Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Смокиня сорт Виолетова от Бордо (Violette de Bordeaux, Negronne)

Тази статия ще се допълва в бъдеще след натрупване на информация за представянето на този сорт в България.

Синоними : Vista, Beer’s Black, Albicougris, Angelique Black, Angelique Noire, Bordeaux, Beers Black, Figue de Bordeaux, Figue Poire, Figue Violette, Figuo Aubiquoun, Figue de Marseille, Negronne, Petite, Petite Aubique, Petite Figue Violette, VdB, Violette, Крымский черный (Кримски черен / Кримска черна).

С името Beer’s Black трябва да се внимава, защото се използва и за сорта Black Mission (Черна Мисия).

Това е много стар френски сорт, отглеждан във Версай по времето на крал Луи IV (17-ти век).

Като повечето стари сортове, този също има много имена. В самата Франция е известен с поне три имена. В Прованс е известен, като Виолетова от Бордо (Violette de Bordeaux). В Югозападна Франция е известен, като Figue de Marseille, а в Aix-en-Provence (Екс ан Прова̀нс) е известен, като Negronne. Има мнения, че Violette de Bordeaux и Negronne не са напълно идентични, но много близки сортове. На практика, разграничаването е трудно и е под въпрос. Разлики, могат да се намерят и между две дървета от един сорт или между плодовете и листата на едно и също дърво, ако този, който го прави си го е поставил за цел. Това се прави често при търговия.

Американецът Michael Nobles е подал заявление, че "откритата" в разсадника му Negronne е по- дребна от останалите представители на сорта и е успял да лицензира дръвчето под името Little Miss Figgy (Малката мис Фиги). 

Виолетова от Бордо е Common (обикновен) тип смокиня. Не изисква опрашване от Бластофага, за да даде плод.

Сортът се води за представител на семейство Мисия, въпреки, че е с доста големи разлики от другите сортове от това семейство, които са почти идентични.

Дървото има слаб растеж, дървесината узрява добре. Поради тази причина се води, че е студоустойчив.

Никой сорт с етикет Бордо не издържа на суша, включително този.

Листата са с два основни модела. При младите растения и новият растеж на по -старите се срещат монолитни листа със заострени върхове.

Vd-B-leaf-1.jpg

При установените дървета, листата са предимно петделни, по- рядко триделни, дълбоко нарязани, също със заострени върхове. Често върху едно дърво се срещат и двата типа листа. 

Joeltay81-Violette-de-Bordeaux-Leaf-Diff

Връхните пъпки, често са червени, особено при застудяване. Червени са и "очите" на плодовете, още преди да узреят.

Според броят на реколтите е тип Bifere – дава реколта от Бреба, последвана от основна реколта.

Смята се, че този сорт дава надеждна и сравнително обилна реколта от Бреба, като се има предвид, че дърветата са тип джудже.

Плодовете от първата реколта узряват от началото до средата на Юли. Те са средни до сравнително едри (от около 30-55 грама), с тъмновиолетова кожа, бяло месо, често с лилаво оцветяване и розов до червен пулп.

negronne-brebas-2.jpg?w=1000&h=

 

 

Формата е издължена с добре оформена шийка. Качеството на плодовете се определя, като много високо до отлично, особено за първа реколта.

Плодовете от основната реколта узряват в България около 20 Август при нормална пролет. Те са дребни до средни (25-35 грама) с класическа капковидна форма, леко удължена и с малка шийка. Дръжката на плода, обикновено е къса.

Vd-B-fruit.jpg

 

Кожата е тъмно лилава до синьо-черна. Потъмнява доста време, преди плода наистина да узрее. Сравнително дебела е и загрубява допълнително при засушаване. Месото е бяло, често оцветено с лилаво или червено. Пулпът е червен. Има много на брой, дребни семена.

 

whc5d10eea62e2a9_9fiL8nvDn8.JPG

Вкусът се определя, като силно плодов с характерна за сорта киселинност. Някъде се среща описание, като „минерален“. Плодовете имат висока захарност. Изсушават се сравнително лесно, но се препоръчва консумация в перфектна зрялост, без презряване, защото кожата става прекалено жилава при засушаване. Около е леко отворено.Този сорт се води устойчив на влага, но има доста публикации, които го опровергават. Заключението от тестването му във влажни райони е, че издържа на кратки периоди на повишена влажност, но не и на продължителни валежи. В това отношение, отстъпва на Чикаго Харди и Кадота.

Сортът се води студоустойчив. Под „студоустойчив“ за Франция е посочена издръжливост от -15 градуса по Целзий. Приемам, че сортът е издръжлив до -18 градуса по Целзий за установени дървета, каквито са голяма част от останалите сортове. Преди 2012г., няма данни някой да е отглеждал този сорт в студените райони на България, за да бъде тестван на сериозно застудяване.

Дървото е тип джудже и е подходящо за отглеждане в малки градини и в саксия.

Няма данни, дали издържа на силно подрязване, но, като се има предвид темпа на растеж и сравнително късната реколта, вероятността да даде значима реколта след силно подрязване е малка.

Дърветата от този сорт не могат да се възстановят достатъчно бързо и да дадат узрял плод след измръзване до земята през същата година.

Необходимо е поливане в суша за нормална реколта и изобщо за нормално развитие на дървото.

Сортът е податлив на FMV, но, няма данни това да оказва влияние върху количеството и качеството на реколтата.

 0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване