Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Селска чест

  • публикации
    47
  • коментари
    25
  • преглеждания
    18882

2019.05

Боби Димитров

1780 прегледа

04-05.05

Най-сетне направихме този дренаж, който всъщност не е никакъв дренаж а е хибридна система за усвояване на дъждовна вода от 2 покрива и 2 двора.

8Ss57IgsscHjccmKTfYq2QGbTw7AEcgdu7OdCqTM

В горния край на тази снимка има две къщи - в ляво е нашата, в дясно е на комшията. Сумарно двете къщи имат над 250 квм покрив + над 200 квм бетон плочник около къщата на комшията + от наша страна ще има и площ от паркинг място и веранда. Цялото това нещо събира дъждовна вода. Събирането е по вече (почти) изградена система от улуци, сифони и тръби и ще стига до една малка събирателна шахтичка ф400 в нашия двор. Шахтичката ще е в горния край на тази снимка, където отива тръбата.

Изкопът на снимката следва линията на оградата, като минава през нашия имот. Там по оградата, от шахтата надолу, има изкоп към 80-100 см дълбок и около 60-80 широк, в който е положен ~20 см дренажен камък (объл чакъл), после едностранна дренажна тръба ф200 (ще рече, че има дупки само в 1/2 от диаметъра си и съответно пуска вода само надолу), увита в 2 слоя геотекстил 200 грама и накрая пак чакъл, после трошен камък трамбован с гумите на машината и после пръст.

Тръбата е 36 метра дълга (6 сегмента по 6 метра) и окончава в по-дълбока част на изкопа, около 2 кубика обем, който е пълен с дренажен камък. Този изкоп, де факто попивен кладенец, се явява в началото на зеленчуковата градина, в малко по-висока точка от всички лехи. Основното натрупване и попиване на вода ще става от него надолу по диагонал на терена. Това вече го видяхме как работи през есента, зимата и пролетта, когато в изкопа имаше по 50-80 см вода.

След попивния кладенец има "преливник" - една траншея копана от багер с кофа 30 см на дълбочина 30-40 см, която е пълна само чакъл, без тръба. Целта й е, ако водата не може да попие и няма място да се акумулира в попивния кладенец, да продължава надолу по дължината на оградата, вървейки успоредно и по-високо от всички лехи, попивайки, докато стигне в ниското, където почва горичката и после е дерето (барата). Ако е такова наводнение, че водата стигне до долния край на системата, по естествен път ще се отече в барата.

 


 

В процеса на правене, обаче, бобкатчето заравни и затъпка с няколко тонната си маса доста от зеленчуковите ни лехи. Ще отнеме години да ги възстановим...

Започнах да тествам горелки за обгаряне на дъски за направа на първата ни висока леха с дървени стени. Да видим как ще е. За сега е много бавно, явно не ми е добра горелката.

За Гошовден традиционно Гери прави козунак, тази година изцяло с квас, без мая. Стана супер. И 4те броя. Изядохме ги, да. :yum:

szjEGtsii1MNK0QCwn1CshOFg-NQq1ztSd7dDVCG

 

11-12.05

Събота ни дойдоха гости и реално работа не се свърши. Само монтирахме мивката на новото й временно постоянно място, за която цел трябваше да стъкнем импров платформа от буци, камъни и отпадно пдч, както и да се подменят една торба фитинги по пътя на водата надолу към двора. Отне целия ден. На свечеряване успяхме само да посадим разсада целина, микро с 2 листенца, но тва е, както и още 4 реда картофи за късни (Агрия).

Неделя беше феста на семената, а надвечер докарахме една кола боклук :) (по-точно отпадни стари дъски) и върнахме към София друга кола боклук (от строежа няколко чувала). Изобщо тази година градинарството е в подема на занемаряването си!

А, пропуснах също, че събрахме една 5 литрова кофа с охлюви изпод изачера на 2 лехи (под 8 квм).

  • Харесвам 3


2 Коментара


Recommended Comments

Славянски

Отговорено

Цитат

Тръбата е 36 метра дълга (6 сегмента по 6 метра) и окончава в по-дълбока част на изкопа, около 2 кубика обем, който е пълен с дренажен камък. Този изкоп, де факто попивен кладенец, се явява в началото на зеленчуковата градина, в малко по-висока точка от всички лехи. Основното натрупване и попиване на вода ще става от него надолу по диагонал на терена. Това вече го видяхме как работи през есента, зимата и пролетта, когато в изкопа имаше по 50-80 см вода.

Може ли да обясните повече за идеята на тоя попивен кладенец и каква работа върши?

А съхранявате ли вода някъде (цистерни, резервоари) или всичко се дренира в земята?

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Интересно, за този коментар не съм получил известие!

Най-доброто място за съхранение на водата е в земята / почвата. Най-евтино, ефикасно и с 0 поддръжка, сравнено с изкуствено създадени водни басейни, ПЕ резервоари, варели и прочее. Съответно целта при нас е цялата възможна вода да влиза в почвата. Както е един от базовите постулати в пермакултурата по отношение на водата - slow it, spread it, sink it.

Попивен кладенец е най-грубо казано дупка в земята с определен обем, която натрупва вода в моменти на приток (голям дъжд) и от там попива бавно надолу в дълбочина и настрани според наклона на терена.

(Отварям скоба. Класическите септични ями са си попивен кладенец за изпражнения и вода. Също така, в текущите изисквания за узаконяване на ново строителство е нужно обектът да има или водоплътна изребна яма, или ЛПСОВ + попивен кладенец за пречистените води, или алтернативно разрешение от басейнова дирекция за заустване в естествен водоем, което се взема по-трудно от чорбаджийска щерка за булка. Та според изискванията, този попивен кладенец е примерно неводоплътни бетонови пръстени оформящи някакъв цилиндричен обем в земята, с дъно настилка дренажен камък 50 см.)

Ест всяко решени трябва да е съобразено с контекста. На теория можеше да направим целия двор на навързани зиг-загообразни on contour swales с две-три малки "езера" като буфери в по-горната част и после в края. Но тъй като искаме да си ползваме двора по различен начин, решението е подпочвена инфилтрация.

Затова и отдалечаваме дъждовната вода от постройките, сваляме я надолу към градината и там й помагаме да се натрупа и попие.

По другата ограда се очертава подобно решение, което ще хваща другите 2 улука от нашата къща + изходящата вода от ЛПСОВ, ще се събира във вкопан ПЕ резервоар 6 кубика (към него ще има малка потопяема помпа), а от него като преливник ще има дренажна тръба, минаваща на 60-80 см подпочвено между двата реда фиданки, с което ще си решим поливката. Обмисляме долния край на тръбата да окончава в малко повърхностно езеро като блатен биотоп, но е далеч това решение все още.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване