Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Записки (:

  • публикации
    14
  • коментари
    46
  • преглеждания
    122352

Септември'17

alys

736 прегледа

В началото на септември сварих обраната царевица, опитахме гроздето. Обула съм всеки грозд в чорап, завързан отгоре и не бяхме сигурни дали ще може да зрее. Чорапите са бели и от тънките. За другата година искам да ушия торбички от тюлени пердета, които не ползвам. В противен случай косовете няма да оставят нито зрънце. Бяха изяли два грозда през август и това беше ясен знак, че трябва да измислим нещо за запазване на гроздето. Много е сладко, така че си заслужава всяка секунда внимание. Тази година не съм пръскала с нищо, но времето беше хубаво. Днес, 9.9.17 обрах втората половина от едрите домати в градината, защото времето е променливо и ако се маносат, няма да го понеса добре. :) Сега са в касетки и ще си зреят както всяка година. Останалите нека растат, ако има условия. Събрах първите семена от рицин, има ягодки от едрите и от дребните, по някоя малинка Люлин. Едрите се оказа, че са Белруби, много сладки.

Тъй като почти опитах всички домати, да запиша кои продължават. За градината - Розов мед, Розов чушковиден домат, Розова магия, Розов блян, Розовите от Янчето, Хоумстед, Чудо земли, Кнежа, Трапезица, хибрид Рила, Сърцето на Албенга и може би някои нови, които ми обещаха; за оранжерията - двата вида розови сърца, Момини сълзи, хибриди Паулина и Ръгби, също Розова магия (много добре се представи на завет). Отпадат Ясеничките и Невес. Невес сравнен с Чудо земли бледнее, ципата е по-дебела, иначе бяха народили (ще помисля, може и да повторя и този сорт). Ясеничките не са лоши като вкус, но се замотах с толкова много сортове и все някой трябва да отпадне, а те са най-дребните. Тази година всички домати са вкусни. Беше сухо и топло.

Краставиците се раздадоха, макар че един ред в градината сдаде много бързо. Мисля, че само в оранжерията биха ни стигнали, но ще видим. Ще повторя Тести грийн, Телепати, Сандра, Тимор/Герлинде, Суйо, Крокодилка и двете китайски, от които ще събера семена, надявам се. Категорично отпадат Лонг Англес и Телеграф - горчат и двете, а и са средни. Сеенето - поетапно и максимално на завет, а до прозореца от отрязания поликарбонат - домати. 

Има мега яки чушки, ще оставя семена. Като цяло и пиперът е добър - някои редове са отрупани, други по-малко. В новата градинка също има по някоя чушка. Като растения изглеждат много добре, но нали късно ги засадих, не очаквам много оттам. Може да си играя с агривело, ще видим. 
Празът добре се развива, засега няма ръжда. 

Пресаждах лука за зелено от оранжерията при ягодите и някои са направили главички. Водният лук и шалотът добре станаха, но трябва да са отделно. Дано не ми се досвиди място в голямата градина за лук (от арпаджик, воден и шалот). Шалотът ме изненада, защото успя за краткото време, което имаше, да направи главички почти, колкото главата майка. Оставила съм един стрък за семе, също от праза на Вискяр оставих един за семе (той е от миналата година, зимата беше в оранжерията в тенджерка).

Алабашите растат, зелето се опитва да се завие. От купения разсад червен алабаш едното е зелка :), но като цяло дръпнаха много бързо и са красиви, дано успеят да пораснат. 

Имам 5 пъпешчета, от които едното има съвсем слабо жълто, та може да го откъсна. Дините са си като играчки, ще следя прогнозата и ще ги оставя максимално дълго. Не очаквам да пораснат, но може поне да се опитат да узреят. 

Тиквите са се разписали, не е като да няма. 
Картофите започнах да ги вадя, но покрай дългите разходки с овцете навън, не ми остава време. Два реда са от розовите, които са много вкусни, но не са толкова родовити, колкото очаквах. Ще трябва да торя повече, но всичко опира до време и сили. Очаквам да извадя поне такова количество, с което да изкараме зимата. Като не оставям за семе, би трябвало да ни стигнат, но да не слагам каруцата пред коня. :)

Има една леха с моркови, цвеклото има дребни главички, закъснях с него, не знам дали ще наедреят. Годжи берито цъфти като гламаво, но дали връзва, не се знае. Не е удобно мястото за разглеждане. Ако върже, ще се види.

28.09

Обрах всички прилични чушки и домати. Останаха разни дребоси, с които не си заслужава да се занимавам. За тази нощ прогнозта е за 4 градуса минимална температура. Напълних един голям плик с нови краставици. Картофите не успях да доизвадя, но ще стигна и до тях. През двата дъждовни дни успяхме да сложим още доматен сок в буркани. Обрах зрелия фасул. И зелен има малко да се бере (зелен, узрял, всичко), но ако няма слана, ще е по-нататък. Всичко иска яко торене, за да се получи добра реколта. Зеленият фасул се представи слабо, но все пак успях да сложа 20 буркана и малко в камерата. Набрах 4-5 големи ягоди и десетина малини. Да си запиша и тук, че гроздето беше много хубаво. Нямаше лошо време и не го пръсках с нищо. За догодина трябва да ушия тюлени торбички за предпазване от пилците. И чорапките свършиха работа, но за по-големи гроздове няма да стане, а и естетически не е издържано. :)

Да добавя, че имам едно червено и едно бяло карамфилче.

 4 Коментара


Recommended Comments

Алис, якото торене има и обратна страна, та аз лично бих бил предпазлив в якостта. Сподели какво породи това ти наблюдение? Имаш две сравнителни лехи, една без, друга със много тор?

20 буркана зелен боб + във фризера ако е малко, не мога да си представя какво е много - 100 буркана??? Ние слагаме 7-8 торбички по 600 грама и ни е достатъчен :D

Споделете коментара


Адрес на коментара

Боби, ще отговоря отзад напред :). Зеления фасул го имам като голямо спасение за бързо готвене - готвя в захлупен тиган с малко мазнина и като се изпари водата и леко започне да се зачервява, добавям яйца (слагам праз и магданоз, когато не бързам). Не запомням бройките буркани, но знам как трябва да изглежда фасулът и какъв беше тази година. Беше мижав, еднозърнест, а по начало е с дълга и сравнително широка шушулка с 4-5 зрънца (или повече).

Нямам сравнителни лехи, но на отпочинал терен с малко шербетуване стана перфектен пипер - хубави здрави растения. Е, не успя да узрее, но доста късно садих. Като цяло съм много доволна - три касетки - това е в онова разширение при градината "при фурната". Според ММ съм торила и пипера в градината, но не съм. Тук-там може и да съм сипала малко от шербета с оборски тор, но основно подхранвах краставиците и доматите. За другите зеленчуци нещо не ми стигнаха силите (или мързелът надделя, което е пак същото). Като пиша за яко торене, поне есенно време трябва да внасяме тор в градините, а ние не го правим. После шербетувам, но трябва да е навсякъде и примерно 2-3 пъти, не повече. Което за мене вече е яко торене, т.е. яка работа. На думи изглежда бързо, но ме тормози теренът, също това, че трябва да влача маркучи за вода или кофите при чешмите и обратно към градината (ако варелите с вода са се изпразнили, нямам удобен достъп до вода), после влез-излез за всяка кофа, разреди, сипи, бе работа си е :). Картофите ги торих доста скръндзаво - по една кофа тор на ред, а редът е примерно 7-10 м. Но като не вали дъжд, няма кой да разтвори полезните вещества. Водата от капковото в случая е недостатъчна. Може и да греша в анализите, но и царевицата не я торих и може би затова реколтата е много слаба. От друга страна не си давам много зор, защото ми е все тая дали ще си сварим царевица един или пет пъти. :) Тиквичките също не ги торих и те родиха, колкото да се разпишат в присъствената книга. А комшиите ми носеха едни огромни тиквички... Или пък моите са на полусянка, което допринася за неплодородието.

 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Разбирам, благодаря за анализа. Ние не торим, приключихме трета година в новата градина, но добавяме много органика отгоре. Може би като торене трябва да се приеме това, че слагаме по 200 мл микс ЧКЧ/торф с разсада. Това със шербета звучи като приемлив вариант, за да се избегне поповото прасе, но няма как да стане докато не заживеем на място. Тъй че ще трябва да ни изтрае още малко градината без тор :) В интерес на истината, тая година ни е най-добрата от трите като реколта.

Споделете коментара


Адрес на коментара

От доматите, краставиците и пипера съм доволна. Касис, грозде, моркови, цвекло, праз лук - също. Слаба година за картофи, тиквички, боб и двата вида, тикви, царевица и кромид лук (то пък кога е ставала повече царевица, кромид една година ми се получи). Малини и ягоди имаше, но няма как да очаквам много от пресадени ягоди и млади малини. Зеле и алабаш - ще видим, не са готови още. Пащърнакът расте, не съм вадила, но изглежда добре. Земната ябълка цъфти сега. Годжито - застрашено от изкореняване - само клони и листа (и цвят). Плодове по овошките и орехи - абсолютна нула втора година. Лешници има както досега. Пъпеши - трябва да сея навреме, да сменя сорта, но се разписаха. Дините си останаха като играчки, отново забравих да ги откъсна за идеята. Дано не измръзнат тази нощ. 

 

 

 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...