Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Прохождане

 • публикации
  1
 • коментар
  1
 • преглеждания
  104

Прохождане: Скарлет, 2020 г.

skarlet71

262 прегледа

10.07.20           Подмених над 20 корена домати. Изскубнах и останалите болни и засадих два сорта: Паулина и Момини сълзи. За такива са ми продадени. Ако оцелеят и родят ще се види какви са. Продавачът беше много коректен. Ако всичко със сортовете е ОК догодина ще поръчам разсада от него.

29.06.20           Пръскането със сода и два пъти със суроватка не помогна изобщо. Половината домати са с мана, някои с почернели стъбла и клонки. Само за ден и две от лозите - откъснахме и изхвърлихме сума ти чепки. А бяха страхотни, големи и здрави. Отново пръскахме със скор и ридомил голд. Вече не се надявам особено да имам някаква реколта домати. Виж, краставици и тиквички вече бера.

05.06.20           Отиде ми усилието да започна отглеждане без химия. Дали от дъждовете, дали вирус - някои от корените домати са болни, с тъмни точки по листенцата. Изскубах двата най-пострадали и ги  подмених с едни хилави коренчета. След което напръскахме с Шампион. Трябвало да се напръска с препарат на медна основа и той е такъв. Сега ще следя другите корени как се развиват. Ако младите листенца са здрави ще е прекрасно. Ако не са ще трябва да скубя наред, а друг разсад нямам. Поне алабаша напръсках с настройка от чесън Предния път белокрилките избягаха.

30.05.20           Уцелихме ден без дъжд и пръскахме срещу мана.- с ридомил голд и скор. Имаше останали препарати и ги използвахме, докато растенията са все още далеч от плододаване. Следващите пръскания вече ще са с "хранителни продукти", та да видим дали реколтата накрая ще е наред. Де факто може би все пак има ефект от пръсканията с такива. Алабашът беше фул от белокрилка. Напръсках с вода, в която престоя намачкан чесън. Изчезнаха и вече трети ден от тогава и белокрилки все още няма.

24.05.20           Казват, че врабчетата били изчезнали. Е, при мен има и то много. Обикалят из двора и кълват ли, кълват. И май има гнездо някъде под покрива, чува се караницата им през деня. И гугутки си имам, и свраки. Да се чуди човек при толкова много птици как имам и комари, много комари.

22.05.20           Вчера валя, а днес напече. Пръсках против мана (а и някакви черни мушици имаше по доматите) със сода, йод и салицил. Този път реших да не е с химия. В еко градина за лентяи видях резултата от това пръскане. Ако съм сгрешила утре ще видя всичко изгоряло, но не би трябвало, защото спазих съвсем точно пропорциите. Обрахме черешите. Дали защото изрязахме дръвчетата тази година имат малко плод.... Миналата година дори ракия правихме, а сега имаше колкото да хапнем веднъж.

17.05.20            Засадих пипера и боба. С това приключвам. Сега ще поливаме, пръскаме, връзваме и т.н. Дали ще има реколта ще си покаже с времето.

13.05.20            Засадих патладжана. Три корена от доматите дадоха жертва на поповото прасе. Но от 50 само 3 е доста добре. Вече имам узрели ягоди.

11.05.20            Само за едно денонощие листата на засаденото домати са с бели петна и почнали да съхнат. Как е възможно толкова бързо да се маноса? Пръскахме със "скор". В кладенеца почти няма вода, а как ли ще е през лятото.........  

10.05.20           Сложих и останалите домати. Вчерашните още не са изядени. Т.е. може и да имам успех с поливането с настройка от хризантема. Прасковата е заболяла. Или е преторена, или е преполята. Да му се не види. Определено спирам с престараването. Май е по добре без грижи, от колкото с прекомерни.

09.05.20             Днес засадих първите корени домати. Тази година ги сложих легнали. Всеки корен полях с настройка от хризантеми. Утре ще слагам и останалите. Чакам да видя дали днешните ще са живи.

Преместих няколко корена маточина до лехите. Нали помагали за нещо си на доматите.

08.05.20       До момента имам не много добри опити да направя разсад. Понеже засаждам директно в градината засях семената на 10 март. Доматите ми са още бебета, най-големите са с височина 15 см. Пипера може и да стане до 20 май, но е малко и ще трябва да купя. Най-голям успех имам с краставиците. Сложих и станаха три сорта: Тести-грийн, Тести-кинг и Крокодилки. Другата година ще засея по-рано. Нямам добри условия да отглеждам разсад, но все нещо ще стане навреме, не да купувам семена и после да дам и 30 лв. за домати и патладжан.

Днес сложих примамки с варено жито и Б58 в лехите. Много попови прасета имам, много........ Два часа след слагане на примамките излязоха десетина прасета и ги убих. После не знам колко още са излезли. Вчера купих разсад домати. Планът е утре да започна да засаждам. Сортовете уж са Идеал, Ръгби, Розова магия, Калина и безколово розово. Ще се разбере какви са чак когато има плод.

Също така сложих 4 корена краставици, да видим дали ще оцелеят. Заради поповите прасета поливам с настройка от хризантема. Тиквичките за сега се държат. Миналата година всичките бяха изядени.

Тиквите ми поникнаха, сложих отрова против охлюви и се надявам да оцелеят. Бобът е засаден в кофички, нека порасне още малко и ще го слагам в двора.

Тази година реших да се погрижа превантивно за овошките. Напръскахме с бордолезов разтвор в края на февруари. Отчитам го като огромна грешка. Ябълката ми пожълтя и няма плод. Крушата имаше поне 30 цвята, завързаха към 20 крушки и всички до една изгоряха и окапаха. Сливите пък нямат плод, но не са само моите, така че поне това не е от пръскането. Вече ще пръскам само против мана. Миналата година без капка грижи от наша страна набрахме страшно много плодове. Може и да беше късмета на новака, не знам.

Щях да забравя. Днес беше първото пръскане на лозите против мана. Пръскахме с ридомил голд и сяра. Дано тази година опазим гроздето. 

 

 

 

 

 

 

 1 Коментар


Recommended Comments

Нали доматите, след като се засадят си пускат корени и от стъблото? Това е причината да се засаждат по-надълбоко, от колкото са били в кофичките. Ако сложа найлон как ще ги пуснат тези корени?

Разбрах и опитах друг метод - за отблъскване на поповите прасета. При засаждането се полива с настройка от хризантеми. Трябва да са много ситно нарязани и да престоят във водата 24 часа. Действа!

 • Харесвам 2

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
 • Създай нов...