Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Селска чест

  • публикации
    47
  • коментари
    25
  • преглеждания
    18879

2018.10-12

Боби Димитров

970 прегледа

От тук насетне всички снимки ще качвам в моя Google Photos албум "Без мотика", като няма да ги пускам тук на превюта. Причината е, че Фликър орязват безплатния фото хостинг и нямам повече място там.

Октомври

Незабележително мина този месец. Не сме правили нищо особено в градината, ходихме рядко или за малко, имахе задачи по къщата, копане с багер, мъкнене на матрял, чистене. Малко е депресия, че една единствена вечер на мраз уби всичко в градината, а после дойде цял месец че и отива вече втори слънце и топло време... Мисля, че бих предпочел след сланата директно да се сговни времето, да не ме е яд :)

Направихме нов компостер - просто още 2 палета долепени до текущото П от 3 палета и стана втора клетка. Стария го завихме с 10 см слама да улежава. На пролет махаме сламата, прехвърляме горните 20-30 см в новия компост, защото са най-пресни, а всичко надолу влиза в лехите чрез разсада.

Почнахме да вадим и да печем земна ябълка. Предвид това, че я посадих без никаква подготовка (обърнах по една лопата от чима наобратно, с което потрупах някакви изостанали грудки и нито после е загърляно, поливано, плевено и тн), добивът е супер. От по-силните корени излиза по 1 кило и нагоре. Как се е справила в тая почва, идея нямам, но явно й е добре.

Занулихме лехите - всичко се изрязва до дъно и се наслагва върху повърхността, която реално е троскот де. Обаче ни свърши сламата, та няма да имат друг мулч тази зима. За щастие са добре затревени, та няма да седят голи.

Събрахме коловете и орязах (като част от ежегодната ми култивация на нови колове) още диви вишни. Мислех, че нямаме много колци, но излязоха над 70, а с допълнителните, които добавихме после при едно почистване на прото-гората, може и да стигнат 100.

Отрязах, с много зор и мъка, един голям клон на ясена и реално добихме половин кубик дървесина, микс от дебели за цепене до разпалки. За догодина сме уредили барбекюто, а ме чакат още няколко сухи дървета в горичката.

Посадих малко вкоренени резници касис, 4 микро резнички от камчатка, вкоренени с отводка (потрупване с почва на нисък клон) и малко малини Люлин, които останаха от купчината, която извадих от Мърводол за групата на полето. Посадих и луковиците от левурда, които ми прати Ева.

Сложихме металната рамка за микро парника, покрита с 2 ката агривело, без найлон. Вътре - лук, чесън, рукола, спанак, репички и чакаме разсад марули от комшийката.

Пробно мулчирах 4 от фиданките с угнила тор от торището на полето, което се трупа от комшиите. Отгоре сложих и слама. Обаче пилетата на комшиите минават през дупките на оградата и са разхвърляли този миксиран мулч в диаметър  3 метра около всяко дръвче :) Харесват и компоста явно :) 

В края на месеца опитахме да направим есенна среща на Без Мотика, с частичен успех. Времето се развали точно в последния момент, а от заявилите участие 6 човека, дойдоха само двама, но началото винаги е трудно ;) 

 

Ноември

Посадих 2 ореха Чандлър, купени от ОЛХ. За съжаление бяха доста зверски извадени, но при 4 лв на брой (10-15 лв за читава фиданка от разсадник) няма място за мрънкане. Сега остава и да са Чандлър наистина :D 

Сушата обаче е страшна, тази година просто унищожи статистиката. Цяла пролет и есен не валя, лятото валя пъти над нормата, а зимата беше супер мека. Като садих орехите, излях бавно 40 литра вода в 10 литрова дупка и изчезнаха за под минута.

В края на месеца заваля дъжд, два поредни дни, тихо и кротко, но напоително. След последния сериозен дъжд в края на юли, това беше първия дъжд, ако не се брои тук-там някое прекапване, за над 100 дни! 100 дни без дъжд, от които половината са есен. Към това добавяме и 60 пролетни дни през април и май без сериозни валежи, само кратки превалявания.

Благодарение на този дъжд успяхме да разрохкаме с вила една леха и да оплевим и да посадим чесън, като преди това младите кокошки на съседите обработиха идеално почвата и наториха.

 

Декември

В  началото на декември падна сняг и ходихме да се пускаме със шейна и да се забавляваме в снега. Земята е изглежда замръзнала, но под покритата мини-лехичка с агривело има покълнала рукола и спанак.

Въпреки, че снегът се задържа почти 3 седмици, температурите не паднаха много и под мулча не беше изцяло на камък земята. Изпод снега вадих два пъти земна ябълка и се копаеше добре.

Така приключихме годината. Мислех да ходя два пъти да режа клони и да събирам семена от дървета, но това остава за догодина.

KXtAj3uRqZW44Vbokh7ZWZI_bxXusmhne90Hmjzp

 



0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване