Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Селска чест

  • публикации
    47
  • коментари
    25
  • преглеждания
    18890

2015.10

Боби Димитров

1873 прегледа

Първата половина на месеца

 

При нас забравен в земята лук и чесън вече е над 30 см висок, спанак брахме два пъти, тиквичките още дават по 1-2, макар повечето листа да са умрели.

 

Магданозът избухна толкова, че надви червеното цвекло около него, та се наложи да изкараме из корен около 1/2 от магданоза, а останалия да отрежем почти до дъно. Само след 10 дни вече имаше 20 см нови листа!

 

22239665291_856826b283_c_d.jpg

 

В началото на месеца събрах тиквите, само 30-40тина кила, но предвид това, че са отгледани с 0 грижи мисля, че е супер. Имаме цигулки, бели, "печенки" (сиви с бели черти) и едни дето мязат на тиквички малко...

 

Посяхме грах в началото на месеца, в една от освободените от картофи лехи. За 1 седмица под сламата е покълнал - разрових едната леха, има коренче, нищо че вали през цялото време и вечер е 6-8 градуса.

 

Броколито, след като сглупихме да го сложим през лятото, най-накрая взе да расте, разбира се леко деформирано, но тъй или иначе ние го предпочитаме като броколети, а не като глави. Обрах малко, като за една крем супа.

 

22041237710_b4ae856a72_c_d.jpg

 

От както махнахме вигната, морковите под нея живнаха, вече са с дебелина моливче. Ще имаме и праз с дебелина показалец, пак е нещо, мислех, че вигната го е унищожила.

 

Доматите са вече изкоренени, на тяхно място засях частично спанак, репички, грах, да не седи празно.

 

 

 

 

Втората половина на месеца

 

Насадихме чесън - два типа. Бяла люспа от майка ми и червеникава люста с твърдо стъбло от пазара (hardneck). Продължава търсенето на porcelain hardneck.

 

 

Напълнихме една торба моркови и магданоз, вероятно последните 2 мини тиквички (от листата им почти нищо не е останало, но продължават да цъфтят). Червеното цвекло се опитва да направи глави, трудно му е, може би ще имаме 3-4 броя с размер на пингпонг :)

 

В началото на месеца намятахме и малко микс ряпа - бяла, червена, черна. Има 10тина с големи листа, но не се виждат глави все още. Надяваме се преди да падне сняг да се оформят.

 

Пробвахме да направим още 1-2 пътечки (трудно, мокро е и смолницата лепне). Мулчирахме още граха - вече има листа под сламата! Подготвихме още една леха за спанак...

 

Тиквите са се изпарили, от листата и стъблата не е останало много - така видяхме, че имаме още 4 зелени цигулки. Оставихме ги, очертава се слънчева последна седмица, може да има ефект.

 

Латинките, които супер обидено се правиха на умрели цяло лято, сега пускат листа като полудели :( Жалко, че са едногодишни. Поне разбрахме, че без много вода не виреят ама хич. Това растение на снимката имаше около 5 листа цяло лято, а сега е колкото 2 футболни топки...

22042407619_eb3597daa1_c_d.jpg

 

Прочее, след като маната и леките псевдо слани умориха домати, краставици, тиквички, тикви, пъпеши, царевица и тн, най-тропическото ни растение, перуански физалис, е живо и здраво и дори цъфти. Разбира се, това се случва около 3 месеца по-късно от нужното, но така е, като няма вода.

 

22541067576_d05496c49d_c_d.jpg

 

Зелените цигулки, които оставихме за узряване на полето, изгниха. Извод: стане ли студено, прибирай тиквите, ако искаш да ги ядеш!

  • Харесвам 1


0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване