Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Селска чест

  • публикации
    47
  • коментари
    25
  • преглеждания
    18880

2018.08

Боби Димитров

1573 прегледа

01-07.08

По всичко личи, че валежите от юни и юли, които за 2 летни месеца минаха пролетната норма (а пък преди това цяла пролет не валя) приключват. От началото на август не е валяло, температурите се дигнаха до 30, нощните гонят 20, а през юни бяха 10. За тия 7-10 дни добро време, всичко в градината избуя. Особено тревата. Лани минах с 4 пъти косене за целия сезон, тази година съм косил 4 пъти само през юли, още толкова юни и още толкова през пролетта.

Но пъпеши и тикви почнаха да растат и да правят завръз, доматите почнаха да зреят, царевицата стана 2 пъти по-висока и почна да оформя коса, бобът за зелен взе да зрее, чушките цъфнаха масово и по-рано насадените имат добри завръзи. Естествено не закъсняха и гъбичните болести. Тиквичките са изцяло поразени, макар да връзват все още. Кратунките на 90%. Доматите ги почват сега мана и комай алтернария, гледам 1 път на 1-2 седмици да мина с йода, режа листа и те така.

Продължаваме да вадим картофи поетално, моркови за фризера, обрахме една торба плодчета от бъз за сироп, билките си вървят, доматите са основно черита и ранни за момента, ядем салати на място и носим в къщи по една купа. Гери направи първата си зеленчукова супа директно от двора - картоф, морков, зелен боб, тиквичка, зелен лук, чубрица и мащерка.

Продължава и работата по "лятната клозетна" :) носещите греди са вдигнати, има под и 4 от 5те стени. Всичко измито с водоструйка и импрегнирано с Аквис. Остава само покрив, стъпала, степенка за тоалетната, мивка, душ, серпентина за вода, подово покритие, боя, катерушки по външните стени, лози и повивни растения по контура, рафтове, закачалка, завеси, компостер за материала, дренаж от трошена тухла.......

Няколко снимки в албума.

 

11-12.08

Два дни с гости и скара-бира. Доизвадихме последните картофи - реално предпоследните, защото останаха едни пробни само под слама, тях другата седмица. Не съм недоволен, предвид че не купуваме семе и ползваме някакъв стар сорт, но няма място за сравнение с примерно холандските хибриди. Растенията не станаха големи и мощни, вероятно защото във времето на основния растеж не валя ни един път. Юни като захвана дъжд, като цяло поспряха да растат като листна маса вече. При майка ми Пикасо правят спокойно по 80 см стъбла, в по-полятата градина и метър, а тия най-високите дали имаха и 50. Но пак 10тина кг като за последно излязоха. По моя сметка общо са над 50-60 до тук, като това включва и семето за догодина.

Извадихме пак 1 кофа моркови, които ще влязат бланширани във фризера. Има още толкова. Тази година опитът с морковите беше добър. Две "ленти" моркови по протежението на капковия маркуч в лехата с чери домати. Догодина просто трябва да има двоен ред черита в средата, отстрани моркови и маркучите да са разположени по-симетрично. Почнахме да събираме нахут за семе, зелен боб за семе, смилянския почна да зрее. Извадихме 2 шепи арпаджик от семе, оказа се микс червен и жълт лук.

Доматите боледуват, но има пак какво да се обере.

lvtCWxxGuhSthEwiQ9vjcg3R9R9xFe-eX2VgElvG

Направих стъпала за клозетната и на практика опропастих 2 кутии "блажна" боя. Тая нова технология нещо не ми допада. Някакви алтернативи, заместители, нула покривност, редки бои, мизерия.

 

18-19.08

"Оправихме" (скубане, разрохкване, поливане с пръскачка 1 час, отгоре 2-3 кофи пръст) лехата от бившия жълт грах и бакла и намятахме семена от ряпа, спанак, рукола, магданоз, копър. Брахме бая домати, 1 черна голяма касетка, както и пак кофа моркови. Тая година морковите, макар и само 2 реда в една леха, се представиха страхотно. Но тъй като са от наше семе, сортът им се е позагубил, по-точно видоизменил. Някои почват да имат характера като на Нантски, с по-тъп връх и по-цилиндрични, докато други си носят Шантане-генетиката, конусовидни и заострени. Берем зеленолистни - листа цвекло, манголд, киселец, два вида кейл. Извадихме последния арпаджик.

Почнахме да берем зрял смилянски боб, до момента 500 грама. Интересно упражнение беше и за децата, тъй като посадихме само черни или шарени бобчета, а около 1/2 от всички до момента са бели :) Зеления боб, след като го оставихме да съхне за семе, се оказа, че е цъфнал и вързал пак, макар повечето да е измрял де. Но се събра за 2 манджички пак, както и две шепи семе от трите сорта. Очертава се най-добър този със малките черни семенца. На второ място - жълтите шушулки, кръгли.

Продължавам и да хабя боя по клозета, тоя път бяла за по-евтино, остават ми още 2 плоскости отвътре и ще почвам покривчето. Първата кофа е пълна с "матрял", септември ще мисля и "collection point". Харесва ми, че не мирише...

Нещо е влизало и е нагазило едната леха царевица и е изяло кочаните :) Вероятно язовец.

Няколко снимки в албума.

 

25-26.08

Не бяхме в София.



2 Коментара


Recommended Comments

Боби, като пишеш, че ще пръскаш с йод, коя рецепта ползваш?

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Алис, ползвам рецептата с 15 капки на литър. Обикновено слагам литър прясно мляко сурово ако намеря, а ако не - едно домашно кисело в 15 литра вода, колкото ми е пръскачката.

  • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване