Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Селска чест

  • публикации
    47
  • коментари
    25
  • преглеждания
    18904

2016.05

Боби Димитров

2511 прегледа

Май. Месецът на радостта и мизерията.

 

След като годината започна с февруари, март и април в пролетно-лятно настроение, септември ще бъде май. Ъм, обратното. Обилни дъждове, ниски температури, подтискаща облачност, охлюви на рояци, огромен бонус за плевелите и яка щета за разсада.

 

Миналата година, когато валя сняг на 8 април, а после жегата уби всичкия ни разсад в края на април, си мислех, че всичко е изгубено. Е, не беше, доста добър добив си изкарахме въпреки това.

 

Обаче тая година депресията е още по-голяма. От нашия личен разсад всичко е изумително назад, почти на нулата. Първата партида зеленчук в покрита с найлон леха покара супер рехаво и едвам е порастнала за 4 седмици. Първата партида в табли за разсад, оставени на село, не покълна 3 седмици, а после я емнаха охлювите. Първата партида в табли в офиса ги разби дъжда и почнаха да гният от влагата, а каквото оживя, охлювите го харесаха.

 

Явно в средата на май ще слагам наново семки в табли. Успокоение ми е, че дядо ми едно време на 15 май е слагал семки от домати в земята, за консервни. При това на Каблешково, където всичко е поне 2-3 седмици напред.

 

Очевидно доматите ще се садят към началото на юни, ако изобщо стане разсада. За пипер, патладжан и краставици все още не смея да мечтая.

 


 

1/5 и 6/5 Велик-Гошов Ден

През почивните дни, покрай козунаци, агнета и яйца, деца с диария и други веселби, не свършихме почти нищо. Бяхме планирали за първата седмица да ходим 4 пъти, отидохме 1 път. И то ни заваля якия дъжд точно като почнахме работа. Съответно снимки няма. Само страдание има в тоя живот.

  • Някак си успяхме да засадим разсада броколи и червено зеле, подозирам че до идната събота всичко ще е станало на мезе за охлюва.
  • Сложихме нови семена за сладка и пуклива царевица, след като предната беше покосена от сланата.
  • Възползваме се от мокрото време, което дава шанс за вкореняване и садим още диви ягоди в микро горичката. Доста от тях имат ластуни, така че очаквам поне 50тина да са корените другата пролет.
  • Брахме спанак и лук и чесън и праз за празника, репички и марули също.

Прогрес:

  • Възможно е едно от кивитата да не е умряло, защото ми се видя в основата на стъблото зелена пъпка, но няма да бързам с радостта.
  • Мушмулата цъфти усилено! Да видим какво нещастие ще й се случи до края на сезона...
  • От бебе аспержите, посадени миналата есен, около 1/2 не се показаха :( Явно нещо не им харесва това есенно садене...

А, все пак намерих снимка - на бурята, която ни застигна.

26726748812_41646b1b16_c_d.jpg

 

Както и на ягодите в горичката:

26726741962_72ca2a0169_c_d.jpg

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

14/5

 

Валежите продължават с пълна сила, ниските температури - също. Леко сме депресирани, и като казвам леко, имам предвид, че жената точи новата си коса всяка вечер с настървен блясък в очите. Нашите собствени разсади не вървят, особено зеленчука и въпреки, че не се налага да поливаме часове наред (УРА!) и че берем достатъчно за салата + билки и букети (УРА!), някак ни се ще вече да вали ако може само по 1 път седмично, във сряда през нощта примерно. А не по 3 пъти на ден, всеки ден.

 

След някакъв як shuffle на децата, успяхме да свършим малко работа с това ходене.

  • Засадихме повечето разсад зинии и топ карамфил, който, бидейки посаден в малка табла за разсад преди сума време, вече береше душа и се надявам да се хване. За да се случи това се наложи да изкореня дузини и дузини бебета невени.
  • Засадихме няколко корена резене, след като ланското не презимува - бях крайно разочарован от него, предвид какъв плевел е на Каблешково.
  • Успяхме да нахвърляме и картофи в едни купчини с пръст, които трябваше на есен да станат нови високи лехи. Това отне доста време, защото купчините бяха много невъзприемчиви към нашите намерения.
  • Разсадихме малко домати Рио Гранде (извадени от лехата ни с разсад под найлон - доста нефелни и малки растения, но жената ги засади на 20 см дълбочина, тъй че ако не се хванат, техен проблем), като в лехата ги комбинирахме със слънчогледи (разсад слънчоглед в саксия - ето до какво може да доведат извращенията на гражданята, които решават да си правят кълнове, но ги забравят прекалено дълго и после дават 20 лв за почва, за да си посадят кълновете).
  • Започнахме да косим с новата коса - много добре се държи, но и площта е голяма, а тревата е висока над 120 см на места, теренът пък е неравен, буци, дупки, купчини пръст и тн. Докато пробвахме, успяхме да вземем 250 квм, пак е нещо.
  • Брахме матрял за салата и, за мой особено голям кеф - БЪЗ! Имаме си собствен бъз, който ще подрязвам и оформям докато стане като многостебленно дърво.

26455604333_0693b681c9_b_d.jpg

 

26965024852_d40c84b35d_b_d.jpg

 

26455590253_e0c56d938d_b_d.jpg

 

Прогрес:

  • Както предполагах предната седмица, червеното зеле е изядено явно до шушка. Нямаше да го намерим къде е било, ако не бяха гнездата мулч. Броколито е пипнато по-леко. Охлювът не спи.
  • Сибирския грах е на практика занулен отново до гола пръчка. Явно е много много вкусен, защото го предпочитат дори пред брезичките.
  • Грахът има първи завръзи, но расте на височина много слабо и като цяло се държи доста различно от миналогодишния. Вероятно щото взех някакъв роден сорт, а не е Sugar Snap.

26991199291_6340251a64_b_d.jpg

 

 

 

 

 


 

 

 

 

22/5

 

Предварителните планове излетяха през вратата, но благодарение на допълнително посещение през седмицата, успяхме да свършим туй-онуй:

  • Косихме колкото ни стигнаха силите (малко)
  • Насадихме 15тина корена тикви цигулки, от които се надяваме половината да оживеят
  • Успоредно с всеки корен сложихме и слънчоглед - тази година имаме супер много разсад слънчогледи - както и малко бял боб, от който имаме излишък
  • Насадихме първите 3 корена Beth Alpha
  • Косихме още
  • Пробния разсад за сладка царевица (принципно било невъзможно да се сади царевица от разсад, ама явно е възможно!) засадихме в лехата с граха с идеята, ако порастне бързо, да стане колци за грах, а ако порастне бавно, грахът да стане тор за царевица
  • Отвихме окончателно лехата от найлоните и почнахме да разхвърляме из градината подбрани (макар и недъгави) разсади
  • Направихме няколко гнезда с останалите от преди покарали картофи - вече нямаме сили, време и подходящо място за лехи, може би догодина
  • Брахме първи грахчета
  • Казах ли, че косихме?

 

Разсадите в офиса - домати, чушки, патладжан, краставици, тиквички, дини и пъпеши - все още се прави на тъп и не расте. Явно не обича есенно време в началото на лятото.

 

 

 

29/5

 

Тези две дати ги сливам, защото на втората бяхме доста неефективни. Аз имах висока температура и ми беше трудно да се движа, какво остава за сериозна работа. След като рискувах да се самоунищожа с косата, реших да подремна на поляната. За щастие и щерката дремна, та жената успя да посвърши нещо. Аз като се надигнах също дадох ръка.

  • Тя разсади 50тина корена червено цвекло, плеви, полива и бра салатни, билки и бъз.
  • Аз оформих наново мулча на една празна леха, в която по края има само пуклива царевица, като оплевих, застелих наново и посадих 20тина корена бял патладжан и тук-там някое пиперче.

Интересното беше, че успях да открия кивитата, считани за умряли и заобиколени с 150 см стена трева. Поне 2 от четирите не са умрели, защото имат малки зелени листенца.

 

Фелдсалатата цъфти, руколата цъфти, репичките цъфтят, очаквам до седмица и марулите да цъфнат, но все още стават за ядене. Цъфнал е и един от 5те корена жълт шушулков грах (golden mangetout).

 

Снимки от последните 2 седмици:

 

Грах и царевица:

26904602820_4e1d6240c3_b_d.jpg

 

 

 

Разсадната леха, виждат се тиквички на преден план, копър, саморастли картофи, нататък цветя и зеленчук:

27145974256_66a3f3969a_b_d.jpg

 

 

 

Грах за бране (и саморасъл картоф - НАВСЯКЪДЕ СА!):

26904573720_445aa9d946_b_d.jpg

 

 

Първото цвекло, посадено директно от семе в земята, вече има няколко листа. Сега всичко наоколо е оплевено и засадено с нов разсад, който е с 1 лист:

27083815082_8e755a73fa_b_d.jpg

 

 

 

Фелдсалатата цъфти в по-дивата част на поляната, до нея тук-там някой единичен морков, от тия, които посадих на есен с идея за winter baby carrots, но не изникнаха:

26904587350_883b95dd7e_b_d.jpg

 

 

Бъдещият жълт грах:

27284180762_68d9b65deb_b_d.jpg

 

 

 


 

 

 

С това изчерпваме този доста неприятен май. До последно валяха градушки, втора късна слана, супер ниски температури - основно притеснения ни донесе. След като имахме два месеца лято през март и април, 1 месец есен през май ми стига. Да дойде зимата освен през юни?!



0 Коментара


Recommended Comments

Все още няма коментари.

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход
×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване