Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Типове смокини

Kalam Mekhar

2983 прегледа

Започвам класификацията с категорията "нужда от опрашване", защото от това зависи, дали изобщо хората в определени региони ще имат плодове.

Според нуждата от опрашване е прието, че смокините са три типа :

1. Тип Смирна : Този тип смокини изискват задължително опрашване от осички Бластофага за да дадат реколта.

Типични представители на този тип са Bursa Black (Черна Бурса), Sari Lop (Calimyrna, жълтата за сушене) и Sultane de Marabout (Султана на Марабу). Последната е с произход Северна Африка (Алжир) и се продава в Гърция под името Mission (няма нищо общо с популярната Black Mission, която е common тип). Фиданки от този сорт се внасят масово от Гърция и се продават в България без да бъде разяснявана нуждата от опрашване. 

За да формират плодове, тези сортове трябва не просто да се отглеждат в топъл регион, а да има наблизо (до около 200 метра за надеждно опрашване) мъжко дърво (Captifig) с колония от осички Бластофага в съцветията му. Без опрашване, съцветията окапват.

3. Обикновен (Common) тип : При този тип смокини, цветът се развива в плод без нуждата от опрашване. Семената са кухи, а при някои сортове са много дребни или липсват. Всяка смокиня от Common тип може да бъде опрашена при наличие на осата опрашител и тогава развива семена, способни да поникват. При някои сортове, опрашените плодове са с различни характеристики от неопрашените. Представителите на този тип са повечето познати в България сортове (без тези по границата с Гърция) - Мичуринска 10, Далматинска, Verdino, Kadota (Dottato), Brunswick и т.н

3. Тип Сан Педро : Този тип смокиня дава първа реколта, наречена Бреба без нужда от опрашване. За да даде основна (втора) реколта е необходимо опрашване от бластофага. По принцип, първата реколта при никой сорт не се опрашва, защото осичките все още не са се развили до възрастни индивиди. Така, че приемаме този тип за смокини тип Смирна, които дават и Бреба култура. Типичен представител на този тип е сортът Пустинен крал - Desert King. Такива сортове са също Виолетов Дофин (Dauphine Violette, Grosse Violette, Ronde Violette Hâtive, Rouge de Argenteuil), Fillacciano и Gentile (Gentile Bianco). За такъв се смята и сортът Ottato Rosso. Въпреки, че понякога дава плодове от основната реколта без опрашване, според Кондит, нейната самоплодност е нестабилна и я е причислил към сортовете тип Сан Педро. Има публикации в италиански сайтове в които за такъв тип е посочен и сортът Cerreto (Черето)*.

* (Има вероятност, Cerreto да е идентичен или много близък сорт с Dauphine въз основа на характеристиките, които показва при отглеждането му в България).

Принадлежността на сортове към този тип, много рядко се обявява от търговците, но, хората, които отглеждат растенията си в район без Бластофага, трябва да го имат предвид.

 

Мъжки смокини (Caprifig) : Съцветията им са кухи и с къси тичинки. Пригодени са да изхранват ларвите на осичките Blastophaga psenes с които живеят в симбиоза и които пренасят прашеца им до същинските (женски) смокини. Съцветията не се развиват в плод, въпреки, че съществуват и ядливи Caprifig.

В България, съцветията се ползват за приготвяне на сладко от зелени смокини.

Пускам връзка за изтегляне на тази част от монографията на Ира Кондит, която засяга сортовете смокини. От страница 481 надолу има азбучен списък със сортовете смокини. До името на всеки сорт има буква, определеща какъв тип е - C (common), S (Smyrna), Cp (Caprifig) и Sp (San Pedro). Всеки може да си прави бърза справка за сорта, който го интересува. До името е и номерът на страницата, където да прочете подробности. 

Ира Кондит - монография

Според броят на реколтите, смокините се делят на такива с една реколта (основна) - Unifere и такива с две реколти (Бреба и основна) - Bifère.

Повечето сортове дават по две реколти, но първата (Breba), обикновено е слаба и плодовете са малко на брой. Освен сортова характеристика, причината за това е, че дървото няма достатъчно и добре развита листна маса да осигури поддръжка на голямо количество плодове и отхвърля повечето от цветовете, които не се развиват в плод.

Разграничаването според времето на узряване е важно, но е доста разтегливо понятие, според региона в който се отглеждат растенията и дължината на сезона. За това ще включа в категория "късни" всеки сорт, който узрява след първи Септември. В по- студени региони или късно затопляне през пролетта, тези сортове могат да узреят след средата на Септември и да дадат непълноценна реколта.

Според времето на узряване :

1. Много ранни.

За такива се смятат сортовете, които дават узрели плодове от основната реколта за около 60 дни или в края на Юли/ началото на Август за по- топлите райони на България.

Списъкът е кратък, защото тези сортове се броят на пръстите на една ръка. Това са отглежданите в България, Сърбия и Румъния вариации на Мичуринска 10 (Florea в САЩ), Ronde de Bordeaux (Кръгла от Бордо), Pastilière (Червена от Бордо), Improved Celeste (подобрена Celeste), която е хибрид, получен по развъдната програма на щатският аграрен университет на Луизиана (LSU) и Raasti (наричана още Ирански бонбон). Други сортове от тази категория не са известни.

2. Ранни сортове.

Това са сортовете, които могат да дадат узрели плодове от основната реколта до средата на Август.

Такива са сортовете Kadota (Dottato, Флорентинска), Bellone (Bellone Unifere, Bellona, Черна от Ница) , Black Mission (Черна Мисия, Францисканска, Colar, Albacor), Chicago Hardy (Чикаго Харди), White Marseilles (Бяла Марсилска, Lattarulla), Hative d'Argenteuil (Ранна от Аржентьой) и др. 

Тези сортове узряват около средата на Август и са на границата между ранни и средни. Всички изброени са по- скоро с потенциал да дадат плод до тази дата при подходящи условия. При неблагоприятни условия, узряването на плодовете са забавя и те навлизат в следващата категория по време на узряване.

3.Смокини със среден срок на узряване

Такива са всички сортове, които узряват от средата до края на Август. Това са огромен брой сортове сред които  Брънсуик (Brunswick), Мадлен (Madeleine de Deux Saisons),  Longue d'Aout (продавана от един търговец под името Perretta), Noire de Bellone (Sultane), Noire de Caromb, Далматинска, различните вариации на Браун Търки (Brown Turkey), Виолетов Дофин (Violette Dauphine), Viollette de Bordeaux (Виолетова от Бордо),  Бяла Италианска, Verdino*, Verte (Green Ischia) и др.

* Verdino и Verte са различни сортове. Плодовете на Verdino са с по- ясно изразена капковидна форма, често с шийка и розови люспици около окото. Тези на Verte са с по- закръглена (понякога и леко плоска) форма и с кафяви люспи около окото. 

4. Смокини с късен срок на узряване

За такива, приемам сортовете, узряващи след първи Септември, дори в топлите райони на България. В студени региони с по- къс сезон, получаването на реколта от тези сортове е несигурно. Плодовете може да не успеят да узреят, да узрее незначителен брой от тях  и/или да бъдат с влошено качество.

Такива са сортовете - Verdone*, Brogiotto Nero (Violette de Solliès), Palazzo, Black Madeira (Черна Мадейра) и всички сортове от Col de Dame семейството. Само един сорт от това семейство - Coll de Dama Blanca-Negra (открит е в Испания), може да даде узрял плод преди началото на Септември (последните дни на Август) и е на границата между смокините от среден и късен сезон. В тази категория влиза и Panache/Bordissot Blanca Rimada, която се предполага, че е мутирала Col de Dame Blanc/Col de Señora Blanca.

* Става въпрос за сортът с тъмни плодове, продаван под името Verdone. Verdone по Кондит е т.н. "Бяла Италианска", която е сорт със среден срок на узряване.

Според вкусовият профил (понякога критерият не е толкова вкуса, колкото визията).

Това категоризиране е в голяма степен субективно и  няма научно, а по- скоро ориентировъчно и допълващо останалите категории значение.

1. Смокини тип "захар".

Този тип са най- слабо оценявани. Прието е, че такива са смокините, които са сладки, но имат слаб аромат или такъв липсва.

Класически представители на този тип са сортовете Brunswick (Брънсуик) и Improved (подобрена) Celeste. Към този тип гравитира и Бреба реколтата на сорт Калифорнийската Brown Turkey,  както и основната реколта на някои щамове* на източната/английска Brown Turkey, като Vern's Brown Turkey.

Определението "щам" (вариация, мутация) за това семейство не е много точно. Браун Търки всъщност е сравнение с цвета на една доста известна порода пуйки  (Ред Бърбън) и под този шаблон на база цветова вариация (кафяво до лилаво) са сложени сортове, които нямат родствена връзка помежду си. Например Калифорнийската Браун Търки (Black Genoa, San Piero, Masui Dauphine) е много близка (почти неразличима за неспециалист) до виолетовият Дофин и няма прилика по никакъв показател (листа, плодове, темп на растеж) с английската/източна Браун Търки. Не се знае и, къде точно е границата между семейство Етна (Чикаго Харди и др.) и сортовете, гравитиращи около английската Brown Turkey, защото има доста сортове, които носят характеристиките и на двете семейства. 

2. Смокини тип "мед" (меден тип).

В тази категория се включват смокини не толкова заради вкуса, колкото заради цвета.

Такива са сортовете Kadota (Dottato), White Marseilles (Бяла Марсилия, Бяла Италианска, Lattarula), LSU Gold, LSU Champagne и др.

3. Смокини "плодов" (berry) тип.

В тази мега категория са огромен брой сортове. Има всякакви подтипове - диня, пъпеш, грозде, диви плодове и др.

Най- типичен представител на този клас е Violette de Bordeaux (Виолетова от Бордо), която има силен плодов вкус и характерна киселинност. Такива са също Кръгла от Бордо, цялото семейство Мисия, почти всички смокини от адриатически тип (зелени с тъмночервен пулп), семейство Етна, калифорнийската Браун Търки (основната реколта) и т.н.

Има и много сортове, които не се вписват в тези типове - кафява захар, карамел, кокос, ванилия и т.н.

 

Умишлено, само споменавам критерият "Студоустойчивост", без да задълбавам в темата. С това понятие често се злоупотребява в рекламите на търговците. Издръжливостта на студ наистина е сортов признак, но понятието е доста разтегливо според региона в който се ползва и тази студоустойчивост зависи от прекалено много други фактори. Например, сортът Chicago Hardy е представян от търговците в САЩ, като "студоустойчив", защото е потенциално способен след измръзване до земята да даде зрели плодове до настъпването на зимата. В Испания и Италия, изглежда, че не могат да приемат съществуването на температури под -15 градуса по Целзий и, там масово посочват в описанията на сортовете устойчивост до това ниво. Същите сортове, издържат до -18 при тестване в по- студени райони.

Дърветата от повечето познати в Европа и САЩ сортове издържат без съществени поражение до около -18 градуса по Целзий (реална температура с отчитане на другите фактори), ако дървесината по клоните е добре "узряла" до настъпването на зимата. Издънките могат да измръзнат още при -10/-12 градуса по Целзий, ако са голям брой и са се конкурирали помежду си за ресурси.

Всеки сорт има специфики в развитието на растенията и трябва да се подходи към него индивидуално за му се помогне да постигне това "узряване" на дървесината и съответно - подготвяне за студения сезон. Но, дори дървета от добре адаптирани към определен район сортове могат да не се подготвят добре за зимата поради различни причини  - например обилни валежи в края на лятото и есента, и природата надделява над всякаква човешка намеса. 

По принцип, шампиони по студоустойчивост се водят Брънсуик (Brunswick) , Мадлен (Madeleine de Deux Saisons)* и също близкият до тях, но ясно отличим сорт Longue d'Aout (LdA, Дълга августовска, Nordland в САЩ, Рандино в бившият СССР). Последната се продава от един швейцарски търговец и под името Perretta. 

* Има съмнения, че това е просто синоним на Брънсуик, а не отделен сорт.

Тези сортове са с доказана студоустойчивост, но, това не означава автоматично, че са най- подходящи за райони, където температурите редовно падат под -18 градуса, защото са с ниски възможности да дават реколта след силно подрязване или загуба на голяма част от клоните след измръзване. Ранни сортове, като Ronde de Bordeaux и Мичуринска 10 са способни да дадат задоволителна реколта, когато е оцеляла незначителна част от стъблото.

В заключение по отношение на тази категория - лично за мен в особено студени райони, където температурите падат често под -18 градуса по Целзий, по- успешната стратегия е подбиране на ранни сортове от Common тип с високи възможности за възстановяване след силно подрязване (напр. Мичуринска 10, Кръгла от Бордо), формиране на подходяща (ниско разположена) корона и поставяне на защита.

Разликата между "студоустойчив" и "нестудоустойчив" сорт може да е един градус по Целзий, и след едно студено течение за 1-2  нощи, собственикът на "студоустойчив" сорт може да остане без реколта през следващата година.8 Коментара


Recommended Comments

Честно казано не се интересувам особенно от смокини просто защото при мене не е подходящо за тях. Преди седмица видях една смокиня в Приморско която може да е интересна за тези които се интересуват (или пък да е нещо тривиално), та реших да споделя и понеже не намерих по подходящо място ще го плесна тук. Интересното за мене беше че листата и бяха много мъхести. Плодове нямаше никакви. 

241633352_372013884388372_4861310577244795025_n.jpg

Споделете коментара


Адрес на коментара

Честно казано това ми прилича повече на paper mulberry, Morus papyrifera. По морето ги има доста.

Споделете коментара


Адрес на коментара
преди 41 минути, Боби Димитров написа:

Честно казано това ми прилича повече на paper mulberry, Morus papyrifera. По морето ги има доста.

мдамммм....май както винаги - прав! :) А толкова много приличаше на смокиня...и листата и формата на храстчето.....За съжаление не го помирисах дали мирише на смокиня. Ако все пак има смокиня с мъхнати листа - кажете.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Повечето смокини са с мъхести листа в различна степен. Но, това според мен не е смокиня. Смокините отделят каучуков сок. Ако бяхте откъснали един лист, можеше експресно да проверите.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване