Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Селска чест

  • публикации
    47
  • коментари
    25
  • преглеждания
    18873

2016.03

Боби Димитров

1279 прегледа

Тъй, мисля това да си го пиша всеки март месец докат се спомина: МАРТ Е ПРЕКАЛЕНО РАНО ЗА ВСИЧКО!

 

Наблюденията, седмица след седмица, са, че март е прекалено рано. Пролетта едвам се усеща. Луковичните цветя са още само на листа, дори нямат започнато цветно стъбло, с изключение на два мега-зюмбюла, които обаче ги опасоха охлювите. От дръвчетата цъфтят само старите джанки на комшиите. Посаденото не е мръднало почти за цял месец (лук, чесън, грах, репички, нахут, марули...). Грахът се е показал тук-там но като цяло няма прогрес. Репичките покълнаха и до там. Марулите са покълнали на места, но са почти незабележими.

 

---

През този месец ходихме три пъти, една седмица пропуснахме поради брутален хоризонтален дъжд. От тия три пъти, един път беше само раздумка със съседи, а другия - нулева работа поради неспящо потомство.

 

Въпреки това, успяхме да свършим следното:

 

Три вида лешници бяха насадени: донесен от Каблешково още на нова година (противно на прогнозите, стоя си чудесно и жизнено в склада 3 месеца, с корени в хартиена торба), даден от комшията и изпратен от Евгени от форумите.

 

Насадихме луковици фрезии, в комплект с различни семена за цветя - макове, тагетес, метличина, някакъв микс...

 

С радост (и потрес) установих, че таросът всъщност е жив. Установих го, докато заравнявах една леха и с мотиката дръпнах коренище, което помислих за троскот, но се размириса и видях, че това е тарос с мини листенца избили! Сега, въпросът е къде са другите 4-5 коренища, които посадих на есен...

 

Разтурихме мини парниците, които в тоя си вид култивират основно троскот и пшеница. Ще ги сглобя пак след месец, като слагам вътре тарелките с разсад зеленчук.

 

Основната физическа работа беше копане на пътечки, чрез които формирахме 3 нови високи лехи. Отдено вкарахме в приличен вид още 4 лехи, които бяха разтурени покрай вадене на картофи и почистване. Това, макар да звучи малко, отнема 80% от времето в момента. Останалите 20% са оглеждане и дискусия, като остава около 1% за реална работа :)

 

Гледайки снимките и описанията си от миналата година, доста ми е трудно да си представя колко много продукция сме изкарали тогава. В средата на май още сме нямали повечето високи лехи... Разбира се, тази година сме четирима, вместо трима, а това, противно на очакванията, няма да улесни работата!

 

---

 

В предпоследната събота насадихме наново нахут (тежка техника мина през предишно насадения, невероятно, но факт), от наше ланско семе, както и половин леха моркови Шантане. Както и малко спанак, защото, въпреки че оставихме 1 квм спанак да цъфне и да даде семе, покълнаха само 5-6 спаначета :( Разбира се, нищо от посаденото през март не поляхме.

 

Толкоз.

  • Харесвам 1


0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване