Средногорски дневник

  • публикации
    3
  • коментар
    1
  • преглеждания
    822

Май 2016

Теди

405 прегледа

Направено: Успях с първите лехички в градината (дължина към 2 м. - 2,5 м. всяка) - 2 с домати (незнаен сорт), 1 с домати сорт Пловдивска консерва, 1 с прорасъл стар лук (плосък) и 1 с чесън като по краищата на лехата с лука насадих марули. В близост боднахме киселец, хризантеми и джоджен. До оградата една къпина без бодли (незнаен сорт). Други цветя които донесохме и засадих близо до къщата - дребни лилави карамфили и еринус (лятна звездица). Всичко е подарък от роднини. За това са ми такава мъгла.

Преди разкопаването на лехите разпръснах една каруца угнила оборска тор, като ми се наложи да я почистя от камъни, керемиди, стъкла и тук-там живи плевелчета с коренче. Сега чакам да започне да вали, както е по прогноза.

 

Предстои през май:

->Градина: В края на седмицата остава да засадим още една подготвена леха с разсад домати от познати от село Негован (много сладки розови, селектирани от баби). Очакваме след дъжда да ни фрезоват по-голямата част на градината и да насадим тиквички два сорта, краставици, тикви Цигулка и други с голи семки (по-надалеч от тиквичките), нискостеблен боб (от леля ми) и да обградим с тагетес (взела съм 5 пакетчета семена). Още не съм намерила надробена дървесина за мулчиране. Ще ми трябва и ще търся готова.

->Септична яма: Договорено е и предстои изкопаването на септичната яма, която ще се иззида с останалия от дувара и втория бутнат етаж от къщата камък (доста е), а изкопаната пръст ще разсипем до каменния зид от външната страна на имота за да възстановим зелената площ до улицата. Там ще насадим със здравец.

->Къщата: Момента, в който се оправи времето и спре да вали (надявам се от втората седмица на м. май) започва бригада от 4 души да заздравява основите на каменната къща, да надстрои малко до височина 2,2м, да излее укрепващи колони, да измаже повечето стени, да шприцова цимент между камъните и да постави покрив, както и да иззида комин. Аз ще помагам събота и неделя като едновременно ще документирам стъпките и ще снимам. Неизмазано отвън ще остане само лицето на къщата, за да се вижда красивия камък.

->Ограда: взети са размери и през този месец предстои направата и поставянето на порта за двора от желязо и дърво. Все още е разградено и при всяко ходене возя градинарските инструменти в колата.

->Ток: Да се изкара партида. Разпределителна кутия вече е сложена от електрото.

->Сондаж за вода: Изчаквам съседско семейство да дадат отзиви за наета от тях фирма от Елин Пелин. До тогава от чешмата.

 

Наблюдения от предишна работа: Цариградското грозде и преместените туфи лапад се се хванали, засаденият люляк, подарък от съседката, също. Из двора са се пръкнали още няколко туфи лапад, които оставихме и няма да местим за момента. Орехът е устоял криво-ляво въпреки пораженията от сланата в края на април. Джанката е тотална щета.

 

Какво остава за наесен: розите, малините и къпините за жив плет по оградата. Закъснях и сега ще чакам. Също са ми обещани издънки от японска дюля, които ще насадя на входа при портата. Да не забравя луковици с лалета, божури и една-две овошки.

 

Веселата страна на нещата: Тъкмо засадихме лехичките и ни дойдоха гости - кобила с младо жребче. Бяха влезли, защото порта още няма и е отворено. Тръгнаха директно към марулите. Моментално бяха изгонени да пасат трева някъде навън :)


2 души харесват това


1 Коментар


Допълнение към месеца от 15 май 2016:

 

Инспектирах работата по къщата - подготвена е за надзидване на стените. Петте колони и бетоновия пояс са стегнали. Кофражът още седи.

Днес в двора открихме два храста божури - поне според съседката са божури. Също татул, една туфа маточина и страшно много рози, към 15 храста. Преместих два от тях до оградата, защото на досегашното им място ще се копае септична яма. Другите ги оставих и не ги преместих, защото им е сезон да цъфтят. Искам да видя какви са. Доста се чудихме как са се разсадили по целия двор - може би когато фадромата върша ги е разнесла. 

Счупих дръжката на лопатата, после с кирката копах, плевих малко, събирах охлюви. Поръчах на местни хора да ми наберат гъби пачи крак.

 

За следващото ходене съм планирала - боядисване на ръждясалата спирка пред имота, разчистване от камъни в двора и садене на цветя - тагетес и невени. Ще минем през разсадник в с. Долни Богров и каквото още харесам ще взема. Също по пътя за селото мернахме доста бъз и следващия път на отиване ще спрем да си откопаем издънка, която да засадя от външната страна на телената ограда - да стане като преграда между двора и спирката.

1 човек хареса това

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход