Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Змеюва дупка / Dragon's den

  • публикации
    26
  • коментари
    32
  • преглеждания
    11081

Октомври 2017 до Февруари 2018 + Отчет на сезона

Обобщение на 2017та
Като за нулева година  може да се каже, че беше повече от успешна.. учейки се и изпробвайки се сдобихме със завидно количество зарзават, разбира се с не малко усилия,  най-вече свързани с време за поливане, което така и не успях да направя изцяло капково. Та плюсовете и минусите, конкретно.. 

Да почнем с успехите/плюсовете:

Завидно количество домати, от който въпреки атаката от миризливки и голи охлюви, успяхме да затворим около 60-70 бууркана и да изядем сигурно около 3-4 пълни касетки..  Общо от 15те сорта (от хоби семена, подарявани и купувани) успях да събера семена и смятам да повторя само 4 вида, които се получиха много добре:1. Розово биволско сърце (семе на Agrosel Ro.): станаха огромни корени със диаметър в основата 3 - 3,5 см, на повечето им оставих по 2-3 връха и раждаха до много късно; 2. Полиш лингвиза (червен, чушковиден, от бай Христо): също много род, въпреки че ги бях сял на пътеките между малините и в частична сянка; 3. Невес азорско червено (червен, от бай Христо): вкусни и едри домати, които са перфектни и за салата и за буркани; 4. Лабрадор (червен, супер ранен от бай Христо): супер ранен е достатъчно основание; 5. Пинк бъркли тай дай (розов със зелени райета, от бай Христо): много нежен и вкусен домат

Зелениите - маруля джентилина, салата айсберг, спанак, рукола, манголд - също много добре.. отядохме си на марули, а руколата даже си я кльопахме чак до цвят.. тя се саморазсади, и наесен имаше втори дубъл, без никакво усилие.. айсберга от двора стана с тъмнозелени листа и доста "по-различен" вкус от супермаркетския.. спанак есенен и после пролетна сеитба много добър добив без реално никакви усилия освен едно плевене за зимния, който го позаглуши кокошата трева..

Подправките - магданоз, босилек, риган, маточина, мащерка - всичките много добре се самоотглеждаха.. босилека направи огромни корени, като на някой екземпляри дебелината на корена в основата стана колкото палеца ми (1,5 - 2 см диаметър)..

Кореноплодните - цвекло, моркови - чудесни добиви с малко грижи.. цвеклото го прибрах от двора чак през декември.. слана и студ до -5 не му пречат..

Фасул, жълт увивен - нисък добив, но без никаква грижа и почти без поливки..

Люти чушки, кайенски жълт - получиха се много добре, при все, че ги бях сложил на пътеката от нямане на място..

Праз, сорт старозагорски - много добър опит, сложих го в лехата срещу краставиците, където яко наводнявах.. ядохме си целогодишно, последния праз оскубах и сложих в пясък през декември заедно с цвеклото.. от праза има още 3 глави заровени в мокър пясък в мазето (на 14.03.2018).. 

Кромида (от арпаджик) и чесъна сяти на пролет - се получиха доволно добре, само с поливане и може би едно плевене за кромида.. кромида даже лееко позабравих да го извадя и наесен като хванаха дъждовете изкара втори път за зелено.. та до коледа имахме чудно хубави салатки от - саморасла рукола, зеления лук и последните обрани чисто зелени домати и прибрани да зреят в мазето..

Малини и къпини - много род, къпините народиха толкова много, че на можаха да узреят и си останаха недообрани(това последното май е за минусите)..

Кайсии - също много народиха (което пак си е и минус, едната не можа да ги изхрани и узряха супер късно, също така два клона се счупиха от тежестта, въпреки че нарочно събарях плодовете с ръка)..

Сини сливи - само едната овошка даде плод за първа година - около 2-3 кг. .. втората не можа да изхрани нищо и страшно много въшлясва..

Грозде - много съм доволен от отела, от който излязоха три бидона до половината, това след като е смачкано.. памида също даде много род.. от десертните има много, които ще трябва да сменям защото много лесно се маносват, но има и доста хубави лози, които ще останат.. освен рязането, не съм правил нищо друго, дори не прореждах пичовете и не махах листата около чепките, тази година ще видим ще има ли сила да изхрани..

От самоизрасналата от компоста тиква тип "трътлеста цигулка" набрахме поне 10-12 малки тиквета, последните 2 от които издържаха до март 2018та..

Добрите "методи", които също са част от положителните резултати - преместването на самораслата по двора листна целина, която ме дожаля да посека с мотиката наесен я накара да цъфти като полудяла от късна пролет до късна есен видях огромен брой паразитни оси и земни пчелички да се радват на цветовете.. за един сезон насипаните  по пътеките трици от надробените пръчки от асмите, розите и другите резитби си угниха и ги върнах върху лехите.. бялата детелина се сее и тръгва да расте като луда на съвсем леко обработена почва, в пъти по-бързо от райграса и другите тревни смески, тази година ще пробвам микс от детелина и тревна смеска, както каза Боби.. повдигнатите лехи са добър вариант за зелении и след това за домати.. траншеите със зариване на неугнил компост също се оказаха добро решение особено ако се сеят домати и тикви отгоре. За един сезон почти нищо не остава неугнило, също така имаше доста саморасляци от домати, пъпеш, тикви и други такива, но каквото пречи се скубе, а тиквите например си дойдоха бонус.. мулчирането наесен с ечемичена слама носи бонус - зелено торене с ечемик..

 

Неуспехите/минусите:

При доматите - като минус трябва да отчета, че доста от разсадите се изродиха и вързаха по много малко заради неуспешното колтучене.. също така при доста от неизброените по-горе сортове се получи върхово гниене, предполагам от пресушаване, тъй като ме беще страх да не ги "наводнявам" много с капковото.. най-зле беше при сан марцано, прю и при невес азорско червено, който беше в повдигната леха.. другите невес-и в нормалната леха си бяха ок.. друг минус беше това, че от лакомия да набучкаме максимално много разсад ги сяхме на гъсто, което после пречеше за колтученето и брането.. пак за доматите малките бамбукови колчета (1,80 м) се оказаха много слаби да издържат растежа и трябваше да ги укрепвам с втори колец..

При чушките - освен лютите, които си станаха супер ок другите бяха по-скоро неуспех.. от сиврията 20-30 корена брах 2 пъти по 2-3 кила.. от румънската капия много малко брахме само върхарчета, въобще не ги изхрани.. от английските сортове - суийт пименто салца и куадрати д'асто россо останаха 3-4 читави корена и успях да отделя за семе.. много се издължиха и много се чупеха.. а и водата не им стигаше, защото ги бях сложил по редовете на доматите, тази година ще трябва да са си отделно..

Тиквичките за пържене - не се получиха добре, на полусянка/с малко слънце не им харесва.. и двата вида изобилна и блек бюти я дадоха по 5-6 тиквички от корен я не.. в сенчестите места охлювите ги нападаха още след цвят.. при изобилната при два корена имаше силно върхово гниене и почти нищо не скъсах..

Смилянския фасул от Теди - освен за красивите си червени цветове за нищо друго не послужи.. и едно бобче не успях да намеря в 5те шушулки, които вързаха посятите четири гнезда с по 3-4 бобчета..

Царевицата от бай Христо - от двора в Остромила успях да изкарам 10-12 мамулчета за семе за тази година.. на Беломорски - тотал щета.. 2 пъти пресявах, но поповите прасета я разгромиха.. после слънцето изпържи последно хваналите се..

Тиквите от бай Христо - които пробвах като експериментални три сестри на Беломорски - нищо.. пак с пресяване заради поповото прасе.. и пак без вода - не успяха въобще да цъфнат.. 

Патладжана - също неуспех - от 10-15 корена сигурно сме скъсали 5 патладжанчета.. тсаконики имаше само един корен, блек бюти по сполучливо изникнаха и се държеше разсада.. на садените в повдигната леха - не им хареса хич..

Краставиците - бета алфа си бяха що годе добре, но герганата и корнишоните тотален неуспех.. много се маносаха и бързо им изгоряха листата от жегата.. явно на по сенчесто ще се сеят..

Ягоди в повдигната леха - напролет добре, лятото през жегите поливане през ден

Неуспешните опити също включват - не добра организация на поливането, не успях да направя повечето лехи с капково и много време отиваше за поливане с маркуч.. лошо или почти никакво колтучене за доматите, което много ги зашуми и почнаха да се маносват яко.. 

 

Октомври 2017 - Февруари 2018та

Почти никаква градинска дейност, заради офис-мишошките ми ангажименти които стартираха от средата на октомври и успешно приключиха на 27ми февруари..  Уикендите когато времето позволяваше отедоха в: трупане на компост тип лазаня със зеленото от градината..  дообиране на праз, цвекло и саморасла рукола.. стригане първо с косачката и после изваждане на корените на бордюрите от чимшира, които са до райграса.. варене на ракия от гроздето и втора преварка на джанковицата.. 

Края на октомври Софи направи разсад от марули: джентилина и насяхме репички: френска закуска и зимен спанак във 2 от 3те повдигнати лехи от ателието.. марулите почти станаха до коледа, но после заради жегите махнах найлона и ги затисна снега.. спанака е почти готов за бране в средата на март 2018та..

През ноември разсадих още малко ягоди от на Коцето и посях чесъна от https://jela.bg - първо креолския на мястото на чушките и към края на ноември и пурпурния между новоразсадените ягоди..0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване