Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Селска чест

  • публикации
    47
  • коментари
    25
  • преглеждания
    18758

2017.09

Боби Димитров

1143 прегледа

02-03.09

Бяхме на море. Градината беше на самотек, без поливка в последните 8 дни. През следващата седмица, на 6-7.09, комшиите пуснаха капката за една вечер.

09-10.09

Втория уикенд беше посветен на почерпката за ЧРД на Катето, 2 години. Съответно не остана време за сериозна работа в градината - правихме маси, въртяхме скари, посрещахме гости на поляната.

Все пак успяхме да наберем две касетки консервни домати (и в последствие да почнем да ги изпаряваме поетапно), една касетка салатни, чушки, краставици, тиквички за скарата, още 2-3 кг моркови, зелен боб за една манджа.

Брахме и много от смилянския боб. До момента след изчушкване и чистене на кофти зърната, имаме 2 кг боб - на пролет посадихме точно 20 зърна, от които няколко не поникнаха. А по почти падналата на земята бобена джунгла има още доста зелени шушулки, които се надявам да узреят в идните 2 хубави седмици.

Сложих в земята 4 корена резене (диво, а не капризното главесто), извадено от двора в Каблешково - дано се хване.

Установихме, че някое животно, може би полевка или таралеж, е хванало цаката на царевицата. Прегризва стъблото долу при основата и като падне на земята - яде кочаните. Така цялата черна царевица и повечето от другата стана на фураж :) Надяваме се поне пукливата да ни оставят!

Иначе земята е много суха - където не минава капката е притеснително нацепено. Може би ще се наложи поливане с маркуч следващата седмица.

16-17.09

Тази седмица поливахме малко фиданките - по 5 мин. на гнездо, както и малко по оградите с пръскачка, където са аспержи, разсадите касис и малини, а и мента, ревен, камчатки, лофант и тн.

Обрахме пак доста домати, една касетка микс от черита, салатни и консервни. И от трите вида ще има поне за още 1 седмица бране, особено предвид необичайно слънчевото и горещо за месеца време. Две поредни съботи температурата е над 30 градуса на сянка. Сушата продължава и като гледам до края на месеца ще е все така.

Имаше още малко чушки, кило и нещо, отново пекохме на жар, някоя краставичка и тиквичка. Краставиците задължително ще правим отново по този метод, с три реколти през месец и нещо - май, юни средата и август. Почнахме да вадим и големи цвекла за салата, сок и мариноване.

Извадихме от едната леха изостаналите моркови, уж не бяха много, а се събраха над 2 кг. Това беше интересен експеримент. На пролет завихме частично една леха с найлон, като вътре наръсихме манголд, марули, репички, праз и сума други неща, които не изникнаха. По ръба на найона, там където се опира в земята, наръсихме моркови от наше семе. Оказва се, че там явно е благодатно място от гледна точка на влага, защото тези моркови бяха първото добре развило се нещо в тунелчето, докато всичко друго умираше или не покълваше. Почнахме да ги прореждаме с ядене на ниво бейби, но после тръгнаха и другите от "официалната" морковена леха и тия ги забравихме. Добре е човек да си  намери нещо забравено.

Зеленият боб приключи, оставили сме още малко за семе, ще имаме бая. Продължаваме със събирането на всякакви семена, всъщност.

23-24.09

Тази седмица прекарахме само няколко часа в градината - вече се мръква рано, а отидохме чак по обяд. Продължаваме да вадим моркови, 3.5 кг този път. Тиквичките най-вероятно са умряли, нямат цвят и завръз. Намерихме 2-3 малки недорасли и недоузряли тикви (от тия сивите), с размер на малък пъпеш, но се бяха откъснали от дръжките. Обрахме вероятно последните домати. Има останали общо 15тина домата (плода), които са чисто зелени и няколко шепи консервни, които също надали ще узреят. Дори почнах да махам колци и да режа растенията, които нямат повече плод. Обрахме и последните чушки, останаха само тук-там по някоя люта или недъгава камбичка.

От тук насетне в градината остават малко неща. Праз, който е с дебелина на палец в момента. Цвекло към 30 глави. Бейби морковите от третата реколта. Боб, който чакаме да узрее (а дано). Стъбленото броколи, което така и не направи глави, втора година поред. Краставици 2-3 корена от третата реколта. 3-4 зелки. Няколко тикви, които обаче са супер зелени все още.

Очаква ни поетапно разваляне на 20 лехи, дебело мулчиране със слама и много местене на малини, ягоди и какво ли още не!

На снимките. Трите зелки, които решиха да се завият все пак. Царевицата, която е поетапно унищожавана от гризачи или таралежи чрез изгризване на основата на стъблото и след полягане - атака на кочана. Последни няколко домата и обраните чушки - поне тагетесът е жизнен!

37242179281_acb96dfae6_h_d.jpg37242171701_9314bd7ba5_h_d.jpg37242175891_127f720b7d_h_d.jpg



0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване