Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Типове смокини

Kalam Mekhar

130 прегледа

Започвам класификацията с категорията "нужда от опрашване", защото от това зависи, дали изобщо хората в определени региони ще имат плодове.

Според нуждата от опрашване е прието, че смокините са три типа :

1. Тип Смирна : Този тип смокини изискват задължително опрашване от осички Бластофага за да дадат реколта. Типични представители на този тип са Bursa Black (Черна Бурса), Sari Lop (жълтата за сушене) и Sultane de Marabout (Султана на Марабу). За да формират плодове, тези сортове трябва не просто да се отглеждат в топъл регион, а да има наблизо (до около 200 метра) мъжко дърво (Captifig) с колония от осички Бластофага в съцветията му.

3. Обикновен (Common) тип : При този тип смокини, цветът се развива в плод без нуждата от опрашване. Семената са кухи, а при някои сортове са много дребни или липсват. Всяка смокиня от Common тип може да бъде опрашена при наличие на осата опрашител и тогава развива семена, способни да поникват. Представителите на този тип са повечето познати в България сортове (без тези по границата с Гърция) - Мичуринска 10, Verdino, Kadota (Dottato), Brunswick и т.н

3. Тип Сан Педро : Този тип смокиня дава първа реколта, наречена Бреба без нужда от опрашване. За да даде основна (втора) реколта е необходимо опрашване от бластофага. По принцип, първата реколта при никой сорт не се опрашва, защото осичките все още не са се развили до възрастни индивиди. Така, че приемаме този тип за смокини тип Смирна, които дават и Бреба култура. Типичен представител на този тип е сортът Пустинен крал - Desert King.

 

Мъжки смокини (Caprifig) : Съцветията им са кухи и с къси тичинки. Пригодени са да изхранват ларвите на осичките Blastophaga psenes с които живеят в симбиоза и които пренасят прашеца им до същинските (женски) смокини. Съцветията не се развиват в плод, въпреки, че съществуват и ядливи Caprifig.

В България, съцветията се ползват за приготвяне на сладко от зелени смокини.

 

Според броят на реколтите, смокините се делят на такива с една реколта (основна) - Unifere и такива с две реколти (Бреба и основна) - Bifère.

Повечето сортове дават по две реколти, но първата обикновено е слаба и са единични плодове. Освен сортова характеристика, причината за това е, че дървото няма достатъчно и добре развита листа маса да осигури поддръжка на голямо количество плодове и отхвърля повечето от цветовете, които не се развиват в плод.

Разграничаването според времето на узряване е важно, но е доста разтегливо понятие, според региона в който се отглеждат растенията и дължината на сезона. За това ще включа в категория "късни" всеки сорт, който узрява след първи Септември. В по- студени региони или късно затопляне през пролетта, тези сортове могат да узреят след средата на Септември и да дадат непълноценна реколта.

Според времето на узряване :

1. Много ранни.

За такива се смятат сортовете, които дават узрели плодове от основната реколта за около 60 дни или в края на Юли/ началото на Август за по- топлите райони на България.

Списъкът е кратък, защото тези сортове се броят на пръстите на една ръка. Това са отглежданите в България, Сърбия и Румъния вариации на Мичуринска 10 (Florea в САЩ), Ronde de Bordeaux (Кръгла от Бордо), Pastilière (Червена от Бордо), Подобрена Селест (Improved Celeste), която е хибрид, получен по развъдната програма на LSU и Raasti (наричана още Ирански бонбон). Други сортове от тази категория не са известни.

2. Ранни сортове.

За такива се смятат сортовете, които могат да дадат узрели плодове от основната реколта до средата на Август.

Такива са сортовете Kadota (Dottato, Флорентинска), Noire de Bellone (Sultane), Черна Мисия (Black Mission), Чикаго Харди (Chicago Hardy), White Marseilles (Бяла Марсилска, Бяла Италианска, Lattarulla),  Celeste и др.

Тези сортове са на границата между ранни и средни. При неблагоприятни условия, узряването на плодовете са забавя и те навлизат в следващата категория по време на узряване.

3.Смокини със среден срок на узряване

Такива са всички сортове, които узряват от средата до края на Август. Това са огромен брой сортове сред които  Брънсуик (Brunswick), Мадлен (Madeleine de Deux Saisons),  Longue d'Aout, Noire de Caromb, Далматинска, Браун Търки (Brown Turkey), Виолетов Дофин (Violette Dauphine), Viollette de Bordeaux (Виолетова от Бордо),  Verdino (Verte, Поморийска 24, Green Ischia, Paradiso) и др.

3. Смокини с късен срок на узряване

За такива, приемам сортовете, узряващи след първи Септември, дори в топлите райони на България. В студени региони с по- къс сезон, получаването на реколта от тези сортове е несигурно. Плодовете може да не успеят да узреят, да узрее незначителен брой от тях  и/или да бъдат с влошено качество.

Такива са сортовете - Verdone, Brogiotto Nero (Violette de Solliès) и всички сортове от Col de Dame семейството. Само един сорт от това семейство - Col de Dame-Blanca-Negra, може да даде узрял плод преди началото на Септември (последните дни на Август) и е на границата между смокините от среден и късен сезон.

Според вкусовият профил (понякога критерият не е толкова вкуса, колкото визията.

Това категоризиране е в голяма степен субективно и  няма научно, а по- скоро ориентировъчно и допълващо останалите категории значение.

1. Смокини тип "захар".

Този тип са най- слабо оценявани. Прието е, че такива са смокините, които са сладки, но имат слаб аромат или такъв липсва.

Класически представители на този тип са сортовете Brunswick (Брънсуик) и Celeste.

2. Смокини тип "мед" (меден тип).

В тази категория се включват смокини не толкова заради вкуса, колкото заради цвета.

Такива са сортовете Kadota (Dottato), White Marseilles (Бяла Марсилия, Бяла Италианска, Lattarula), LSU Gold, LSU Champagne и др.

3. Смокини "плодов" (berry) тип.

В тази мега категория са огромен брой сортове. Има всякакви подтипове - диня, пъпеш, грозде, диви плодове и др.

Най- типичен представител на този клас е Violette de Bordeaux (Виолетова от Бордо), която има силен плодов вкус и характерна киселинност. Такива са също Кръгла от Бордо, цялото семейство Мисия, почти всички смокини от адриатически тип (зелени с тъмночервен пулп), семейство Етна, семейство Браун Търки, Виолетов Дофин и сродните му сортове и т.н.

Има и много сортове, които не се вписват в тези типове - карамел, кокос, ванилия и т.н.1 Коментар


Recommended Comments

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...