Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Селска чест

  • публикации
    47
  • коментари
    25
  • преглеждания
    18887

2019.03

Боби Димитров

973 прегледа

01-04 Март

Дългият уикенд започна с необичайно високи темп. 19-20 градуса на сянка, макар че нощните са около нулата (в една паничка имаше замръзнала вода като отидохме към 11). Първата седмица на март също с дневни 15+, нощни над 0.

Оправихме ягодите - изкоренихме колкото можахме троскот и други плевели, издърпахме всички леторасли, сгъстихме и удължихме редовете. Понеже ни се видя много празно, сложихме и 50тина скилидки чесън в лехата.

Оправихме една леха в подготовка за моркови, оставихме я да изпръхне. В момента идеално си личи как в лявата част лехите са по-мокри, а в дясната редица са по-сухи. Тези в ляво са една идея по-ниско в терена, по-сенчести и към тях отива канала за бъдещото отвеждане на водата.

В лехата с малко арпаджик и чесън за зелено сложихме репички, марули за бъдеща консумация на ниво бейби от едни супер стари 5+ годишни семена, спанак, рукола, кресон.

В една оправена от есента леха, в която лани имаше чесън, сега са избили тук-там чесънчета, вероятно бубили или останали мънички главички. В нея сложихме 5 реда нахут микс бял и черен и 1 ред чесън за зелено. В лехата с чесъна от началото на зимата.

Оправихме още една леха, в която влязоха 2х2 реда Sugar Snap / Meteor грах.

Извадихме 10тина коренища аспержи от най-старите, които бяха затрупани по-лани от багера. За съжаление бяха много на дълбоко и бая корен даде жертва. Преместихме ги, да видим дали ще тръгнат - тази година няма да ги берем.

Преместихме 2 почти изцяло потънали в земята 50+ килограмови бетонни колове, почистихме около тях, разсадихме земна ябълка за жива ограда и опънахме хамака на децата.

Започна подготовка на една от лехите, в която ще преместим и съберем разни многогодишни билки - девисил, резене, джоджен, мента, маточина и тн, за да можем да ги размножаваме в поливни условия и после да ги разпространим из имота.

Почнах да ашладисвам - джанката под ясена и една от многото вишни на оградата. Другата седмица продължавам.

Като цяло спокойни почивни дни със гости, скара-бира, почивка.

xPodcP_gtJp2tD1ByJ0XbgGLXdz-6Xrfei1ymAuU

 

09-10 Март

Ашладисване основно действах, костилкови. Бавно става, по 5 минути поне на калем, докато се чудя, подбирам, оформям, режа, замотавам, мажа... Понякога и повече, ако трябва да подготвя подложката.

Добавих трета клетка на компостера. Първата почваме да я ползваме, втората се напълни, защото в последните седмици сложихме почти кубик троскот и кухненски отпадъци от няколко приятели.

Моркови Шантане и наше семе влязаха в готовата за тях леха. Продължи местене на разни многогодишни във временната разсадна леха. Направихме и още 3 лехи, готови за употреба - едната ще е "Лехата", с найлонче, за разсад консервен домат и туй-онуй по-държеливо.

Оказа се, че комшийските кокошки са разровили могъщо лехите с нахут и грах и съответно всички семена са извадени от почвата, но не изядени??? Интересно наблюдение: семената, които бяха попаднали в пътечките, бяха тръгнали да покълват, явно там е по-влажно, докато тези по лехата отгоре си бяха сухи.

Ходихме на полето да продължим забиването на пръчки от върба и топола и малко бъз, да видим дали ще се вкоренят. До момента са сложени над 100 пръчки в една площ от около 2 дка. Ходих при групата на полето да помагам с резитба на фиднаки и консултации.

Както обикновено, снимките са в албума.

 

16-17 Март

Събота лежерно половин ден. Оправих една леха и с помощта на синчето наредихме 2 реда картофи, за сравнение. Еднакъв сорт са, стар, но едните бяха рязани на парчета с кълнове, а другите по-дребни и без кълнове. Интересно наблюдение: в мазето, макар и отворено (без врата и прозорци) цяла зима са се съхранили идеално в една касетка дребните картофчета за семе. Арпаджик малко в лехата с морковите влезе, не повече от 500 г.

Неделя - годишната среща на Без мотика! Сутринта успях само да ашладисам малко, да заровя пак изровения от кокошките грах и нахут и да го засипя с пръст и трамбовам с дъска. Смених няколко връзки на капковото. Подреждах палетата, че станаха много и каша. Търмъчих и ръсих детелина на мястото на палетата, че е излисяло много. В не-парника посях малко маше.

 

23-24 Март

Сложихме 3 реда картофи Санте, леко рътени, кълнове 2 см макс, долу в Картофарника.

Сложихме в земята и лешниците от @Евелина, ягодите от @ADA и @alys, някакви корени хризантеми от Мърводол, местихме диви ягоди от горичката в леха и виолетки, по настояване на децата, в цветната леха с луковиците. Сложихме и малко маточина от комшиите в наша леха, че предишната я унищожи поредния багер.

Букетът тънки пръчки от върба се раззелени в къщи и го сложихме в барата да видим дали без вода ще вирее, голяма суша пак тая година. Към 25 март, 20% от валежната норма за март и 60% за февруари. Почнах да монтирам капковите маркучи и да подменям кранчета и снадки, то срамота, март да полива човек...

Ашладисвах още няколко джанки. Слагах сините кофички за мъхнат бръмбар - докато сложа 10 броя и вече в първите имаше хванати! Намятах компост на един винил, да подсъхне малко, че не мога да го прекарам през никакво сито като е мокър. 

Сварих вода на огнището и залях 10 литра мулч дървесен. След като изстина го разбърках с мицела от Алис и го наредих между два слоя кашони на специално приготвено разкопано и оплевено и полято място. Да видим!

Сложихме мрежа против птици на три лехи - грах, нахут и моркови, защото всеки път ги намираме яко изровени и подозирам кълняемостта ще е ниска.

Като цяло денят беше пълен и дори бяхме за малко в неделя, но не помня да сме свършили кой знае какво.

 

30-31 Март

Събота - оборка, напълнихме 10 чувала с боклук, има още бая като бройка, но са дребни, просто е пипкаво да се съберат, а имахме 2 деца на гости и беше изключено да хванем нашите на работа докато имат забавление. После пък дойдоха и други гости, скара-бира. Посадих ягодите от @ADA и мулчирах пробно с чували от зебло две пътечки между касиса, като преди това оплевих едната от двете редички касис.

Направих пробно малко сито от перфо ламарината, която имам останала малко от един проект. Добре се държи, ще взема по-голямо парче и ще направя по-голямо сито, за да почнем да ситим компоста. Проблемът е, че е мокър и не ще да съхне, има много органика :D изкарах 100 литра на един винил, на слънце е, за седмица не е изсъхнал, само горните няколко см. Едрата фракция, която остава - клечки, стъбла и други неразградени неща смесени с бучки пръст, е идеална за мулч на фиданките примерно, плодни храсти, лешници.

Неделя - багер. Дръпна една черта 30тина метра надолу покрай зеленчуковата градина, която ще е нещо като попивен преливник тип френски дренаж за водата от улуците. Така изведената траншея води чак към горичката под нашия имот и ако видим, че от там иде вода пролетно време или при обилни валежи, вече е ясно къде ще бъде езерото :D

Естествено, всяко копане с багер си е мега разрушение. Пръстта от изкопа, поради липса на избор, беше натрупана върху 5-6 от лехите ни, с което ги направи негодни за употреба тази година или поне докато не завали обилно и после затопли, за да изпръхнат буците. Част от пръстта пък беше натрупана покрай едната ограда, което съм сигурен, че ще е за ужас на съседа... Друга част пък препречи подхода с камион и джип от долна страна... Но ще е временно, надявам се, преди да завали трябва да го напълним с чакъл и трамбоваме с чимовете обратно отгоре.

Багерът успя и да избута и сбере купчина с клони, която бяхме натрупали в последните 5 години. При липсата на дробилка ги ползваме основно като хабитат за диви животни. Под тях имаше изключително добра почва, рохка и резултат от години компостиране на листа от джанките наоколо, събрахме си няколко кофи.

Пробвах си и новото ел-ренде за дъски - работи страхотно, просто се изумих как за 10 секунди можеш да превърнеш отпадък в нещо, което ще седи добре и в хола.

Снимките са в албума.

  • Харесвам 2


0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване