Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Записки (:

 • публикации
  14
 • коментари
  46
 • преглеждания
  123061

2018

alys

2954 прегледа

Дати на предзимно засяване в оранжерията: спанак - 2 октомври, моркови - 25 октомври, марули - 15 ноември, лук и чесън - 11 ноември.

31.12 Поникнали са повечето семена. Някои лабрадори кръстосаха, а едно е поникнало с голямо закъснение. От чушките има три поникнали. Температурата в инкубатора е около 20 градуса. Малко жълтеят котиледоните на тези, които преполях, а останалите са малко по-светли от обичайното. Ще търся решение на проблема през 2019 г.

13.12 Корнишончето расте, имам два поникнали лабрадора, но не са от рътените, а от тези, които посях директно. Рътените ги няма още (от 6.12). Изнесох 10+ кофи тор в основната градина, също и асмата наторих. При хубаво време ще продължа в този дух. 

10.12 Едно от рътените семена за пипер покълна за 3 денонощия, а корнишончето - за 2.

8.12 Плавно нощните Т стигнаха до 3 градуса и изведнъж отново -10. Сега пак леко се покачват. Днес набрах спанак. Най-вероятно ще направя сладкиш с него. В края на ноември започнах да рътя семена, за да мога да изпробвам светодиодните лампи. От два дни заложих нови семена, защото с първите нещо не беше както трябва. Сега се старая Т да е около 25 градуса. Покълна едно корнишонче и го засях в кофичка. Да видим кога ще поникне. Останалите са домати Лабрадор и сладък пипер. Има и засети директно, но резултатът се очаква около 11 декември. Откъснах зелките от градината, останаха съвсем дребни. 

1.12 Две нощи с температури минус 12 и минус 10, а има поникнали марули. През деня, като напече слънцето в оранжерията, е 20 градуса. Започнах полека-лека да пренасям тор от кошарата, също и остатъчното сено - всичко в оранжерията. Но това е тази тор, която може да се събере с гребло/лопата, а не тази, която трябва да копаем, за да изнесем. Тор в речниците е м.р., а в разговорния език, като става дума за тор от животни, в повечето случаи се използва в ж.р., та все се чудя кое е правилно.

20.11 Дъжд, сняг, студ, но идват по-топли дни. Имам малко зелки Балкан и бял алабаш в градината. Оставих част от водния лук, който не е направил глави. Учудващо една зелка почти до последно беше само на листа, но като започна по-хладното време, зави и тя глава. Доволна съм от този сорт. Имам изваден воден лук, който е със зелени пера (50 на 50 със изсъхнали). Някои направиха главички, другите - не, но все е нещо. 

15.11 След като видях как хубаво е поникнало и дори пораснало едно марулче в оранжерията, реших, че трябва да ръсна семена за марули, пък те каквото искат, това да правят. Е, полях ги. Някоя от котките не я мързи да влиза през прозореца на оранжерията и е разбутала две-три лукчета. :) Не знам какво търсят там. Обрах праза и три зелки. Доволна съм и от двете. Праза изчистих, остана само да му сипя пясък, ама на тоя студ..., пък и е тъмно, та ще почака. Зелето сложих в бидонче, да видим дали ще е добре на 1 л вода 35 г сол. Няма угодия с тая сол за киселото зеле. Все се чудя между 25 и 40 г. Мислех, че съм записала - извадих цвеклото и морковите преди три-четири дни, но още не съм изчистила листата, после и тях ще ги засипя със сух пясък. Не е чак толкова лоша реколтата от морковите. Имах опасения, че нищо не е станало, но тъй като поникнаха много нарядко, поне са станали дебелички. :) Вадих няколко преди месец или повече, но явно съм улучила дребни и съвсем се бях отчаяла. За цвеклото вече писах, че съм доволна. Има няколко алабашчета. Нещо доста мижаво се представиха, но хапнахме и има още някое и друго.

11.11 Докопах градината при картофите, засадих малко стар лук и чесън в оранжерията, обрах доматите и чушките, които видимо бяха пораснали от предишното бране (слана), изскубах всичко. Разбира се, остава всичко, сято през октомври и ноември, както и  магданозът. Впрочем магданозът изглежда перфектно, за разлика от лятото. Мисля, че поникват морковите, които засях преди 17 дни. Преди ден-два имаше зелени тънички листенца, които се показват над почвата. Тази сутрин и миналата имаше слана. Очаква се застудване. Рязах касис, има още. Резнах тук-там малините. Време е да разбера кои кога и колко да ги режа, но и така рязани на око, пак плододават. 

6.11 Насадих кестените в градината при фурната. Ако поникнат, ще им мислим място. Сушата продължава.

30.10 Имам да засадя резници от рози (пред входа на един блок в София имаше повалена роза, от която си отрязах). От букета с хризантеми при майка една е пуснала дълги корени, ще я засадя, но в кофичка, ще я скъся значително. От същия букет взех резници от едни дребни копчесто-топчести жълтурки, които в градината не ги виждам, напълно възможно е да е било едно коренче и докато не беше цъфнало не се знаеше кой кой е. Та ще ги мъча тези резници да се прихванат вътре под парник. Ще се опитам да си довърша саденето с чесъна и мисля леко да полея с лейка лехата. ... Остана малко чесън от приготвените 500 г, ще насадя в малката градина, когато мога. Направих парник от отрязана прозрачна туба от 11 л минерална вода - вътре почва плюс перлит и малко перлит отгоре, понамокрих, бучнах резниците от хризантеми, включително онзи с корени и затворих с горната част на тубата. Намерих една непреместена роза, преместих и я захлупих като резниците от рози, защото едва крета, но пък има коренчета. Та с две думи, наиграх се. :) Ааа, между розите наръсих доволно с чесновите бубили, да има.

28.10 Преместих розите, че бяха уж на шарена сянка, но явно им е тъмно. После подгових лучената леха и садих луците. Не успях докрай да свърша работата, но времето е пред мене.

27.10 Приготвих се да садя чесън, дребните чесънчета, шалот, арпаджик, балучка, египетски лук, но после взех решение първо да прекопая цялата градина при картофите и после да си харесам място за лучената леха. Твърдо е, но голяма част е разрохкана малко при ваденето на картофите. Дано и утре е хубаво времето.

25.10 Засях малко моркови от нови семена (чийто срок на годност е до януари 2019, та ще видим дали са по-добри).

21.10 Обрах последните чушки от малката градина и от оранжерията (също и доматите). Най-после изскубах изсъхналата царевица (колкото и да е малко). Нещо не ми се работи в градината в това никакво време - хем студено, хем мрачно, уж да вали, пък само се кани. Дано новите семена за моркови са сполучливи. От тези, които сях преди двайсетина дни, почти нищо не е поникнало, а би трябвало, грижих се за влагата. Сега се чудя дали да ръсна от новите семена...

16.10 Извадих картофите и подрязах праза (за последно). Обрахме дюлите и малко от останалите курши.

10.10 Има поникнал спанак :) в оранжерията. 

2 октомври Разчистих една четвърт от оранжерията и засях два двойни реда моркови и другото спанак. Нещо хич не се справям с морковите тази година и искам да проверя дали семената са стари или нещо не правя както трябва. Искам само да поникнат. Няма да имат време за друго, но и не пречи да си растат, ако искат. :) След ниските температури и слани всичко високо в оранжерията покрай стените сдаде. Във вътрешността оцеляха перфектно. Значи правилно си слагам разсадите в средата на земята и дори незавити, няма проблем. Навън единият кат агривело, така както го бях сложила, не свърши никаква работа. В едната градина има мааалко полузапазен пипер, но явно трябва или да е двойно, или да се слага до земята, както ме светнаха в другия форум и по-големи площи. Мисля, че няма да се занимавам с подобни дейности за 1 кило пипер, примерно. А, в оранжерията доматите (самите плодове) не бяха измръзнали, но ги обрах (страх лозе пази). Оставила съм да висят по-дребни. Може и да пораснат. :) Навън поразчистих коловете и доматите в малката градина, също махнах тиквичките. Полека-лека трябва да се чистят градините. Вадих картофи - нещо ги яде, приличат ми на малки голи охлюви. Дано не си сменя мнението, но догодина, живи и здрави, няма смисъл от садене на картофи. Само си правим фитнес. 

25 септември В очакване на температури под нулата през нощта, набързо затворихме оранжерията (врати, прозорци), обрах тиквите, останалия по-дребен пипер (по-едрите ги обрах преди два дни), завих с агривело няколко реда пипер за проба. Имам оставена една краставица за семена, завих и нея (цялото растение), но и да не оцелее, ще е опит поне. Гроздето също обрах преди два дни, успя да узрее. Пъпешите, които оставих да зреят вкъщи, пожълтяха малко. Живи и здрави, по-отрано разсад за Десертен N5. Извадих картофи за готвене, слаба работа. Карамфилите, които са живи от миналата година, са бели, едно е цъфнало. Розите трябва да местя, не виждат слънце и не цъфтят, почти. 

Двете най-големи тикви са 13 и 8 кг. По-тежката е сива, другата е жълта, релефна. :) 

14 септември Обрах почти всички пъпеши. Ще ги оставя вкъщи, интересно дали ще пожълтеят. Дръжките им са изсъхнали. Доматите започнаха да дават фира и обрах почти всички, които успяха да наедреят след юлската мана (отново условия за мана и петна по доматите) - в градината. Преди два-три дни брах, за кой ли път, зелен фасул от последния засят (в края на юли 20-25). 

8 септември Обрах царевицата и сложих да се свари половината, другата - в хладилника. Не е много, но няма нужда да е наведнъж. Оставих един кочан за семена, покрих с мрежичка за грозде, ще видим дали пилците ще нападнат. Садих малко, като в едната градина беше  директната от Теди, а в другата хибридна. Пъпешите трябва да ги бера жълти. Опитах един зелен отвън, ама не беше вкусен изобщо. Видински коравци май ще отпадне от по-нататъшно отглеждане. Десертният е вкусен. Още има от малините Люлин. Тиквички - също. Обрах фасула за семена (ниския, а увивния ще го изчакам още). Още не е узрял фасулът от Боби, но вече работи в тази посока. Зелен фасул имаше като за световно. Не виждам да съм си записала - жълтите хризантеми от Стрелиция цъфнаха около средата на август и продължават. Ниски са, харесват ми. С късните моркови - едно нищо. Или семената, или периодът са несполучливи. Цвеклото е супер тази година - и листата, и главите.

24 август Вчера опитах първото пъпешче от Десертен N5. Много малко, но много ароматно, сочно и сладко. Четох, че трябва пъпешът да мирише и дръжката да изсъхне. Този миришеше, а дръжката беше позасъхнала, като я пипнах леко, пъпешът се откъсна. Тиквичките (дългите) дават много добре, има някой и друг зелен домат в градините. Доматите от колтуци в оранжерията връзват, цъфтят. Дори има един леко розовеещ. Краставици има, но май трябва да садя повече в градината. Миналата година бяха 3 реда и захранихме половин село с краставици. Тази година позакъснях със засаждането, 2 реда са и едвам стигат да сложа някой буркан за зимата. Нощните температури се движат около 11 градуса (+ - 1 градус), дневните в оранжерията са около 34-36 (със засенчваща мрежа и отворени две врати и два прозореца. Пак се опитва да има листна плесен по доматите, та късам тези листа.  Поливаме 4 часа с капковото веднъж седмично и мисля, че така е по-добре. Малините Люлин връзват втори път, хубави са, едри и вкусни. Бобът за зелен от Теди почти е узрял. Брах няколко пъти от тези, които не бях оставила за семена. Връзва и последната реколта зелен фасул (този, който засях последен), но още няма за бране.

8 август На 5 август полях отново от копривената чорба всички домати в оранжерията. След това ги напръсках - 1 л вода, 3 г калиев хлорид и 4 капки йод. В градината всички домати са с мана, само връхчетата и тук-там няой корен повече са здрави. Оставям всичко така, няма да ги пипам да видя какво ще стане. Откъснах два домата с петънца, но почти узрели. След многото проби със сортовете, установих, че най-вкусен за мене си остава Розов блян и евентуално Розова магия, но тя е само като подгласник. Брах общо три пъти вече зелен фасул, като вчера брах малко и от увивния. Този от Теди е много добър, няма лико, връзва добре, вкусен е. Оставих няколко гнезда за семена. Царевицата цъфти :). Има завръзи пъпеши колкото малък юмрук, надявам се да пораснат. Тиквите са с огромни листа, връзват полека, иначе превземат яко градината. Картофите са маносани наполовина, по-точно тези, които бяха по-високи, сорт Сорая, онези нисичките, сорт Драгоманска :) засега държат фронта, но и не пораснаха, дано родят нещо. В оранжерията доматите от колтуци са пораснали, някои правят опити да връзват, някои са дребнички, но не съм колтучила от страх да не се разнасят болестите. 

28 юли Полях по около 500 мл от разредената копривена чорба, на която преди ден-два добавих 2 кубчета мая и около 300 г пепел. Бидончето е около 60 л (не е сигурно, карам по спомени). Има още, ще продължа в градините. Сипах на всеки корен от новите домати (от колтуците) и после смесих разредена копривена чорба с оборски тор и полях всичко останало в оранжерията. За трети път орязах праза, но само новите пера, не успях другите, ще го направя при първа възможност. Има много хубави цвеклови листа, явно влажното време му влияе много добре. Тотално се обърках с болестите по доматите. Вече не знам какво точно ги е нападнало, но може би в градината при фурната е само картофена мана - тъмни петна по листа, стъбла и плодове. Другите при лозето и в голямата градина имат разни жълти петна, ама дали са алтернария или друго, не се знае. Пръсках със суроватка, вода и йод, после тези с маната напръсках с неразредена суроватка. Минавам от време на време и махам заразените листа. Има две гъби от тези на Ру. Ще ги оставя да видя дали ще ги изядат охлювите и как ще продължи развитието им, ако оцелеят. Картофите леко започват да се маносват. Всеки ден минавам набързо да видя дали има бръмбари. Днес нямаше, предните дни намирах малко от новоизлюпените, по-рядко от старите. Пъпешите - първи завързаха по някое и друго плодче Десертен N5, сега гледам, че връзват Видинските коравци, а узбекският има едно цветче, много тегаво върви, т.е. като препарирано, студено му е тук, ама да живеят глупостите! Тиквичките връзват - Изобилна и дългите. Малините свършиха. Дребните ягодки си връзват. Последната партида зелен фасул още расте, на мястото на лука и чесъна е. Няколко пъти по 2-3 гъби набрах от тези на Ру. Като че ли са по-вкусни малко по-големички. Поливам ги по малко всеки ден или през ден, защото често превалява. Две-три джанки имат плодове, та хапваме. Лятната стара круша също има. Дори висят няколко ябълки. Днес опитах малко - не са узрели, но стават за ядене. Със сигурност пропускам още много неща. Водният лук върви добре поне на зелено. А, невероятно, но извадих глави кромид лук. Някои са прилични дори. Има такива, които са по две главички и ще ги оставя за зелено. Запазих и копията на чесъна, за да засея малките чесънчета. От онези на Абарис мисля, че станаха едноскилидкови, но се изгубиха и сега като разкопавам по една или друга причина, намирам по някоя. Това много ме ентусиазира да опитам сеенето на малките скилидки. 

27 юли Набрах една кофа (18-20 л) зелен фасул. Голяма част е от този на Теди, но има и някакъв друг. Оставих няколко гнезда за семена от този на Теди. Смилянският боб и един друг, който цъфти в бяло, още не са завързали. Тези семена са от Боби, гледам че са високи. Което растение успя да достигне, се вие около две арматури.

24 юли Засях малко моркови Тушон. 

20 юли Набрах малко малини и от дребните ягоди. Вече ми поомръзна да бера малини, добре имаше. Тиквичките също засега добре плододават. Още не е узрял плодът (вече по-голям от топче за пинг-понг) на присаденото сливово клонче. Пиперът леко се опитва да цъфти. Има два месеца, дано стане, както и доматите. Мисля, че алабашът е с по-топло зелен цвят, а зелето е по-студен нюанс. 

19 юли Обрах аронията, липсваха малко зрънца - по това се ориентирах, че е време.

18 юли Картофена мана в градината при фурната. Обрах повечето домати (реално засегнатите плодове са малко, около 1-2 кг), обезлистих до здраво. Време - ситен дъжд, облачно. Мин. нощна е била 15 градуса.  В снимки - м. юли е останалото.

Напръсках с метлата, че стана тъмно и нямаше да успея с пулверизатора - 1 л вода, 2 г сода бикарбонат, 2 г син камък, 2 к. йод, 40 мл кисело мляко. Направих доза от 3 л вода, като част от киселото мляко замених с прясно. Напръсках и в голямата градина доматите и краставиците пак с метлата. Там няма минаване, особено на тъмно, та колкото и където достигнах. На следващия ден пак на свечеряване обрах листата на краставиците (кубинска мана вероятно - бели петна колкото грахово зрънце). Всички заразени доматени и краставични листа изхвърлихме на далечния боклук (има контейнер като софийските на 5 мин. път). Два дни след това е слънчево. 

27 май Онзи ден откъснах една разпукната зелка от оранжерията. Извод - точно 3 месеца от семка до готовност за ранното Дитмарско зеле. Навън нещо се опитват..., ама не съм сигурна какво ще направят. Засях навън под отворена туба зеле и алабаш преди два дни. Подсях още моркови, защото поникналите са много малко. Ще купя още семена и ще правя още опити. През април, когато беше много сухо, преместих къпините без бодли в по-поливаната градина при малините. Мисля, че дори не разбраха, че са местени. (Няма общо с градините, но да си запиша, че дадох противопаразитни таблетки на кучета и котки на 25 май и постригахме овцете до тази дата, дори овена и още една са остригани изцяло.) Две-три корнишонки вече откъснахме от Рестина. Алтай като че ли вървеше по-добре, а три корена Рестина жълтееха до морковите, но следващия засаден Рестина се представи първи. Та и да бързам, растенията си искат съответните условия. Някои краставици вече стигнаха тавана на оранжерията, но още не сме късали от тях, няма готови.

23 май Засях царевица, тикви и боб за зелен при картофите, засадих пожълтелите (имаше и почти изгнили) разсади за пъпеши и тиквички. Много ми дойде като работа всичко тази пролет и ги оставих - което оцелее, това. Сигурно съм преполяла, но все изглеждаха сухи в кофичките. Ама все нещо би трябвало да стане. Засях под прозрачна туба от минерална вода няколко семена пъпеши за експеримента. 

21 май Невероятно, но градините са прекопани. Добре, че валя дъжд, иначе ни беше спукана работата. Бях започнала да пускам капковото да намокри малко, за да може да се копае, но с дъжда си е по-добре. Насадихме картофите. Ще им пуснем вода, за да могат да поникнат по-бързо. Насадих цели 25 кг. Доста нагъсто са, но знам ли дали ще поникнат всички. Разсадите в оранжерията вече почти не личат, че са такива. Явно са се вкоренили в земята и не им пука особено, че няма място. Пиперът е ужасно нагъсто като разсад. В зависимост от това дали ще ми стигне, ще си направя сметката за следващата година дали да сея по-нормално. Иначе онзи в оранжерията е станал с едни огромни листа, а като разсад беше на ръба дали ще оцелее. Охлювите май много ми помагат под асмата да няма зеле, а само домати. 

1 май Засадих 5 домата под асмата между зелките.

30 април Само за 3-5 дни поникнаха босилекът, Космос, цвеклата, тагетесът и невенът. Астри и ехинацеи още няма. Тигерела също е завързал (домат - м.р. :)), Бонония аха ще отвори цвят. Изненадата е домат Розово с картофени листа от Христов (от Стърчиопашка, хобикафе) - засят като втора серия (22-23 дни по-късно от Лабрадор, Тигерела и Бонония), а се е приготвил хубаво да цъфне. Дано е поне малко вкусен и добивен. Тръгнали са един сливов калем, няколко ябълкови и един крушов. Рано е да се радвам. Особено след като гъсениците изядоха почти всички листа на миналогодишните калеми. Но поне за спорта продължавам да се уча да присаждам. Корнишонките Алтай са най-бързи засега. Учудващо растат нагоре самички без опора и едно-две растения цъфтят и има надежда за краставички. Извадих земната ябълка, която вече е поникнала. Оставих съвсем малко или по-точно, останало е със сигурност. Прекопах градината при фурната без новата част, която е с една висока трева... Едно дръвче (круша), което считахме за изсъхнало още преди засаждане, дава леки признаци на живот. Разсадените хризантеми се чувстват добре. Прихванали са се марулчетата, които пресадих от оранжерията. Насадих още 5 зелки под асмата. Другите зелки, които са засадени имат вид на прихванали се. Само малко дъжд няма да е лошо, но засега само топлина и суша.

25 април Пикираните на 16 април домати занесох в оранжерията. Вече се съвзеха от рязането на корените. Отрязах долните листа на засаденото зеле. Беше ми жал да го направя веднага, но няма смисъл от тях. Капковото в морковите и зелето е пуснато. Засях в разсадни табли цвекло, листно цвекло, босилек, тагетес, космос, ехинацея, невен, астри. Лабрадор има един завързал домат. Тигерела цъфти, Бонония се е приготвила и тя, много мощно стъбло и листа има. Новите дръвчета все още са увити с агривело (а трябва да ги заградим). Напръсках някои дървета с вода, мляко и йод. Това е опит да изгоня гъсениците. На 23-ти преместих големите разсади домати в кофички от кисело мляко, че им беше тясно в малките гнезда. Подарих част от тези разсади, част от останалите ми се иска да засадя, но времето не стига за нищо. Занесох всички разсади в оранжерията, само тези, които още не са поникнали, са вкъщи. 

22 април Зелето е легнало полуживо, напръсках с вода и полях, дано се съвземе. Много топъл април, но нощите понякога са студени - Т около 2-3 градуса. В оранжерита е било 40 (отворени прозорец и една врата, а при две отворени врати става до 36). 

21 април Засях моркови и засадих зеле в малката градина. Само един калем (ябълка) е тръгнал, другите... не се знае. Морковите - доста едри бучици почва се получиха, не знам дали ще поникнат. Ако до 20 май няма нищо, значи ще има повторение. Засадих домати и краставици в оранжерията. Лабрадорите и Тигерелата имат цветни бутони, някои Лабрадори цъфтят. Бононията е малко по-назад с цъфтежа. 

18 април Пикирах и останалите домати. Трябва да са вкоренени, за да отидат в оранжерията, че е много топло и първите се свариха, та ги върнах обратно вкъщи. Тези, които не са с рязани корени, много бързо започнаха да се издължават и вероятно ще трябва да нося всичко в оранжерията (изводите са от 22 април). Насадих и останалите три дръвчета, но не са заградени и ги увих с агривело с опция да влиза въздух. Ще видим дали ще оцелеят, докато ги заградим.

16-17 април Пикирах доматите за градината (има още, но са резерв и ще пикирам сигурно след два дни), пикирах тиквичките и пъпешите по два корена в кофичка, насадих три дръвчета, като едното криво-ляво го заградих, че бях без помощник. Насадих един вид хризантеми, останалите полях (в кофички и тенджерки са в градината и чакат разсаждане). Цъфнали са лалетата - две жълти, две оранжеви, едно червено и моите миналогодишни с 1 попълнение. Репичките навън поникнаха, дребният чесън също. Преместих таблите с лук от семена (включително Шалот) в градината. Като пораснат корените, да минават в почвата и ще стоят така, докато ги насадя. Всичко пикирано ще занеса в оранжерията. Топлото време накара всичко да расте като лудо, сега застудя. Доматите ги рязах и тогава пикирах. Дано пуснат корени безпроблемно.

10 април Поникнаха някои Крокодилки, тиквички Изобилна и един пъпеш Узбек (по-кратко и лесно), никне (изправените са 50%), доматите близо до прозореца не бяха поникнали (явно ги напича повече и изсъхва), та се наложи да обърна таблата и пръскам с пулверизатор с вода за поддържане на влагата. Започнаха да се показват лук Шалот и водният лук. Бодливият лимон вече е в оранжерията. Видях, че е пуснал коренчета, по-дълги от едната кутийка от маргарин. 

8 април Орязах лозичките  в експерименталната градина, бях ги забравила сред малините. Вчера засях репички навън (малко ги смесих с дребните чесънчета, без да искам). Къпините без бодли от Теди имат разлистващи се пъпки. Някои лаленца от Ру ще цъфтят. 

6 април От вчера започнаха да поникват доматите за градината. Избрах 25 сорта, като някои се повтарят с тези в ор. Вчера присаждах калеми от круши на круши, ябълка и дюля. Не всички калеми бяха подходящи, така че не очаквам всичко да се хване, но ще видим след два месеца. Орязах най-после асмата. Изнесох вкореняващите се малки хризантеми в кофички навън, както и всички останали в съдове. Направих им шатричка от агривело, да не би да пече слънце, ама днес почти цял ден вали. В набраните марули намерих два плужека, сигурно те или техните събрята са гризнали два разсада краставици. Без Коломбо и Вениш... явно не става или е рисковано. Днес засях семената за лук Шалот и водния лук в табли и ги сложих на рафт на топло докато поникнат. Засях в кофички, в чупещи се гнезда от разсадни табли краставици Тести Грийн, Крокодилка, пъпеши Узбекски, Десертен 5 и Видинки коравци, също тиквички Изобилна, Черни, кръгли и дълги. Някои семена са по-стари, но каквото и да поникне, все ще е тиквичка. Бебе дряновете от Варелски са с много листенца, много живички изглеждат! Лаленца и нарциси са с цвутни бутони, лилавият зюмбюл е цъфнал. Забелязах, че игликите са с пораснали дръжки. Някои чесънчета от Абарис са поникнали, но след дъжда се надявам да е по-масово. Имам неизваден лук и чесън в ягодите, нека расте, вечният и сибирският лук са доста големи. Вече започват да цъфтят дръвчетата. Оставените зелки и алабаш ще цъфтят, но едва ли ще събирам семена, защото са дребни и никакви, иначе нямаше да останат в градината. Бях сложила семена от Трапезица (домат) да рътя, за да проверя дали е съхранил кълняемост (с изтекъл срок на годност) и някои покълнаха, та ги метнах в една кофичка, нека растат. 

31 март Дадох всичко от себе си да засея доматите и пипера за градината (докато поникнат, ще са вкъщи). Занесох разсадите в оранжерията (те и без това са за там). Започнах да засаждам пипера в оранжерията, но ми остана разсад. Не е голям, но съм сигурна, че в земята ще е в пъти по-добре. Ашладисвах ябълки с калемите от Лозан. Има две диви ябълки, недалече от нас. Едната е малка, а другата си е голямо дърво. Освен тях, ашладисвах и една ябълка, която не харесвам, но тя е развито дърво и ефектът няма да е голям. Друг път няма да взимам толкова много калеми :). Като се нарежат на малки парченца, излизат доста. Все някое трябва да се хване. Миналия път завръзвах с лентички от найлоново пликче, а днес с червен изолирбанд. Много по-лесно е с изолирбанда, дано е и ефикасно. Лимонът все още е вкъщи. Разсаждах хризантеми в кофички и ги захлупих, че се омърлушват иначе. Успях да бутна една кофичка с разсад домат с няколко същински листчета (не е много голям), но го бучнах отново, като и него го захлупих. Интересно как се съживяват от влагата. :) Цъфнали са ми синичките зюмбюлчета, нарцисите и три лаленца имат бутончета, игликите се посъвзеха след снега, имат много цвят, но не са на високи дръжки. Броих си прихванатите рози от резници, има малко жертви, но като цяло е добре. Те са от есента на 2016 г. Имаме няколко дръвчета за засаждане, които сега са в големи легени с влажна почва, да видим кога ще им дойде ред. 

29 март  Лабрадорите, Тигерела и Бонония са засадени в оранжерията. През нощта прогнозата беше до към 1 градус, така че завих с два ката агривело и затворих прозорците. На следващия ден занесох 2/3 от останалите разсади, включително пипера в оранжерията. През нощта остават на един отворен прозорец. Сравнявах зелето (разсад), което расте вкъщи и в оранжерията - има разлика в полза на оранжерията. Малко се чудя дали е по-добре да засадя директно в земята тези разсади, които така или иначе са за оранжерията. Ще мисля. На 31 трябва да сея семена домати и пипер за градината, че е време вече. 

24 март Кресонът е поникнал (вкъщи) като първите четири са се издължили 3-4 см. Разсадих още малко марули. Другите растат, дори откъснах няколко по-големи листенца. Махнах агривелото, отворих прозореца, че не се дишаше вътре в оранжерията. Уж не се вижда слънце, а вътре около 21 градуса. Откопах снега, който засенчваше малко марулите и подобни. 

21 март Набрах малко спанак и репички. Засях кресон. Накиснах във вода семената от новите китайски краставици. Утре ще засея. Броих колко плуват, колко са на дъното. Ще видя дали нещо ще покълне. Завих с два ката агривело в оранжерията и затворих прозореца. Пресадих един разсад на зеле, на който сигурно почвата нещо не е хубава, защото не се развива като другите зелки. Не, че ми трябва плантация, но ме дразнят, че не вървят. Уредих бодливия лимон с допълнително почва, като отрязах кръг от дъното на купичката, в която е засаден и я сложих върху друга съдинка с почва. Сега няма как да му е плитко. В градината са цъфнали игликите и са напъпили зюмбюлите и нарцисите. Лаленцата са с 10 см листа. Бях пресадила едни зюмбюли по-миналата есен, но чак сега ще цъфтят (синички рехави). След студовете ще засадя розовия зюмбюл и фрезиите, които изобщо не си държат листата изправени. Замислям да ги резна (няколко ги отрязах вече до средата).

15 март Магданозът в оранж. е поникнал (преди 3-4 дни). Спанакът от втора серия е еднакъв с първия.

14 март Пикирах всички краставички в прозрачни кофички (400 мл?), като почвата е около половината на обема и ще подсипвам, ако се издължат. Засях две семки Тести Грийн (салатни хибридни краставици) и четири китайски корнишони от събраните семена. Другите сортове ще сея по-нататък. Ашладисвах с калемите от Лозан - сливи и ябълки. Останаха още калеми за ябълки, но ще продължа след два дни, ако времето позволява. 

12 март Пикирах доматите за оранжерията, също 4 корнишонки Рестина. Другите са или поникващи, или недостатъчно хоризонтирали котиледоните. Засадих шепичка пролетен чесън и дребосите чесънчета от Абарис (до лавандулите от Евелина). Има още място на лехата (марули или репички?). Разбърках мицела от Ру с влажни дървесни стърготини в един леген, покрих с найлон и стои на топло. По-нататък ще го пренеса навън.

7 март Засях по три семена корнишонки Левина, Алтай и Рестина. Докато поникнат, ще са на максимално топло, а после - при останалите разсади в източната стая. В оранжерията оставих отворен прозореца и през нощта. 

3 март Най-после пак хубаво време! В оранжерията работих по къс ръкав, много приятно! Разсадих стотина и повече марулки, дано се хванат. Малко гъсто ги набодцках, ама така като са дребни ме подлъгват. Зелевия разсад (който забравих при поникването и се издължи) го разредих и част от извадения засадих в едно съдче така, че листенцата им само да са над почвата и това, което остана, го засадих в оранжерията. Не ми се хвърляше и реших да опитам. Зелето не обича много да го пресаждаш, но това може да мине за пикиране и после ще видя какво ще ги правя. Не са засадени на постоянно място, просто опит дали в оранжерията ще му е студено на зелето. Купих две дръвчета от Бриколаж и си подновихме греблото, пак на Гардена, малко соленичко, ама нищо. ММ натопи дръвчетата във вода, но добави и почва и ще ги насадим скоро, надявам се. Според него не съм избрала качествени дръвчета, но най-много да не се хванат. :) Следващия път ще внимавам повече. Мисля, че ми е измръзнала едната хризантема още при първия сняг, защото не ги преместих при застудяването веднага вкъщи, явно са много неиздържливи. Нищо, поне снимка си имам. 

28 февруари Зелките ми са поникнали, малко ги забравих. През няколкото студени дни палим печка и при разсадите. Хайде, да идва вече хубавото време! :) В оранжерията засега всичко е наред, всичко расте под два ката агривело. Надявам се да не измръзнат тази нощ, за която се прогнозира, че ще е около минус 17 до минус 20. 

24 февруари Засях малко ранно зеле Дитмарско в гнезда от 70-ки.

21 фувруари Днес най-после видях, че и морковите в оранжерията започват да никнат (23 дни от засяване).

17 февруари Два дни времето беше топло и тихо. Днес насадихме три дръвчета (ябълка, круша и череша). Малко е рано, но видях на Люлинския пазар и се изкуших да купя. Не ги уплътнихме с вода - решихме да го направим като се позатопли още малко. Черешата няма признаци да е присадена, та не знам какво да очаквам, обаче ММ каза, че има трионче и ако не ни хареса... :) Насях пак малко репички. От първите са поникнали малко, но пък маруленият разсад е мега гъст. Репички ръснах повечко, да видим дали ще поникнат всички или през една-две. Изобщо всичко, което е от събирани семена никне доста по-добре. Полях отново в оранжерята (поливам често, лейката е 5 л и като се сетя, с една лейка поливам всичко в оранжерията. Днес обаче сипах повечко, беше доста топло и реших, че ще им се отрази добре на растенията. Завиването с агривело в два ката се отразява добре. Понякога отвивам през деня, но често с дни си растат без отвиване. Втората серия домати расте. Пиперът също изглежда добре. Малко им е тъмно там, където са, та преместих едните домати на прозореца с повече слънце и светлина, но през нощта ще е хладно. Ще ги върна обратно, ако не ми хареса как вървят. Купих си розов зюмбюл - в единична таринка, напъпил. Сигурно трябва да го пресадя, но ще е в понеделник, а след като прецъфти, ще го засадя в градината. 

8 февруари В оранжерията е поникнало нещо (за 10 дни). Бях го помислила за моркови, но е спанак. Този път е поникнал доста по-нагъсто (не, че помня дали сложих повече семена, но е ок). Забелязах и една репичка, но не се брои. Засях основната серия домати за оранжерията:

Момини сълзи

Розов дар - нови

Меделина - нови

Дълго розово сърце

Паулина - хибрид

Ръгби - хибрид

Розов блян

Розова магия

Рапунцел - събирани от събирани семена от хибрид, от любопитство

Кнежа 2017 - експериментално да видя какво ще излезе

Розово с картофени листа - нови

Лабрадор, Бонония и Тигерела са към първа серия.

6 февруари Босилекът и листното цвекло (може и да е плевел, много високо стана) поникнаха и ги отвих (тарелките). Видях една покълнала семка на пипер, т.е. явно работи по въпроса. :) 

1 февруари Засях в 70 гнездова табла три сорта пипер, босилек и едро листно цвекло. Едва ли е добра идея всичко да е в една табла, защото няма да поникнат едновременно (босилекът и цвеклото са в краен ред). По 3 семки в гнездо от Ивайловска капия, Паланачко чудо и моя много едра месеста червена чушка. Почвата е с добавка на оборски тор, пепел и агроперлит. Това ми хареса миналата година. 

29 януари  След като се постопли, започнах да поливам с хладка вода и през ден отвивам през деня, нощно време всички са с два ката агривело. Има поникнал спанак от един-два дни. Не ме свърта и ще засея репички, още малко спанак, копър, магданоз и моркови в оранжерията. За повечето култури пише от февруари нататък да се сее, но сега е по-топло и ми се иска да използвам това. На обяд в оранжерията при един отворен прозорец, е около 18 градуса - измерено с обикновен термометър, който е на стената с прозореца, но пък го напича слънцето както и цялата оранжерия е при тези условия. 

22 януари  Марулчетата поникнаха за 15 дни. Днес ги завих с агривело - три ката за тях, два ката за лука и чесъна и един кат за непоникналия спанак. Може би трябва да го рътя спанака, но ще изчакам да мине задаващото се захлаждане с нощни температури от около -9 до -13 (само прогнози). Лабрадорите са с най-дълги кълнове, затова ще ги засея в почва, а Бононията и Тигерелата ще останат още малко да се рътят, за да избера по няколко сигурни. Фрезийките показаха зелени листенца, много е приятно. 

18 януари Рътят се и доматени семена Тигерела. Уж бил ранен, с дебела ципа и кисел, ще видим. :)

17 януари  Сложих няколко доматени семена от Лабрадор и Бонония да се рътят. Преди това ги накиснах в хладка вода за два часа, което може да е малко, но така реших. Преместих кофичката с игликите на по-топло. Засега няма изгледи да поникне нещо.

 

3 януари  Засях част от игликите в кофичка, а останалата част е резерв, макар изобщо да не съм сигурна дали ще ми се получи нещо. Засях марули, засадих пролетен и есенен чесън в оранжерията, както и стар кромид за зелено (то и чесънът е за зелено). Ако топлото време се задържи, може и да поникнат :).

*********

1 януари  Ръснах няколко семенца спанак в оранжерията, полях, затворих прозорците и се надявам да поникне все някога. Миналата година сях точно преди едни големи студове, но след това поникна спанак, макар и малко. Отдавам го на недостига на влага за някои семена, не вярвам едни да са измръзнали, други - не. Днес е 2 януари, но сега дойде ред да запиша. Фрезиите са се събудили и ще засадя в саксия, намерих семената от иглика, които събрах през юни, имам ненасаден стар дребен лук и чесън, чакат да бъдат засети марули, копър, магданоз (в оранжерията). И имам една чуденка - дали пролетен или есенен чесън да засадя в оранжерията.

*** Отчитам като грешка воденето на месечни дневници като отделни файлове. Ще трябва да ги слея в един, за да мога по-лесно да търся кога какво съм правила. :) Затова тази година ще записвам на едно място по дати. 8 Коментара


Recommended Comments

Добра идея, хем ще се натрупат и хиляди коментари вкупом! Помисли дали да не избутваш надолу датите - ще рече да пишеш винаги най-горе, а началото на годината да отива надолу. Ще си спестиш километри скролиране :)

 • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Цитат

Спанакът от втора серия е еднакъв с първия.

Мда, много се настигат за да се разсрочват толкова гъсто. Може би през 6 седмици?

Споделете коментара


Адрес на коментара

Е, разсрочване на спанак в оранжерията явно не може да се получи, защото скоро ще трябва да разчиствам. Сеенето на 1 януари беше експериментално. Леко безсмислено е, но пък марулите оцеляха. 

Споделете коментара


Адрес на коментара

Защо ще разчистваш? В тая оранжерия забранено ли е за друго, освен домати? Спанакът надали ще пречи?

Споделете коментара


Адрес на коментара

Е, още малко... Искаш да кажеш да си оставя спанака и между него да си садя доматите, пипера и краставиците ли? Има още 2-3 седмици до откриване на сезона. Разсадите ми са още малки, а и времето е нестабилно. Само Лабрадорите, Тигерела и Бонония имат по-приличен вид. Всичко останало е дребос. Дано тръгнат, че взех да се притеснявам. :) Трябваше да пикирам по-рано, но нещо ми беше избягала музата. Добре, че съм записала - разликата е 22 дни между доматените разсади, значи би трябвало и вторите да успеят да добият вид като се има предвид, че ще е по-топло. ... И пак за домати се отплеснах :))).

Споделете коментара


Адрес на коментара

Ако не ти пречи директно, не виждам причина да го махаш? В най-лошия случай ще умре и ще служи за мулч и храна за червеи и тор.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Алис, това с бубилите (малките скилидки на върха на цветоноса) си е мания :) Ние метнахме на шега 20-30 броя между другия чесън, който беше на скилидки за глави. Като взехме да го вадим видяхме, че всъщност тия бубили са изкарали листа и надолу има развитие. Това иначе не беше видно, защото поветицата е плътна 25 см като килим в чесъна и нали. Та излязоха доста "единички" - както казваме на кръглите главички от само 1 скилидка, а на места имаше дори и микро главички от типа 3-4 скилидки, рехави. Което не изядохме, ще влезе в земята на есен!

 • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
 • Създай нов...