Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

  • публикации
    1
  • коментари
    0
  • преглеждания
    935

Запознаване с калкулатора bc и програмата за 2- и 3-измерно проектиране solvespace

embedeo

453 прегледа

Тази публикация ще илюстрира накратко, как човек може да направи геометрично, двуизмерно или триизмерно проектиране, анализ и изчисления, които биха били полезни за градината и градинарството, като използва безплатен и свободен софтуер (познат също като FOSS или Free Open Source Software).

Знаете ли какво е "окапи"? А помните ли кога за пръв път в живота си и какво си помислихте, когато научихте за съществуването на сини (или лилави) картофи? Ако само сте чували нещо за "свободен софтуер", "FOSS" , Линукс (Linux), ЛибреОфис (LibreOffice) или GNU,  но не знаете дали някога сте ползвали такъв софтуер (или приложения), или пък изобщо никога не сте чували такива неща, то знайте, че това е един паралелен, прекрасен и напълно безвреден свят. И ако евентуално решите да се научите как да работите с такъв софтуер, то това може да ви донесе само ползи, както и да ви приобщи към този нов и прекрасен свят. В обратния случай, винаги можете да пренебрегнете тази публикация. Правя тези уточнения, защото някои хора са изключително недорверчиви и, за съжаление, част от тях имат основателни причини за своето недоверие, което обаче не обезсилва никое от моите твърдения в тази публикация.

Приложение калкулатор за персонален компютър

Ако ви се е налагало да ползвате интензивно приложението Kалкулатор идващо в комплект със старите версии на Уиндоус, преди 15+ години, сигурно ви е правило впечатление колко смотано и примитивно беше то: не можеха директно да се въвеждат изрази със скоби; не можеха да се запаметяват много променливи под различни символни имена, нямаше кой-знае-какви вградени функции, не можехте да си дефинирате сами функции и така нататък. А през това време, през последните над 40 години, в една паралелна вселена, някои хора са познавали и ползвали bc, което не само че предлага тези допълнителни възможности, ами всъщност представлява език за програмиране. Но нека това не ви плаши -- употребата на bc като обикновен калкулатор е също толкова проста и интуитивна, колкото и всяко друго приложение което сте ползвали досега. Единственият "недостатък" на bc, ако избщо може да се окачестви като такъв, е че bc няма графичен интерфейс, ами работи на "команден ред".

Ако използвате GNU/Linux или *BSD OS, то вие, най-вероятно, нямате нужда да четете тази публикация, но за протокола следва да кажа, че, най-вероятно, bc е вече инсталирано на компютъра ви. А ако GNU/Linux или *BSD OS не ви говорят нищо, то просто пропуснете този абзац.

Ако използвате Windows, то можете да свалите компресиран архив с изпълним bc от някой доверен източник, например от тази моя страница, да копирате изпълнимия файл на компютъра си, и после да стартирате калкулатора от там. Съответно ако искате да инсталирате bc на служебния си компютър, говорете с вашия IT отдел -- те могат да компилират и да разпространят това приложение за цялата ви фирма, по най-правилния и "официален" начин.

Ако се окаже че приложението bc, ви е "малко" и искате да правите по-големи неща като графики, смятане с матрици, решавате системи уравнения или статистическа обработка, то вижте GNU Octave.

Приложение за параметричен 2D/3D анализ и моделиране SolveSpace

Ако вече сте ползвали някой голям CAD  софтуерен пакет за 2D/3D анализ и моделиране, предполагам, че нямам нищо чак-толкова ново да ви кажа. Особеното на SolveSpace е че е много малко (обикновено само един изпълним файл) и доста просто приложение, и за разлика от дори FreeCAD, аз лично се научих да ползвам SolveSpace доста бързо. Можете да си изтеглите SolveSpace от официалния му сайт, като си има готова версия за Уиндоус. А ако ползвате Линукс и случайно SolveSpace го няма за вашата дистрибуция или пък пакета не е обновен до последната си версия, то бихте могли относително лесно да си го компилирате от сорс кода му (в моя случай се наложи, само, да си компилирам преди това локално по-висока версия на gtkmm).

Най-добрия начин да се научите да работите със SolveSpace, е като започнете да четете от страницата Tutorials от официалния сайт, а освен това има доста примери и обучителни видео клипове в Youtube. Повечето хора, които са се научили да работят със SolveSpace от нулата (и аз включително), твърдят че научаването е много приятно и учудващо лесно. Силата на SolveSpace e в тризмерните сметки и моделиране, обаче тук аз само ще дам доста прости и ограничени (2D) примери за това, с какво SolveSpace може да бъде полезен в градината.

Пример 1: Каква сянка хвърля стената на една постройка  върху дръвче засадено от северната и страна?

Пример 2: Ще пречат ли клоните на едно орехово дърво върху работата на фотоволтаични панели, върху покрив, на 10 метра от северната страна?

Пример 3: Създаване на точна карта и анализ на геометрията на градински парцел (от птичи поглед)

tree_and_wall_shade_study-05.png

solar_panels_shade_study-01.png

garden-blank-02.png

  • Харесвам 1
  • Мерси 2


0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване