Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Пишман градинар

  • публикации
    3
  • коментари
    12
  • преглеждания
    6659

Ден за дробене

Гого

6538 прегледа

Онзи ден събрах клоните от резитбата на съседа:

клони-за-дробене.JPG

 

Днес яко дробене:

 

раздробени-клони.JPG

 

мулч-от-клони.JPG

 

дробилка-на-клони.JPG

 

Ще използвам този мулч за покриване на пътеките ми в мандалите:

мулчиране-на-пътеките-в-градината.jpg

 

Остатъците от надробеното, ще отиде по разни градинки и лехи:

мулчиране-на-жив-плет.jpg

 

мулчиране-с-дробени-клони.jpg

  • Харесвам 4


6 Коментара


Recommended Comments

Здр., Този Viking ли ти е инструмента за дробене?
Ще може ли малко повече подробности.

Благодаря.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Здрасти,
когато преди 3 години реших да си купувам дробилка, не успях добре да се ориентирам коя ще е най-подходяща, затова се ориентирах по марка и цена. Предивд, че Викинг се продава от Щил, реших, че това ще е марката. Избрах най-скъпата - 750 лв (сега се чудя как съм ги дал, но предвид наличието на мулч от клони, вече съм доволен, почти).
Не знам колко см пишеше, че може да дроби, но определено не е вярно. Безпроблемно вървят до дебелина 2-2,5 см. Над 3 см би могло да мине също, но трябва техника на подаване, с леко издърпване на клона, за да не блокира - има защита. Когато блокира, сваля се капакът, маха се заседналата част и се пуска отново. При дебелина на клони 2 см, задължително е да са сурови. Сухите клони са проблем. Но ако се съберат  по-тънки клони, може да се мушне наведнъж и наръч с диаметър 10 см или колкото е отворът на дробилката.
Така изглеждат ножовете:
 

 


Два от тях са двустранно наточени и при изтъпяване се завъртат. Аз още не съм ги въртял, нито точил. На пипане вече са изтъпени, та след този сезон на дробене, всички ще ходят на точилар.

Това са останките от клоните, които не могат да минат през дробилката (т.е. с ножица за клони, предварително трябва да се оглозгат):

 


Тях ще ползвам за варенето на зимнината. Даже са много за целта. Вероятно ще направя някои повдигнати лехи с тях.

Друг вариант за дробилка, като технология, са т.н. чукови, ако се не лъжа. Клоните минават през едни валове и оттам явно с чукове се начукват. :) .. Но такива не съм сигурен дали има добри на ток. Безспорно, бензинова дробилка ще върши много по-добра работа. Ако някой има ежегодни много клони за дробене, то бензиновата е неговият избор, но и  цената е над двойна.

Относно по-евтините дробилки по 100-300 лв, освен някакви тънки клечки от градината, не виждам за какво друго може да вършат работа, сравнявайки ги с този Викинг, който за парите си, не дава нужното удовлетворение.

 

  • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Благодаря за подробното ревю! Прекрасно ориентира, както и за самия модел, така и за тънкостите при избора на дробилка.
Весело мулчиране, прекрасни чудеса сътворяваш, съдейки по нагледния материал които пускаш.

  • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Тъй като и аз се интересувам от темата, на няколко пъти засичам в ebay Англия дробилки Бош (и не само) - втора ръка. Лошото на повечето едри неща там е, че англичаните отказват да пращат по куриер и държат да ходиш да си вземеш лично нещото от къщата на продавача...

Споделете коментара


Адрес на коментара

Аз поръчвам чат-пат от Англия. Наистина не им се занимава на хората.. Викат - ела си го вземи. :) Та съм поръчвал чрез Speedy и Gabieli. Първите директно отиват от адреса и го взимат. Вторите имат офис в Лондон. Получават го там и ти го носят до БГ. Може и те да отидат до адрес, но за пратка до 20 кг искат 40 лв да отидат до адрес в Лондон и по 2 лв на кг отгоре.  

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

От Англия можеш да вземеш втора ръка не лоши Ryobi, Alko, Викинг и Айнхел... С Гъбко поръчвам аз - такива обемисти не, но имат услуга "иди вземи", а можеш и да се обадиш и да питаш да ти дадат цена директно.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване