Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Селска чест

  • публикации
    47
  • коментари
    25
  • преглеждания
    18756

2017.10

Боби Димитров

1786 прегледа

Този месец няма да е по седмици, защото почти приключи докато намеря време да пиша.

В общи линии прибираме последните реколти и почваме поетапно да разваляме, чистим и зазимяваме лехите. Това се състои в:

  • Изскубваме каквото можем от културите, а каквото не излиза само го отрязваме до дъно - корените са храна за червея, а и разрохкват добре до пролетта като гният.
  • С вила за копане "отваряме" почвата - боц, настъп, разклащ, извад, изтръс. Не се обръща и не се случва голямо разбъркване на почвата, но позволява да се изтеглят "въжетата" - коренищата троскот и поветица.
  • Оскубваме всички растения, които не желаем в лехата за догодина - основно бодливи и трънливи, неща като глухарче си седят, просто ги режем до дъно и насипваме листата връз лехата.
  • Насипваме всичко рехаво с дебел слой слама, 1 бала на 1 леха 4 х 1 метра.

Ако сме подробни, една леха отнема 30-45 минути на двама души. Ако бързаме, става и за 15 минути.

На 15.10 обрахме всички останали зелени домати. Общо под 15 кг, от които 1/2 консервни, 1/4 черита (ша ги пробваме на туршия). Към този момент всички краставици са умрели, както и всички тикви и тиквички, с изключение на една, която няма листа, но има 2 завръза! Явно е имало лека слана, защото и босилекът е почернял. Чушките не са умрели, но нямат и плод, само цъфтят обилно. Основно ни остава цвекло, праз и 2-3 малки зелки. Очакваме и още малко от боба да узрее и изсъхне, дано успее.

В една от развалените лехи, която оправихме по-подробно, сложихме 4 от 6 реда чесън. Другите 2 реда ще са следващата седмица със сортове от Градина Жела. Влизат около 60 скилидки на редче, което ще рече ~360 в цялата леха. Другото лято ще видим колко глави реално ще изкараме, като сме се зарекли да не го пипаме за зелен, както направихме тая година с уж оставения за глави...

В същата леха насипах и една шепа бубили (прото-скилидки, които се раждат на цветоностното стъбло на стрелкуващия чесън). Целта е догодина да се развият в единички (rounds), които по-догодина да станат на чесън. Ако се завърти този цикъл добре, реално след 3 години няма да има нужда да оставяме скилидки за посев, а ще садим само единички.

Посадих и бебетата аспержи, които лятото огледах от собствено семе. В общи линии запълних дупките, където бяха умрели ланските бебета. За щастие събрах и 20тина нови семки, та ще има и за догодина. Предстои ми да извадя от "изгубените" аспержи - първите, които сложихме в новата градина, но багера ги засипа с пръст и едва тая година избиха!

Ето и няколко снимки. Реколта в началото на месеца (идеално време за бъзак). Чушките и патладжаните цъфтят яко, нищо, че в планините падна сняг. Дори имаме саморасъл грах, там, дето бях оставил за семе - при това цъфнал!!!

37727647441_75e7bd2137_o_d.jpg23874906558_9af3233342_h.jpg37695783842_578618159e_h.jpg37057641833_41533ed101_h.jpg37057636403_ce6f7f3aee_h.jpg

Преместихме ягодите от пръснато положение в една обща леха. За да я допълним, ще вземем още корени от Мърводол. Продължаваме да разваляме и мулчираме лехи. Прибрахме тиквите, защото се очаква около 0 градуса нощни темп. Нито една не е узряла добре. То е ясно де, юни е късно за тия неща, но пусти охлюв ненаяден!

Извадих две резници касис да видя как са се вкоренили, добре изглеждат - на тази се вижда долу ляво срезът, както и три бели подпочвени пъпки на бъдещи стъбла. А и гъбите тръгнаха, Катето надуши сърнелите, щом имаме трета "реколта" печурки в градината...

37874204421_5f341e7bdf_o_d.jpg37931452132_157d86c0d6_z_d.jpg

  • Харесвам 3


3 Коментара


Recommended Comments

Бобо, това розово-лилавото цвете долу в ляво на снимката с общия план какво е?.. и ние го имаме на Лясково и пчелите направо се побъркват като разцъфне.. а забелязах, че и доста време стои нацъфтяло..

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Не зная точното име, вид астра? Виж и тук:

И при нас го кльопат пчелите много, но основната причина е, че по това време няма кой знае каква паша. Виж, лофантът какво го правят - е тва е яко вече, щото е през лятото, когато има много паша и пак там е рояка!

  • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване