Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

  • публикации
    9
  • коментари
    24
  • преглеждания
    4369

Разчистването продължава

Евгени

1650 прегледа

Предварителните ми планове до края на февруари да засадя първата леха се отлагат с една седмица. Обръщането на почвата, отделянето на коренищата на люцерната и почистването на троскота не позволяват да се движа с по-бързи темпове. До момента съм изчистил 50-60 кв.м. и при първи удобен случай ще оформя и засея първата леха. Дано да не вали.



6 Коментара


Recommended Comments

При мен почистването на почвата го правя с фреза. След нея минавам и обирам корените на повърхността. А кокошките тичат след мен, още докато ора с фрезата. Така фрезовам и обирам няколко пъти. После покривам с кашони и чао на плевелите. Садя в дупки през кашоните.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Гого, този метод върши ли работа при наличие на троскот?

Споделете коментара


Адрес на коментара

Фрезата ми влиза 1 педя в земята. Добре се разрохква и корените ги вадя лесно. След няколко минавания остават малко, които трудно пробиват през картона, а ако пробие, съвсем лесно се измъква. Може би с лопатата е по-сигурно, но при по-голяма площ е по-трудоемко.
Мандалата, която изградих миналата година, даже и не я орах. Директно сложих картоните и ги покрих със слама. Но понеже нямах достатъчно картон, на места ползвах разни по-тънки материали от хартия и точно там проби троскота и балура. В останалата част остана чисто. Надявам се тази година да реша тотално проблема с този вид треви, но е важно да се спре нахлуването отвън, където расте свободно.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Не знам, Гого, при теб сигурно има друг вид троскот. Виждал съм какво става след като фрезоваш троскот - корените се накъсват на безброй парченца и после става БРУТАЛНО. Или от друга гледна точка - чудесен райграс :D

 

При нас не се фрезова, но ако хванеш корен троскот и искаш да го издърпаш - къса се съвсем близо до повърхността. За момента не се борим против троскота, само го плевим леко където го видим. Но подозирам, че в дългосрочен план, като затворя високите лехи, ще трябва яката акция по неизвестен за сега метод.

Споделете коментара


Адрес на коментара

И аз започнах да разчиствам с мотика -чапа. Засега само една леха , бавно върви. Общо парцела е със голямо ранообразие от треви, но там , където е била зеленчуковата градина , 90% от тревата е острица някаква. Многометрови кафяви корени плитко под земята и на всеки 15 см от корена стърчи жилава висока туфа трева. Като дръпна измъквам по 50-100 см коренища с по няколо китки трева. Само най-старите туфи са трудни за изваждане, на път съм да счупя чапата  ( а тъкмо си станахме близки :) )

Споделете коментара


Адрес на коментара

Опасявам се, че Боби е прав. Раздробяване и заравяне на малки парченца означава да разсадя троскота из цялата градина. Освен това нямам достатъчно кашони и слама, за да покрия така плътно цялата градина, че да го задуша, особено при поливен режим.

Може да е по-бавно с бела, но пък от друга страна не гоня количества от продукция, а резултат от експерименти. Освен това постоянното навеждане и изправяне, съчетано с копаене, е идеален фитнес - достатъчно движение, което ми е необходимо и ми е липсвало поне от две години.

Продължавам бавно и славно, но с постоянство и огромно удоволствие.

  • Харесвам 1

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване