Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Записки (:

  • публикации
    14
  • коментари
    46
  • преглеждания
    122383

2020

alys

991 прегледа

Снимки -  Градина 2019-2020

1.06 Окосих люцерната. Ще съхне при балите сено. Физалисите започнаха да цъфтят.

29.05 Вчера насадих картофите Агрия и Пикасо. Получиха се 3 реда и има още съвсем малко. Днес ще се опитам да садя от Сорая. Засях боб от четирите страни на картофите - Смилянски (колов) и пешак за зрял. Има и малко от този на Теди (нисък за зелен). Засях малко царевица, тиквите поникват в разсадни гнезда. Много е студено и дори те излизат жълти (не вярвам да съм преовлажнила, имат дупки чашките). Зелето от стари семена и то се мъчи да поникне (командировах ги в оранжерията, за да видят повече слънце, ако се показва). Вероятно ще засея всички семена от пакетчето, както и от новите семена Кьосе на Флориан. Поникнала ми е маточината от семена вкъщи за 5-6 дни. 

Успях да насадя картофите (оцелях :D). 

23.05 Засях тикви, маточина и зеле Кьосе с изтекъл срок на годност в чашки. Градината за картофите е прекопана, но няма да бързам. До края на май нощните температури ще са 5-6 градуса. Нищо не ми се сади навън при тази прогноза. Под навесите също може да се сади вече. Слънчогледът ми е поникнал и между ягодите, и в разсадните гнезда. Кейлът също е поникнал. Последните разсади домати от 5 май са ок, растат, кръстосали са. Днес откъснах още една камчатка от Сибирячка (общо 4 плода от нея :) ). От калемите само 3 ябълкови са ми се хванали. Поникнали са японските дюли преди седмица, примерно. От време на време им сипвам малко вода. Тръгнали са гъбите. Преди два дни имаше само една, сега са 7-8, поливах ги тези дни и те откликнаха. 

17.05 Засях сминдух между ягодите, но на най-плешивото ;) място, забодох клончета, за да не го изскубя, ако поникне. Днес сигурно ще засея краставички за градината в разсадни табли, по-лесно ми е да ги контролирам. Една от дългите тиквички е поникнала, другите две леко се тръгнали и те. Около две седмици им трябват, за разлика от другите видове тиквички, които поникват в рамките на 5-7 дни.

14.05 За моя изненада, Дочь Великана си има едно лилаво плодче и едно зелено, Сибирячка и тя, но нейните са по-дребни и по-зелени.  Щях да откъсна най-лилавото, но реших, че може да поомекне още. Махнах тревите с осили от градините. Врабчовите чревца постепенно ще скубя. Засадих Тиквичка Суха на Саката. Имат по един същински лист. Засях кейл и още семена от дългите тиквички, че първите още се бавят. Засях още моркови, някакви останали семена за воден лук и още цвекло - директно в градината. Прехвърлих малките доматени разсади Змей и Влахова в по-големи съдчета и занесох в оранжерията. Не бяха кръстосали, но така прецених. Бялата черница има няколко цвята, асмата се разлиства равномерно. Най-после времето е чудесно. Оставям 1 отворен прозорец на оранжерията нощно време. Откъснах първите узрели и полуузрели Лабрадори. Краставичките връзват, вчера насадих Тести Грийн, Китайски корнишон и Самър Данс. Половината разсад пипер е вкъщи, другата половина е в оранжерията. Да видим къде е по-добре. Засях слънчоглед при ягодите в градината с картофите. Засях и в разсадни табли слънчоглед с опознавателна цел. :D

6.05 Поникнали са дългоплодните краставици Тести Грийн, Самър Данс и китайските корнишонки (общо 7 бр.), също така тиквичка Суха на Саката. Дългите тиквички са бавни. Краставичките и тиквичките поникнаха много бързо, за около 4 дни, не записах. Вчера засях 10 доматени семенца за евентуален резерв. 

26.04 Надробих буците земя с мотиката. Опитах се да направя нещо с греблото, но се оказа прекалено влажно и се отказах. Реших да наръся семена за моркови и цвекло. Ако поникне нещо, добре. В оранжерията махнах печката. Важното е да не падне температурата под нулата. Ще следя прогнозата. Дано няма шокиращи изненади. 

25.04 Пикирах доматите за градината. Някои не са кръстосали, но пък кръстосалите много се издължиха и не могат да чакат повече. В разсадни табли са и ако се наложи, ще ги местя в кофички от кисело мляко, но те ще си покажат. Прекопах мястото за морковите и за още нещо, което още не съм измислила. :D Копах с една права лопата Фискарс, която е с по-къса дръжка, ама пък лопатата е голяма. Ще се наложи наситняване. Там почвата е песъкливо-глинеста, вървеше работата. 

23.04 Време е за морковите, явиха ми се насън, че не съм ги засяла. :) Вчера откъснах (от оранжерията, разбира се) две млечни корнишонки, за да се развиват растенията. Студено им е на краставиците, но са на земята и от две страни съм сложила легнали туби 11 л с вода да им топлят. На мястото на старите ягоди сидератите растат. Около 5-10 см са. Под навесите синапът е поникнал. Поляхме веднъж, че беше сухо. Още две нощи се очаква температурата да е около 0 и -1. 

15.04 От вчера започнаха да се показват доматите, босилекът след 4 дни поникна, лобуларията, агератумът и лупините също са поникнали. Засях тагетес, Имам желание да засея още лобода (само едно ми е поникнало в градината от семената, които разхвърлях есента), Мушмулата има пъпки, камчатките бяха цъфнали несмело, мисля, че има някоя и друга завързали. Много студена пролет. Тази нощ отново се очаква -3, ясно. Много хубави стават репичките в оранжерията, сорт Селесте, хибрид, но трябва търпение и стават доста големи. Има вече копър за салата, марулки, които режа във вид на гъст разсад, но са на отделни туфи или някъде на малки редове. В градината при картофите има чесън и лук от неизвадените и са станали дебели. Арпаджикът и двата вида чесън растат. Има хванали се ягоди от тези, които преместих. Като се развият, ще запълнят празното място. 

9-11.04 Засях доматите и пипера за градината. Този път сях доста гъсто пипера в 5 разсадни табли. Миналата година бяха 2 или 3 и не ми стигна разсадът, дори сях по 1 корен в дупка. Засях и полезни цветя като лобулария, агератум, латинки, лупина, също сях космос, ядливи хризантеми, физалис, лимонов босилек.

На 9.04 засадих доматите, пипера и корнишонките в оранжерията. Корнишонките ги оставих легнали, за да им е по-топло през нощта. Разчитам на духалката температурата нощно време да не падне под нулата. Нагласих на 8 градуса, че не успява да затопли при по-ниски отрицателни температури, ако е зададено 5 градуса.

8.04 Присаждах малко - ябълка върху ябълка и мушмула върху дюля. Обаче калемът за мушмулата беше почти изцяло сух, та не съм сигурна, че ще стане нещо. Опънахме капковото в оранжерията. Остана да бъде свързано, но утре мога да садя (най-после). 

7.04 Не съм сигурна, но около тази дата подрязах асмата.

30.03 Отрязах доматите над 2-3-ти същински лист. Горните натопих във вода. 

22.03 Засях сидерати под навесите и наръсих останалото в цялата градина, включително и там, където са поникнали, тоест на мястото на старите ягоди. Сега сях фацелия и бял синап. Под навесите беше сухо и се наложи да полея. Иначе набързо копнах с плоскореза тук-там, колкото да не са отгоре семената. Очакват се дъжд и сняг, които ще навлажнят градината. Засях и малко люцерна между тази, която вече расте от миналата година. Идеята е да се сгъсти още. 

14.03 Прибрах всички доматени разсади вкъщи. Още тази вечер заваля, захладня. Прогнозата е за -5 и -7 за две поредни нощи (след тази нощ). 

12.03 Днес насадихме резниците от върби от Ева, присаждах калеми от кайсия. До днес присадих калемите от праскова, белицата, насадих резниците от белица, ръснах копър и магданоз от Лозан , засях семената от боярка и японска дюля, дори боднах лъжички с надпис. Трябва и по една тръбичка вместо колче да сложа, че след няколко години я камилата, я камиларя. За първи път разтопих свещ и вместо овощарска замазка, калемите на върха са с парафин.

Няколко растения от доматите са измръзнали (но ги оставих да видя дали ще пуснат колтуци) и след това промених посоката на топлия въздух. Сега е в посока към доматите. Опитах да огранича с двойно агривело отопляемия обем въздух в оранжерията, но днес махнах всичко, защото е много топло и по-скоро ще се сварят. 

1.03 Занесох доматите в оранжерията. Сложих ги в средата. Откъм север сложих варелче, а върху него духалката. Терморегулаторът е откъм северозападната страна на оранжерията и при под 5 градуса, ще включва духалката. Температурата на почвата е около 8-9 градуса на дълбочина около 15 см, така че няма да садя още.

Последната заигравка с триходерма е дивата триходерма, която се заселва на гъби праханки, които пък живеят на загиващи дървета. При нас намерих малки праханки по джанки в изоставения двор до нас. Накиснах ги във вода с течен тор и малко мед. След това сложих в найлонов плик върху електрическа възглавница. Отделно изстъргах в течна хранителна среда малко триходерма и върху чашки петри. Водата, в която киснах праханките, също е станала добра хранителна среда и там се е образувала добра медуза и леко започва да зараства на повърхността. Много бързо се развива дивата триходерма. 

27.02 Краставиците са покълнали и ги засях в торф в чашки. Семената за марули от 2017 година са годни, поникнали са вкъщи в торф. Ще се опитам да ги прехвърля в оранжерията. Там упорито нещо не им се ще да никнат. Дали има много тор отгоре, който не задържа вода и семената не успяват да се увлажнят достатъчно или има друга причина, не знам.

25.02 Слжих да се рътят семена за чери домати Жълто чери и Блек чери. Блек чери беше поникнало с останалите, но е паднало, без да го видя, съответно е станало на хербарий. С тях сложих да се рътят по 2 семена от корнишони хибриди Екселсиор, Ронда и Тимор. 

22.02 Засях още марули, намерих кой ми изяде половината разсад зеле и марули. Някаква гад във фаза ларва, почти съм сигурна, че беше на майски бръмбар. Слабичка като гъсеница. Семената са от 2017, та пак някакви експерименти... Защо не поникнаха останалите, като са годни, не разбрах. 

18.02 Насадих арпаджика и далматинската маргарита (Tanacetum cinerariifolium, Pyretrum cinerariifolium). Камчатките имат пъпки, дивият лимон е с едни огромни бодли и свежарка (двата са по-силно развити, но и третият расте). :)

Пикирах втората серия домати, като отново сложих по малко микориза.

16.02 Пресадих ранните домати за оранжерията в по-големи съдове, защото пораснаха и започнаха да им жълтеят долните листа. Бяха огледани под лупа, но причината е липсата на храна (азот, най-вероятно, но като пресадих, се надявам да си го набавят). Светнаха ме, че мога да си направя саксии от 11 литрови бутилки от минерална вода. От една бутилка стават 2 саксии - два цилиндъра, цепнати вертикално, хванати с широко тиксо, вътре пликче, отдолу на кръст широко тиксо, пробито после с поялника за отцеждане на водата. Сибирската мечка също има цветен бутон. Останаха ми втората серия домати за пикиране, но денонощието все още е само 24 часа :))). На пипера му сложих микориза - с по-дебела клечка направих дупки във всяко гнездо в торфа (в разсадната табла) и полях малко. Започнах нова бала торф. Тази година е Класман. 

14.02 Около 20 л ябълков оцет е готов. Имаше дебели оцетни гъби. Бяха поели доста оцет, но ги изцедих. Има утайка, но като постои, горният слой ще се избистри. 

Лабрадорите имат цветни бутончета. 

За малко да забравя да напиша за акарите, които бяха прескочили от хризантемите върху едно доматено листо. Добре, че е само едно или поне се надявам да е така. Решавам да снимам две растения от едини и същи сорт, като едното поникна доста по-късно и върви с едни криви листа, но го оставих, за да видя какво ще стане нататък. Като гледам, втората двойка същински листа върви нормално. Казват, че няма случайни неща. Сигурно е така, защото другото, уж хубаво и здраво растение, се оказа нападнато от акари. По едно от долните листа имаше точици и петънца и изглеждаше като изгоряло. Погледнах от долната страна и реших да снимам, за да мога да разгледам при увеличение на снимката. Първоначално нищо не разбрах, защото не бях виждала акари, обаче потърсих инфо и се оказаха точно акари. След няколко дни си купих лупа, която е с осветление и увеличение 40 пъти. Марката е Levenhuk Zeno Gem M11. Трябва да се свикне малко с ползването, да се опита да се гледа от по-близо и в един момент вече всичко се вижда. Подсказаха ми, че ако имам цветя в стаята, може те да са причина за акарите. Първо напръсках всички разсади с 1% разтвор на Нийм, на следващия ден разгледах някои от разсадите, всички хризантеми и куркумата и се оказа, че хризантемите са бъкани с много разни дребни насекоми, които дори не познавам, по куркумата имаше само акари. Реших, че е най-лесно да изрежа хризантемите и куркумата, заразеното доматено листо и да ги изгоря в печката. Няма смисъл да се занимавам да пръскам през няколко дни всички разсади и да се чудя дали ще се махнат акарите. Разбира се, че ще ги преглеждам от време на време. Доскоро изобщо не вярвах в съществуването на акари, но сега видях със собствените си очи онези надути акари, които смучат сока на доматите. Снимка на акарите по доматения лист и обикновен паяжинообразуващ акар за сравнение.

10.02 Вчера напръсках с вода с пулверизатор доматите, полях ги и днес са опънали листенцата. В оранжерията зелето и марулките от разсад са добре. Плахо поникват спанакът и марулите от семена, кресонът на места е поникнал, репичките също. Засега само копърът не е  поникнал, може и от семената да е. Поливам през няколко дни и завивам с 2 ката агривело. През деня понякога отвивам, особено при силно слънце и отварям двата прозореца. По-нататък със затопляне на времето ще оставям 1 отворен прозорец през нощта. 

9.02 От вчера всички разсади са на свобода до прозорец. Едните имат лампи, други нямат. Не поникнаха по един Афен, Рапунцел и Чио-чио-сан, но последният май има желание, ще видим следващите дни. Сложих по една допълнителна семка вчера. Днес печеше много силно слънце. След това всички домати си свиха листата навътре като орлови нокти. Всъщност, тези, които са до поликарбонат, май не са в този вид, а само тези, които получават слънчевите лъчи през стъкло. Преди си мислех, че това е реакция на недостатъчно осветяване. Като засадя такива растения в оранжерията, опъват листенцата.

4.02 На мястото на старите ягоди засях сидерати - ръж, фацелия и бял синап. На следващия ден заваля сняг. Интересно е дали ще поникнат. 

30.01 Сложих да се рътят (по 2 семена) 7 хибрида - Бенатар, Хъни Мун, Афен, Сонароса, Брутус, Зерси и Пинк Рок, 9 директни - Аметистова драгоценност, Червен крушовиден на Флориан, Оаксаканско бижу, Японски черен, Женечка, Триумф полудетерминантен, Дружба Ким, Брутус от събрани семена и Чио-чио-сан, и 2 черита - Рапунцел F1 и Блек чери на Флориан. Пипера, пробните марулки, зелето за оранжерията и част от доматите преместих в преддверието. Мерих с една програма на телефона осветеността в луксове и реших, че там трябва да бъдат. :) В оранжерията нищо не бърза да пониква. 

25.01 Пикирах доматите, като при пикирането сложих по няколко зрънца микориза, под лампи и фолио до прозорец са при около 16°-17°. Между внасянето на микориза и триходерма трябва да има поне една седмица интервал.

24.01 Марулките се показват, доста добра кълняемост имат семената. Да видим кога ще има условия да поникнат и тези, които са в оранжерията. 

23.01 Зелето поникна. Вчера сложих таблата с пипера и зелето върху електрическа възглавница, заради триходермата, която размножавам. Засях и от марулките пробно да видя дали ще поникнат (не записах кога, предполагаема дата 21 януари), важното е да видя дали ще поникнат, за да знам какво да очаквам в оранжерията. 

19.01 Засях пипер Едра жълта рибка и Магарешки уши за оранжерията в разсадна табла с 32 гнезда. За всеки случай сложих по 2 семена в гнездо. Досега не съм гледала тези сортове. Засях Дитмарско зеле като срокът на годност на семената е 2018, но зелето пониква бързо и ако не поникне нищо, ще купя нова опаковка. Зелето също е за оранжерията. Повече от 5-6 зелки не са необходими. Полях всичко с разтвор на триходерма. Доматките гледам, че кръстосват. Подсипах торф на доматите при куркумата. Интересно, че и те растат доста задоволително, макар и по-бавно. 

13-14.1 почти всички са поникнали, без 2 семена. Чашките с разсадите са в кутия от 5 см фибран, с лампа за доосветяване на разсади. Електрическата възглавница се оказа ненужна вътре в кутията. Отгоре завих с вълнено елече (от чиста вълна) и само от температурата на лампата вътре се поддържаше около 23-25 градуса. Сега вече са отвити, за да е по-хладно. В стаята е 18-20 градуса, В кутията е 22, когато в стаята е 20. Тези семена, които са в саксията и не са обгрижени, също поникнаха, но още не са изправили листенца. Тъй като не знам колко семена ръснах, няма да правя заключение колко процента са поникнали. Идеята беше да започна земеделската година в понеделник. :)

Засях в оранжерията спанак, репички, марули, кресон, копър, боднах няколко глави стар лук. Имах желание да направя това по-рано и бях сложила всички семена под една кофа, както и лука в плик. Няколко глави се бяха развалили, лукът покарал, някои главички са оцелели добре, но засадих всички, които прецених, че стават. Полях с лейка, завих с един кат агривело и затворих оранжерията. 

7.1 Обеззаразих в разтвор на хлорхексидин четири сорта домати, сложих да се рътят в тампони за грим, напоени с разтвор на триходерма, върху електрическа възглавница и на четвъртия ден засях в торф. Полях с разтвор на триходерма. Това са Лабрадор 23-24 семена, Ябълки на снега 3 семена, Сибирска мечка 2 семена, Сибирски от USA 2 семена.

6.1 Засях домати Лабрадор в саксията с куркума, t° в стаята около 16°. 0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...