Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Happy Garden блог

  • публикации
    2
  • коментари
    0
  • преглеждания
    5937

Градинка в контейнери "Слънчова Премяна"

Ето това е проектче, на което беше дадена "Зелена Светлина". То ще помага в обучението на децата от валдорфската детска градина в Драгалевци. Самото засаждане на градинката (6 контейнера/ кашпи/сандъци- и в тях всичко) :) ще засадим заедно с децата и всички желаещи да се включат :) Засаждането ще бъде придружено от серия интересни лекции по темата, на която каним всички желаещи да се включат. Предвиждаме по една среща, придружена с лекция на месец при децата и тяхната градинка. По този начин бихме искали да ви насърчим да отглеждате сами храната си, дори и в ограничено пространство и градски условия.

 

Подбора на всяко едно растение в растителните гилдии е специално и внимателно направен така, че да си помагат едно-друго. Засаждането и самата направа на градинката в контейнери ще се състои паралелно със серия кратки лекции по темата, и окуражавам всеки сьс "Зелен Палец" да се включи.

 

Ще има какво да се научи, защото същия метод на интензивно оползотворяване на пространството, може да бъде използван много успешно в градски условия, както и приспособен за всякакво място.. Главните бенефициенти на проекта, разбира се, ще бъдат децата от градината.

 

Във Валдорфската педагодика дълбоко е заложена връзката на децата с природата. Основателят й Рудолф Щайнер е и откривателя на Био-динамичното земеделие, като градинарството/фермерството представлява голяма част от заниманията на децата през годината. Той открива необходимостта от тези "уроци", тъй като още тогава наблюдава една тенденция, която се ускорява неимоверно през изминалия век, а именно, миграцията на по-голямата част от населението от пасторалните към урбанизираните общности-градовете.

 

Израснали в големите градове, децата имат трудности дори при познаването на различните растения и животни, от които хората зависят за храна, а още по-малко разбират как растат културите или преценяват тясната връзка между география, климат, сезони, растения и почва. Градинарството осигурява бърз път за възстановяване на връзката, както и практическа сфера, в която да се докажат и приложат на практика, принципи, свързани с по-широките антропософски проучвания на Щайнер, като биодинамичната подготовка на почвата и други. Градинарството осигурява възможност за смислена работа, развиваща моториката на децата, здравословните преимущества на работата на открито, и разбира се изключително свежа и питателна храна.

  • Харесвам 3


0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване