Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Записки (:

  • публикации
    14
  • коментари
    46
  • преглеждания
    122266

Ноември'17

alys

1006 прегледа

8.11

С днешна дата почти всичко е обрано. Останаха зелките. Само една бяла и една червена са се завили. Другите го раздават на листа. Празът ми се е получил много добре, пащърнакът също. Алабашите са средни до дребни, но пък са вкусни. Моркови има доволно. Цвеклото е нищожно малко. Трябва да го садя в градината "при фурната", защото там е песъкливо за разлика от голямата градина, в която беше цвеклото. След яката слана преди няколко дни има оцелели домати и чушки в оранжерията (листата са попарени, но плодовете не са измръзнали), дори стръковете пипер са издържали минус 3,3. Външните бяха измръзнали тотално, но пък бях обрала на мах. Имаше съвсем малко незамръзнали домати и чушки, но ММ ги забравил някъде-си и овцете са му помогнали с усвояване на реколтата (да си похваля половинката - обра праза, изскуба всичко без краставиците и фасула, които са на мрежа, но все ще отделя време да я изчистя и сваля от градината). :) Предстои ми да подредя всичко обрано в мазето. Пащърнака, морковите, главичките цвекло и целината (имам 3 глави с листа) ще ги засипя със сух пясък. Праза ще го изчистя, ще подрежа корените и листата и ще подредя в кофи, големи тенджери и подобни съдове с леко влажен пясък. Започнах днес, но остана и за утре.Тази година нямаше мана по доматите, нямаше и ръжда по праза. Дано все така да бъде. 

26.11

Обрахме зелето, прибрала съм хризантемите. Времето трайно се разваля - студ и сняг се очаква.8 Коментара


Recommended Comments

"там е песъкливо за разлика от голямата градина, в която беше цвеклотo" - При нас цвеклото вирее идеално в смолницата, даже му харесва повече в по-неразработената леха, защото е сянка, влага и като е по-сбита надолу почвата, съхне по-бавно. При теб това може би няма да е проблем с това поливане всеки ден (:astonished:), но за мен песъчлива почва = липсваща влага. Така или иначе 50% от обема на цвеклото е над почвата, а останалите 50% са в горните 5 см.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Не знам какъв му е проблемът, но втора година в смолницата не става, а в песъкливата става. (дори някъде е било с по-малко поливки  миналата година). 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Не направи глави, а и листата са дребни. Има няколко прилични с размер 3-4 см в диаметър. Има и няколко кръгли, но по-дребни. Останалите са 5-8 мм дебели корени. 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Допускам, че това може да е от семето. При нас, от едно пакетче семе, част от разсада в една и съща леха и условия просто не направи глави, затова го изскубахме и насадихме нов месец по-късно. Първата и втората порция разсад, които направиха глави, си станаха уважително големи, като юмрук.

Споделете коментара


Адрес на коментара

А на коя фирма е семето (или е събирано) и какъв сорт е? Бях купила 3 различни пакетчета и си викам това ако поникне..., но нещо им се случи и почти нищо не поникна. После купих друго, правих разсад и дали стана късно и жегите му попречиха? Искам да се докопам :) до някой добивен сорт. Срамота, едно цвекло не мога да произведа! 

Споделете коментара


Адрес на коментара

аз насях (не съм правил разсад) едно редче цвекло в глинеста почва и общо взето си стана - но трябвае да се разреди сериозно през поне 25-30 сантиметра - където бях пропуснал rи оставил по-гъсто станаха тънки коренчета

Споделете коментара


Адрес на коментара

Там, където ми се е получавало, са били и през 5-10 см. Трябва да опитам на двете места с препоръчано семе.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...