полягат на една страна.. Лютите чушлета "кайенски" си станаха перфектно както ги садих по 2-3 коренчета едно до друго.. 

Краставиците алфа бета се оказаха най-подходящи за нашия двор.. единствения им минус е че много бързо правят семки и трябва да ги дебна ежедневно.. герганата не е ок.. поне 2-3 пъти уцелих горчива, при положение, че ги наливам "дюкме" (яко) през два дни.. от английския сорт лонг грийн съм оставил много за семе.. бяха доста вкусни.. корнишоните са тотален неуспех.. нападна ги акар и направо ги сбръчка..

Жълтия фасул на колци "екатерина" е ще се повтаря.. от 4 гнезда с по 7-8 фасулчета брахме 2 пъти по 1-1,5 кг.

Тиквичките "белите" са тотален мутант.. само растат на листа и загниват още на цвят.. а ако случайно успеят да поотраснат плужеците ги правят на "рокфор".. блек бюти са компактни и успяхме да скъсаме 4-5 от едничкия корен който оцеля.. и разбира се първата съм запазил за семе..

Овошките: От кайсията ранната обрах 3 кофи плод, а втората до края на юли още не е чула да зрее.. Джанката напълни три бидона за ракия.. Крушите, които Софи купи от Агра 2017 ги нападна златния пригор.. Двете сини сливи са коренно различни.. едната е отрупана от плод, а другата е вечно въшлива и плодовете и окапаха.. Имаше и доста касис, малини и къпини направихме 7-8 буркана сок концентрат..

Гроздето: нищо не съм правил по него, нито съм го кършил нито съм го пръскал.. годината явно не е много болнава, защото до началото на август е маносан само чауша..

Събрах семена от: голия овес(тал бой), руколата, чайвз-а, зимния лук (саден 2016 октомври и 2017 февруари), от 2-3 вида домати, но май ще ги хвърля, че ме е страх да не си вкарам автогол с тая алтернария..

 

+ + + и -- -- --:

-- --      доматите и тази година ги изтървавам откъм колтучене, което им пречи и на проветрението и на завръза.. 
--         тагетиса понеже го сяхме много рано стана по 1 метър и почна да заглушава доматите и да пада по пътеките..
-- -- --  на празното местенце между малините домати и тикви не стават.. трябва да е нещо ниско и сенколюбиво, което да се бере/вади наведнъж и да иска по-малко да го наобикаляш.. може воден лук, че там и водата е повече.. или червено цвекло..
-- --      чубрицата между доматите и в жунглата между фасула на колци и краставиците не става.. иска си много слънце - иначе става висока и хилава и не цъфти..    

+ + +    мляко с йод е добра профилактика, трябва да го правя минимум 2 пъти месечно.. 
+ +       долните листа на доматите като се махат периодично изглежда добре и против плужек и против болести.. 

  • Харесвам 1


0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване