Средногорски дневник

  • публикации
    3
  • коментар
    1
  • преглеждания
    762

Април 2016

Теди

297 прегледа

На етап съм обръщане с права лопата на градината и чистене от керемиди, стъкла и камъни. От време на време превключвам на кирка, когато някой камък ми се опъне. Днес се справих с едва 10 кв.м., което на фона на още поне 600 кв.м за разчистване е нищо. Средата на април е, а температурите са сериозно високи. В допълнение с физическия труд, никак не е забавно. Изгорях.

 

Преместихме четири туфи с лапад от място под ореха в почистената градина. Също засадихме корен (направо си беше пораснало към 50 см. стъбло нагоре) от Цариграско грозде. Не съм в екстаз от този киселяк, но е подарък. Боднах и полях в самото начало на телената ограда в източния край.

 

Имам да чета за малините, къпините и розите - искам да засадя жив плет от тях по оградата. До момента за малините съм харесала сорт Шопска алена, а за къпините Торнфрий. Намерих сайта на Института по земеделие в Кюстендил, където предлагат сортове малини и разни овошки. Ще се възползвам.

За розовите храсти ще си крада на есен клонки от прекрасния червен, ароматен трендафил до работата. Междувременно ще се оглеждам и за някой друг красив вид по разсадниците. Университетската ботаническа градина ми е на път за работа. Ще се отбия през седмицата да разгледам.

Работниците по каменния зид обещаха да ми донесат бял люляк, обаче я се сетят, я не. Ставало интересно като се вплетат един в друг лилав и бял. Може да го направя за пред дървената порта, само да приключи работата по зида, че отъпкват навсякъде.

 

Разпитвам и за дървопреработвателен цех в околността. Казаха ми някакво село започващо с О., но го забравих. От там ще ми трябва материал за мулчиране, а не искам слама. Видях го в клип с Пол Гучи, който си е пълно куку. Дано поне от градини разбира.

Доста е глинеста почвата и ако я зарежа така, като напече още малко ще стане суха на камък, освен ако не се погрижа да я постеля или засадя. Имам неясноти за мулчирането, чета още, а времето напредва.

 

Не съм готова с напояването. Кладенецът го заровили, по настояване на кметицата, защото се била отдръпнала водата и всички го ползвали за отпадъци, включително за трупни. Сега трябва да търся човек да ми замери къде да изкопаем кладенец в двора. Това трябва да го комбинирам по някакъв начин с изкопаване на септична яма. Багерист има, работници за ямата също, което е добре.

Без вода никаква градина не става да гледам. Чешмяната вода е за пиене, до никъде няма да стигна като поливам с нея. Временно решение е, но за постоянно не става. Ориентирам се към капково, защото няма да има постоянно човек и лятото ще изгори всичко.

 

Днес след като се изморих хубаво, поседях малко под ореха. Не ми се ставаше, толкова е хубаво, спокойно и зелено. Пиленца пеят, разни пеперуди хвърчат, една любопитна катеричка се появи на съседния покрив и така.
0 Коментара


Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход