Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Селска чест

  • публикации
    47
  • коментари
    25
  • преглеждания
    18889

2018.07

Боби Димитров

1875 прегледа

01.07 Рожден ден. Ходихме само за малко и основно за бране.

07-08.07 Рожден ден и прощъпулник в един ден. Тежко е. На открито и двете трябваше да бъдат, валя яко цял ден. Много е тежко... Все пак успяхме да идем и до село, валя около 6 пъти в рамките на следобеда. Тежко, тежкооо...!

Успяхме да извадим още няколко кг картофи, да посадим няколко корена краставички (дано не излязат пак кратунки), да наберем 3 кг зелен боб микс, моркови, тиквичкА, киселец, манголд и дори домати 7-8 Лабрадор. Докато валеше няколко от пътите Гери оплете чесъна, аз шлайфах маса от кофражни дъски и накрая окосих всички пътечки в градината, което се оказа по-трудно от окосяването на ливадата примерно, защото иска много внимание и повече сила.

Снимките, по малко за всеки. Всички са правени преди да успея да окося, затова пътечките са с 50+ см трева.

Тази е за Ру и Алис. Лабрадорите, които на 29 април изглеждаха така, сега вече зреят, нищо, че са само 30 см високи. Отпред е попаднал и 1 корен Вилма, доста приятно отрупан, а точно зад него пък е поникнала една черна ряпа, хммм. В тази леха имаше и босилек, кориандър и тагетес, но всичко беше опасано от охлюва. В дъното на лехата са Матина и може би 1-2 други, има ги на отделна снимка. Следващата леха е "краставици" на мрежа и боб за зелен. Бобът е 2 реда по протежението на лехата, общо 4 сорта, а краставиците са кратунки... Където е успял, бобът се е хванал за мрежата и има някои пълзящи нагоре.

42564691524_ac5905ede4_h_d.jpg

Това са Матината, не смятахме да са толкова много корени, но от всичкия разсад, те и Лабрадорите бяха най-жизнени и в крайна сметка са домат. После това зелено поле са всъщност морковите, които обхващат корените с чери домати в средата на лехата. Покрай морковите пък има лук от семе, за арпаджик. Крайно ляво е пътечката, мда. После, специално за Абарис, заснед 4 от над 20те цветоноса от чесън, които събрахме и сега имаме пълна шепа бубили, които на пролет ще посадим. Фон на тази снимка е малка софричка за децата, която сковах от изхвърлено дюшеме, ползвано за кофраж - първо шлайф, после байц и ленено масло от Вальо Крафтсмена.

29413006558_543f685b95_h_d.jpg  41473065560_b837e9a372_h_d.jpg  28413776027_0119f4226c_h_d.jpg

В края на една леха имаше нещо като разсад, но не успях да го разсадя и то си стана красив хаос. 3 цвята манголд, босилек, пореч, нигела, сминдух, марули за семе, слънчогледи и много, много бодил и прочее плевел. Естествено всички пчели от околията са тук.

28413745787_e56b338f0c_h_d.jpg

Айде и чесъна с булката накрая да изтипосам! Макар че голяма част от чесъна го изядохме на млечни глави, все пак остана нещо малко и за оплетката!

43233878972_583818f7f1_h_d.jpg

 

14-15.07

Основно дърводелие падна, та за градината не остана много ред. Сложихме стъпките за бъдещата лятна клозетна, правих кръгли плотове от слепено дюшеме, довършвах една работна маса... Теди и Лозан ми дойдоха на гости! Теди импрегнира дървения материал и донесе неприлично количество бири и мезета, а с Лозан гонихме жаби и таралежи и не, това не е алегория :D Извадих 5 кила картофи, брах 2 кила зелен боб микс, тиквички тук-там, билки и домати.

Снимките качих в албума ми Без Мотика, ето една извадка с първото по-голямо бране Лабрадори (към тези в кофата имаше още 20тина броя, които ядохме на салата и през деян) + 3-4 Матина:

zEoJLxBi85wzNw_erNcr4VapaAEyUH8XPDRXrXlp

 

 

В градината работа почти не свърших, макар че бях сам. Събота отидох чак следобяд късно, неделя пък до обяд имах гости и вдигнахме 4 от гредите за лятната клозетна. Следобядът потроших 3 часа да пробвам да направе нещо от обрезките чам, което се разпадна като стъпих отгоре му. Пръснах с английска сол и йод, посадих няколко разсада краставици, брах домати, тиквички, краставици, боб, праскови, зелении, билки, плодчета от аспержи. Окосих 75% от тревата.

zf7JhHD8U8MalwIhC87XAyjNOxsgxOSfwemYNY36

 

28-29.07

За първи път спахме 2 вечери в къщата. Един слой фибран 8 см, отгоре две одеала, отгоре двата дюшека и така, сред циментов прах и мазилка. По градината се пипнаха само дреболийки, повече шътахме и пихме сайдер и въртяхме скарата. Довърших втория плот за масите от макари. Мих с водоструйка отпадъчен матрял за сковаване на "седалка" за компостната тоалетна. Импрегнирах. Дигнахме още 2 греди.

Освободих от повет един изцяло скрит саморасъл лешник на оградата с комшиите, който искам да култивирам в идните години и да си стане дръвче. На 5 метра от "майчинското" растение е, което дава хубави лешници. Плевихме няколко лехи, царевица, чушки, домати, касис, където поветицата беше станала над 20-25 см килимче. Вадихме картофПи 15тина килца, брахме боб, домати, тиквички, краставицА, много билки, първото червено цвекло.

Оранжевият космос от Ева е невероятен и расте по коренно различен начин спрямо нашия (който тая година не расте изобщо, щото не се самонасади). Котето реколта 2018 беше кръстено Финдъс. Пъпешите се катерят по касиса от ланските резници. Снимките - в албума.

 

 

  • Харесвам 5


0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване