Селска чест

  • публикации
    43
  • коментари
    17
  • преглеждания
    9320

2019.03

Боби Димитров

73 прегледа

01-04 Март

Дългият уикенд започна с необичайно високи темп. 19-20 градуса на сянка, макар че нощните са около нулата (в една паничка имаше замръзнала вода като отидохме към 11). Първата седмица на март също с дневни 15+, нощни над 0.

Оправихме ягодите - изкоренихме колкото можахме троскот и други плевели, издърпахме всички леторасли, сгъстихме и удължихме редовете. Понеже ни се видя много празно, сложихме и 50тина скилидки чесън в лехата.

Оправихме една леха в подготовка за моркови, оставихме я да изпръхне. В момента идеално си личи как в лявата част лехите са по-мокри, а в дясната редица са по-сухи. Тези в ляво са една идея по-ниско в терена, по-сенчести и към тях отива канала за бъдещото отвеждане на водата.

В лехата с малко арпаджик и чесън за зелено сложихме репички, марули за бъдеща консумация на ниво бейби от едни супер стари 5+ годишни семена, спанак, рукола, кресон.

В една оправена от есента леха, в която лани имаше чесън, сега са избили тук-там чесънчета, вероятно бубили или останали мънички главички. В нея сложихме 5 реда нахут микс бял и черен и 1 ред чесън за зелено. В лехата с чесъна от началото на зимата.

Оправихме още една леха, в която влязоха 2х2 реда Sugar Snap / Meteor грах.

Извадихме 10тина коренища аспержи от най-старите, които бяха затрупани по-лани от багера. За съжаление бяха много на дълбоко и бая корен даде жертва. Преместихме ги, да видим дали ще тръгнат - тази година няма да ги берем.

Преместихме 2 почти изцяло потънали в земята 50+ килограмови бетонни колове, почистихме около тях, разсадихме земна ябълка за жива ограда и опънахме хамака на децата.

Започна подготовка на една от лехите, в която ще преместим и съберем разни многогодишни билки - девисил, резене, джоджен, мента, маточина и тн, за да можем да ги размножаваме в поливни условия и после да ги разпространим из имота.

Почнах да ашладисвам - джанката под ясена и една от многото вишни на оградата. Другата седмица продължавам.

Като цяло спокойни почивни дни със гости, скара-бира, почивка.

xPodcP_gtJp2tD1ByJ0XbgGLXdz-6Xrfei1ymAuU

 

09-10 Март

Ашладисване основно действах, костилкови. Бавно става, по 5 минути поне на калем, докато се чудя, подбирам, оформям, режа, замотавам, мажа... Понякога и повече, ако трябва да подготвя подложката.

Добавих трета клетка на компостера. Първата почваме да я ползваме, втората се напълни, защото в последните седмици сложихме почти кубик троскот и кухненски отпадъци от няколко приятели.

Моркови Шантане и наше семе влязаха в готовата за тях леха. Продължи местене на разни многогодишни във временната разсадна леха. Направихме и още 3 лехи, готови за употреба - едната ще е "Лехата", с найлонче, за разсад консервен домат и туй-онуй по-държеливо.

Оказа се, че комшийските кокошки са разровили могъщо лехите с нахут и грах и съответно всички семена са извадени от почвата, но не изядени??? Интересно наблюдение: семената, които бяха попаднали в пътечките, бяха тръгнали да покълват, явно там е по-влажно, докато тези по лехата отгоре си бяха сухи.

Ходихме на полето да продължим забиването на пръчки от върба и топола и малко бъз, да видим дали ще се вкоренят. До момента са сложени над 100 пръчки в една площ от около 2 дка. Ходих при групата на полето да помагам с резитба на фиднаки и консултации.

Както обикновено, снимките са в албума.

 

16-17 Март

Събота лежерно половин ден. Оправих една леха и с помощта на синчето наредихме 2 реда картофи, за сравнение. Еднакъв сорт са, стар, но едните бяха рязани на парчета с кълнове, а другите по-дребни и без кълнове. Интересно наблюдение: в мазето, макар и отворено (без врата и прозорци) цяла зима са се съхранили идеално в една касетка дребните картофчета за семе. Арпаджик малко в лехата с морковите влезе, не повече от 500 г.

Неделя - годишната среща на Без мотика! Сутринта успях само да ашладисам малко, да заровя пак изровения от кокошките грах и нахут и да го засипя с пръст и трамбовам с дъска. Смених няколко връзки на капковото. Подреждах палетата, че станаха много и каша. Търмъчих и ръсих детелина на мястото на палетата, че е излисяло много. В не-парника посях малко маше.

 

 


2 души харесват това


0 Коментара


Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход