Jump to content

Селска чест

  • публикации
    46
  • коментари
    24
  • преглеждания
    12484

2019.06 и до там

Боби Димитров

340 прегледа

Тъй. За момента слагам край на този дневник.

Причината е основно системна. Изключително трудно е да го водя, тъй като през телефона не мога надеждно да въвеждам на пресекулки текст и е много бавно (форум системата е 15+мб трафик, а на село няма и 3G дори), често ми се губи въведеното, а като отминат дни и се губи в главата ми какво е било.

Реално свършената работа я имам описана като точки в Google Keep, където си правим списъка с планувани дейности и ги отмятаме. Ако намеря лесен начин за споделяне на тези списъци във формата на дневник по дати (защото в Keep не са по дати, а като един нескончаем списък с готови и чакащи задачи), това ще наследи дневника.

Тук неминуемо се връщам към градинарското приложение за телефон, което бяхме почнали да правим с приятел преди 2 години, но стигнахме до концепцията само :D5 Коментара


Recommended Comments

В Keep-а ако е напомняне не слага ли дата.. която може да си задаваш като краен срок, че даже и циклично, и пак ще е от полза.. може ли да надзърна в твоя някой път.. аз така и не свикнах да го използвам тоз струмент ;) 

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Мне, Кийп не е измислен с дата в структурата. Римайндъра е просто една аларма, не са структурни данни. Начинът (в рамките на системата) е да правиш отделен списък за всеки ден, който правиш нещо в градината. И после ест го шерваш. Но е тегавиня щото ще са сума списъци (файлове).

Ние в момента имаме 10-20 "вървящи" списъци, като Градина, Къща, Покупки и прочее. За да е по-лесно, и на двата телефона съм добавил един общ наш гугъл акаунт и през него правим списъците - реално няма нужда от шерване, всичко е в реално време редактируемо от двама ни.

Примерно в Покупки нацъкваш какво има да се купува и който когато стигне до някой магазин взема и отмята (слага тикче отпред). После като дойде ред да го купуваш пак това нещо, при въвеждането ти подсказва, че го имаш вече и само го "размаркираш" като готово. Много е бързо и лесно и понеже е в реално време, мога да ида до кварталния магазин за 5 мин през което време Гери да нацъка каквото е за вземане вкл ако й хрумне нещо в последния момент - в движение го виждам.

За Градина, докато сме там и видим някоя задача, която някога трябва да се направи, въвеждаме я. Примерно предната седмица видях две места, където трябва да режа брястове и да оформям съседните. Това го записвам, ако ще и ноември да му дойде реда, когато е нормалното време за това. По някое време, най-често докато пътуваме към село, за 5 минути брифинг обсъждаме кои от въведените задачи са най-приоритетни и ги пренареждаме в листа да са горе, а тия дето могат да чакат - най-долу, а другите - усреди.

В края на деня, на прибиране, маркираме като готови тия, дето сме направили, а ако е останало нещо недовършено, оставя се най-горе с приоритет за следващ път.

А има и разни по-обемни задачи, като направи нова работна маса. С времето като се изясни какво е нужно за нея, добавям допълнителни задачи - подбери, измери и нарежи дъски. После е рендосай и шлайфай дъски. После е крака, после плот и тн. Така основната задача си седи да е ясно, че има още по нея, но ги има и малките стъпки, които трябва да са ясни, за да може да се планира (примерно да взема циркуляра).

Реално Кийп е доста елементарно апче на фона на Евърноут и прочее мастодонти... и точно затова го харесвам. Бързо, лесно и без усложнения. В момента спекът е, че няма начин за view only share и съответно няма начин да видиш нечий Keep list без той да има кийп акаунт. Затова и не мога просто да шерна списъка, където надолу под чертата се трупат готовите задачи, а нагоре са чакащите. Истината е, че за градинарската цел си трябва градинарския апп, който НЯКОЙ ДЕН ще направя като намеря НЯКОЙ който прави аппове и приема идеи :)

Споделете коментара


Адрес на коментара

Евърноут-а хубуу ама Софи иска нещо простичко.. туй с общия акаунт не се бях сещал да го сторя на двата телефона.. ще я пробвам.. а и за покупките е супер идейно, не че основно не пазарувам аз и това да сме се дублирали за нещо по скоро отпада като опция.. инак от месинджъра си копирам списъка в докс и отмятам там, ако е някой ферман от на майка ми поръчките за Лясково..

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Докс ми е мега мудно на телефона, а и на компа. Докато Кийпа има уиджет и ми седи на хоума на телефона ;) 0 клика и винаги видим и наличен. Тва ми е нужно. Фермана колко реда е? Аз в момента имам списък за пазаруване с 30 неща чакащи и около 80 отметнати. Тия за къщата са мнооого по-обстойни :D че и на по няколко реда е инфото...

Софи може да й хареса, ако е по семплите неща. Аз затва и зарязах Евърноут и прочее (а тествах 6 различни...).

Споделете коментара


Адрес на коментара

Сега си погледнах Keep-a - имах няколко беежки от май месец, вече неактални за щастие :) Но добре си припомних, че търсех някакви приложения за електронни списъци. Това е добра идея за общия акаунт, за общите задачи, защото ползвам docs в момента - за целта ми е ок, защото ми трябва повече пространство, но за друи задачки keep-а е супер. Нахвърлих си градинарските задачи за периода

Споделете коментара


Адрес на коментара
Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Предишното съдържание е възстановено.   Изчисти

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...