• публикации
    25
  • коментари
    29
  • преглеждания
    8167

Октомври 2017 до Февруари 2018 + Отчет на сезона

Обобщение на 2017та
Като за нулева година  може да се каже, че беше повече от успешна.. учейки се и изпробвайки се сдобихме със завидно количество зарзават, разбира се с не малко усилия,  най-вече свързани с време за поливане, което така и не успях да направя изцяло капково. Та плюсовете и минусите, конкретно.. 

Да почнем с успехите/плюсовете:

Завидно количество домати, от който въпреки атаката от миризливки и голи охлюви, успяхме да затворим около 60-70 бууркана и да изядем сигурно около 3-4 пълни касетки..  Общо от 15те сорта (от хоби семена, подарявани и купувани) успях да събера семена и смятам да повторя само 4 вида, които се получиха много добре:1. Розово биволско сърце (семе на Agrosel Ro.): станаха огромни корени със диаметър в основата 3 - 3,5 см, на повечето им оставих по 2-3 връха и раждаха до много късно; 2. Полиш лингвиза (червен, чушковиден, от бай Христо): също много род, въпреки че ги бях сял на пътеките между малините и в частична сянка; 3. Невес азорско червено (червен, от бай Христо): вкусни и едри домати, които са перфектни и за салата и за буркани; 4. Лабрадор (червен, супер ранен от бай Христо): супер ранен е достатъчно основание; 5. Пинк бъркли тай дай (розов със зелени райета, от бай Христо): много нежен и вкусен домат

Зелениите - маруля джентилина, салата айсберг, спанак, рукола, манголд - също много добре.. отядохме си на марули, а руколата даже си я кльопахме чак до цвят.. тя се саморазсади, и наесен имаше втори дубъл, без никакво усилие.. айсберга от двора стана с тъмнозелени листа и доста "по-различен" вкус от супермаркетския.. спанак есенен и после пролетна сеитба много добър добив без реално никакви усилия освен едно плевене за зимния, който го позаглуши кокошата трева..

Подправките - магданоз, босилек, риган, маточина, мащерка - всичките много добре се самоотглеждаха.. босилека направи огромни корени, като на някой екземпляри дебелината на корена в основата стана колкото палеца ми (1,5 - 2 см диаметър)..

Кореноплодните - цвекло, моркови - чудесни добиви с малко грижи.. цвеклото го прибрах от двора чак през декември.. слана и студ до -5 не му пречат..

Фасул, жълт увивен - нисък добив, но без никаква грижа и почти без поливки..

Люти чушки, кайенски жълт - получиха се много добре, при все, че ги бях сложил на пътеката от нямане на място..

Праз, сорт старозагорски - много добър опит, сложих го в лехата срещу краставиците, където яко наводнявах.. ядохме си целогодишно, последния праз оскубах и сложих в пясък през декември заедно с цвеклото.. от праза има още 3 глави заровени в мокър пясък в мазето (на 14.03.2018).. 

Кромида (от арпаджик) и чесъна сяти на пролет - се получиха доволно добре, само с поливане и може би едно плевене за кромида.. кромида даже лееко позабравих да го извадя и наесен като хванаха дъждовете изкара втори път за зелено.. та до коледа имахме чудно хубави салатки от - саморасла рукола, зеления лук и последните обрани чисто зелени домати и прибрани да зреят в мазето..

Малини и къпини - много род, къпините народиха толкова много, че на можаха да узреят и си останаха недообрани(това последното май е за минусите)..

Кайсии - също много народиха (което пак си е и минус, едната не можа да ги изхрани и узряха супер късно, също така два клона се счупиха от тежестта, въпреки че нарочно събарях плодовете с ръка)..

Сини сливи - само едната овошка даде плод за първа година - около 2-3 кг. .. втората не можа да изхрани нищо и страшно много въшлясва..

Грозде - много съм доволен от отела, от който излязоха три бидона до половината, това след като е смачкано.. памида също даде много род.. от десертните има много, които ще трябва да сменям защото много лесно се маносват, но има и доста хубави лози, които ще останат.. освен рязането, не съм правил нищо друго, дори не прореждах пичовете и не махах листата около чепките, тази година ще видим ще има ли сила да изхрани..

От самоизрасналата от компоста тиква тип "трътлеста цигулка" набрахме поне 10-12 малки тиквета, последните 2 от които издържаха до март 2018та..

Добрите "методи", които също са част от положителните резултати - преместването на самораслата по двора листна целина, която ме дожаля да посека с мотиката наесен я накара да цъфти като полудяла от късна пролет до късна есен видях огромен брой паразитни оси и земни пчелички да се радват на цветовете.. за един сезон насипаните  по пътеките трици от надробените пръчки от асмите, розите и другите резитби си угниха и ги върнах върху лехите.. бялата детелина се сее и тръгва да расте като луда на съвсем леко обработена почва, в пъти по-бързо от райграса и другите тревни смески, тази година ще пробвам микс от детелина и тревна смеска, както каза Боби.. повдигнатите лехи са добър вариант за зелении и след това за домати.. траншеите със зариване на неугнил компост също се оказаха добро решение особено ако се сеят домати и тикви отгоре. За един сезон почти нищо не остава неугнило, също така имаше доста саморасляци от домати, пъпеш, тикви и други такива, но каквото пречи се скубе, а тиквите например си дойдоха бонус.. мулчирането наесен с ечемичена слама носи бонус - зелено торене с ечемик..

 

Неуспехите/минусите:

При доматите - като минус трябва да отчета, че доста от разсадите се изродиха и вързаха по много малко заради неуспешното колтучене.. също така при доста от неизброените по-горе сортове се получи върхово гниене, предполагам от пресушаване, тъй като ме беще страх да не ги "наводнявам" много с капковото.. най-зле беше при сан марцано, прю и при невес азорско червено, който беше в повдигната леха.. другите невес-и в нормалната леха си бяха ок.. друг минус беше това, че от лакомия да набучкаме максимално много разсад ги сяхме на гъсто, което после пречеше за колтученето и брането.. пак за доматите малките бамбукови колчета (1,80 м) се оказаха много слаби да издържат растежа и трябваше да ги укрепвам с втори колец..

При чушките - освен лютите, които си станаха супер ок другите бяха по-скоро неуспех.. от сиврията 20-30 корена брах 2 пъти по 2-3 кила.. от румънската капия много малко брахме само върхарчета, въобще не ги изхрани.. от английските сортове - суийт пименто салца и куадрати д'асто россо останаха 3-4 читави корена и успях да отделя за семе.. много се издължиха и много се чупеха.. а и водата не им стигаше, защото ги бях сложил по редовете на доматите, тази година ще трябва да са си отделно..

Тиквичките за пържене - не се получиха добре, на полусянка/с малко слънце не им харесва.. и двата вида изобилна и блек бюти я дадоха по 5-6 тиквички от корен я не.. в сенчестите места охлювите ги нападаха още след цвят.. при изобилната при два корена имаше силно върхово гниене и почти нищо не скъсах..

Смилянския фасул от Теди - освен за красивите си червени цветове за нищо друго не послужи.. и едно бобче не успях да намеря в 5те шушулки, които вързаха посятите четири гнезда с по 3-4 бобчета..

Царевицата от бай Христо - от двора в Остромила успях да изкарам 10-12 мамулчета за семе за тази година.. на Беломорски - тотал щета.. 2 пъти пресявах, но поповите прасета я разгромиха.. после слънцето изпържи последно хваналите се..

Тиквите от бай Христо - които пробвах като експериментални три сестри на Беломорски - нищо.. пак с пресяване заради поповото прасе.. и пак без вода - не успяха въобще да цъфнат.. 

Патладжана - също неуспех - от 10-15 корена сигурно сме скъсали 5 патладжанчета.. тсаконики имаше само един корен, блек бюти по сполучливо изникнаха и се държеше разсада.. на садените в повдигната леха - не им хареса хич..

Краставиците - бета алфа си бяха що годе добре, но герганата и корнишоните тотален неуспех.. много се маносаха и бързо им изгоряха листата от жегата.. явно на по сенчесто ще се сеят..

Ягоди в повдигната леха - напролет добре, лятото през жегите поливане през ден

Неуспешните опити също включват - не добра организация на поливането, не успях да направя повечето лехи с капково и много време отиваше за поливане с маркуч.. лошо или почти никакво колтучене за доматите, което много ги зашуми и почнаха да се маносват яко.. 

 

Октомври 2017 - Февруари 2018та

Почти никаква градинска дейност, заради офис-мишошките ми ангажименти които стартираха от средата на октомври и успешно приключиха на 27ми февруари..  Уикендите когато времето позволяваше отедоха в: трупане на компост тип лазаня със зеленото от градината..  дообиране на праз, цвекло и саморасла рукола.. стригане първо с косачката и после изваждане на корените на бордюрите от чимшира, които са до райграса.. варене на ракия от гроздето и втора преварка на джанковицата.. 

Края на октомври Софи направи разсад от марули: джентилина и насяхме репички: френска закуска и зимен спанак във 2 от 3те повдигнати лехи от ателието.. марулите почти станаха до коледа, но после заради жегите махнах найлона и ги затисна снега.. спанака е почти готов за бране в средата на март 2018та..

През ноември разсадих още малко ягоди от на Коцето и посях чесъна от https://jela.bg - първо креолския на мястото на чушките и към края на ноември и пурпурния между новоразсадените ягоди..
0 Коментара


Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход