Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Смокиня сорт Ronde de Bordeaux (Кръгла от Бордо)

Синоними  Early Round Of Bordeaux, Round Of Bordeaux, Précoce de Barcelone.

Този сорт смокиня се приема, че е френски, въпреки, че не се знае, откъде е донесен в пристанище Бордо. Това е един от петте известни до момента много ранни или супер ранни сортове.

Дървото има сравнително бърз/силен растеж. Кората е тъмнокафява при младите дървета и клони на текущ растеж, и сива при старите дървета. Пъпките са зелени на цвят. Листата са предимно петделни и дълбоко нарязани. Много рядко са триделни и никога със седем дяла. При стари дървета, централният дял може да придобие формата на лопатка, подобно на Мичуринска 10, но много по- слабо изразена и неоформена.

figs-in-shadow.jpg

Преобладаващо, листата завършват с орнамент, подобен на коронка.

leaf3.jpg

Листа на младо растение.

RdB-New.jpg

 

Ronde de Bordeaux е партенокарпен/самоплоден сорт и не изисква опрашване от оси Бластофага за да даде плод. Дава една (основна) култура - тип Unifere.

Breba култура дава рядко и малко на брой плодове. Тези единични плодове (когато изобщо ги има) нямат никакво стопанско значение.  Те са незначително по- едри от основната култура.

Основната реколта е обилна. Срокът от формиране на плодовете до тяхното узряване е около 60 дни или края на м.Юли / началото на м.Август за южна България и когато пролетта настъпи по- рано в северна България. Узряването е почти по същото време с плодовете на сорт Мичуринска 10. 

Плодовете са дребни до средни със средно тегло около 30 грама. При подходящи за дървото условия, те са с много стандартни размери и са с минимални отклонения помежду си  (25 - 35 грама).

Формата им е почти напълно кръгла, докато не започнат да узряват.

P68NAjz.jpg

При узряване се разтягат до капковидна форма от тежестта на плода.

cbfJMkg.jpg

 

Само при саксийни растения и при засушаване, дребните и леки плодове остават кръгли и след узряване.

Кожицата на плода е тънка, но рядко се напуква. Цветът варира от кафяв и светло лилав при младите растения или силно подрязаните растения в началото на сезона до тъмно лилав със синкаво покритие при установени растения в разгара и края на сезона.

myfig-fruit4.jpg

Почти цялата вътрешност е изпълнена с пулп и слоят "месо"  (бяла на цвят тъкан между кожата и пулпа) е много тънък. Цветът на пулпа варира от розов до тъмно-червен според условията на отглеждане. Вътрешността е плътна при постоянни нива на влажност, но при редуване на суша и поливане, може да се появи малка кухина в центъра на плода.

Rd-B-interior2.png

Вкусът е плодов, ароматът е силен. Плодовете са с висока захарност и при сухо време изсъхват направо върху клоните. Сушените плодове имат много високо качество.

Окото на плодовете е леко отворено. Заради тънката кожа и незначителният слой "месо", плодовете се напукват/разделят при продължителни и обилни валежи. Въпреки това, трудно се вкисват и могат да се консумират, ако се оберат своевременно. Плодовете от този сорт не се нападат от смокинова муха, но при влажно време могат да бъдат засегнати от винени мушици. 

При благоприятни условия, периодът на плододаване е от началото на Август докато стане невъзможно плодовете да узряват. През последните години в България, сезонът приключва в началото на Ноември*.

* Плодовете на Кръгла от Бордо запазват в по- голяма степен аромата си при застудяване от тези на М10. Плодовите нотки избледняват и остава преобладаващ аромат на смокиня, но, все пак е достатъчно силен и ясно осезаем. При Мичуринска 10, ароматът изчезва почти напълно.

Устойчивостта на студ е задоволителна - около -18 градуса по  Целзий за установени дървета без съществени повреди. Заради бързият си растеж е малко по- ниска от някои по- слабо растящи щамове на Мичуринска 10 и почти същата, като при по- енергичните. Ако дървото се засуши, устойчивостта на студ се подобрява, но количеството и качеството на реколтата пада.

Дърветата от този сорт не издържат на суша, подобно на всички други сортове с етикет "Бордо". Нуждаят се от поливане при суша за нормално плододаване.  Не понасят и засенчване. 

Заради енергичният си растеж, дърветата понасят силно подрязване и дават узрели плодове с незначително закъснение. Сортът е подходящ за приземна/ниска формировка. За добри добиви и качество на плодовете е добре да не се допуска силно сгъстяване на короната. 

Сортът е устойчив на FMV (мозаечен вирус по фикусите) и няма данни вирусът някога да е оказвал влияние върху плододаването. Подобно на Мичуринска 10 са констатирани случай на засягане от мозаечен вирус, но, само на дървета, които са с някакви дефицити и не са в добро здравословно състояние. 

В заключение : Ronde de Bordeaux е висококачествен и ранозреещ сорт. Въпреки, че, вкусът е нещо субективно, прието е, че това е сортът с най- вкусни плодове от петте супер ранни сорта, познати до момента. В сравнение с Мичуринска 10 е по- претенциозен. Изисква повече светлина за нормална реколта (не понася засенчване) и задължително поливане при суша, за да дадат дърветата нормална реколта, независимо от възрастта им. След подрязването през пролетта, желателно е да се направи и едно допълнително прореждане, след започването на вегетацията, като се отчупват активиралите се пъпки и/или млади клончета, сочещи навътре към короната, за да се предотврати сгъстяване. При осигуряване на благоприятни условия - слънчево място, адекватно подрязване и поливане, този сорт не отстъпва по производителност на Мичуринска 10.

 2 Коментара


Recommended Comments

Всички снимки са мои. Вече не помня на кого съм давал. Ако не съм, напиши ми пролетта съобщение.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване