Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Градина на шестия етаж

  • публикации
    3
  • коментари
    21
  • преглеждания
    3232

Ще се моля за боклук

Всички сме чували приказката "Сливи за смет", не вярвах, че ще ми се случи ама почти го докарах до този момент (естествено сливи няма да дам, матрЯл не хабим за глупости).

 

От както попаднах на този форум (а честно казано, дори не се сещам как точно се случи това) ме е обзела идеята за компостиране и всеки път като хвърлям боклука си викам: "Мале, колко компост може да стане от това...". То уж би трябвало от уличните контейнери боклука после пак за компост да отива (ама сега се сещам, че това беше с някакви европейски пари и се отнасяше само за софийския боклук) ама знаеш ли.

 

Прегледах доста клипчета за компостери самоделки в градска среда, в доста от тях говореха да ползваме кофи. Показват някакви 20 литрови квадратни кофи и викат: "От тия много има." - е има ама в щатите ела да видиш у нас колко 20 литрови кофи, че и квадратни ми се намират. От старите собственици на апартамента имам завещани мазе и таванско помещение пълни с боклуци (и не само). Разгледах, харесах си един бидон не знам колко литров е (не е от тези най-високите) ама нещо не успях да му измисля подложка за дренаж.

 

След още малко неуспешни опити с подръчните материали реших, че ще купя правоъгълни кутии за съхранение и в тях ще се случва магията.

 

blogentry-178-0-72121000-1462646185_thumb.jpg

 

След малко обикаляне купих две от въпросните кутии от Метро, единичната цена е 18 лв. като беше намалена цена (май са им последни бройки, бяха 3). Имайки предвид, че компостирането е работа малко от типа "от нищо - нещо" не ми се даваха пари за компостер, ама в градска среда си има малко ограничения най-малкото, че трябва компостния чай да се събира защото не е практично да тече по пода. Въпросната кутия е с обем 52 литра и по принцип не звучи внушително ама като гледам явно и в 20 литра можело да се прави.

 

Поразпробих едната кутия, наредих вътре материала и какво да видя: Ми то няма какво да компостирам... Живея сам и нямам много отпадъци в момента (почнах да ги събирам от 3-4 дни) обаче те почаха да загниват и понамирисват нищо, че съм ги сложил в 2 торби, та и за това бързах с компостера. Та работата в момента е да се моля да ми дадат малко боклук да го докарам на купчинка :D . Шегата на страна ето какво се получи:

 

blogentry-178-0-26646600-1462646187_thumb.jpg

 

Нищо не се разбира сигурно ама то и на телефона му падна батерията, та чаках да се зареди преди да снимам... В момента в горната кутия има отпадъци, долната имам замисъл да я ползвам за втора фаза с червеи обаче трябва да измисля как да разпробия дъното и съответно капака на долната, така че да останат стабилни. Имам идея с едно свредло май е около 20-2-4мм , че се оказа, че с доста зор се пробива тази пластмаса тъй като върховете на повечето свредла са се позатъпили... за сравнение отворите за вентилацията съм ги пробил с 10-ка или 12-ка ще излъжа, че много смених докато нацеля. Разбира се въпросът с червеите въобще не стои на дневен ред в момента тъй като няма и с какво да се хранят.

 

В последствие смятам да я разкарам тази система от терасата и да я закарам в таванското помещение обаче за първо време за да ми е пред очите.



10 Коментара


Recommended Comments

Ако решиш да сложиш калифорнийски червеи, свиркай, ще ти дам.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Ако решиш да сложиш калифорнийски червеи, свиркай, ще ти дам.

Имам го планувано, обаче трябва и малко материал да се натрупа иначе ще умират от глад.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Как върви, не мухляса ли материала?

Споделете коментара


Адрес на коментара

А защо не е добре да има мухъл в компоста?

Споделете коментара


Адрес на коментара

Не е мухлясъл. Аз тази вечер реших да готвя и насъбрах доста картофени обелки за благото на компоста :D Метнах и няколко филии стар хляб (четох че можело) та вече си има и мухъл нищо че е външно добавен. 

 

Иначе като сложих първия материал метнах и мая за хляб уж като активатор. По принцип пишеше седмица да престои и трябвало да изкара някакви плесени май, ама мен почна да ми се вмирисва материала и я метнах на 3-тия ден вътре. Предполагам идеята е че нали като маята е за печива бактериите вътре са термофилни. Имам чувството обаче, че тъй като взе още е много малко като количество и се е разтелил не успява въобще да се загрее та най-вероятно ще си върви бавничко за сега.

 

А кафето какво влияние указва към киселинността? Четох че леко се повишавала ама било незначително и повече се ползвало за разрохкване. Тъй като имам кафемашина с мелница и мятам кафето вътре, тази вечер като разбърках чак стана черничък компоста защото кафявия ми материал са трици и лесно се оцветяват :D

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Ръгай всичко смело. Температура не гони в тоя обем, при нас в 10 литрови кофи никога не е ставал особено горещ компост, дори лятото, просто защото обемът е малък.

 

Прочее, най-лесно ще добиеш обем ако просто вземеш на някой комшия райграса, който се гласи да хвърли в казана :) Знам как звучи, но тук до блока има 2 къщи, които си хвърлят тревата в едни къпинаци близо до казаните и един път просто ги попитах - мога ли да взема окосената трева?

 

След изцъклянето и чуденето "тоя идиот ся ква далавера е фанал с косен райграс, че ми го иска, а аз не се сещам" в крайна сметка се съгласиха и бях напълнил яко кофите :) Обаче ша ти трябват и листа или талаш, иначе е прекалено много азот и недостатъчно въглерод. Аз ползвах чувал с "трици" от разбичване на трупи.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Талаш на прах върши ли няква работа, щото банцигът и циркулярът ми генерират такъв. Ползвам го само за каша за миене на ръцете.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Талаш според мен би трябвало да върши много добра работа защото го сравнявам с това да си вкарам обелките от картофи в блендера - колкото по-малки парчетата толкова по-бързо трябва да е разграждането. Аз инак го ползвам защото нямах кафеви материали и някарах майка като фрезоват в тяхната фирма да ми вземе. Като рових мазетата разбрах че са ми завещани завидно количество вестници ама малко ме притеснява дя нямат отрова за мишки по тях и да стане фал.

Споделете коментара


Адрес на коментара
Боби Димитров

Отговорено

Върши работа, особено за компостна тоалетна. Или за компост, ако имаш да добавиш много зелен материали - например си окосил. Ако не сложиш кафяво да балансираш, реакцията излиза от релси заради излишъка от азот и почва да смърди. Аз го разбрах по трудния начин, всъщност това ме накара да си купя Let it rot!

 

Вестници избягвайте да ползвате, с тия минерални масла в печата, олово в пигменти и химия в хартията... Особено пък стари вестници.

Споделете коментара


Адрес на коментара

Вестници избягвайте да ползвате, с тия минерални масла в печата, олово в пигменти и химия в хартията... Особено пък стари вестници.

 

Ясно, аз мислех, че утровата за мишки ще ми е проблема ама забравих за момента със старите мастила. Ще прочета Let it rot като ми остане време ама я изпиратствах аз :D

Споделете коментара


Адрес на коментара

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване