Селска чест

  • публикации
    45
  • коментари
    17
  • преглеждания
    10283

2019.05

Боби Димитров

73 прегледа

04-05.05

Най-сетне направихме този дренаж, който всъщност не е никакъв дренаж а е хибридна система за усвояване на дъждовна вода от 2 покрива и 2 двора.

8Ss57IgsscHjccmKTfYq2QGbTw7AEcgdu7OdCqTM

В горния край на тази снимка има две къщи - в ляво е нашата, в дясно е на комшията. Сумарно двете къщи имат над 250 квм покрив + над 200 квм бетон плочник около къщата на комшията + от наша страна ще има и площ от паркинг място и веранда. Цялото това нещо събира дъждовна вода. Събирането е по вече (почти) изградена система от улуци, сифони и тръби и ще стига до една малка събирателна шахтичка ф400 в нашия двор. Шахтичката ще е в горния край на тази снимка, където отива тръбата.

Изкопът на снимката следва линията на оградата, като минава през нашия имот. Там по оградата, от шахтата надолу, има изкоп към 80-100 см дълбок и около 60-80 широк, в който е положен ~20 см дренажен камък (объл чакъл), после едностранна дренажна тръба ф200 (ще рече, че има дупки само в 1/2 от диаметъра си и съответно пуска вода само надолу), увита в 2 слоя геотекстил 200 грама и накрая пак чакъл, после трошен камък трамбован с гумите на машината и после пръст.

Тръбата е 36 метра дълга (6 сегмента по 6 метра) и окончава в по-дълбока част на изкопа, около 2 кубика обем, който е пълен с дренажен камък. Този изкоп, де факто попивен кладенец, се явява в началото на зеленчуковата градина, в малко по-висока точка от всички лехи. Основното натрупване и попиване на вода ще става от него надолу по диагонал на терена. Това вече го видяхме как работи през есента, зимата и пролетта, когато в изкопа имаше по 50-80 см вода.

След попивния кладенец има "преливник" - една траншея копана от багер с кофа 30 см на дълбочина 30-40 см, която е пълна само чакъл, без тръба. Целта й е, ако водата не може да попие и няма място да се акумулира в попивния кладенец, да продължава надолу по дължината на оградата, вървейки успоредно и по-високо от всички лехи, попивайки, докато стигне в ниското, където почва горичката и после е дерето (барата). Ако е такова наводнение, че водата стигне до долния край на системата, по естествен път ще се отече в барата.

 


 

В процеса на правене, обаче, бобкатчето заравни и затъпка с няколко тонната си маса доста от зеленчуковите ни лехи. Ще отнеме години да ги възстановим...

Започнах да тествам горелки за обгаряне на дъски за направа на първата ни висока леха с дървени стени. Да видим как ще е. За сега е много бавно, явно не ми е добра горелката.

За Гошовден традиционно Гери прави козунак, тази година изцяло с квас, без мая. Стана супер. И 4те броя. Изядохме ги, да. :yum:

szjEGtsii1MNK0QCwn1CshOFg-NQq1ztSd7dDVCG

 

11-12.05

Събота ни дойдоха гости и реално работа не се свърши. Само монтирахме мивката на новото й временно постоянно място, за която цел трябваше да стъкнем импров платформа от буци, камъни и отпадно пдч, както и да се подменят една торба фитинги по пътя на водата надолу към двора. Отне целия ден. На свечеряване успяхме само да посадим разсада целина, микро с 2 листенца, но тва е, както и още 4 реда картофи за късни (Агрия).

Неделя беше феста на семената, а надвечер докарахме една кола боклук :) (по-точно отпадни стари дъски) и върнахме към София друга кола боклук (от строежа няколко чувала). Изобщо тази година градинарството е в подема на занемаряването си!

А, пропуснах също, че събрахме една 5 литрова кофа с охлюви изпод изачера на 2 лехи (под 8 квм).


2 души харесват това


0 Коментара


Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход