Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Селска чест

  • публикации
    47
  • коментари
    25
  • преглеждания
    18887

2015.11

Боби Димитров

1301 прегледа

Първата половина на месеца

 

През този месец брахме основно магданоз - продължихме да го стрижем ниско и да го изкореняваме, а той продължи да расте яко.

 

Разбрахме, че от ряпата и цвеклото няма да стане нищо. Най-голямото цвекло е колкото пингпонг, а ряпата - по-малка от тенис топка.

 

Грахът се подаде на няколко места над мулча от слама. Сега да видим дали ще оживее зимата като бърза толкова. Ако да - значи е супер устойчива гад. Ако не - догодина просто ще го насадим в началото на ноември, а не на октомври.

 

23012891426_90c12f041d_c_d.jpg

 

Чесънът се е подал - единият сорт почти на 100% е над мулча, другия пък е под мулча, но расте усилено.

 

Извадихме всички останали моркови от първата реколта. Както и няколко от по-големите от втората реколта. Това се оказа много ценен урок.

 

Вторите моркови са сорт, който е къс и заострен - както децата рисуват морков. Първият е класическите нантски. Очевидно за нашата почва дългите прави цилиндри на нантските не са подходящи, за разлика от вторите моркови, сорт Chantenay. Те растат по-бързо и са по-пробивни в тежката почва, освен това 80% от обема на моркова е в горните 40% - с други думи, не им трябва дълбока супер рохкава почва.

 

22416194714_8bcb855cc3_c_d.jpg

 

На снимката са сравнени двата сорта - тия два моркова най-долу, като натския (в ляво) е доста маломерен на фона на това какво може да стане (поне 2 пъти по-голям).

 

 

 

Втората половина на месеца

 

Продължихме с оформянето на високи лехи и пътечки - уви, успяхме само 2 лехи и 2 пътечки. Просто нямам идея как на пролет сме направили 10 броя...

 

Започнахме да вкарваме в земята разни растения от разсад / саксии / кофички, за които беше ясно, че няма да презимуват така. Аспержите от разсада от тая пролет. 12 броя олеастър. 2 брези, вероятно водна бреза. 4-5 броя сибирски грах. Хинап. Разни цветя и подправки като френския тарос например.

 

Подменихме една фиданка - изсъхнала круша. Засадихме и лешници, отново. Пролетното засаждане, уж по-добро за черупчестите, не им позволи да се развият добре и поради липса на влага първите 9 лешника изсъхнаха. Втори опит - есенно засаждане, 6 броя.

 

Броколито се опитва да направи глави, но вероятно това ще му е максимумът... Грахът продължава да расте.

 

23377745845_2dc89770be_c_d.jpg

 

23295163751_24fbe04438_c_d.jpg

 

23295179671_8d4ffa9ba8_c_d.jpg

 

Направихме и мини-импровизиран "парник" от 4 бали сено и 2 стари прозореца. Вътре сложихме марули и спанак. Другия месец ще добавим feldsalad. Ако зимата не го разруши, на пролет там ще има репички, марули, а после и разсадите в тарелки.

 

Така приключва месеца.



0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване