Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

  • публикации
    9
  • коментари
    24
  • преглеждания
    4375

Втората леха

Евгени

2109 прегледа

Преди да покажа втората леха отбелязвам до къде съм стигнал с първата. Започнах да мулчирам с прясно окосена люцерна, защото ми е в повече и така или иначе трябва да се окоси.

 

gallery_193_18_2568617.jpg

 

Това е втора ръка мулчиране. В люцерната има и доста треволяци. Картофите се развиват отлично, но грахът май го зарових по дълбоко и в половината гнезда въобще не поникна. Няма да го пресявам. Ще измисля нещо друго на неговото место. Може би боб /за зелено/. Още един поглед в по-близък план:

 

gallery_193_18_1797118.jpg

 

Втората леха изглежда така:

 

gallery_193_18_1135861.jpg

 

От лявата страна до двете коренчета невен посях моркови. След тях пък - магданоз, а после - спанак. От лявата страна на морковите и магданоза посадих един ред арпаджик - взаимно да се предпазват от вредители. Отдясно посадих 20 корена домати сорт Рила. На следващия ден ги мулчирах с люцерна, а след дъждовете ще повторя процедурата. Оставил съм разстояние между доматите, за да попълвам с чубрица, босилек, цветенца и т.н.

 

Предстои да обърна една ивица от окосената люцерна, да разчистя корените й и да подготвя следващата леха. Всъщност сега люцерната изглежда така:

 

gallery_193_18_1874297.jpg

 

Ивицата, подлежаща на обработка, ще е с широчина 4-5 м. Междувременно трябва да доокося останалата неокосена люцерна, за да не полегне и да загние. Движа се с по-бавни темпове от планираното ама какво да направя като всичко правя за пръв път, разчистването на коренищата става бавно и не винаги времето е на моя страна. Надявам се по-нататък да наваксам поне отчасти.

  • Харесвам 2


2 Коментара


Recommended Comments

Боби Димитров

Отговорено

Маниакално изряден си, толкова се кефя, че чак страх ме хваща :D

 

Доматът твой разсад ли е? Много добре изглежда, жизнен, як, всякаш е сложен поне преди 10 дни в земята!

Споделете коментара


Адрес на коментара

Разсадът го получих подарък. Наистина изглежда много хубав. Всъщност е сложен преди 4-5 дни. Вкорени се без проблем и без дори едно листо да клюмне. В корените съм заровил и клечки от сушени стебла хризантеми против попови прасета. Засега няма поражения.

 

Най-бавната дейност е обръщането на почвата и разчистването на корените на люцерната и другите треви. Предпочитам да направя така лехите, че да мога да ги използвам с минимално текущо поддържане поне няколко години.

 

Имам доста семена, но разсади почти няма да правя поради липса на време. Повече ще разчитам на растения от семка и на купен/подарен разсад.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване