Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Записки (:

  • публикации
    14
  • коментари
    46
  • преглеждания
    122417

2019

alys

1702 прегледа

Снимки -  Градина 2019

17-19.12 Цвеклото е извадено и прибрано в мазето в една 10 л кофа със сух пясък отгоре. Няколко глави цвекло оставих евентуално за листа през пролетта. Видях в двора на една позната миналогодишно цвекло и ми се стори вариант за зеленина, пък и на главите нищо им няма. С мотика махнах тревата от площта на старите ягоди. Половинката сигурно ще прекопае, ако времето позволи. Иска ми се да насея ръж, пък ако успее да поникне, добре. В градината при картофите ръжта е станала около 5 см. :)

12.12 Доизвадих морковите, почистих част от краставиците от мрежите в градината (втората дейност беше преди няколко дни).

1.12 След като температурата падна до -5 (при къщата беше -3,8) през нощта, днес обрах алабашите, част от морковите и извадих праза. Мисля, че цвеклото може да постои, докато подредя останалите неща. Зелтике засега също остават в градината. Прогнозата е за не много ниски температури и мисля, че нищо няма да им стане, а ако ги прибера, трябва да мисля как да ги оползотворя.

30.11 Оставих една малка главичка карфиол да тествам как се държи на студа. След като стане поне минус 2-3 градуса, ще мога спокойно да прибера праза. За зелето ще мисля какво да го правя. Ако няма сняг до края на годината, имам предвид трайна снежна покривка, сигурно ще го оставя в градините. Киселото зеле е ок. Оранжерията е прекопана и наторена със ситна тор от кошарата. Онзи ден намерих две тикви, успели са да узреят.

16.11 Настъргах около 8 кг ябълки и заложих оцет. Да видим докъде ще я докара. :) 

12.11 Дообрах доматите и пипера, включително в оранжерията. Успяхме да сложим зимнина с карфиол, пипер, черита и моркови (по малко от всичко в буркани за салата).

9.11 Обрах доматите и пипера. Много съм доволна, благодаря на хубавото време, макар и необичайно да е. Вече трябва да се чисти, копае, евентуално да засея ръж, ако успея. Доста закъснях, но и да не стане, поне имам желание. :) Откъснах двете хубави глави карфиол. Ще извадя моркови и ще сложа зимнина, подобна на киселите краставици. Ако успея, утре ще разчистя и в оранжерията, и в градината.

5.11 Невероятно е, че вече е ноември, а все едно е септември. Започнахме да берем ябълките и крушите, докато е приятно за работа. Две зелки (Кьосе) се разпукнаха, време е да се прибират. Едната е около 3 кг, другата около 2,6 кг. Сигурно ще отрежа още някоя, за да сложа кисело зеле. Време е, дори закъснях, да прецедя бъзака, трябва да почистя орехите от зелената обвивка, която вече омекна и е лесно да се отстрани. Няма много орехи. Разчитам на тези, които падат с обвивката. Те са от един орех, иначе другите не виждам дали имат. Кучето изяжда по някой паднал, но ако имаше повече, едва ли щеше да се справи с всички паднали орехи. Утре трябва да си получа разсада хризантеми, семена за ръж и люцерна, както и едроплоден дрян. Май съм забравила да напиша, че засадих два сорта камчатки, очаквам още два, както и лилави малини. :)

29.10 Извадихме картофите. Доволна съм от количеството, макар на линеен метър реколтата да е слаба. Едри и средни са и са вкусни. 

27.10 Насадих два вида чесън, откъм гъбите е от Клеър, а след това е от моя. Обрах увивния фасул, почти е узрял. Неузрелите шушулки ги оставих. Намерих една хубава тиква и три малки. Бяха се маскирали около фасула и царевицата. Нещо не ми хареса комбинацията царевица-фасул. Царевицата нито успя да върже, нито остана изправена, а паднаха заедно от тежестта на фасула. Копирам едно свое мнение от цветарския, което съдържа план-програма за догодина, живи и здрави.

 Гледала съм сърца в оранжерията и си връзваха, но със забележки. Два сорта бяха розови и един червен. В началото уж добре. После започнаха да страдат от върхово гниене. Пръсках през 10 дни с мляко и йод и бяха добре. На следващата година пак така, но дали аз допринесох да изгорят, дали някоя болест ги хвана, не разбрах. Това беше миналата година, започнаха да жълтеят, да изсъхват, скубах, сади колтуци, но като цяло не беше добре. С всяка изминала година започна да става все по-лоша реколтата в оранжерията. Дали се навъдиха гъбни заболявания, но така изгорели растения не съм имала. Просто си изгоряха. Не, че не брах домати, брах доволно, макар и дребни, защото не ги колтучих. Догодина, живот и здраве, ще настоявам да изрежем на макс прозорци. Това мисля да стане, когато засадя доматите в градината. Ще торя, ще пръскам с триходерма, ще внасям сено (втора употреба - това, което има пада на овцете по земята и не го ядат вече). Другото, което си мисля да направя, но още не се е избистрило като мисъл, е да засадя много повече Лабрадори за ранни домати. Те така или иначе оцеляват. А след тях да насадя високите малко по-късно от градинските, тоест иска ми се по някакъв начин да избегна жегата. То май няма как и затова засега е в идеен вариант. Първата година в оранжерията садих около 6 юни и до края си бяха добре растенията. Бяха само Розов блян и хибрида Паулина. Като садя колтуци, не се разболяват както първите. Първа серия от колтуци съм насадила (тази година) на 23 юни, а втората серия на 22 юли. Успяха да вържат и двете серии. Дали от разсад или от колтуци за догодина, ще мисля.
Да допълня, че като се знам, със сигурност няма да са само Лабрадори ранните, а ще искам да опитам и Ябълки на снега, за междинен нищо чудно да сложа Женечка, нищо, че е ниско растение, то е голям звяр  , а другият сорт, който ме впечатли с издържливост (на жега не знам как ще е), е Оаксаканско бижу. Последните два бих искала да са ми по-вкусни, но ги предпочитам пред хибридите. А, защо не и чери Рапунцел F1. 

26.10 Обрани са малките ябълки и дюлите. Половинката прецени, че сега му се работи, защото е топло и приятно. Прибрах куркумата от оранжерията в саксия, прибрах в саксия и един 50 см домат, самозасял се в градината. Беше две нощи в оранжерията, но нощните Т падат до 1,2 и реших да го вкарам вътре. Има китка, ама ще цъфне ли, ще върже ли, ще видим. :)

10.10 Преди два-три дни махнах засенчващата мрежа на оранжерията. Имаше няколко критични нощи с ниски температури, но с духалката в оранжерията не падна под 4-5 градуса. Вероятно във вътрешността е било повече, но термометърът е на северозападната стена до вратата. От днес отново е топло през деня и прогнозата е за хубаво време до края на октомври. Прогнозните нощни са около 7 градуса. Под асмата има 5-6 хубави зелки, надявам се да станат още по-големи. Зелето е Кьосе. Окосихме люцерната, ще съхне при балите сено. 

6.10 Обрах краставиците, тиквичките, останалите чушки и домати. Тук-там останаха необрани черита, но беше студено и хич не ми се занимаваше с тях. 11 градуса и вятър не са добри условия за градинарстване. Има големи глави цвекло (ура!!!), направо не повярвах като ги видях. Торенето и засаждането на разстояние даде резултат. Доволна съм от събраните семена от увивния фасул за зелен, получи се 1 кг. Тази година шушулките бяха пълни с по 5 до 6 бобчета. Отново го отдавам на доброто торене през зимата. Ако има слана, сигурно ще загубя Смилянския фасул, но каквото, такова. :) Не се сетих през деня за него. Можех да помисля за някакво поваляне на земята и завиване с агривело. 

28.9 Само не знам защо винаги бързам да обера тиквите. Сигурно, защото не са много и ме е страх да не остана и без тях. :)

20.9 Набрах голяма препълнена кофа със зелен фасул, много благодатно растение - сееш, поливаш и береш. :) 

19.9 Обрах доматите, пипера, тиквичките и краставиците почти на макс. Утре предстои да обера зеления фасул (от семената на Теди), който сях, за да не стои голо в градината при картофите. Родил е добре както обикновено. Оттук нататък изобщо няма да се оплаквам от липса на работа. Имам да подредя реколтата и да правя зимнина. :)

18.9 Засях спанак и марули на празния ред/леха след ягоди София. Обрах гроздето. 

12.9 Пресадих част от ягоди София в градината при картофите. Направих сироп от бъзак. По-точно, сложих ред бъзак, ред захар и така ще стои, докато се стопи захарта и се отдели сокът. После трябва да прецедя. 

10.9 Заложих още ябълков оцет. 

6.9 Днес разбрах, че е грешка липсата на албум. :)

4.9 Трябва с най-дебелия шрифт да запиша, че по това време Болгарът е перфектен, ама осите и пилетата са го установили доста преди мене, та сега ще ядем огризки. :D Като цяло не са родили много лозите. Мястото, където са насадени е с много малко почва, надолу било камък. Както и да е, нали ще опитам, а и гроздето е много сладко, не съм пръскала с абсолютно нищо там, само е наторено с оборски тор. Сложих мрежички на останалото грозде. Трябва да го правя през август, но беше жега, не забелязах липсващите чепки, изобщо смотана работа. Малините Люлин зреят сега, набрах малко.

3.9 Насадих два дълги реда ягоди и на третия обработен ръснах семена спанак, къдрава салата и марули. Мисля, че всички са с изтекъл срок на годност, та ако не никнат, ще купя нови. За марули не си оставих семена, защото бяха само в оранжерията и само щяха да ми пречат.

2.9 Разчистих след пешака за зрял, половинката прекопа, подравних, сложихме пак капковото и започнах да садя ягоди. Трябвало да са млади раснения, но ще садя каквито има. На старото място вече са 4 или повече години, макар че съм ги подновявала. Мноого плевели има там, неспасяемо е положението. Петопръстник и една трева, която има коренова система тип ягодови ластуни и корени като морков, не знам как се казва. 

31.8 Започнах ябълковия оцет от 4 кг ябълки. Имаше доста паднали и загнили, та това количество е чисто, няма загнило, няма червиво. По рецептата на Пепа, ето линк (има го и в темата за оцета) https://pep-4o.blogspot.com/2010/04/blog-post_11.html

27.8 Обрах фасула за зелен и за зрял, но само пешака. Увивните имат по-дълга вегетация. Тиквичките се побъркват да връзват. Дългите режещи се имам предвид. Много добра листна маса направиха и имат доста завързали тиквички. Сравнително скоро започнах да бера и досега съм откъснала 9 тиквички, като се има предвид, че първата беше 1,6 кг, следващите малко по-леки. Доматите зреят полека. Остана ми да опитам само един сорт - Скай Комиш. Според Христов е устойчив на мана. Но точно той е от най-късните сортове. Не са узрели Розов блян и Розов на Янчето, но техния вкус го знам. Розов на Янчето не завърза толкова много както първата година, но гледах, че има малки доматчета. Като вкус и родовитост харесах Ворлон, Змей (от Боби, Пожарево), Яша Югославски, Каспийски розов, Оранжев (на Гора), Чероке Грийн, от черитата Черно чери и Жълто кръгло чери. Змей прилича на Момини сълзи като вкус. Като ранозрелост и завръз харесах Оаксаканско бижу - жълт домат с лека червена окраска, вкусът е 4 от 6 за мене, като узрее много добре, е по-вкусен.

19.8 Успях да откъсна поне по един домат от доста сортове домати в градината, но има още (съответно оставих семена). В оранжерията първа серия домати от колтуци са завързали, втората серия не съм я гледала обстойно, но цъфти. Като цяло има домати, но доста растения изсъхват или наполовина, или цялостно. Основна причина е голямата разлика в температурите. Този месец нощната стигна до около 7 градуса, дневните са били над 40. Има няколко тикви. От тиквичките режещите се са завзели добра площ и гледам, че има завързали. Откъснала съм две тънички досега. От другите тиквички няма особен смисъл, сигурно трябваше много да подхранвам или почвата не им харесва. Опитват се да връзват сега, откъснах и там де малки, но разчитам на дългите. Къпините без бодли са пас тази година. Лимоните си имат бодли. :) Всичко, което садих ми се хвана и расте и плододава. Дори водният лук вече прилича на лук, че бяха едни косъмчета, които не се виждаха с просто око. Краставиците дават добре, затворих вече в буркани за зимата и всичко, което ни е в повече, ще раздаваме, живи и здрави. Броколито от Теди е доста високо, добре изглежда. Налице е първият успех след пръскане с Нийм и Кастилски сапун. Победих зелевата бълха. Беше нападнала зелето под асмата. Пиперът цъфти и връзва, наторих го в началото на месеца с оборски тор, разтворен във вода, но наблегнах на тора. 

Важно!!! Тази година съм доволна от представянето на повечето сортове домати в градината. Това, което е допринесло са следните мерки

- разсадите правих в торф 

- наторяването през зимата с оборски тор, следва микоризата, която сложих при пикиране, следва пръскане и поливане с триходерма (2 суп. л. позеленяло жито на 10 л вода), пръскане със Стенли (5 мл на 2 л вода) и може би нещо основно, според мене - доброто време тази година. Дано няма изненади, не смея да се похваля. В оранжерията има какво да се желае, но догодина. А, за малко да забравя още нещо - за първа година доматите са под навеси. Тази година няма много дъждове, та това перо е на последно място.
Още нещо - при засаждане сипвах от копривената "чорба" , в която имаше мая (и пепел, но нещо ми се губи), а на по-късен етап сипах в бидона разтвор на триходерма. Нямам представа дали се е развила или не. За първа година миришеше "идеално". Наскоро подхраних с шербет от оборски тор. А зимата имах естествен сидерат - врабчови чревца. В празните пространства сях фацелия, писала съм. Важно е да се знае, че между третиране с микориза и триходерма, трябва да има една седмица интервал от време. Направих опит за мулчиране, но съм далече от успех засега. Две пръскания с аспирин (250 мг аспирин на 2 л вода) направих. 

22.7 Изскубах няколко лабрадора и на тяхно място насадих колтуци от домати, които бях оставила да се вкореняват на шарена сянка в градината. Пуснали са хубави корени. Може би е малко късно, но дори по един домат да откъсна, пак е нещо. :) Отдавна има зелен фасул, но ще го оставя за семена и за зрял. Днес сготвих, хубав е. Три вида са, като ще отпадне жълтият. Осново ще сея този на Теди, а почти бях забравила, че за запълване на мястото сях Чер Старозагорски. Последният определено ще оставя за зрял. Една година купих уж Чер Старозагорски, но се получиха и някакви фасулчета с лико. Увивен фасул имам за зрял и за зелен, но вторият ще е само за запазване на сорта, т.е. само за семена. 

21.7 Вчера си изпълних задачите, т.е. засях зелен фасул. Днес пуснах капковото  да понамокри, за да поникне по-бързо, че дъжд почти няма. Наторих пипера, броколите и карфиола (и белите патладжани, ако изобщо стигнат до плод, но поне ще опитам). Броколито е пораснало доста. Винаги се учудвам как тези малки семенца се превръщат в големи растения. :) Колтучих и връзвах доматите, че някои са с арамтура, защото не бяха включени предварително в сметките и все още няма колчета за тях. Половинката иска да ги замени с тръби, защото на тръбата ѝ прави едно перпендикулярно парче. Тръбата потъва 50 см в земята и това парче не позволява да потъне повече. Нагоре сигурно ще са по 1,5 м (аз исках 2 м, но май не ме огря, ще видим като ги направи). Тези домати, които щях да давам на Варелски и бяха пълна скръб дори са вързали тук-там, иначе вървят като тези под навесите, засега. Краставиците взеха да се засилват в градината, бера все повече. Малко мързеливи ми се струват краставиците тази година, мързи ги да се катерят по мрежите, но важното е да дават и да мога да минавам между редовете. Насадила съм като за целия китайски народ - непълни 3 реда като на всяка капка на тръбите на капковото има по две краставици, а редовете са по 5 м дълги, нека има. :D . 

20.7 Обрах касиса. Много добре беше родил. Изглежда всяко цветче е завързало плод. Почти наторих пипера. Може да засея зелен фасул в градината с касиса, да не стои гола земята. 

13.7 Извадих часъна. Хубави глави са станали. Брах малко касис. Наторих хилавите тиквички в градината при картофите. Бръмбарите са се разщъкали. 

10.7 Валя дъжд, разхлади се доста. Краставиците Тести Грийн в градината започнаха да плододават. Два месеца от семена. За мене е най-бързата и вкусна от хибридите. Започнах да късам от доматите-хибриди в оранжерията. От тези, които пробвам, Оптима са най-бързи и дружно зреещи. Опитах Амати, Бенатар и Панекра, също и чери Рапунцел F1. Всички са ми почти еднакви, но стават. Вътрешността на всички е като на диня, няма лошо. Ципите са плътни, но за мене няма неципест домат, та все тая. Добре узрял не съм опитала още. Дребосите като Маскотка, Полярник, Женечка също дават по някой и друг домат. Полярник ми е най-вкусен, Женечка има най-много и най-едри плодове. 

8.7 Времето е слънчево и горещо. Имам да бера касис, малини, чесън и лук (който пак не стана), две ябълки счупиха по един голям клон. Гъбите продължават да дават. 

29.6 Насадих всичко. Дано се хванат цвеклото, водният лук и зелето. 

27.6 Напръсках с Актара при картофите. Дъждовете явно отмиват добре нийма. В някакви идеални условия сигурно действа. Уморих се да обикалям и събирам ръчно. Пътеките станаха като самолетни писти. Напръсках всичко в оранжерията с триходерма, купешка. Намерих един домат със сиво гниене, явно там проветрението е проблем. Добре, че има краставици и чушки, макар в по-млечен вариант. Доматите не зреят, почивка са. :) Започнах да садя цвеклото. Не знам дали ще се прихване. Голяма жега е през деня и е като хербаризирано. 

26.6 Тези дни полях с разтвор на триходерма втори път, като ползвах само домашно размножената. Не знам дали ще работи против мана, но това е основната ми цел. За всеки случай да запиша как се размножава триходерма в домашни условия. Първоначалното "заразяване" е бавно, защото купешките препарати не съдържат много активни спори на гъбата. Започнах с жито, но се оказа не много добра идея, опитах с ечемик, леко смлян в кафемелачката. Получи се, но най-бързо става с купена грухана пшеница. Пшеницата се накисва от вечерта за една нощ, след което водата се излива и житото се слага в буркан в микровълновата. Ако бурканът е почти пълен, се оставя да се пропари за 5-10 минути. Изсипва се житото и се разделят слепените зрънца, оставят се да изстинат. Триходермата умира при температура над 40 градуса. Прави се разтвор от купената триходерма и преварена или дъждовна вода. На 1 л преварена вода се слага 0,1 до 0,2 г от триходермата. Изстиналото жито се връща в буркана, залива се с разтвор, оставя се да постои малко (примерно 5 минути), после се излива разтворът и се оставя някъде на топло (25 градуса). Затваря се с тензух, парче плат или лист хартия, не се затваря плътно с капачка, за да диша триходермата. Първоначално процесът може да продължи повече от седмица, дори повече от две седмици. Трябва да се получи първо бял мицел около зрънцата, после цветът става бледо жълт и накрая става тревисто (изумрудено) зелено. Изчаква се няколко дни (по преценка) да позеленее хубаво житото и се прибира в хладилник. Така може да се съхранява до 3 месеца. Може да се изсуши част от "заразеното" жито. 
Вторият етап на размножаване е по-лесен. Взима се една чаена лъжица от позеленялото зърно и се залива с чаша преварена вода. Оставя се за една нощ (около 12 часа). След това се изпълняват действията с пропарването и заливането с разтвор на домашно размножената триходерма. Вижда се още на втория ден, че гъбата прораства.

Ползва се като 2 супени лъжици от зеленото зърно се заливат с вода за една нощ. Идеята е да се разтвори триходермата. Водата става зелена веднага. След това се разтваря в 10 л вода (аз ползвах 15 л). С този разтвор се поливат доматите или други зеленчуци. Ако се ползва за пръскане с пръскачка, трябва хубаво да се прецеди, за да не се запуши пръскачката. Пръскането се прави превантивно или при мана по доматите (така се твърди, още нямам личен опит). Поливането и пръскането може да се правят през интервал от 7-10 дни. Пишат, че гъбата живее до 30 дни, така че може да се полива и през месец. 

Поливах с лейка при картофите, защото ми се видя най-лесно. При доматите и краставиците, при пипера и праза също полях с лейка. 

Пръсках с Нийм три пъти, но тези дни вали често и не съм сигурна дали ще има ефект против колорадските бръмбари. Отделно три пъти на ден (или поне сутрин и вечер) събирам излюпените розови бръмбари. Като цяло не са наяли много. 

Много съм доволна от ранното Дитмарско зеле в оранжерията. Тези дни една зелка се беше разпукнала и я опитахме на салата. Много добро. А за късно садих Кьосе. Насадих зеле, броколи и алабаш около асмата. Продължавам в малката градина с цвекло, воден лук и зеле (евентуално).

 

23.6 Пръсках с Нийм вчера, днес събирах, утре сигурно ще напръскам отново. Торих тиквите, тиквичките, пъпешите и дините, и царевицата (първо с разреден разтвор от бидона с коприва, мая и ако е оживяла триходермата, а после с оборски тор, разреден с вода. Допуснах грешка при приготвянето, защото вече се стъмваше и бързах, та концентрацията вероятно е под 2% (най-вероятно е между 0,5 и 0,75%). Засях копър и магданоз до дългите тиквички, които още не са се разперили. Лабрадорите като че ли са на привършване или наедряват следващите, краставичките постепенно набират сили, късам по някоя корнишонка и едни средно дълги, но те сега започват да наедряват (в оранжерията). Навън вързах мрежи на краставиците, опънах сезали на някои домати, останаха ми още 50 корена. Засадих всичкия разсад домати по идея на половинката и сега нека търси колци. Два корена Оаксаканско бижу дори са вързали по едно доматче, което ме изненада. Мислех, че само цъфтят. Махнах колтуците на външните домати, а тези в оранжерията май няма да ги пипам. Станало е малко гъсто, но пък не при всички домати. Като махна Лабрадорите, дори ще се освободи още място. Насадила съм нова серия домати от колтуци (хибриди разни, не надписвах). Когато садих външните краставици, насадих и в оранжерията (не помня какви сортове, няма значение, все ще са краставици).

20-21.6 Колорадските бръмбари се появиха. Лошото е, че виждам направо излюпените червени гадини. Събирам на ръка и утре, ако не вали (щото днес валя малко, когато беше подходящо за пръскане), ще напръскам с Нийм. Изчистих тревата в последната градина (при "фурната") и половинката ще я прекопае. "Неговата" част съм я засадила, така че там мина с леко разрохкване, а "моята" част ще е с цвекло, воден лук и зеле Кьосе. Пръсках и полях с, домашно размножена, триходерма картофите.

18.6 Насадих разсада дълги тиквички и алабаш. Подрязях листата на разсада воден лук, който е вкъщи, беше полегнал. Добре изглежда. Има прихванали се ябълкови калеми. Особено един доста дълго клонче пусна, около 20 см. 

15.6 Пръсках с купешка триходерма доматите и краставиците.

14.6 Купих 10 връзки праз, разсад. Напръсках с разтвор на триходерма и полях, където успях. Брах ягоди, отново гъби и продължават да растат. Опитах едно доматче от хибрида Ледник. Абсолютен хибрид - твърд, но на вкус като сладко-кисело е ок.

9.6 Набрах цвят от бъз и направих сироп. 

8.6 Обрахме черешите. Доста от тях са изгнили на дърветата. Мислех, че няма да погледна череша, защото не спряхме да ядем, докато брахме, ама не, преди малко хапнах пак. Малко сме като невиждали, защото почти не помня кога за последно сме брали череши. Да хапнем шепа, две, да, ама да берем, не е било скоро. Започнах да садя пипера, копахме в голямата градина и дано времето позволи да си довършим утре и да продължа със засаждането. 

7.6 Прекопано е под навесите, капковото е преработено за поредна година :D и дори насадих доматите и краставиците (остана ми съвсем малко). Пиперът в разсадните табли отново не прилича на нищо - няма място, няма храна, жлътна се, но е с дебело стъбло и утре го почвам, живи и здрави. Отворихме допълнителните 2 прозореца на оранжерията. Нощно време ще опитам да затварям вратите и ще следя как е ситуацията (температура, влажност) сутрин. Влажността я определям като пипна покрива отвътре и ако е влажен, значи проветрението не е достатъчно. Нощните температури все още падат под 10 градуса, но не е фатално.

4.6 Люцерната, бобовете, царевицата и няколко тиквички са поникнали. Завършихме покривите на градинските навеси. Половинката извоюва правото да прекопае. Каза, че е приятно за работа. Аз ще му помогна, ако се почувствам свободна. :P

31.5 Вчера вечерта откъснах още 8 гъби! :) Узряха първите 3 ягодки от дивоподобните. Има малко череши, надпреварваме се с косовете. Пониква бобът за зелен и една от дългите тиквички. Насадих 2 тиквички Изобилна при боба за зрял. Преди няколко дни пресадих две самопоникнали тикви от оранжерията в едната градина (пусто любопитство). :D

30.5 Гъбите продължават да плододават, сготвих втори път. 

28.5 Засях люцерната с микориза и червената детелина. Набрах 4 гъби wine cap. 

25.5 Засях два реда боб за зрял (най-дългите в градината). Ако преценя, може да засадя някоя тиквичка от разсад при боба, ще видя. Има малко неизползвано място за уплътнение. Чакам дългите тиквички да поникнат, а междувременно сложих още няколко семки за разсад. Много са бавни, но дано поникнат. Поизскубах тревата в голямата градина. Чакам ММ да направи покривите, ама той решил да тори дръвчетата, подгряващо. Напръсках с Нийм някои млади дръвчета - кое с гъсеница, кое с въшки, някои май нищо им нямаше, ама няма да им навреди. Ще размножавам триходерма и ще поливам в оранжерията и в градината при засаждане на доматите и/или преди това, ще видя дали има живи бактерии първо. Ако експериментът мине успешно, ще запиша.

24.5 Донасадих картофите. Остана място за още нещо и мисля да засея боб за зрял. Ако нямах 2-3 касетки с буркани със зелен фасул от миналата година, щях да сея боб за зелен. Обаче един ред вече засях и стига толкова. Всички домати, които разсадих в кофички, са навън под една джанка. Направих нещо като тунел с пластмасови дъги и агривело (защипано с щипки за дъгите), което не стига до долу. Не знам как ще се държи на дъжд, но ако вали, ще стане ясно. Много се чудих дали да е найлон, но засега така реших да е. Заглеждам калемите на ябълките, засега един е тръгнал да се разлиства, но може и някой от другите да се размърда по-нататък. Половинката копае до мрежата при малките касиси от външната страна на градината при картофите. Мрежата е потънала надолу и като откопае част от почвения слой, ще стане достатъчно високо и овцете няма да могат да се надвесват и да ядат касиса. :) Направил е капково за някои дръвчета, гледам, че е опънал тръба и при бъдещата люцерна. 

23.5 Насадих всички тикви, пъпеши и дини. От дините само двете от НАМ поникнаха, а от пъпешите май повечето, но не се знае дали охлювите няма да се почерпят. От тиквичките поникна само Изобилна, ще сея пак. За една бройка да я изпусна, защото беше сдала от неполиване. Дългите по начало са много бавни, но ще засея още семена. Тиквите бяха пуснали много хубави корени в торфа в таблите. Насадих повечето картофи. Още не са готови покривите в градината и се наложи да пресадя доматите в кофички от/за бира и кисело мляко, защото вече нямат храна, малки са им гнездата в таблите. Сигурно ще ги сложа в някоя градина и ще им направя полутунел, да не им вали само. Водния лук не бързам да го изнасям навън, почти е изправил перцата (пониква прегънат на две). 

22.5 Вчера засях царевицата, боба за зрял и за зелен, и вигна (2 вида?). Поизвързах доматите и краставиците в оранжерията, но не стигнах до колтучене. Пръсках втори път с нийм, че краставиците имат въшки. 

20.5 Всички тиквови разсади са в оранжерията. Водният лук и броколито са вкъщи, но скоро и тях ще ги командировам. Някои раздади ги сложих под мини навес от поликарбонат, като разсадните табли ги вкопах леко в почвата, така че горното ниво на почвата да е изравнено (репички, цвекло, карфиол). Около тях засях още малко зеле и бял алабаш. Този разсад зелеви, който е в оранжерията (пак така двете разсадни чашки са почти вкопани, за да не съхне бързо), са добре, но тези, които бяха вкъщи за ден-два се издължиха и най-вероятно нищо няма да стане от тях. Слънцето вече не свети/грее ниско, така че вкъщи само може да поникне нещо и веднага да се изнесе някъде на хладно и светло (оранжерия или градина).

17.5 Краставиците, репичките, някои тикви, тиквички, карфиол и пъпеши са поникнали или поне са дали заявка. Баселата в оранжерията (в табли) е поникнала. Ямсът расте, и двете растения. Навън редом с морковите има и много плевели. 

16.5 Засях броколи в разсадни табли. Преместих част от зелевия разсад в оранжерията. 

15.5 Вчера валя и възпрепятства сеенето на боба и царевицата. Сидератите са повалени, леко позавяхнаха (само в едната градина, не съм стигнала до другите).

14.5 Поради лошото време реших да направя разсад вкъщи. Засях в разсадни табли воден лук Испанска каба, Карфиол (хибрид), репички Глориета (хибрид на Саката), преместих покълналите семена зеле Кьосе и бял Алабаш по едно в гнездо. Бях засяла доста, защото не бях сигурна в кълняемостта, особено на зелето (с изминал срок на годност). Мисля репичките да ги закопоя с разсадната табла в градината или оранжерията (зависи от времето), когато поникнат. Краставиците вече леко надигат главички (поникват). 

12.5 В градината "при картофете" започнах да тесам сидератите. Синапът ахаа, ще цъфне. На места израсна около 50-60 см. Фацелията е фуражният грах са окола 30 см. Ще довърша и до лехата с лук и чесън ще сея боб за зрял и царевица. Има малко  поникнали картофи. Тикви и подобни ще садя от разсад. Купих семена за салатно цвекло и воден лук. 50 на 50 съм дали да правя разсад или да сея директно. 

11.5 Видях, че и Маскотката е завързала доматче, т.е. като цяло започват лека полека да връзват. Въпросът е аз кога ще ги вържа на сезали. :D Засях в разсадни табли тикви, тиквички, пъпеши, дини, кивано, краставици, алабаш, зеле Кьосе, листна целина, ехинацея (миналата година мързеливо се опитах да засея направо в градината, ма нещо не ми се получи) и астри (семената са от 2017, събрани). От всички изброени до алабаш имам по няколко сорта. Грижливо надписах, за да си знам кое, евентуално, се е получило. Времето беше лошо - студено, влажно, мрачно и хич не ми се сееше нищо. Само ще се изтегли, а в оранжерията и без друго е тясно вече. Сега каквото се получи, добре дошло. Ходих на оглед да видя дали някоя джанка е задържала плод. Има тук-там и ако оцелеят, поне за ядене ще има. Надявам се да няма слани. 

10.5 След Лабрадор са завързали Женечка и Корлеоне, като Корлеонето е сято две седмици преди Л и Ж, но е рязано. 

9.5 Тази сутрин е било около 1 градус навън (вътре в оражерията температурата в единия край е била 3,3 градуса, а в другия край на оранжерията 4,1 с духалка) и по прогноза следващите минимални температури ще са над 4 градуса, преобладаващо около 5-7. Сидератите имат добър вид в градините, добре израснаха. Гледах, че са поникнали някои семена от тези, които сях в градината "при фурната", но са поникнали и разни тревички и засега не е ясно кой кой е. :) Има доволно много трева навън за овцете. 

4.5 Сложих дигитален термостат в оранжерията и духалка. Зададохме 6 градуса минимална температура, при която духалката да включва. Не завивам с агривело, разчитам на печката. Сложих термометри на двете къси страни на оранжерията, а духалката е върху варелче в средата. Термостатът също е в единия край на оранжерията. Досега минималната температура е 5,9 градуса. 

26.4 Всички разсадни табли занесохме в оранжерията. Оставих южния прозорец отворен за през нощта. Почти поникна и второто сменце Розовая Катя. :) Имам поникнали патладжани, тагетесът и босилекът са пораснали. 

25.4 Пикирах доматите за градината. Розовая Катя поникна 1 бр. Засадих в оранжерията Хъни Муун и Алианс, както и краставиците, за които бях направила разсад в кофички и чашки. Всички сортове вече си имат бутончета, някои от хибридите ще цъфтят. Доста измъчен вид имат след студовете, но новите листа изглеждат добре. 

20.4 Засях и 2 семена от Розовая Катя, руски хибрид. Може пък да се окаже устойчив за оранжерията, Маскотката ахааа, ще цъфне, направила е китчици. Доста нежно растение изглежда откъм листна маса и му съхнат листенцата, дано се оправи като стане по-топло. Предполагам, че студът нощно време му пречи на доброто развитие. Хибридите изглеждат доста по-зелени в сравнение с директните сортове. Латах е едно малко рехаво растение, около 15 см, а има китка с цвят. Женечка е мощно на листа, а Корлеонето е най-разклонено, пораснало, но също е с нежни листенца.

18.4 Било е 3,5 :) . Латах, Женечка и Корлеоне са цъфнали. 

17.4 Термометърът е отчел  -3,7 градуса в оранжерията. Под 2-3 ката агривело не съм мерила, но се надявам да са оцелели доматите, краставиците и пиперът.

16.4 В градината при фурната (в по-горната част) разкопах с мотиката, а врабчовите чревца ги оставих така, че да съхнат, ще служат за мулч, за подобряване на структурата на почвата. Разсадих малко от дребните ароматни ягоди. Насях дребна динка, киселец, лапад с червени дръжки, цикория, лобода, магданоз и копър, черен корен, моркови и босилек. Част от морковените семена бяха на ленти, другите насипно. Вкъщи засях дивия ямс (две семенца) и баселата (подобно на спанак, увивно). Насадих си хризантемите, които цяла зима бяха вкъщи, полях ги. Пресадих няколко корена лавандула. Има поникнали хризантеми в долната част на същата градина. Девисилът е пораснал. Фацелията е пораснала, но ще има възможността да се развива, докато мястото не ми потрябва за други посеви. След дъждовете сидератите пораснаха малко. Ментата изглежда много добре, расте, листенцата стават по-големи. Ягодите София също имат добър вид, както и преместеното борче от семена. Касисът цъфти. Открих си и трите малки дряна, разлистват се вече. Един лимон е оцелял, има ново листенце. Другите два няма да ги изскубвам, но нямат листа и не знам дали има шанс да се възстановят. Оцелял е най-големият, който е около десетина см над земята. От крушовите калеми Новембра и седемте имат хуави листенца (още не са се разлистили, но имат добър вид). И сега дано всичката тази хубост не бъде замразена през идните дни. 

14.4 От няколко дни вали по малко, напоило е добре. Насадих пипера и доматите, които бяха като разсад в оранжерията. Много добре им се отразява на всички там. Лошото е, че отново се задават студени нощи. Доматите за градината поникнаха бързо, а времето е все мрачно и се издължиха. Днес ги засадих на по-дълбоко. На някои им резнах корена, за да се събере във формичките. Дано не съм ги повредила, но доматът понася подобен род гавра с него. Като видя, че са живнали, ще ги засена в оранжерията и тях. Двата покрива в градината са почти готови за слагане на поликарбоната. Трябва да ги боядисам (винкелите), дано времето не е много неприятно за работа на открито. Пиперът започна да пониква около 8 дни след засяване. Поиздължи се и той. Сложих 3 лампи на доматите и една на две табли пипер. Нямаше да се стигне до издължаване, ако бях монтирала лампите по-навреме. Двата хибрида Алианс и Хъни Муун в оранжерията (в чашки по три корена) изглеждат много добре, да не повярва човек. :) Засадените и те са добре. Някои сортове малко преболедуваха. Един Полярник все жълтее, но до него засадих друг, който изглежда съвсем прилично. Давам шанс на жълтуркото да се справи с условията. Като се има предвид, че рязах всички ранни директни без Лабрадор, не е много редно да ги сравнявам, но все пак Лабрадор печели битката за най-ранен и издържлив. На другите или листенцата съхнеха, или се издължиха, а затова се принудих да ги отрежа над котиледоните и да вкореня горните части. Засадих и долните, и горните части. Долните доста бавно изкараха колтуци. А горните пуснаха зверски големи корени. :) Ще трябва да завивам отново някои нощи с някой и друг кат агривело. Мисля, че при прогноза -1 е задължително завиването, защото в оранжерията пада с два-три градуса повече температурата. 

7.4 Докъде я докарахме, да поливам сидерати. Няма дъжд и това си е. Нощните температури в оранжерията са положителни, дано не падат повече под нулата.

5.4 Вчера обеззаразих доматените семена с разтвор на хлорхексидин. Може да няма смисъл, но така реших. До днес бяха във влажни тампони за грим. Днес ги засях - 42 сорта за градината, като само Полярник повторих от засадените в оранжерията. От краставичките поникват Тести Грийн и китайските. Засях и пипер, който почти бях забравила, подарени семена. А пиперът от една съфорумка е първенец, после е моят от 2018 и най-мързелив е този от 2017 или просто изложението към слънцето не му допада. Всички са до един прозорец, но все пак различно биват осветявани от слънцето като време. Засях босилек, тагетес, астри (ако въобще нещо стане), патладжани разни сортове, пак подарени семена и едно чудо (индийски люляк, Lagerstroemia indica), за което не знам дали засях семенце или цяла шушулка. Има още куп зелении за засяване, но нека им дойде времето. :)

2.4 Засях по две семена корнишонки Левина, Алтай и Китайски бомбички, а също по две от Тести Грийн, Еня и Summer Dance. 

1.04 Най-после репички в салатата. Някои краставички са пожълтели в оранжерията. 

31.03 В оранжерията е било -4,1. Ще трябва да продължа завиването поне още една седмица. Под тунелите вече не меря t°. Термометърът е на обичайното си място на североизточната стена на оранжерията. При къщата е било - 0,9. Температурата до къщата засега отговаря на прогнозната, но в оранжерията е с около 3 градуса по-малко. Има съд с вода при къщата (метален) и друг (част от голяма гума) на десетина метра преди оранжерията, която е в най-ниската част на двора. При къщата водата не беше замръзнала, а водата в гумата беше покрита с лед. 

30.03 Днес присаждах калеми на ябълки и съвсем експериментално от една слива на младо дръвче, но много ме съмнява, че нещо ще стане от сливите. Калемите, които взех, изобщо не отговарят на изискванията - отрязани са в деня на присаждане, не са прави, с хубави пъпки, но това имаше, това опитах (ММ искаше, но и той се убеди, че няма подходящи калеми).

29.03 Подозрително точно познават каква ще е минималната температура. Под тунелчето беше 1,1 градуса. Растенията пожълтяха, особено долните листа. Дано издържат гаврата. :) Един домат Лабрадор беше измръзнал, но го отчитам като мое невнимание - или съм го настъпила, или не съм завила както трябва. Но беше тотално измръзнал, размаза ми се в ръцете при опит да го изскубя. Извод - да предвиждам място за обслужване на евентуални тунели при ниски температури и по-грижливо да завивам. 

28.03 Първата нощ с отрицателна температура и тунел над доматите е минала добре. Температурата е била 0,8 градуса. Не е много жега, но са издържали при -1,8, така че засега всичко е под контрол. При къщата показва минимална -2,1. Обикновено при оранжерията е с два градуса по-малко, но нямам толкова термометри от един и същи вид, за да направя абсолютно точно сравнение. За утре прогнозата е -4.

27.03 Засях пипера за градината (само торф, разсадни табли, по няколко семена в гнездо - от 2 до 4). Полях, сложих семената и поръсих със сух торф, отгоре завих с прозрачен найлон. Направих тунелчета над доматите, краставиците и разсадите в оранжерията. Отказах се да връщам вкъщи разсади. След като опънах първия кат агривело над дъгичките (пластмасови огъващи се пръчки, 2 м дължина), защипах с щипки (специални, има ги на сайта, откъдето пазарувах), отгоре метнах още два ката агривело. Пазарувах тук https://e-gradinabg.com/search?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=щипки&submit_search=

Освен синапа и фацелията, видях, че има поникнал фуражен грах. Все още е тук-там, но го има. 

26.03 Много ветровито и студено беше. Фацелията ми е поникнала. Или, ако е друго, ще е под закрила на закона, докато не се разбере дали наистина е фацелия. Щом е поникнала точно в редчетата със синап, предполагам, че не е някой ненужен плевел. Въоръжаването с пластмасови пръчки, агривело и щипки за тунелче в оранжерията засега върви с нужните темпове. Утре трябва да си ги взема от Спиди. Тази нощ отново два ката агривело на разсадите. Калемите за Фунджи са тръгнали да се развиват в мазето. Дано в близките дни намеря време все пак да ги присадя. Това, че са по-развити от дървото, на което ще ги присаждам, май не е много добре. Изчистих кълновете на картофите за ядене. За семена ще си купя, няма да оставям от моите, защото са два сорта и не се знае кой кой е. 

25.03 Днес хлъцнах при вида на записаната минимална и максимална температура в оранжерията -1,1 и 56 градуса. Дано половинката отваря по-рано, че ако не измръзнат, може да се сварят растенията вътре. Завих тази вечер с два ката агривело (директно, без тунел) и до неделя трябва да отвиваме и завиваме. Дано издържат. Всички разсади, които на се засадени, включително пипер, ще си ги върна вкъщи. По-добре няколко дни на по-сигурно да останат. Прогнозите са от -1 до -5. Днес е понеделник, а студовете се предполага, че ще са в четвъртък, петък и събота рано сутринта. 

24.03 Насадих още домати в оранжерията (от хибридите, повтарящи се :) ).

23.03 Насадих останалите лабрадори и по един от всички останали сортове, които ще са в оранжерията - директни са Женечка, Латах (рязан, горна част), Полярник (рязан, горна част), чери Маскотка и Зелен гитант, останалите са хибриди - Ледник, чери Рапунцел, Биг Бийф, Оптима, Амати, Бенатар, Брутус, Наслада, Опал бг, Панекра и Корлеоне (подарен, рязан, долна част). ММ сложи кранчета и в края на всяка капкова тръба, за да може да се промива от време на време. Две нощи температурата при разсадите е била отрицателна или поне това показва термометърът. Последно е било -1,8 градуса. След два дни прогнозата е за -1 до -3 (за около седмица), което означава, че при нас ще е още по-студено и ще помисля как да завивам с агривело, което през деня да се отвива. Мулчирането със сено се оказа доста приятна работа. Като засадя всички по-ранни домати, ще натрупам още сено. В движение ще преценявам къде да е пиперът, къде да има дълги краставици, а когато ни омръзнат марулите, на тяхно място също ще има краставици или домати. Най-трудно ми е да преценя къде да е пиперът, защото съм опитвала от всички страни и все не съм особено доволна, защото не получава пълно слънце, когато пораснат доматите и краставиците.

Разчиствам едно място за люцерна. Трупали сме няколко години клони и не става бързо, но щом съм го почнала, ще стане. 

21.03 Подрязах асмата. Много изсъхнали клонки имаше. Синапът е поникнал. Трите Хънита са направили кукички и до утре ще са поникнали. Зелето в оранжерията е поникнало. Днес разсадих това, което поникна вкъщи (ранно Дитмарско са и едните, и другите). Насадих младите лабрадори и три от големите. Единият е този, който нацъфтя и дано не съм му нарушила спокойствието. Другият е с много пъпки, беше преди дни за известно време в оранжерията. Насадих корнишонките. От 15 семена 10 поникнаха добре, намерих три потънали малко надолу в чашките, тръгнали да се развиват, насадих и тях, макар не много старателно. Две-три пиперчета нещо бяха клюмнали. Чудя се какво е станало, защото останалите са добре. Понатиснах ги, полях, като че ли са добре. Възможно е някоя от котките да е влизала, а може и друга да е причината. На пипера най-много му личи, че в оранжерията му е по-добре.

Насадих ментата :) , която получих като подарък, в градината при фурната под крушата в съседство с ягодите и борчето. Всички коренчета бяха пуснали хубави бели коренчета и пораснаха видимо на листа и височина. 

20.03 Два Алианса са поникнали - без бой за 4 дни - геройчета!!!

19.03 Разчиствах в оранжерията. Сеното го изнесох навън, както и част от оборския тор. Подравних, опънах капковите тръби. Половинката пусна водата, сложи филтрите, изобщо вече дори полива. Пренесох всички разсади в оранжерията. Смилих се само над пипера в саксията и краставичката, която е навързала. Всъщност, се надявам това вече да са завръзи. Сипах на всички вода  в табличките, за да си пият отдолу. Само на големите не им сложих подложките. Мисля, че са достатъчно влажни и няма нужда. Успях да счупя един разсад над котиледоните и го бучнах в същата кофичка. Сега ще се вкоренява горната част, а от долната се очаква да пораснат колтуци. Днес ме светнаха как по-лесно се поддържа влажността, докато се вкоренява горната част. Слага се кофичката с разсада в отрязана прозрачна туба от минерална вода и се вкарва горната част в долната. Понапръсква се вътре. Аз просто изплакнах с вода вътрешната част на тубата, за да има влага. Растението все беше сдало, защото не го занесох веднаха вкъщи, но след като постоя в реанимацията, сега изглежда свежарка. :)

Пресадените марулки имат свежо изправено листенце в средата, което ще рече, че са се прихванали (голяма част от тях, ако не всички).

Насадих четирите коренчета ягоди сорт София от ADA в малката градина (при фурната) до пресаденото борче от семена и полях. 

 

18.03 Рязаните домати са свежарки. Махнах найлона от Латах, който също изглежда е пуснал коренчета. 

17.03 Днес беше срещата на форума. Много динамична и ползотворна. Отново съм с много калеми за ябълки, семена за разни зелении като лобода, лапад с червени дръжки, киселец, цикория, басела, дребна динка, див ямс, диня, пъпеш, ягоди София, куркума в саксия, маслен извлек от жълт кантарион (готов илач :) ). Някои ще ги разучавам. Благодаря на момчетата и момичетата! 

Погледнах си отново разсадените марули в оранжерията. Мисля, че от мързел не ги насадих както трябва. Насипах много тор, а коренчетата на марулите не стигат до почвата отдолу. Като се има предвид, че прогнозата е за много топло време, трябва да разсадя марули навън. Вътре повече няма да си играя, защото скоро ще трябва да садя доматите и краставиците. 

16.03 Засях по 3 семена от хибридните домати Хъни Муун и Алианс. 

15.03 Намирисва ми на поправителен за пресаждане на марулите. Като ги пресадих, забравих да ги полея на следващия ден, а почвата, в която са насадени, е силно отцедлива. Също така беше много студено две-три нощи, около -4 до -6. Можех да ги покрия с агривело, както и да намаля листенцата, за да не се изпарява влагата и да им е по-лесно. Ако не се прихванат до седмица, ще садя нови и ще взема всички мерки. Разсад има, дори мога само от него да си режа, но искам да си имам нормални марулчета. 

14.03 Отрязах 6 домата над котиледоните (на11 март). Насадих връхчетата, като поизрязах долните листа. Нямаше да ги пипам, но много пораснаха, издължиха се, а още няма условия да бъдат насадени. Някои връхчета насадих до отрязаното, за да не трупам нови кофички, че и без друго до прозореца е пълно с разсади. Покрих ги с пликчета, за да не им се изпарява влагата и да се вкоренят връхчетата. От долните части, на които останаха котиледоните се очаква да пораснат по два колтука. На някои им бяха отпаднали колтуците и въпреки това отрязах. На големите разсади лабрадор растат колтуци на местата, където съм откъснала/отрязала листо, което вече е отпаднало. Отрязаните сортове са Женечка, Латах и Полярник. Подариха ми три разсада за домати Корлеоне, пак рязани - два долни и един вкоренен връх, като всико е пораснало доста и изглежда добре. При мене малко ще се издължат. Има поникнал тагетес и невенчета (за 5 дни).

12.03 Айде, вече всички овце са с агънца :) . Доволна съм от безсолно-солевата диета, проведена през есента. Разсадих 40 марулки. Другите мисля да ги прореждам и по този начин да оставя количество, което ще ядем постепенно, като си късам листенца от марулките. Днес сутринта имаше сняг, но до вечерта се стопи. Студено е, прибрах още вчера трите лабрадора вкъщи. Разликата е осезаема в полза на заточениците - по-зелени, по-ниски, напъпили аха да цъфнат, ама ще почакат за следваща екскурзия до оранжерията. Нека минат четирите дни студ.

*Безсолно-солева диета - от 27 август 7 дни махнахме каменната сол от яслите. След това 6 дни покълнал ечемик с 10 г сол на овца (и овена се храни) като каменната сол се връща, за да могат да си ближат от нея. Ечемикът покълва за 1 денонощие, но го заливам с вода 3 дни предварително, за да станат малко по-големи кълновете. Дажбата е около 300 г ечемик на глава (мерен преди покълването). Следват 10-15 дни покълнал ечемик с по-малко сол. Така до около 25 септември приключихме с диетата. Определено е помогнала, защото точно след 5 месеца започнаха да се агнят. Първото агне - 24 февруари. 

10.03 Днес вече засях фацелия и в най-малката градина. Сетих се, че трябва да сея моркови. Ако не вали така, че да стане кално, след ден ще си оформя лехичка. Ще стане фацелия с моркови, но каквото, такова. :) Следва местене на лавандулите и опит да оплевя поне частично ягодите.

9.03 Успях да засея само тагетес, невен, астри, копър, листна целина и босилек в кошчетата с големите лабрадори. Не съм покрила с нищо, дано поникнат. Исках да засея фацелия в най-малката градина, но успях само да заравня изнесения оборски тор с греблото. Трябваше да оправишм отделението на овена, че го беше счупил и се беше измъкнал с овцете да пасе навън. Разбойник. :) 

8.03 Поникнали са зелето и част от корнишонките. Подсипах малко торф, че някои са се поиздължили. Трябваше да ги сложа на по-светло, но ги забравих. Не са поникнали 100%, но дори тези са достатъчни. Има поникнали репички от два-три дни в оранжерията. Трябва да видя дали зелето там е понинало. 

7.03 Страхотен пролетен ден! Засях сидерати - в градината преди картофите (прекопана есента и сега се работи добре) засях фуражен грах, фацелия и бял синап. За цялото място употребих 150 г фацелия, 400 г фуражен грах и 100 г бял синап. Направих браздички с малката мотичка, просто я влачех след себе си с малко усилие. Редовете станаха през около 20 см. След като засях всичко, заравних с ръце, че ми се видя най-лесно. :) Първоначално започнах един ред грах, един ред с фацелия и бял синап, после се оказа, че мога да се върна и да засея фацелия и в някои редове с грах. В градината преди доматите и подобни - засях 100 г фацелия (минах и разхвърлях равномерно семенцата) между врабчовите чревца. Накопах с греблото, колкото можах, за да се позатрупат с почва семената, а преди това поизравних оборския тор, който изнасях досега. Дано поникне нещо. Идеята е поне да видя как се развиват тези сидерати. 

4.03 Хубав топъл слънчев ден. Изнесох три от големите в оранжерията. Мулчирах ги със сено в кошчетата. Прогнозата е за -1 и след това 0 до 4 градуса нощни, а дневните около 13-18 градуса до 12 март. Може би ще ги завия за тази нощ с два ката агривело. Засях корнишонки без да ги надписвам - Левина, Рестина, Алтай и Китайски. Които са най-хубави, тях ще садя в оранжерията след месец. Множко са 15 бр., но нека има. Пикирах и последно поникналите хибриди, които вече са кръстосали. Само две коренчета от всички засети ги бракувах. Има и още две много дребни, но ги оставих. Набрах пак спанак. Набрах и малко пера зелен лук и чесън, и марулки, макар да не са много големи, но имат вид като за салата вече.

И едно предизвикателство - засях малко семена Дитмарско зеле в оранжерията. Да видим дали ще поникне. Семената са с изтекъл срок на годност. Засях и в чашка вкъщи, за контрола. Миналата година в оранжерията условията бяха отлични за развитие на зеле. 

2.03 Пиперът за оранжерията пониква. Оставих го до едно малко прозорче. До обяд вижда слънце. Може би седмица, след като посях пипера, махнах найлона, защото започна да се образува плесен. Сега всичко изглежда нормално. Известно време беше с включена електрическа възглавница отдолу на първа степен и му светеше лампа през деня, защото беше на по-тъмно. Доматите ги полях и за нула време се издължиха. Големите лабрадори страдат за светлина - започнаха да жълтеят долните листа към върха и са поизсъхнали. Може би след ден ще преместя няколко в оранжерията. За утре прогнозата е -3/7, та ще изчакам. 

26.02 Нещо се разбързах и пикирах повечето хибриди след партидата ранни. Останаха само няколко съвсем дребни, които бяха поникнали по-късно от събратята си. Някои такива ги допълних с торф в кофичка, вместо в чашка. Сега са под лампи. Като писах за електрическата възглавница, трябаше да я включа при сеенето на пипера, но забравих. Включих я тези дни. Леко побутнах в едно-две гнезда и видях, че пиперът е покълнал. До пет дни се надявам да поникне. Друго си е да му дам срок. :D Махнах агривелото от марулите и бъдещите репички в оранжерията (няколко дни беше доста студено и затова бях покрила с един кат. Преди три дни разхвърлях сено върху непоникналите репички и доста рехаво върху растящите лук, марули, чесън, моркови и спанак. А там, където не е засадено с нищо още, се опитах да покрия със сено колкото може равномерно.

21.02 Пикирах най-ранните домати, при около 19-20 градуса са, с лампи. Електрическата възглавница я изключих преди седмица.

20.02 Изпратиха ми калеми за ябълка Фуджи от Свиленград. Намазах горните отрези с овощарска замазка и сложих калемите във влажен пясък в кофа в мазето. Дължината на калемите е около 60 см, има доста дебели, има по-тънички. Дано всичко е наред и като дойде време, ще присаждам. Махнах лампите от големите разсади. Остават само на естествена дневна светлина.

19.02 Пресадих големите Лабрадори и краставичката в кошчета, също и трите пиперчета в една по-голяма саксия. Смесих торф, почва от под една стара ябълка, прегорял оборски тор, малко перлит, малко пепел. Под всяко растение сложих по една чаена лъжичка микоризна ваксина. Сега всички са на една маса до прозорец. Ще виждат слънце до към обяд. Лампите не стигат. След някой ден като поникне пиперът и пикирам други разсади, четирите лампи ще светят само над новите разсади.

Отново набрах около 230 г спанак от оранжерията. 

18.02 Поникват вече хибридите (домати) от всички чашки с торф.

От руските семена Ледник F1 днес покълна 1 семенце (а от първата партида, без стимулиращия разтвор, не покълна нито едно). Трябва да отбележа, че го киснах в разтвор за стимулиране кълняемостта на стари семена и се получи, т.е. седмица след това покълна и го засях вече в торф. Рецептата - 5 мл оцет, 5 мл вода, 4 мл кислородна вода и се добавя по 2 пъти на върха на нож калиев перманганат. Получава се ефектът на ефервесцентните (разтворимите) таблетки. След това без промиване слагам семенцето между влажни тампони за грим и оставям да се ръти при температура около 22-25 градуса (понякога 2-3 градуса по-малко или повече). 

16.02 След Рапунцел започнаха да поникват (не 100% все още) и другите хибриди. Само Наслада и Опал бг засега не са поникнали. Може да си купя други семена за Опал, защото някои твърдят, че не се влияе от листна плесен. Засях пипер за оранжерията в разсадна табла с 28 гнезда. Много се чудих по колко семена да сея и накрая реших да са по 4. Семената са от 2017 г. и не съм сигурна за кълняемостта. Голяма презастраховка, но нека са повече. Само в торф отново сях, като го навлажнявам, слагам семената и отгоре поръсвам със сух торф. Завих ги с прозрачно найлонче и сложих на горния рафт да поникнат. Полях всичко в оранжерията.

14.02 Рапунцел е пръв от хибридите. Направил е хубава кукичка над почвата и до утре очаквам да се изправи. Ледник не поникна (от първата партида). Днес засях в оранжерията два вида репички хибриди - Селеста и Глориета, втората е на Саката. По-близо до вратата е Селеста. Също така в близост до миналогодишния магданоз засях пак магданоз, копър и малко кресон, а в източния ъгъл засях копър. Като поникне, ще се види кое къде е, но поне си записах, че съм ги сяла. :) Полях ги. 

10.02 Обеззаразих няколко сорта хибриди, с изключение на оцветените и ги засях директно в чашки с торф. Сега са върху електрическа възглавница, за да им е по-топло. Околната температура в стаята е около 19-20 градуса през деня, а през нощта е около 16. След като поникнат, ще махна възглавницата. Хибридите са - чери Рапунцел, Биг Бийф, Оптима, Амати, Бенатар, Брутус, Наслада, Опал бг и Панекра. От всички сложих по 4 семена, само черито е 1. От предишните сложих по 3 семена, а от Лабрадор 16. Не са поникнали всички от миналата седмица. Най-бързи бяха Женечка, Латах и Лабрадор, показа се и 1 Полярник. Ледник и Маскотка ги няма още, дано се покажат и те. Възможна причина е спадането на температурата като цяло и понеже някои бяха покълнали, други от същия сорт - не, та им резнах връхчетата на семенцата, за да се покаже кълнчето. Ще наблюдавам кога и дали ще поникнат. Сложих им две лампи да им светят по няколко часа на ден. Тази вечер видях, че са си свили листата и изгасих лампите по-рано от предвиденото. Имам един таймер и съм го сложила на другите две лампи на големите разсади да им светят по 17 часа на денонощие. За сега насетите нямам таймер за лампите, ще помисля дали да похарча още 25 лв. :) Удобство е, защото като го настроих, изобщо не се занимавам с включи, изключи. 

Набрах спанак от оранжерията (200 г) и си сготвихме супа. Копривата не смее да се покаже още. Видях, че едно клонче на къпините без бодли се е мушнало под тревата, която е извън градината и е пуснало малки корени. Вече го бях дръпнала, та го бучнах в градината, без да режа клонката. След месец, примерно, или повече, може да срежа и да станат две растения. Разнасях угнил оборски тор в градината. В оранжерията температурата беше станала около 32 градуса, та отворих за няколко часа единия прозорец да се проветрява. Но беше топло и навън, де. През нощта е било около -4. Видях, че съм засяла кресона до марулите и се чудех защо няма кресон, а той е станал около 6-7 см, но е между марулчетата. :) Сях и втори път, мисля, че и той е поникнал, ако не навсякъде, то на места, бяха малко семенцата. 

3.02 Сложих да се рътят пет сорта домати - Лабрадор, Латах, Полярник, Женечка и Ледник F1. Предварително ги накиснах в 0,05% р-р на хлорхексидин. Сега се рътят между навлажнени (с вода) тампончета за грим в пластмасови чашки, покрити с найлон върху електрическа възглавница. Темературата върху възглавницата е 25 градуса.

29.01 Засях малко кресон в оранжерията (трябва да полея, струва ми се малко влагата за семенцата). Преди два-три дни беше 27 градуса и полях, но като пипнах тук-там, не е много мокро. Марулките и спанакът не се сърдят на душа от лейката. Има тънички зелени стъбълца поникващ чесън, около 3-4 см. Доста тор насипах отгоре преди месец и нещо и наскоро леко разрових около чесъна, че не се виждаше. Лукът расте, сега е около 10 см. Лукът за зелено е към 15 см, може и 20 да е. Чесънът е около 6 см. Миналогодишният магданоз е покарал в оранжерията (бях изрязала преди време порасналия от миналата година). Има малко моркови. Все забравям да ръсна магданоз и копър, но и това ще стане.
Пресадих всички разсади в торф и полях умерено. Да видим сега дали ще им хареса повече от предишната почва. Като цяло растат, но жълтееха долните листа. Краставицата за една бройка щеше да е в кофата за боклук, но видях, че има няколко малки нови коренчета и я пресадих и нея. Иначе корените й са позасъхнали/загнили сигурно. Отгоре оставих едно листо, другото беше сдало - имаше петна като от изгорено и го махнах. Пиперчетата също се мъчат. Подсказаха ми, че краставиците и пиперът обичат по-топлото, но искам да видя докъде ще я докарат. Торфът е на Laflora KKS 1, с добавка на NPK 18-10-20 (пише, че добавките са 1,2 кг на куб. м), едрина на фракцията 0-5/0-7 мм, 70% фрезерный торф, 30% кусковой торф (каквото и да означава).

24.01 Набрах 200 г спанак от оранжерията. Нощните температури се вдигнаха и последните са около 0 градуса. Двата ката агривело ги махнах. През деня днес беше 2 градуса, мрачно, облачно. Марулчетата растат, все забравям да снимам.

17.01 Посетите предзимно (датите са най-отдолу) марулчета и спанак, завити в един момент с два ката агривело, растат, ура! Не им пречи, че са завити. Има още лук, чесън и моркови. Чесънът е най-назад, но се надявам да дръпне и той. В оранжерията през деня е около 23-24 градуса при слънчево време, а при облачно е около 15, през нощта вече няколко нощи е около -11. Трупам остатъчното сено в оранжерията. .

Дати на предзимно засяване в оранжерията: спанак - 2 октомври, моркови - 25 октомври, марули - 15 ноември, лук и чесън - 11 ноември.0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...