Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Записки (:

  • публикации
    14
  • коментари
    46
  • преглеждания
    119953

2020

alys

314 прегледа

Снимки -  Градина 2019-2020

22.02 Засях още марули, намерих кой ми изяде половината разсад зеле и марули. Някаква гад във фаза ларва, почти съм сигурна, че беше на майски бръмбар. Слабичка като гъсеница. Семената са от 2017, та пак някакви експерименти... Защо не поникнаха останалите, като са годни, не разбрах. 

18.02 Насадих арпаджика и далматинската маргарита (Tanacetum cinerariifolium, Pyretrum cinerariifolium). Камчатките имат пъпки, дивият лимон е с едни огромни бодли и свежарка (двата са по-силно развити, но и третият расте). :)

Пикирах втората серия домати, като отново сложих по малко микориза.

16.02 Пресадих ранните домати за оранжерията в по-големи съдове, защото пораснаха и започнаха да им жълтеят долните листа. Бяха огледани под лупа, но причината е липсата на храна (азот, най-вероятно, но като пресадих, се надявам да си го набавят). Светнаха ме, че мога да си направя саксии от 11 литрови бутилки от минерална вода. От една бутилка стават 2 саксии - два цилиндъра, цепнати вертикално, хванати с широко тиксо, вътре пликче, отдолу на кръст широко тиксо, пробито после с поялника за отцеждане на водата. Сибирската мечка също има цветен бутон. Останаха ми втората серия домати за пикиране, но денонощието все още е само 24 часа :))). На пипера му сложих микориза - с по-дебела клечка направих дупки във всяко гнездо в торфа (в разсадната табла) и полях малко. Започнах нова бала торф. Тази година е Класман. 

14.02 Около 20 л ябълков оцет е готов. Имаше дебели оцетни гъби. Бяха поели доста оцет, но ги изцедих. Има утайка, но като постои, горният слой ще се избистри. 

Лабрадорите имат цветни бутончета. 

За малко да забравя да напиша за акарите, които бяха прескочили от хризантемите върху едно доматено листо. Добре, че е само едно или поне се надявам да е така. Решавам да снимам две растения от едини и същи сорт, като едното поникна доста по-късно и върви с едни криви листа, но го оставих, за да видя какво ще стане нататък. Като гледам, втората двойка същински листа върви нормално. Казват, че няма случайни неща. Сигурно е така, защото другото, уж хубаво и здраво растение, се оказа нападнато от акари. По едно от долните листа имаше точици и петънца и изглеждаше като изгоряло. Погледнах от долната страна и реших да снимам, за да мога да разгледам при увеличение на снимката. Първоначално нищо не разбрах, защото не бях виждала акари, обаче потърсих инфо и се оказаха точно акари. След няколко дни си купих лупа, която е с осветление и увеличение 40 пъти. Марката е Levenhuk Zeno Gem M11. Трябва да се свикне малко с ползването, да се опита да се гледа от по-близо и в един момент вече всичко се вижда. Подсказаха ми, че ако имам цветя в стаята, може те да са причина за акарите. Първо напръсках всички разсади с 1% разтвор на Нийм, на следващия ден разгледах някои от разсадите, всички хризантеми и куркумата и се оказа, че хризантемите са бъкани с много разни дребни насекоми, които дори не познавам, по куркумата имаше само акари. Реших, че е най-лесно да изрежа хризантемите и куркумата, заразеното доматено листо и да ги изгоря в печката. Няма смисъл да се занимавам да пръскам през няколко дни всички разсади и да се чудя дали ще се махнат акарите. Разбира се, че ще ги преглеждам от време на време. Доскоро изобщо не вярвах в съществуването на акари, но сега видях със собствените си очи онези надути акари, които смучат сока на доматите. Снимка на акарите по доматения лист и обикновен паяжинообразуващ акар за сравнение.

10.02 Вчера напръсках с вода с пулверизатор доматите, полях ги и днес са опънали листенцата. В оранжерията зелето и марулките от разсад са добре. Плахо поникват спанакът и марулите от семена, кресонът на места е поникнал, репичките също. Засега само копърът не е  поникнал, може и от семената да е. Поливам през няколко дни и завивам с 2 ката агривело. През деня понякога отвивам, особено при силно слънце и отварям двата прозореца. По-нататък със затопляне на времето ще оставям 1 отворен прозорец през нощта. 

9.02 От вчера всички разсади са на свобода до прозорец. Едните имат лампи, други нямат. Не поникнаха по един Афен, Рапунцел и Чио-чио-сан, но последният май има желание, ще видим следващите дни. Сложих по една допълнителна семка вчера. Днес печеше много силно слънце. След това всички домати си свиха листата навътре като орлови нокти. Всъщност, тези, които са до поликарбонат, май не са в този вид, а само тези, които получават слънчевите лъчи през стъкло. Преди си мислех, че това е реакция на недостатъчно осветяване. Като засадя такива растения в оранжерията, опъват листенцата.

4.02 На мястото на старите ягоди засях сидерати - ръж, фацелия и бял синап. На следващия ден заваля сняг. Интересно е дали ще поникнат. 

30.01 Сложих да се рътят (по 2 семена) 7 хибрида - Бенатар, Хъни Мун, Афен, Сонароса, Брутус, Зерси и Пинк Рок, 9 директни - Аметистова драгоценност, Червен крушовиден на Флориан, Оаксаканско бижу, Японски черен, Женечка, Триумф полудетерминантен, Дружба Ким, Брутус от събрани семена и Чио-чио-сан, и 2 черита - Рапунцел F1 и Блек чери на Флориан. Пипера, пробните марулки, зелето за оранжерията и част от доматите преместих в преддверието. Мерих с една програма на телефона осветеността в луксове и реших, че там трябва да бъдат. :) В оранжерията нищо не бърза да пониква. 

25.01 Пикирах доматите, като при пикирането сложих по няколко зрънца микориза, под лампи и фолио до прозорец са при около 16°-17°. Между внасянето на микориза и триходерма трябва да има поне една седмица интервал.

24.01 Марулките се показват, доста добра кълняемост имат семената. Да видим кога ще има условия да поникнат и тези, които са в оранжерията. 

23.01 Зелето поникна. Вчера сложих таблата с пипера и зелето върху електрическа възглавница, заради триходермата, която размножавам. Засях и от марулките пробно да видя дали ще поникнат (не записах кога, предполагаема дата 21 януари), важното е да видя дали ще поникнат, за да знам какво да очаквам в оранжерията. 

19.01 Засях пипер Едра жълта рибка и Магарешки уши за оранжерията в разсадна табла с 32 гнезда. За всеки случай сложих по 2 семена в гнездо. Досега не съм гледала тези сортове. Засях Дитмарско зеле като срокът на годност на семената е 2018, но зелето пониква бързо и ако не поникне нищо, ще купя нова опаковка. Зелето също е за оранжерията. Повече от 5-6 зелки не са необходими. Полях всичко с разтвор на триходерма. Доматките гледам, че кръстосват. Подсипах торф на доматите при куркумата. Интересно, че и те растат доста задоволително, макар и по-бавно. 

13-14.1 почти всички са поникнали, без 2 семена. Чашките с разсадите са в кутия от 5 см фибран, с лампа за доосветяване на разсади. Електрическата възглавница се оказа ненужна вътре в кутията. Отгоре завих с вълнено елече (от чиста вълна) и само от температурата на лампата вътре се поддържаше около 23-25 градуса. Сега вече са отвити, за да е по-хладно. В стаята е 18-20 градуса, В кутията е 22, когато в стаята е 20. Тези семена, които са в саксията и не са обгрижени, също поникнаха, но още не са изправили листенца. Тъй като не знам колко семена ръснах, няма да правя заключение колко процента са поникнали. Идеята беше да започна земеделската година в понеделник. :)

Засях в оранжерията спанак, репички, марули, кресон, копър, боднах няколко глави стар лук. Имах желание да направя това по-рано и бях сложила всички семена под една кофа, както и лука в плик. Няколко глави се бяха развалили, лукът покарал, някои главички са оцелели добре, но засадих всички, които прецених, че стават. Полях с лейка, завих с един кат агривело и затворих оранжерията. 

7.1 Обеззаразих в разтвор на хлорхексидин четири сорта домати, сложих да се рътят в тампони за грим, напоени с разтвор на триходерма, върху електрическа възглавница и на четвъртия ден засях в торф. Полях с разтвор на триходерма. Това са Лабрадор 23-24 семена, Ябълки на снега 3 семена, Сибирска мечка 2 семена, Сибирски от USA 2 семена.

6.1 Засях домати Лабрадор в саксията с куркума, t° в стаята около 16°. 0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...